22 august 2023
9 Căi de a preveni gândirea negativă
Boala de gelozie extremă este o problemă semnificativă în întreaga lume, inclusiv în țara noastră, unde violența, în special violența împotriva femeilor, se prezintă ca o problemă importantă.
În întreaga lume, inclusiv în țara noastră, violența, în special violența împotriva femeilor, este o problemă semnificativă. De fiecare dată, persoana care exercită violența încearcă să se justifice cu cuvintele „Te iubesc foarte mult, sunt foarte gelos”. Dar ce fel de „dragoste” este aceea care duce la bătutul unei femei până la moarte, la înjunghiere, la incendiere sau chiar la turnarea de beton peste ea? Este oare aceasta o manifestare a „dragostei” sau, dimpotrivă, o lipsă extremă de respect care otrăvește viața celeilalte persoane?
Am discutat cu Psihologul Specialist Ezgi Dokuzlu de la Centrul de Sănătate Anadolu despre „gelozie”, care este adesea indicată ca fiind cauza principală a violenței împotriva femeilor. Ce este această gelozie? Este un sentiment care trebuie să existe în orice relație? „Gelozia este unul dintre cele mai distrugătoare sentimente în relațiile de cuplu și este una dintre cele mai mari probleme între parteneri în zilele noastre”, spune Psihologul Specialist Ezgi Dokuzlu. Gelozia, care poate fi observată în primii ani ai vieții ca dorință de a nu împărtăși persoana iubită cu alții, poate ajunge la dimensiuni deranjante pentru adulții din etapele ulterioare ale vieții. Psihologul Specialist Ezgi Dokuzlu explică: „Gelozia este o stare patologică caracterizată prin frica de a pierde legătura cu persoana cu care avem o relație strânsă sau de a o vedea în pericol, care se manifestă printr-o intensă neliniște și furie. De fapt, gelozia nu este exact un sentiment, ci un amestec de reacții, îndoieli și gânduri.”
Persoanele care intră într-o criză de gelozie și recurg la violență împotriva partenerului lor și care își justifică comportamentul spunând că „îmi pasă foarte mult, sunt extrem de gelos”, demonstrează, de fapt, probleme mai mari, cum ar fi dificultăți în controlul furiei, tendința spre violență și lipsa unei psihologii sănătoase. Pentru persoanele care recurg la violență din cauza geloziei și care chiar pot duce persoana iubită până la moarte sau îi provoacă daune grave, problema este mult mai complexă decât simpla gelozie.
Cercetările arată că femeile au o atitudine mai constructivă în problemele legate de gelozie comparativ cu bărbații. În timpul discuțiilor despre gelozie, bărbații tind să fie mai egoiști, în timp ce femeile manifestă o tendință de a păstra ordinea și armonia în relație. Cu toate acestea, nivelul geloziei nu diferă semnificativ între femei și bărbați.
Cuplurile căsătorite tind să se comporte mai constructiv și conciliant în problemele legate de gelozie comparativ cu cuplurile necăsătorite. Pe măsură ce timpul trece, aceste probleme sunt mai puțin frecvente. Cu cât durata relației este mai lungă, cu atât reacțiile și discuțiile legate de gelozie scad.
Gelozia patologică (Sindromul Othello) este o formă extremă de gelozie, considerată „bolnavă”, care depășește nivelurile normale de gelozie. Aceasta implică o frică intensă de pierdere și presupunerea că relația va suferi din cauza unei scăderi a iubirii. De obicei, acest lucru apare între parteneri și este cunoscut că persoanele cu schizofrenie și tulburare bipolară sunt predispuse la acest comportament. Problemele de stima de sine, traumele din copilărie, în special rușinea și abandonul, frica intensă de pierdere și comportamentele greșite ale părinților în timpul copilăriei influențează acest fenomen.
Acești oameni încep prin a restricționa viața partenerului. Pot împiedica accesul acestuia la medii sociale sau pot limita utilizarea rețelelor sociale. Nu ezită să-și urmărească partenerul și nu se sfiesc să continue să-l supravegheze și să-i limiteze viața chiar și după încheierea relației. După despărțire, îi deranjează pe partenerii lor, recurg adesea la violență psihologică și afirmă frecvent că au suferit crize de furie din cauza geloziei. Ca rezultat, aplică de obicei violență fizică și cred că au dreptul să facă asta.
Gelozia extremă poate fi tratată prin medicamente și psihoterapie. În relații, încrederea reciprocă, comunicarea deschisă și menținerea empatiei pot ajuta la controlul geloziei. Dacă gelozia a dus la creșterea disputelor, deteriorarea comunicării și afectarea respectului și gândurilor reciproce, cuplul trebuie să caute neapărat ajutor terapeutic.
Unii oameni își doresc să fie geloși. Persoanele care doresc să fie geloase pot fi, de fapt, persoane care au crescut fără dragoste și atenție. Aceste persoane consideră că a fi iubit înseamnă a fi „gelos”. Cei care au fost expuși la atitudini neglijente și iresponsabile ale părinților și care au nevoie excesivă de atenție pot fi crescuți fără dragoste sau cu o atitudine inconsistentă. Lipsa de dragoste, inconsistența sau cuvintele exagerate și goale ale iubirii din familie pot afecta negativ dezvoltarea copiilor. Un copil care nu știe ce înseamnă dragostea reală și comunicarea corectă poate avea dificultăți în a distinge greșelile în relațiile umane mai târziu. De exemplu, dacă un băiat vede că tatăl său manifestă gelozie față de mama sa și îi limitează libertatea, copilul poate confunda iubirea cu „posesiunea” mai târziu.
Explicația recentă a violenței împotriva femeilor, chiar și a crimelor, este întotdeauna aceeași: „Am iubit prea mult, am fost prea gelos”... Cu toate acestea, conform experților, gelozia nu este o manifestare a dragostei.
Persoanele geloase pot exprima uneori gelozia ca pe o dovadă a valorii pe care o atribuie persoanei în cauză, în încercarea de a o lega de o cauză logică. Există o percepție că gelozia provine dintr-o dragoste excesivă și că comportamentele persoanei geloase ies de sub control din cauza acestei iubiri în exces. În general, auzim fraze clasice de genul „dragostea m-a orbit”. În realitate, situația nu este așa. Persoana geloasă care nu dorește să împărtășească partenerul cu alții poate fi definită ca având o problemă atunci când nu mai poate controla situația.
Gândurile obsesive și obsesive incluse în relație pot deteriora relația și, în locul geloziei considerată inofensivă, pot evolua spre gânduri patologice și comportamente de control care limitează libertatea partenerului. Este esențial să se recunoască faptul că restricțiile din relație nu sunt cauzate de dragoste, ci de probleme subiacente, și să se rezolve această situație printr-o comunicare corectă sau cu ajutorul unui terapeut de relații. În caz contrar, situația poate deveni mai complexă și, de obicei, relațiile se încheie din acest motiv.
În societatea noastră, violența împotriva femeilor este în continuă creștere. Din păcate, femeile sunt adesea blamate pentru acest lucru, fiind acuzate că își cresc fiii în spiritul violenței. Dar oare tații nu au nicio vină? Atunci când creștem copii, nu doar mamele, ci și tații au un rol esențial. Iată câteva recomandări pentru tați:
Data ultimei actualizări: 25 Ağustos 2020
Data publicării: 25 Ağustos 2020
Psihologie