Tulburarea de anxietate: Ce este și care sunt simptomele?

Tulburarea de anxietate este o afecțiune psihiatrică în care persoana are tendința de a experimenta îngrijorări și temeri excesive sau fără motiv.

Tulburarea de anxietate este o afecțiune psihiatrică în care persoana are tendința de a experimenta îngrijorări și temeri excesive sau fără motiv. Persoanele care suferă de anxietate sau tulburare de anxietate se îngrijorează constant și nu pot controla gândurile negative care le vin în minte. Pentru a putea fi pus un diagnostic de tulburare de anxietate, simptomele asociate trebuie să fie prezente la persoana afectată de cel puțin 6 luni. Îngrijorările frecvente legate de anxietate pot viza domenii diferite, cum ar fi sănătatea, banii, familia sau munca. Deși fiecare persoană poate resimți ocazional astfel de îngrijorări, cei care suferă de tulburare de anxietate așteaptă întotdeauna ce e mai rău, iar acest lucru devine un obstacol în calea unei vieți normale. Tulburarea de anxietate se poate manifesta prin simptome fizice, cum ar fi un nivel ridicat de îngrijorare, oboseală, epuizare, transpirație, insomnie și tensiune.

Ce este Tulburarea de Anxietate (Anxietatea)?

Tulburarea de anxietate generalizată este o afecțiune psihiatrică caracterizată prin îngrijorare excesivă și exagerată legată de viața de zi cu zi, fără un motiv clar. Persoanele cu simptome de tulburare de anxietate generalizată tind să aștepte mereu un dezastru și nu se pot abține să nu se îngrijoreze în privința sănătății, banilor, familiei, muncii sau școlii. Fiecare persoană poate simți ocazional anxietate și îngrijorare, iar uneori acest lucru este justificat. Cu toate acestea, la persoanele cu tulburare de anxietate, îngrijorarea este adesea nerealistă sau disproporționată față de situația în cauză. Viața zilnică a persoanei se desfășoară într-o stare constantă de îngrijorare, frică și teroare. În cele din urmă, această anxietate devine atât de copleșitoare încât persoana începe să aibă dificultăți în a face lucruri de rutină la locul de muncă, la școală, în mediile sociale și în relații. Cu toate acestea, tulburarea poate fi controlată cu ajutorul diferitelor metode de tratament.

De ce apare Tulburarea de Anxietate (Anxietatea)?

Tulburarea de anxietate generalizată apare adesea ca rezultat al incapacității persoanei de a face față stresului interior. Deși cercetările au fost efectuate, cauza exactă a tulburării nu a fost încă identificată. Cu toate acestea, la fel ca multe alte afecțiuni de sănătate mintală, se crede că tulburarea de anxietate generalizată este secundară interacțiunii complexe dintre factori biologici și de mediu. Acești factori includ:

  • Diferențele în funcțiile și chimia creierului
  • Factorii genetici
  • Diferențele în percepția și interpretarea evenimentelor
  • Caracteristicile de dezvoltare și personalitatea

Pe lângă acești factori, tulburarea de anxietate este mai frecventă în anumite segmente ale populației. De exemplu, este mai comună la femei decât la bărbați. De asemenea, este mai frecventă la persoanele singure și la cele cu un nivel scăzut de educație. Experiențele traumatice din trecutul persoanei pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra nivelului de anxietate. Persoanele cu tulburare de anxietate generalizată pot fi introvertite din punct de vedere al temperamentului și pot avea o perspectivă negativă asupra vieții. Riscul de a dezvolta anxietate este, de asemenea, mai mare la cei care trăiesc într-un mediu stresant sau au o boală cronică.

Cum se Diagnostichează Tulburarea de Anxietate (Anxietatea)?

Specialiștii în sănătate mintală, precum psihiatrii sau psihologii, utilizează criteriile de diagnostic din Ghidul Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mentale, cunoscut sub numele de DSM (ediția actuală fiind DSM-5), pentru a diagnostica tulburarea de anxietate generalizată. Criteriile de diagnostic pentru tulburarea de anxietate generalizată din acest ghid sunt următoarele:

  • O stare de anxietate și îngrijorare excesivă care durează cel puțin șase luni
  • Dificultatea de a controla îngrijorările
  • Anxietatea cauzează disconfort semnificativ sau afectează funcționarea zilnică
  • Anxietatea nu este cauzată de alte motive fizice, cum ar fi probleme tiroidiene sau utilizarea substanțelor

În plus, persoana prezintă trei sau mai multe dintre următoarele simptome pe o perioadă de cel puțin șase luni:

  • Neliniște și senzația de a fi încolțit
  • Oboseală rapidă
  • Dificultăți de concentrare
  • Tensiune musculară
  • Probleme cu somnul
  • Iritabilitate

Dacă observați simptome de tulburare de anxietate generalizată la dumneavoastră sau la o persoană apropiată, este recomandat să consultați o unitate medicală pentru un diagnostic. Specialistul în psihiatrie vă va adresa întrebări despre simptomele dumneavoastră și va efectua un examen fizic. De asemenea, pentru a se asigura că simptomele nu sunt cauzate de o afecțiune medicală fizică sau de utilizarea substanțelor, medicul poate recomanda anumite teste, printre care:

  • Teste de funcție tiroidiană: Schimbările în hormonii tiroidieni pot cauza simptome de anxietate, astfel încât nivelurile hormonilor tiroidieni pot fi verificate pentru a exclude această cauză.
  • Testul glicemiei: Poate fi solicitat pentru a determina dacă simptomele sunt legate de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.
  • Ecocardiografia: Se utilizează ultrasunete pentru a vizualiza inima și a evalua funcționarea acesteia, pentru a ajuta la identificarea unei eventuale probleme cardiace care ar putea cauza simptome fizice.
  • Teste toxicologice: Acestea pot fi efectuate pentru a stabili dacă simptomele sunt cauzate de utilizarea unui medicament sau a unei substanțe narcotice.

Care Sunt Simptomele Asociate cu Tulburarea de Anxietate?

Principalul simptom al tulburării de anxietate generalizată este starea continuă și excesivă de îngrijorare cu privire la situațiile din viața de zi cu zi. Această stare permanentă de îngrijorare și tensiune poate fi însoțită de următoarele simptome fizice:

  • Neliniște
  • Tensiune
  • Iritabilitate
  • Dificultăți de respirație
  • Oboseală rapidă
  • Palpitații
  • Dificultăți de concentrare
  • Senzație de copleșire
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Dureri abdominale
  • Dificultăți de a adormi sau de a menține somnul

Tratamentul Tulburării de Anxietate

Dacă tulburarea de anxietate generalizată nu este cauzată de o altă afecțiune medicală, poate fi tratată cu ajutorul unui specialist în psihiatrie sau psihologie. Tratamentul include, de obicei, o combinație de medicamente și psihoterapie cognitiv-comportamentală. Metodele utilizate în tratamentul tulburării de anxietate generalizată includ:

  • Medicamente: Medicamentele nu elimină boala, ci ajută la controlul simptomelor. Pentru acest scop, poate fi utilizat un grup de medicamente numite anxiolitice. Benzodiazepinele, un grup de anxiolitice, sunt preferate pentru controlul rapid al simptomelor, dar trebuie utilizate cu prudență, deoarece pot crea dependență. Antidepresivele cu proprietăți anxiolitice pot, de asemenea, să ajute la ameliorarea simptomelor de anxietate, deși efectul lor poate dura câteva săptămâni. Antidepresivele sunt mai sigure și mai potrivite pentru un tratament pe termen lung. Antipsihoticele pot fi de ajutor în cazul pacienților cu probleme comportamentale asociate.
  • Psihoterapia cognitiv-comportamentală: Aceasta este o terapie de discuție care urmărește să identifice și să schimbe tiparele de gândire și comportament care duc la anxietate. Această terapie ajută persoana să abordeze într-un mod mai realist problemele care îi provoacă îngrijorare, limitând astfel gândurile distorsionate.
  • Tratamente alternative: Adoptarea unor modificări ale stilului de viață și formarea unor obiceiuri pot face mai ușoară gestionarea tulburării de anxietate. Aceste schimbări pot include:

    • Exerciții fizice: Dezvoltarea unei rutine de activitate fizică pentru majoritatea zilelor săptămânii poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea dispoziției. Creșterea treptată a cantității și intensității exercițiilor poate ajuta corpul să se obișnuiască.
    • Tehnici de relaxare: Meditația, yoga și exercițiile de respirație pot contribui la ameliorarea anxietății.
    • Dietă sănătoasă: Consumul de alimente sănătoase, cum ar fi legumele proaspete, fructele și cerealele integrale, poate fi asociat cu reducerea anxietății. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.
    • Somn de calitate: Crearea unei rutine de somn care să asigure odihna necesară poate contribui la reducerea anxietății. Dacă aveți probleme cu somnul, puteți cere ajutorul medicului.
    • Evitarea fumatului și a cafelei: Nicotina din țigări și cofeina din cafea pot declanșa anxietatea.
    • Evitarea consumului de droguri: Substanțele narcotice pot agrava anxietatea.
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Psihologie

Psihologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Ataşehir

Psihologie

Dr. Psiholog Clinician Specialist Ezgi Dokuzlu Tezel

Ataşehir

Psihologie

Dr. Psiholog Clinician Specialist Ezgi Dokuzlu Tezel

Afișează tot

Articole evidențiate

9 Căi de a preveni gândirea negativă

9 Căi de a preveni gândirea negativă

10 Moduri de a Păstra Sănătatea Mintală

10 Moduri de a Păstra Sănătatea Mintală

Sfaturi pentru un somn sănătos: 12 recomandări

Sfaturi pentru un somn sănătos: 12 recomandări

Ce este boala de gelozie extremă? Simptomele și tratamentul

Ce este boala de gelozie extremă? Simptomele și tratamentul

Tulburări de vorbire

Tulburări de vorbire

Tulburarea de personalitate narcisistă: Ce este, caracteristicile, cum se recunoaște?

Tulburarea de personalitate narcisistă: Ce este, caracteristicile, cum se recunoaște?

Sindromul de lăuzie

Sindromul de lăuzie

Ce Este Problema Concentrării și Cum Se Rezolvă?

Ce Este Problema Concentrării și Cum Se Rezolvă?

Ce Este Tulburarea de Stres Post-Traumatic (TSPT) și Cum Se Tratează

Ce Este Tulburarea de Stres Post-Traumatic (TSPT) și Cum Se Tratează

Trikotilomani (Boala Smulgerea Părului) Ce Este?

Trikotilomani (Boala Smulgerea Părului) Ce Este?

Începeți un Nou Capitole în Viața Dumneavoastră în Noul An

Începeți un Nou Capitole în Viața Dumneavoastră în Noul An

20 de sugestii pentru vacanța de semestru

20 de sugestii pentru vacanța de semestru

Ce este Gaslighting? Manipularea psihologică: Gaslighting

Ce este Gaslighting? Manipularea psihologică: Gaslighting

Afișează tot