22 august 2023
9 Căi de a preveni gândirea negativă
Anul Nou nu este doar o schimbare de dată, ci și o perioadă în care pentru mulți oameni crește sentimentul de reînnoire și motivație. Specialistul în psihologie clinică de la Centrul Medical Anadolu, Ezgi Dokuzlu Tezel, a menționat că pentru unii, Noul An poate reprezenta o încheiere, iar pentru alții, un început, iar noile începuturi ne reamintesc despre fluxul rapid al vieții și despre schimbare. „Stabilirea de noi obiective pentru noi înșine și impulsionarea de noi energii pentru a realiza ceea ce nu am reușit în trecut pot fi surse de motivație. Desigur, Anul Nou nu este diferit de zilele obișnuite ale vieții noastre, dar tranziția către o nouă perioadă și un nou an ne oferă oportunitatea de a evalua noile decizii în mintea noastră, de a reflecta asupra sentimentelor și gândurilor noastre și de a sărbători alături de cei dragi. Timpul petrecut cu familia și persoanele dragi, revizuirea relațiilor noastre și consolidarea suportului social sunt toate lucruri frumoase pe care ni le oferă Noul An. Astfel, ne putem simți emoțional mai bine și ne putem distanța puțin de stresul vieții cotidiene,” a explicat aceasta.
În primele zile ale anului, s-ar putea simți nevoia de a lua multe noi decizii legate de viață. Anul Nou este o perioadă minunată pentru începuturi noi, dar atunci când revenim la rutină, motivația inițială se poate pierde. În primele zile ale anului, putem fi entuziasmați, dar, pe măsură ce viața noastră revine la rutină, ne putem îndepărta de obiectivele dorite. Putem stabili obiective pentru dezvoltarea personală, cum ar fi alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, un nou hobby, învățarea unei limbi, muncă suplimentară, vizitarea de locuri noi sau o viață mai organizată. Totuși, inițierea și menținerea acestor decizii nu sunt întotdeauna ușoare. De exemplu, un alergător poate începe noul an cu decizia de a „alerg în fiecare zi”. În prima săptămână, alergând devreme dimineața în parc, acest nou obicei îi oferă energie și vitalitate. Însă, în timp, motivația poate scădea și poate deveni din ce în ce mai greu să se ridice din pat. Aici, stabilirea de obiective mici și măsurabile și recompensarea după fiecare sesiune de alergare devine importantă. Poate stabiliți obiective precum să luați o masă la restaurantul preferat după fiecare 10 alergări sau să faceți o pauză de odihnă după fiecare 10 alergări.
Este un punct important să nu subestimăm necesitatea de a progresa treptat și etapizat în atingerea obiectivelor, pentru a menține o motivație sustenabilă. Prin urmare, stabilirea unor obiective mici și realiste și abordarea acestora pas cu pas este esențială atât pentru a evita pesimismul, cât și pentru a atinge succesul. Este important să fim răbdători pentru a ajunge la obiective mari și să ne apreciem pentru succesele noastre mici.
Data ultimei actualizări: 27 Aralık 2023
Data publicării: 27 Aralık 2023
Psihologie