24 august 2023
Probleme oculare în timpul sarcinii
Conjunctiva este țesutul transparent care acoperă partea albă a ochilor, cunoscută sub numele de sclera, și partea interioară a pleoapelor. Infecțiile care apar în această membrană conjunctivală sunt denumite conjunctivită. Conjunctivita, una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare atât la copii cât și la adulți, este cunoscută popular sub denumirea de boala ochilor roșii sau roz. Aceasta provoacă roșeață sau înroșire a ochilor din cauza infecțiilor. Dacă nu este tratată, conjunctivita se poate agrava și poate duce la daune permanente ale ochilor. Prin urmare, dacă apar probleme precum roșeața sau mâncărimea ochilor, este recomandat să consultați un medic oftalmolog pentru un examen de specialitate.
Partea albă a ochilor, cunoscută sub numele de sclera, și partea interioară a pleoapelor sunt acoperite de un țesut transparent numit conjunctivă. Infecțiile care pot apărea în această membrană conjunctivală sunt denumite conjunctivită. Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare atât la copii, cât și la adulți și este cunoscută popular sub denumirea de „boala ochilor roșii” sau „boala ochilor roz”. Roșeața sau înroșirea ochilor cauzată de infecții este motivul principal al acestei afecțiuni. Dacă nu este tratată, conjunctivita poate deveni severă și poate duce la daune permanente ale ochilor. Prin urmare, dacă apar probleme precum roșeața sau mâncărimea ochilor, este important să consultați un medic oftalmolog pentru un examen de specialitate.
Cuprins
Conjunctivită: Ce este, Simptome, Cauze și Cum Se Tratează? Ce este conjunctivita? Care sunt simptomele conjunctivitei? Care sunt simptomele care pot apărea împreună cu conjunctivita? Ce cauzează conjunctivita? Cum se stabilește diagnosticul de conjunctivită? Tratamentul conjunctivitei Cum se previne conjunctivita?Inflamarea membranei conjunctivale, care acoperă partea albă a ochiului (sclera) și partea interioară a pleoapelor, se numește conjunctivită. În mod normal, vasele de sânge mici din conjunctivă devin mai evidente în cazul conjunctivitei și devin vizibile cu ușurință. Acest lucru duce la roșeața sau înroșirea ochilor și a pleoapelor. Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei sunt infecțiile bacteriene sau virale și reacțiile alergice. Blocarea canalului lacrimal sau faptul că acesta nu este complet deschis la nou-născuți poate de asemenea cauza dezvoltarea conjunctivitei. Deși conjunctivita poate provoca disconfort, cum ar fi sensibilitatea, mâncărimea și arderea, de obicei nu afectează vederea, cu condiția să nu progreseze prea mult. Totuși, dacă nu este tratată, poate deveni severă și poate duce la probleme mai grave. Conjunctivita care afectează unul sau ambele ochi poate fi contagioasă, mai ales dacă este cauzată de infecții.
Conjunctivita, cunoscută și sub denumirea de „ochi roz” sau „ochi roșii”, are ca simptom principal roșeața ochilor. Această roșeață poate afecta un singur ochi sau amândoi. În cazul conjunctivitei de origine alergică, de obicei amândoi ochii sunt afectați. Infecțiile cauzate de agenți patogeni pot începe într-un singur ochi și pot rămâne limitate la acel ochi sau se pot răspândi și la celălalt. Respectarea igienei și consultarea unui medic pentru tratament pot reduce riscul de răspândire. Iată câteva simptome care pot indica conjunctivita:
În unele cazuri, în special la persoanele cu alergii, roșeața și mâncărimea ochilor pot fi reacții simple care se îmbunătățesc rapid. Majoritatea pacienților care au avut anterior un astfel de diagnostic primesc picături pentru ochi antihistaminice. Dacă nu se observă o îmbunătățire cu aceste picături, există o probabilitate mare ca problema să fie de origine infecțioasă. Există și alte afecțiuni oculare mai grave care pot provoca durere, sensibilitate sau senzație de arsură. De exemplu, traumele externe ale ochilor pot fi un astfel de caz. Semnele care necesită asistență medicală de urgență includ:
Conjunctivita, care apare din inflamația membranei conjunctivale, poate avea multe cauze diferite. De obicei, inflamația vaselor de sânge de pe membrana conjunctivală duce la roșeața ochilor. Posibilele cauze includ:
Diagnosticul de conjunctivită la bebeluși, copii sau adulți poate fi ușor stabilit de un medic oftalmolog în urma unui examen oftalmologic. În funcție de simptomele pacientului și istoricul medical, se poate determina cauza conjunctivitei. Testele recomandate pot include teste de alergie sau teste de acuitate vizuală pentru a verifica eventualele pierderi de vedere cauzate de conjunctivită. Dacă se suspectează o infecție, poate fi necesar să se ia un tampon de la secrețiile oculare pentru a identifica exact tipul de bacterie sau virus care provoacă inflamația. În afară de acestea, medicul poate solicita și alte teste diagnostice mai puțin frecvente. Tratamentul pentru conjunctivită va fi început pe baza constatărilor obținute în urma examenului și testelor.
Tratamentul conjunctivitei depinde de factorul care a cauzat boala. În cazul unei infecții bacteriene, de obicei se utilizează picături pentru ochi sau unguente oftalmice care conțin antibiotice. În infecțiile virale, se recurg la picături și unguente antivirale. De asemenea, utilizarea lacrimilor artificiale poate fi benefică. Se așteaptă ca infecțiile bacteriene să se vindece într-o săptămână, iar infecțiile virale într-un termen mai scurt de două săptămâni. Dacă simptomele persistă după acest interval, trebuie să se consulte din nou medicul. În cazurile de conjunctivită de origine alergică, se recomandă de obicei picături pentru ochi care conțin decongestionante sau steroizi. Utilizarea regulată a acestora poate elimina reacțiile din ochi și poate contribui la vindecarea conjunctivitei. Aplicarea de comprese reci pe termen scurt poate fi, de asemenea, utilă. Evitarea alergenilor poate accelera procesul de vindecare. Rareori, anumite boli cu transmitere sexuală pot cauza conjunctivită dacă fluidele genitale ajung pe mâini și apoi în ochi. În aceste cazuri, se pot folosi medicamente antibiotice sau antivirale pentru tratament.
Conjunctivita este o boală care se poate răspândi ușor de la o persoană la alta sau de la un ochi la altul. De asemenea, neglijarea igienei mâinilor, atingerea ochilor cu mâini murdare, frecarea sau zgârierea ochilor poate duce ușor la dezvoltarea unei infecții conjunctivale. Dacă conjunctivita se vindecă, dar nu se iau măsuri de precauție, poate reapărea. Infecțiile recurente pot cauza daune permanente la nivelul ochilor. Prin urmare, este important să se ia diverse măsuri pentru prevenirea conjunctivitei. Printre măsurile de prevenire se numără:
Dacă aveți simptome de mâncărime, roșeață sau secreții la nivelul ochilor, este recomandat să consultați un medic oftalmolog pentru a primi un diagnostic și tratament adecvat. Tratamentul poate ajuta la protejarea sănătății ochilor și la prevenirea complicațiilor.
Data ultimei actualizări: 23 Şubat 2022
Data publicării: 23 Şubat 2022
6 min
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Doctorii Secției
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Oftalmologie (Boli oculare)
Articole evidențiate
24 august 2023
Probleme oculare în timpul sarcinii
400 citit de ori
24 august 2023
13 alimente care sunt benefice pentru boala maculară
300 citit de ori
24 august 2023
De ce apare tremurul ochilor?
555 citit de ori
24 august 2023
Hipermetropie: Ce este, simptome, cauze și cum se tratează
555 citit de ori
20 septembrie 2023
Ce Este Răceala Oculară, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
11 octombrie 2023
Ce este transplantul de cornee? În ce cazuri se efectuează?
09 noiembrie 2023
Astigmatismul
12 decembrie 2023
Ce Este Orbirea Nocturnă, Simptomele, Diagnosticarea și Tratamentul
12 februarie 2024
Modalități de a vă proteja sănătatea oculară în fața vieții moderne
21 februarie 2024
Hipermetropie: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?
21 februarie 2024
Ce este cataracta? Simptomele și tratamentul cataractei
21 februarie 2024
Ce Este Boala Punctului Galben?
21 februarie 2024
Timpul Petrecut în Fața Ecranului Cauzează Miopie
02 aprilie 2024
Ce este astigmatismul, cauzele, simptomele și tratamentul său
17 aprilie 2024
Ce este uscăciunea oculară și cum poate fi tratată?
25 octombrie 2024
6 întrebări despre Terapia cu Lentile Inteligente
25 octombrie 2024
13 alimente benefice pentru boala petei galbene
25 octombrie 2024
Ce este boala petei galbene?
25 octombrie 2024
Ce este Obstrucția Canalelor Lacrimale? Simptome și tratament
25 octombrie 2024
Intervențiile chirurgicale cu laser în defecte de vedere
25 octombrie 2024
Ce este glaucomul (tensiunea oculară)? Simptome și tratament