24 august 2023
Probleme oculare în timpul sarcinii
Oftalmologie (Boli oculare)
Keratoconusul este o afecțiune oculară progresivă care apare între 10 și 20 de ani și este caracterizată de schimbări continue în miopie sau astigmatism. Adesea, boala poate fi percepută doar ca o schimbare simplă a dioptriilor ochelarilor și poate să nu fie observată, atrage atenția specialistul în oftalmologie de la Anadolu Sağlık Merkezi, Dr. Yusuf Avni Yılmaz. „În timp ce dioptriile ochelarilor pot fi ajustate pentru o perioadă, pierderile de vedere care nu pot fi corectate pot apărea pe parcursul evoluției bolii. Este important să se aibă în vedere posibilitatea keratoconusului în rândul tinerilor cu schimbări frecvente în dioptrii. Detectarea precoce a keratoconusului este extrem de importantă pentru prevenirea orbirii permanente,” explică Dr. Yusuf Avni Yılmaz. Iată informațiile furnizate de specialistul în oftalmologie Dr. Yusuf Avni Yılmaz...
Keratoconusul se caracterizează prin subțierea și deformarea conică a corneei, stratul transparent din fața ochiului, din cauza pierderii rigidității țesutului. Această formă anormală împiedică focalizarea corectă a luminii pe retină și duce la distorsionarea vederii. Deși cauza exactă a keratoconusului nu este cunoscută, există informații despre transmiterea genetică. Aproximativ 10% dintre pacienții cu keratoconus au membri ai familiei cu aceeași afecțiune. De asemenea, alergiile oculare și frecarea excesivă a ochilor pot fi factori de risc.
Keratoconusul afectează adesea amândoi ochii și poate duce la diferențe semnificative în vedere între cele două ochi. Simptomele pot varia între ochi și se pot schimba în timp. Semnele timpurii includ o vedere ușor încețoșată, linii drepte care par distorsionate sau ondulate, sensibilitate crescută la lumină, dar în stadii mai avansate, vederea devine mai încețoșată și distorsionată, cu o miopie sau astigmatism crescut. Astfel, schimbarea frecventă a ochelarilor, adaptarea imperfectă a lentilelor de contact și disconfortul la purtarea lentilelor de contact pot fi indicii. Progresia keratoconusului durează de obicei ani, dar uneori poate evolua rapid. Corneea poate umflă brusc și începe să se cicatrizeze. Când corneea dezvoltă cicatrici, își pierde netezimea și devine mai puțin clară, rezultând o deteriorare și mai mare a vederii.
Simptomele keratoconusului încep de obicei în perioada adolescenței, între 10 și 20 de ani. Keratoconusul poate progresa timp de 10-20 de ani și, în general, avansarea sa încetinește în jurul vârstei de 30 de ani. Fiecare ochi poate fi afectat diferit. Keratoconusul poate fi diagnosticat printr-un examen oftalmologic de specialitate efectuat de un oftalmolog specializat în cornee. În cadrul acestui examen detaliat, se poate determina rigiditatea și subțierea corneei. În plus, în caz de necesitate, diagnosticarea precisă poate fi realizată printr-o metodă de cartografiere a corneei cunoscută sub numele de topografie corneană. Aceste măsurători și teste sunt, de asemenea, extrem de importante pentru monitorizarea progresiei bolii.
Tratamentul keratoconusului este planificat în funcție de stadiul și starea pacientului. Cazurile foarte ușoare pot fi monitorizate fără intervenție. În caz contrar, pentru pacienții cu keratoconus, tratamente mai severe, cum ar fi transplantul de cornee, pot fi necesare pentru a recâștiga o parte din vedere. Persoanele cu keratoconus au, de obicei, dificultăți în a vedea la distanță. În acest caz, lentilele de contact moi sau ochelarii pot oferi soluții pentru cazurile ușoare. Pentru cazurile mai avansate, unde aceste metode nu sunt suficiente, se utilizează lentile speciale pentru keratoconus. În stadii și mai avansate, poate fi necesar să se recurgă la transplantul de cornee utilizând diferite tehnici, în funcție de situație.
Data ultimei actualizări: 21 Şubat 2024
Data publicării: 21 Şubat 2024
0 min
Oftalmologie (Boli oculare)
Doctorii Secției
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Articole evidențiate
24 august 2023
Probleme oculare în timpul sarcinii
400 citit de ori
24 august 2023
13 alimente care sunt benefice pentru boala maculară
300 citit de ori
24 august 2023
De ce apare tremurul ochilor?
555 citit de ori
24 august 2023
Hipermetropie: Ce este, simptome, cauze și cum se tratează
555 citit de ori
24 august 2023
Conjunctivită: Ce este, Simptome, Cauze și Cum Se Tratează?
555 citit de ori
20 septembrie 2023
Ce Este Răceala Oculară, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
11 octombrie 2023
Ce este transplantul de cornee? În ce cazuri se efectuează?
09 noiembrie 2023
Astigmatismul
12 decembrie 2023
Ce Este Orbirea Nocturnă, Simptomele, Diagnosticarea și Tratamentul
12 februarie 2024
Modalități de a vă proteja sănătatea oculară în fața vieții moderne
21 februarie 2024
Hipermetropie: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?
21 februarie 2024
Ce este cataracta? Simptomele și tratamentul cataractei
21 februarie 2024
Ce Este Boala Punctului Galben?
21 februarie 2024
Timpul Petrecut în Fața Ecranului Cauzează Miopie
02 aprilie 2024
Ce este astigmatismul, cauzele, simptomele și tratamentul său
17 aprilie 2024
Ce este uscăciunea oculară și cum poate fi tratată?
25 octombrie 2024
6 întrebări despre Terapia cu Lentile Inteligente
25 octombrie 2024
13 alimente benefice pentru boala petei galbene
25 octombrie 2024
Ce este boala petei galbene?
25 octombrie 2024
Ce este Obstrucția Canalelor Lacrimale? Simptome și tratament
25 octombrie 2024
Intervențiile chirurgicale cu laser în defecte de vedere
25 octombrie 2024
Ce este glaucomul (tensiunea oculară)? Simptome și tratament