21 august 2023
Hipertensiunea Nu Manifestă Simptome Fără A Cauza Daune Organice
Palpitațiile inimii reprezintă una dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții se prezintă la camerele de urgență și la clinicile de cardiologie. Din punct de vedere semnificativ, termenul "palpitații" descrie accelerarea bătăilor inimii, apariția unor bătăi anormale sau neregulate. Ca urmare a acestor modificări în funcționarea inimii, persoana poate simți o bătaie puternică în zona gâtului sau a pieptului. Afecțiunile care stau la baza palpitațiilor inimii sunt, de obicei, de bun augur, însă trebuie acordată atenție, deoarece în unele cazuri cauzele palpitațiilor pot fi boli care pun viața în pericol.
Cuprins
Palpitații ale inimii: Ce sunt, Cauzele, Simptomele și Tratamentul Ce este Palpitația Inimii? Care sunt Cauzele Palpitațiilor Inimii? Care sunt factorii de risc pentru palpitațiile inimii? Care sunt simptomele palpitațiilor inimii? Cum se pune diagnosticul palpitațiilor inimii? Cum se tratează palpitațiile inimii?Palpitația inimii este senzația de a avea o inimă care bate rapid sau puternic. Stresul, exercițiile fizice, medicația sau, în cazuri rare, o afecțiune medicală pot declanșa această stare. Deși palpitațiile inimii pot fi îngrijorătoare, ele sunt, de obicei, inofensive.
Palpitațiile inimii pot avea multe cauze. În urma diverselor studii, s-a constatat că, la aproximativ 4 din 10 persoane care se plâng de palpitații, cauza este de natură cardiacă, iar la 3 din 10 persoane, palpitațiile apar din cauze psihice.
Palpitațiile cauzate de problemele legate de inimă pot apărea din cauza unor probleme structurale ale inimii sau din situații precum anemie sau sarcină, în care inima trebuie să lucreze mai mult. Problemele vasculare sunt, de asemenea, printre cauzele care duc la apariția palpitațiilor.
Palpitațiile care apar în timpul activității fizice sau în perioadele de stres intens sunt cauzate de hormonii stimulatori eliberați de organism ca răspuns la aceste situații.
Afecțiunile psihiatrice, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate sau atacurile de panică, pot, de asemenea, să provoace palpitații. Cu toate acestea, la aceste persoane, palpitațiile pot apărea și din cauza unor probleme cardiace, așa că trebuie să fie atenți.
Activitatea excesivă a glandei tiroide este cunoscută sub numele de hipertiroidism. Palpitațiile sunt un simptom frecvent întâlnit la pacienții cu hipertiroidism. Scăderea nivelului de zahăr din sânge, modificările în nivelul unor minerale din circulația sângelui, cum ar fi calciul, magneziul sau potasiul, pot, de asemenea, să ducă la apariția palpitațiilor.
În general, la persoanele care se plâng de palpitații se întâlnesc mai frecvent următoarele situații:
Cauzele cardiace ale palpitațiilor pot include afecțiuni care pun viața în pericol. Printre acestea se numără bătăile neregulate ale inimii (aritmii), infarctul miocardic, problemele vaselor coronare care alimentează inima, afecțiuni ale valvelor cardiace, bolile musculare ale inimii și insuficiența cardiacă
Factorii de risc pentru palpitațiile inimii sunt, în general, legați de cauzele care determină apariția acestora. Nivelul crescut de stres, tulburările psihiatrice precum anxietatea și atacurile de panică, sarcina, tratamentul cu medicamente stimulante, bolile tiroidiene și afecțiunile cardiace cresc riscul apariției palpitațiilor.
Simptomele palpitațiilor pot provoca o stare de anxietate intensă, mai ales dacă apar brusc sau la persoane care nu au mai experimentat această senzație. Printre simptomele palpitațiilor se numără:
Dacă palpitațiilor li se asociază durerea sau disconfortul toracic, dificultatea de respirație, leșinul sau amețeala, ar trebui să solicitați imediat asistență medicală, deoarece acestea pot semnala afecțiuni medicale grave care necesită intervenție de urgență.
Diagnosticul palpitațiilor începe cu o examinare fizică și istoricul medical al pacientului. Factorii care pot contribui la apariția sau modificarea palpitațiilor sunt evaluați cu atenție. Simptomele asociate, medicamentele sau suplimentele pe care le ia pacientul sunt și ele aspecte de luat în considerare.
Medicii pot recurge la diverse teste pentru a identifica problema de bază, inclusiv analize biochimice ale sângelui, EKG (electrocardiogramă), monitorizarea Holter sau imagistica cu ultrasunete (ecocardiografie).
Testele de laborator Analizele de sânge pentru evaluarea hemogramei complete, ureei, creatininei și electroliților sunt testele de laborator utilizate pentru pacienții cu palpitații. Nivelurile hormonilor tiroidieni pot fi evaluate dacă medicul suspectează o afecțiune tiroidiană precum hipertiroidismul.
EKG (Electrocardiogramă) Electrozii plasați pe piept măsoară activitatea electrică a inimii în timpul bătăilor. EKG-ul poate detecta anomalii de ritm sau probleme structurale legate de palpitații.
Monitorizarea Holter Holterul este un dispozitiv portabil care înregistrează activitatea inimii timp de 1-3 zile. Dacă EKG-ul efectuat în spital nu oferă suficiente informații, monitorizarea Holter poate detecta modificările activității cardiace în afara spitalului.
Eveniment Recorder Pentru pacienții care experimentează palpitații rare, săptămânale sau lunare, un dispozitiv de înregistrare a evenimentelor poate monitoriza activitatea inimii pe perioade lungi de timp. Acesta este activat de pacient atunci când apar palpitațiile și înregistrează datele pe o durată de câteva minute.
Tratamentul palpitațiilor variază în funcție de cauza acestora. Dacă ritmul cardiac anormal este cauza, proceduri precum ablația cu radiofrecvență pot fi benefice. Pentru pacienții cu probleme funcționale ale inimii, medicii pot prescrie beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu.
Unul dintre principiile de bază în tratamentul palpitațiilor este evitarea factorilor declanșatori. Reducerea stresului prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau exercițiile de respirație, și evitarea produselor stimulante sunt modificări importante ale stilului de viață. Renunțarea la fumat, activitatea fizică regulată și o alimentație sănătoasă sunt alte modificări recomandate pentru gestionarea palpitațiilor.
Data ultimei actualizări: 25 Mart 2021
Data publicării: 03 Mart 2021
6 min
Cardiologie
Cardiologie
Doctorii Secției
Cardiologie
Cardiologie
Cardiologie
Cardiologie
Articole evidențiate
21 august 2023
Hipertensiunea Nu Manifestă Simptome Fără A Cauza Daune Organice
500 citit de ori
21 august 2023
Pacienții cu cancer nu ar trebui să neglijeze inima
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Dificultăți de respirație la pacienții cu boli de inimă
21 august 2023
Cardiologie Intervențională - Ce servicii de sănătate oferim în unitatea noastră?
500 citit de ori
21 august 2023
Oncocardiologie
500 citit de ori
21 august 2023
De ce apare durerea toracică?
500 citit de ori
21 august 2023
Boala Hipertensiunii Arteriale
500 citit de ori
21 august 2023
Hipertensiunea: Ce este, Simptome și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Sindromul de scăpare: Ce este, cauzele, simptomele și tratamentul său
500 citit de ori
21 august 2023
Îngroșarea mușchiului cardiac și hipertensiunea arterială
500 citit de ori
21 august 2023
Îngroșarea mușchiului cardiac
500 citit de ori
21 august 2023
Simptome și metode de tratament ale reumatismului cardiac (febra reumatică acută)
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este pulsul? Care ar trebui să fie pulsul ideal?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este tensiunea arterială? Simptomele tensiunii arteriale ridicate și scăzute
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este üfüratul? Cum se tratează üfüratul?
500 citit de ori
21 august 2023
Angiografia prin încheietura mâinii (angiografia radială) permite externarea în aceeași zi
500 citit de ori
21 august 2023
Poate fi efectuată angiografia virtuală la orice pacient?
500 citit de ori
15 septembrie 2023
Electrofiziologie și Aritmie
20 septembrie 2023
Heparina – Ce Este și La Ce Folosește?
18 octombrie 2023
El deschiderea unei crize cardiace poate fi diferită la femei.
29 noiembrie 2023
Ce Este Sindromul Marfan, Simptomele, Cauzele și Tratamentul Său
09 februarie 2024
Ce este bine pentru tensiunea arterială scăzută? Simptomele tensiunii arteriale scăzute
25 octombrie 2024
Inflamația Pancreasului
25 octombrie 2024
Cancerul mamar – tipuri de cancer de sân și cauzele acestuia
25 octombrie 2024
Hipertensiunea arterială - cauze, simptome, tratament
26 octombrie 2024
Tulburările de ritm cardiac - cauze și tratament
26 octombrie 2024
Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 11, 2016
26 octombrie 2024
Uletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 5, 2015
26 octombrie 2024
Bolile de inimă: România este pe locul 4 în Europa!
26 octombrie 2024
Cancerul la sân în România – o situație alarmantă
26 octombrie 2024
Beneficiile Cyberknife pentru pacienți
26 octombrie 2024
Centrul Medical Anadolu te invita la Simpozionul Internaţional Multidisciplinar de Oncologie din Istanbul.Citeste despre noile abordari in oncologie!
26 octombrie 2024
Centrul Medical Anadolu la Liga Mondială