Centrul Medical Anadolu
Centrul Medical Anadolu

Mituri și adevăruri despre cancerul de sân...

În procesul de diagnostic și tratament al cancerului de sân, persoanele pot acumula multe informații greșite sau pot apela la metode de tratament care nu au efect. Acest lucru poate duce la anxietăți inutile sau la progresia bolii. Iată adevărul, conform experților de la Anadolu Sağlık Merkezi...

1- „O masă la sân întotdeauna indică cancer.”

Nu toată masa de la sân este cancer. Deoarece majoritatea pacienților care se prezintă la medic din cauza unei mase la sân au mase benigne. Desigur, o femeie care observă o masă la sân nu ar trebui să creadă „Aceste mase sunt de obicei benigne, nu e nevoie să merg la medic.” Totuși, este extrem de greșit să se presupună că fiecare masă este cancer. Dacă o masă este cancerigenă sau nu, poate fi determinat doar printr-un examen de sân efectuat de medic și, dacă este necesar, prin examene radiologice. Dacă există suspiciuni de cancer, diagnosticul poate fi confirmat doar printr-o biopsie.

2- „Cei care au risc de cancer la sân vor dezvolta neapărat cancer.”

Anumite femei pot avea un risc mai mare de cancer la sân comparativ cu altele de vârsta lor. În special, femeile cu istoric familial de cancer la sân, cu leziuni precanceroase identificate în biopsii anterioare, care consumă alcool în exces, care nu fac exerciții regulate după menopauză, și cele cu volum crescut de grăsime abdominală au un risc mai mare. De asemenea, femeile care au urmat tratamente hormonale pe termen lung, care nu au născut niciodată sau au avut primul copil după vârsta de 35 de ani se încadrează în acest grup. Din acest motiv, recomandăm un program de screening adaptat riscurilor individuale ale femeilor. Totuși, nu este posibil să spunem că o femeie cu factori de risc va dezvolta neapărat cancer la sân sau, dimpotrivă, că o femeie fără factori de risc nu va dezvolta cancer la sân.

3- „Cancerul de sân afectează femeile de vârstă înaintată.”

Deși incidența cancerului de sân crește odată cu vârsta, întâlnim și cancer de sân la femeile tinere de 20 și 30 de ani. Cancerul de sân la o vârstă tânără are unele caracteristici comune frecvente. În special, cancerul mamar ereditar poate apărea la o vârstă mai mică și poate fi biologic mai agresiv. Totuși, cancerul de sân este, în general, o boală a vârstei de 40 sau chiar 50 de ani, așa că pentru femeile fără factori de risc, este semnificativ să înceapă screeningul după vârsta de 40 sau 45 de ani. Prin urmare, trebuie să subliniem că, deși cancerul de sân poate apărea la orice vârstă, frecvența sa crește odată cu vârsta.

4- „Dacă nu aveți pe cineva în familie care să fi avut cancer la sân, nu veți dezvolta cancer.”

Cancerul de sân ereditar este o parte a grupului de cancer de sân, dar reprezintă doar 5-8% din acest grup. Dacă o persoană are o mutație genetică care cauzează cancer de sân ereditar în familie, riscul crește semnificativ. Cu toate acestea, nu este corect să se spună că o persoană va dezvolta cancer de sân doar pentru că are cancer în familie. În mod invers, absența cancerului la sân în familia unei persoane nu garantează că nu va dezvolta cancer de sân.

5- „Utilizarea pilulelor contraceptive cauzează cancer la sân.”

Aceasta este o credință destul de greșită. Cancerul de sân este adesea un cancer dependent de hormoni. Utilizarea unor doze mari de hormoni, în special estrogen, poate crește riscul de cancer de sân, ceea ce poate duce la această opinie. Totuși, până acum, studiile de teren nu au găsit dovezi care să arate că pilulele contraceptive moderne cu conținut scăzut de hormoni cresc riscul de cancer de sân.

6- „Examinarea sânului de către sine este suficientă pentru diagnosticarea cancerului de sân.”

Diagnosticul precoce al cancerului de sân, precum și consultarea mai timpurie la medic, pot fi facilitate prin autoexaminarea sânului, care este o metodă foarte utilă. Femeile ar trebui să-și examineze sânii timp de 5 până la 10 minute în fiecare lună începând de la vârsta fertilă și să consulte medicul dacă observă orice anomalii. Pacientele care își descoperă singure masele au o proporție semnificativă în grupul femeilor cu cancer de sân. De aceea, acordăm o mare importanță autoexaminării sânului. Totuși, după vârsta de 40 de ani, autoexaminarea sânului nu este suficientă. Dimensiunea masei pe care o poate observa o persoană în timpul autoexaminării este foarte diferită de eficiența examinării efectuate de un specialist în chirurgie generală. Examinările radiologice adăugate la examenul clinic al sânului pot identifica un grup mare de cazuri care nu sunt evidente prin examinarea fizică, dar au imagini radiologice diferite. Femeile ar trebui să-și controleze regulat sânii, iar după vârsta de 40-45 de ani să fie evaluate prin examinări clinice ale sânului, mamografie și ultrasonografie.

7- „Am un risc mare de cancer de sân. Nu pot face nimic.”

Riscurile de dezvoltare a cancerului de sân sunt diferite între femeile cu risc mare și cele fără risc. Dar, discutarea riscurilor cu medicul și evaluarea acestora prin examinări ale sânului și imagistică radiologică, precum și stabilirea unui program de screening poate ajuta chiar și la identificarea cancerului într-un stadiu foarte timpuriu și poate preveni afectarea duratei și calității vieții persoanei. Știm că anumite parametrii de viață pot crește sau reduce riscul de cancer de sân. După menopauză, sursa principală de estrogen din organism este țesutul adipos. În special, țesutul adipos din zona abdominală secretă o cantitate mare de estrogen. Creșterea în greutate și acumularea de grăsime după menopauză cresc riscul de cancer de sân, deoarece cancerul de sân este adesea asociat cu estrogenul. Dacă o persoană câștigă în greutate, acest lucru va crește riscul de cancer de sân. Prin exerciții fizice și alimentație sănătoasă, o persoană care își menține greutatea sau pierde kilogramele în exces va reduce acest risc. În mod similar, alcoolul crește riscul de cancer de sân atât prin acumularea de grăsime, cât și prin efectele sale toxice.

8- „Bărbații nu fac cancer de sân.”

Aceasta este o concepție greșită. Aproape 1 din 100 de pacienți cu cancer de sân este bărbat. Cancerul de sân este mai frecvent în rândul bărbaților din familii cu cancer de sân ereditar. De aceea, bărbații care observă o masă la sân ar trebui să consulte imediat un medic.

9- „Femeile cu cancer de sân pierd sânul în timpul operației.”

Aceasta este o concepție greșită. În prezent, în multe cazuri de cancer de sân, sânul poate fi păstrat. Uneori, îndepărtarea doar a tumorii și a țesutului sănătos din jurul acesteia este o opțiune de tratament adecvată. Pentru a efectua acest tip de operație, tumora trebuie să fie localizată într-o singură zonă, să fie sub o anumită dimensiune și să nu existe semne de cancer în alte zone ale sânului observate prin mamografie. Desigur, păstrarea sânului are un cost, și anume radioterapia. Atunci când se îndepărtează întreaga masă, de obicei nu administrăm radioterapie la pereții toracici anteriori; dar, în cazul pacienților la care păstrăm sânul, efectuăm radioterapie pentru a reduce riscul reapariției bolii în țesutul sânului rămas. Decizia finală privind opțiunile chirurgicale este luată împreună cu pacientul pentru a planifica operația.

10- „Femeile cu cancer de sân nu pot rămâne însărcinate.”

Modificările hormonale în timpul sarcinii și al perioadei postpartum pot crește riscul de recidivă al cancerului de sân. O pacientă care a fost tratată pentru cancer de sân ar trebui să evite, pe cât posibil, tratamentele hormonale. Modificările hormonale din timpul sarcinii și al postpartum-ului pot crește riscul local de recidivă a cancerului. În special în primii ani de tratament, deși nu există o limită clară, nu se recomandă foarte mult sarcina timp de 2-5 ani. După ce se confirmă că boala nu a recidivat și nu există probleme legate de boală, pacientul poate evalua situația împreună cu medicul său și poate rămâne însărcinată, având copii sănătoși.

11- „Cancerul de sân se răspândește întotdeauna la sânul opus.”

Aceasta este o concepție complet greșită. Răspândirea cancerului la sânul opus este extrem de rară. Dacă boala recidivează, de obicei se întâmplă fie local, în același sân, fie în alte zone îndepărtate ale corpului, sub formă de metastaze. Cancerul de sân se răspândește mai frecvent la ficat, plămâni și oase. Deși cancerul de sân poate răspândi la sânul opus, aceasta este în general o excepție. Cu toate acestea, femeile cu istoric de cancer de sân sunt la risc crescut de dezvoltare a unui alt cancer de sân. Cel mai puternic factor de risc este să fi avut anterior tratament pentru cancer de sân. Prin urmare, o a doua leziune de cancer de sân poate apărea în același sân sau în sânul opus. Deși acest lucru este posibil, nu înseamnă că cancerul dintr-un sân se va răspândi în mod automat la sânul opus.

12- „După operațiile de cancer de sân, brațul femeilor se umflă întotdeauna.”

Aceasta este o concepție greșită. În special, cu ajutorul tehnologiilor noi dezvoltate în ultimii ani, intervenția asupra ganglionilor limfatici din axilă este acum mai redusă. Prin utilizarea metodei „ganglionului sentinelă”, care se realizează cu ajutorul medicinei nucleare (ocazional cu coloranți speciali), ajungem la primul ganglion limfatic de pază din axilă și îl extragem, trimițându-l patologilor în timpul operației. Specialistul în patologie ne spune dacă există urme ale bolii în acel ganglion. Dacă nu există urme ale bolii, deoarece știm științific că riscul ca boala să se răspândească la ganglionii limfatici mai profunzi fără a trece prin primul ganglion este extrem de mic, încheiem operația făcând doar biopsia ganglionului de pază, fără a interveni asupra ganglionilor limfatici mai adânci. Prin curățarea ganglionilor limfatici din axilă, protejăm pacientul de efectele secundare, durerea și pierderile de senzație și mișcare cauzate de nervi. Cu toate acestea, în cazurile în care am identificat că boala s-a răspândit la ganglionii limfatici din axilă, curățăm complet ganglionii limfatici. Aceasta poate duce la deteriorarea integrității fluxului limfatic al brațului și al mâinii de acelă parte. De aceea, recomandăm pacienților să își protejeze brațul operat cât mai mult posibil după operație. Le explicăm că este posibil să apară o umflare acceptabilă în acel braț, dar că aceasta nu va afecta calitatea vieții. Există concepția greșită că toată lumea va avea umflarea brațului după îndepărtarea ganglionilor limfatici din axilă, dar trebuie să știm că umflarea brațului este doar unul dintre efectele secundare acceptabile ale tratamentului chirurgical.

13- „După intervenția chirurgicală, aspectul se schimbă.”

În prezent, detectăm multe cazuri de cancer de sân la dimensiuni foarte mici. Prin urmare, îndepărtăm doar masa și o mică parte de țesut mamar sănătos din jurul acesteia. În afară de femeile cu sâni foarte mici, în special atunci când tumorile sunt localizate în locuri potrivite, intervenția chirurgicală pentru cancerul de sân nu produce diferențe vizibile semnificative de simetrie, care sunt adesea imposibil de observat chiar și cu ochiul liber. Uneori, pacienții au dificultăți în a observa diferența după operație.

14- „În stadiile incipiente ale cancerului de sân, tratamentul fără intervenție chirurgicală este posibil.”

Aceasta este o concepție greșită. Tratamentul cunoscut ca fiind cel mai eficient pentru cancerul de sân este chirurgia. De fapt, opțiunea chirurgicală poate fi uneori suficientă și singură în cazurile de cancer de sân în stadiu incipient sau în cancerul de sân ductal in situ (DCIS). În cazurile de cancer de sân avansat și în cele care s-au răspândit în alte părți ale corpului, știm că intervenția chirurgicală asupra sânului nu va aduce beneficii. Totuși, recomandăm intervenția chirurgicală în fiecare caz de cancer de sân în stadiu incipient.

15- „Implantele de silicon se sparg.”

Pentru ca un implant de silicon să se spargă, este nevoie de un impact extrem de sever. Implantul de silicon poate exploda sau se poate perfora doar în caz de traume penetrante. Cu ajutorul tehnologiilor noi, structura de silicon din interiorul implantului nu este gelatinoasă, ci are o consistență asemănătoare unui gel. Astfel, chiar dacă apare o rupere în zona respectivă, siliconul nu se poate răspândi în organism și poate fi îndepărtat ușor. Este util să îndepărtați imediat siliconul după traumatism, dar există și pacienți care au trăit cu un implant de silicon spart timp îndelungat.

16- „Persoanele cu implanturi de silicon nu pot alăpta.”

Implantul de silicon nu afectează niciodată capacitatea de a alăpta.

17- „După augmentarea sânului cu implanturi de silicon, riscul de cancer crește.”

Riscul de cancer nu crește deloc. Ceea ce trebuie să se analizeze este dacă implantul de silicon poate ascunde un eventual cancer de sân. Cu tehnicile actuale, această problemă a fost rezolvată. Prin urmare, implantul mamar poate fi utilizat fără probleme.

18- „Injectarea de grăsime mărește sânul.”

Injectarea de grăsime este o metodă nouă și dificilă. În prezent, această tehnică este testată, dar nu se poate garanta un rezultat standardizat de succes în fiecare caz. Nu este o metodă la fel de simplă ca implantul de silicon, dar este utilizată pentru reconstrucția sânului. După ce sânul este reconstruit cu țesut propriu al pacientului sau cu un implant, sunt necesare unele proceduri de retușare. Una dintre acestea este umplerea țesutului lipsă prin injectarea de grăsime. Acest tip de tratamente poate oferi rezultate bune.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Chirurgie Generală

Chirurgie Generală , Centrul de oncologie (Centrul de cancer), Centrul de Sănătate a Sânilor

Doctorii Secției

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Conf. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Rashad Rzazade

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Sinan Karaaslan

Gebze

Chirurgie Generală

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Gebze

Chirurgie Generală

Prof. Dr. Sedat Karademir

Gebze

Chirurgie Generală

Prof. Dr. Vafi Atalay

Gebze

Chirurgie Generală

Conf. Dr. Abdulcabbar Kartal

Gebze

Chirurgie Generală

Conf. Dr. Ayhan Erdemir

Gebze

Chirurgie Generală

Dr. Chir. Kemal Raşa

Gebze

Chirurgie Generală

Dr. Chir. Ömer Faruk Inanç

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Conf. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Rashad Rzazade

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Sinan Karaaslan

Gebze

Chirurgie Generală

Prof. Dr. Ali Uğur Emre

Gebze

Chirurgie Generală

Prof. Dr. Sedat Karademir

Gebze

Chirurgie Generală

Prof. Dr. Vafi Atalay

Gebze

Chirurgie Generală

Conf. Dr. Abdulcabbar Kartal

Gebze

Chirurgie Generală

Conf. Dr. Ayhan Erdemir

Gebze

Chirurgie Generală

Dr. Chir. Kemal Raşa

Gebze

Chirurgie Generală

Dr. Chir. Ömer Faruk Inanç

Afișează tot

Articole evidențiate

Prietenii cei mai apropiați ai ficatului: Grapefruitul și lămâia

Prietenii cei mai apropiați ai ficatului: Grapefruitul și lămâia

Fiecare masă de sub braț este cancerigenă?

Fiecare masă de sub braț este cancerigenă?

Ce este Chirurgia Mamologică?

Ce este Chirurgia Mamologică?

Ce este Chirurgia Obezității?

Ce este Chirurgia Obezității?

Ce este Chirurgia Oncologică?

Ce este Chirurgia Oncologică?

De ce apare hernia ombilicală și cum se tratează?

De ce apare hernia ombilicală și cum se tratează?

Ce este hemoroidul (Basur)? Simptome și Tratament

Ce este hemoroidul (Basur)? Simptome și Tratament

Simptomele Herniei Inguinale și Operația de Hernie Inguinală

Simptomele Herniei Inguinale și Operația de Hernie Inguinală

Pilonidal Cyst și Tratamentul Său

Pilonidal Cyst și Tratamentul Său

Chirurgia Obezității: Ce Este, Ce Boli Tratază, Care Sunt Metodele de Tratament?

Chirurgia Obezității: Ce Este, Ce Boli Tratază, Care Sunt Metodele de Tratament?

Ce este balonul gastric ingerabil? Cum se aplică?

Ce este balonul gastric ingerabil? Cum se aplică?

Metoda de ileostomie cu tub în operațiile de cancer de colon

Metoda de ileostomie cu tub în operațiile de cancer de colon

Ce este chirurgia minim invazivă?

Ce este chirurgia minim invazivă?

Metode de screening pentru cancerul de sân

Metode de screening pentru cancerul de sân

Fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 4, după ce i s-a spus că are o inflamație la sân

Fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 4, după ce i s-a spus că are o inflamație la sân

Reguli pentru trăirea cu cancerul de sân

Reguli pentru trăirea cu cancerul de sân

Lipom: Simptome, Cauze, Tratament

Lipom: Simptome, Cauze, Tratament

Intervenția Chirurgicală pentru Hemoroizi (Basuri) și Viața Postoperatorie

Intervenția Chirurgicală pentru Hemoroizi (Basuri) și Viața Postoperatorie

Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament ale Cancerului de Sân

Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament ale Cancerului de Sân

Ce este cancerul tiroidian? Care sunt simptomele cancerului tiroidian?

Ce este cancerul tiroidian? Care sunt simptomele cancerului tiroidian?

Ce este hemoroizii? Care sunt cauzele hemoroizilor? Ce ajută în cazul hemoroizilor?

Ce este hemoroizii? Care sunt cauzele hemoroizilor? Ce ajută în cazul hemoroizilor?

Ce sunt polipii? Simptomele și metodele de tratament pentru polipi

Ce sunt polipii? Simptomele și metodele de tratament pentru polipi

Cancerul rectal: Cauze, Simptome şi Tratament

Cancerul rectal: Cauze, Simptome şi Tratament

Ileostomie cu tub – procedură inovativă pentru cancerul de colon

Ileostomie cu tub – procedură inovativă pentru cancerul de colon

Radioterapia ca tratament pentru cancerul de sân

Radioterapia ca tratament pentru cancerul de sân

Chirurgia obezității (micșorarea stomacului)

Chirurgia obezității (micșorarea stomacului)

Simptomele cancerului de pancreas, factori de risc, diagnostic și tratament

Simptomele cancerului de pancreas, factori de risc, diagnostic și tratament

Ce trebuie să știți despre cancerul pulmonar

Ce trebuie să știți despre cancerul pulmonar

Dr. Kemal Raşa, specialist în chirurgie generală din cadrul Centrului de medicină Anadolu, a fost ales în funcţia de preşedinte al Asociaţiei europene pentru Infecţii Chirurgicale (Surgical Society Europe, SIS-E)

Dr. Kemal Raşa, specialist în chirurgie generală din cadrul Centrului de medicină Anadolu, a fost ales în funcţia de preşedinte al Asociaţiei europene pentru Infecţii Chirurgicale (Surgical Society Europe, SIS-E)

Buletin “Sănătate” – Num.15, 2017

Buletin “Sănătate” – Num.15, 2017

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ

Afișează tot