Cum să controlezi furia?
Specialistul în psihiatrie al Centrului de Sănătate Anadolu spune: „Furia poate varia de la o reacție foarte ușoară până la o furie intensă, iar controlul și gestionarea acesteia se învață mai întâi în familie.”

Specialistul în psihiatrie al Centrului de Sănătate Anadolu spune: „Furia poate varia de la o reacție foarte ușoară până la o furie intensă, iar controlul și gestionarea acesteia se învață mai întâi în familie.”
Ce este furia?
Furia este o stare premergătoare conflictului. În primul rând, apare tensiunea, secreția de adrenalină care crește energia se intensifică, respirația devine mai rapidă, bătăile inimii se accelerează, tensiunea arterială crește, iar corpul și mintea sunt pregătite pentru o reacție de „luptă sau fugă”. Identificarea cauzei care alimentează furia este la fel de importantă ca și găsirea soluției. Cauzele care generează această tensiune includ adesea „împiedicarea” și „limitarea”. Neîndeplinirea nevoilor fiziologice precum sete și foame și condițiile neadecvate pot declanșa furia. Dacă considerăm furia ca o tulburare psihologică și emoțională, persoanele obsesive sunt mai predispuse la furie. Acestea nu pot suporta căderea ordinii care le îndeplinește așteptările din cauza unui factor extern. Unele trăsături de personalitate pot face dificil controlul furiei, cum ar fi în cazul persoanelor cu personalitate antisocială. Pentru a vorbi despre influența caracteristicilor genetice în controlul furiei, aceasta trebuie dovedită. Pe de altă parte, pot apărea probleme de control al furiei legate de educație, mod de creștere și formare.
Controlul furiei începe în familie
Deși nu este posibil să eliminăm complet furia, este foarte important să controlăm comportamentele asociate acestei emoții. Este util să ne întrebăm „Ce s-a întâmplat și m-am supărat? Ce m-a supărat?”. Familiile au un rol major în controlul și gestionarea furiei. Printre educația de bază care trebuie oferită copiilor se numără și controlul furiei.
Furia poate oferi inițial plăcere
Toată lumea se supără, iar trăirea sentimentului de furie nu este o situație anormală. Este o emoție care nu dispare decât dacă este împărtășită. De fapt, persoanele furioase simt inițial o senzație plăcută și satisfăcătoare. Problemele, lipsa controlului și persistența furiei duc la efecte negative. Este considerat mult mai corect să nu acoperi furia și să o discuți.
7 pași pentru controlul furiei
- Nu uitați că emoția furiei nu poate fi distrusă complet.
- Furia nu este o emoție care dispare fără a fi împărtășită. Împărtășiți de ce ați devenit furios, ce ați trăit, ce simțiți și cum vă simțiți.
- Ascultați-vă pe voi înșivă și pe ceilalți.
- Dacă împărtășiți emoțiile, furia dumneavoastră va fi mai bine înțeleasă.
- Încercați să procesați dezvoltarea evenimentelor, procesele și reacțiile primite.
- Dacă nu puteți controla furia, preferați să vă îndepărtați de mediul și situația care a generat furia.
- Indiferent de trăsăturile caracterului vostru, nu uitați că nu aveți dreptul să faceți rău altora.
Data ultimei actualizări: 30 Ekim 2016
Data publicării: 30 Ekim 2015