22 august 2023
10 Moduri de a Păstra Sănătatea Mintală
Caracteristicile de personalitate și experiențele anterioare fac ca perspectiva asupra vieții să varieze de la o persoană la alta.
Caracteristicile de personalitate și experiențele anterioare fac ca perspectiva asupra vieții să varieze de la o persoană la alta. În conformitate cu aceste diferențe, reacțiile la evenimente și gândurile despre acestea nu sunt aceleași pentru toată lumea, explică Psihologul Specialist Ezgi Dokuzlu de la Anadolu Medical Center. „Dacă ne concentrăm mintea pe gândirea pozitivă și o antrenăm, vom face față mai ușor gândurilor negative în viitor, ceea ce înseamnă că vom deveni mai fericiți, mai puțin anxioși și mai liniștiți în timp” spune aceasta. Psihologul Specialist Ezgi Dokuzlu împărtășește câteva sugestii pentru prevenirea gândirii negative...
Pentru o persoană, un eveniment care este considerat extrem de rău și complet inacceptabil poate fi perceput ca normal și obișnuit de către altcineva. Uneori, evenimentele cu care ne confruntăm pot provoca sentimentul de neputință. Acest sentiment poate persista și ne poate ocupa mintea săptămâni întregi, devenind chiar o parte din viața noastră. În încercarea de a scăpa de aceste gânduri, căutăm adesea o soluție sau preferăm să ignorăm problemele pentru a ne simți mai bine, alegând frecvent să amânăm problema. Nici amânarea, nici cedarea în fața problemei, adică deteriorarea calității vieții noastre, nu este o alegere corectă. Când ne confruntăm cu gânduri negative, trebuie mai întâi să credem că putem rezolva problema și să creăm un plan simplu și general pentru soluționarea acesteia. Să nu uităm că primul pas pentru a depăși dificultățile este să avem încredere în noi înșine.
Tendința de a avea gânduri negative poate fi legată de cantitatea anumitor substanțe numite neurotransmițători din creier sau, dimpotrivă, expunerea constantă la aceste gânduri sau un anumit stil de viață poate afecta negativ chimia creierului. Așadar, gândurile abstracte pe care le avem în minte pot avea efecte concrete și negative asupra sănătății noastre. De aceea, să nu subestimăm efectele gândurilor negative. Să nu permitem ca toate gândurile negative, anxietățile, temerile și pesimismele să ne domine. Când ne simțim neputincioși și blocați, putem încerca să privim situația dintr-o perspectivă pozitivă și să ne menținem puterea asupra problemei. Cel mai important este să ne cunoaștem bine în toate aspectele noastre pentru a putea lupta eficient împotriva gândurilor negative.
Psihologul Specialist Ezgi Dokuzlu a explicat astfel cele 9 metode de a preveni gândirea negativă:
Data ultimei actualizări: 13 Temmuz 2020
Data publicării: 13 Temmuz 2020
Psihologie