20 august 2023
Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?
Acneea (coșurile) este o problemă dermatologică considerată parte a vieții în întreaga lume. Această afecțiune, care poate apărea în diferite zone ale corpului, se manifestă frecvent la nivelul foliculilor de păr și glandelor sebacee de sub piele. Deși nu există un consens privind clasificarea exactă, acneea poate fi evaluată prin metode fotografice și prin numărarea leziunilor. În funcție de morfologia sa, acneea este împărțită în patru grade de severitate: acnee comedogenică, acnee papulopustulară ușoară sau moderată, acnee papulopustulară severă sau acnee nodulară moderată și acnee nodulară severă/conglobată. Severitatea și tratamentul acesteia depind de prezența leziunilor inflamatorii. În dezvoltarea acneei sunt implicați factori precum dezechilibrul activității glandelor sebacee, creșterea producției de sebum, obstrucția canalelor foliculare, colonizarea bacteriană și activarea sistemului imunitar.
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din cauza blocării foliculilor de păr și a glandelor sebacee sub piele. La baza problemei se află stimularea androgenilor (hormoni secretați de glandele suprarenale) și a sebocitelor (celulele care produc glandele sebacee) care duc la creșterea producției de sebum. Glandele sebacee înmulțesc celulele pielii și produc mai multe celule care reglează imunitatea. Bacteriile care provoacă inflamații și care se află în foliculii de păr și glandele sebacee stimulează blocarea porilor de la nivelul pielii. Deși apare în toate etapele vieții, acneea este întâlnită la aproximativ 85% dintre persoanele aflate în perioada adolescenței. La persoanele de peste 25 de ani, acneea poate fie să continue din adolescență, fie să apară la vârsta adultă sub forma acneei tardive. Acneea tardivă se manifestă frecvent la femei, fiind localizată pe bărbie, în formă redusă, dar foarte inflamatorie. Coșurile apar de obicei pe frunte, bărbie, gât, spate, piept și umeri. Pot fi inflamatorii sau neinflamatorii. Cele inflamatorii au vârful galben din cauza puroiului, în timp ce cele sub formă de comedoane închise au vârful alb, iar cele deschise au vârful negru.
Acneea este o problemă des întâlnită în rândul populației. Simptomele acneei variază în funcție de tipul coșurilor. Printre acestea se numără:
Aceste tipuri de coșuri sunt, de obicei, însoțite de roșeață și durere în zona afectată. În timp, durerea și roșeața pot deveni mai intense, ducând la apariția petelor închise la culoare și cicatricilor.
Aproximativ 15% până la 20% dintre coșurile care încep să apară în perioada adolescenței sunt de severitate moderată sau severă. Persoanele care continuă să aibă acnee până la vârsta de 30 de ani pot suferi de leziuni acneice și în etapele ulterioare ale vieții. Deși cauza principală a acneei este adesea considerată a fi ereditară, dieta, factorii de mediu și stilul de viață au, de asemenea, un impact semnificativ.
Când porii pielii se blochează, se creează un mediu de reproducere pentru bacteriile prezente în acea zonă. Pe măsură ce bacteriile se înmulțesc, apare inflamația și se dezvoltă acneea. Unele dintre cauzele acneei sunt următoarele:
Modificările nivelurilor hormonale cresc riscul apariției acneei hormonale. Există mulți factori care influențează acest proces. Somnul neregulat, un stil de viață sedentar sau un consum redus de apă afectează hormonii și pot duce la apariția acneei.
Perioada în care acneea apare pentru prima dată este denumită adolescență. În această perioadă, nivelul hormonilor androgeni crește și sensibilitatea la acești hormoni devine mai pronunțată. Astfel, cantitatea de sebum produsă la nivelul pielii crește. Odată cu creșterea cantității de sebum, pielea capătă un aspect uleios și, pe lângă aceasta, celulele pielii, praful sau produsele cosmetice se acumulează în glandele sebacee și blochează porii. Acesta este modul în care începe faza inițială a formării acneei. Deși acest lucru poate rămâne sub forma punctelor negre sau albe, inflamația poate apărea din cauza bacteriilor prezente în acea zonă, iar mici sau mari umflături inflamate pot apărea, însoțite de roșeață. Aceste probleme apar frecvent în zone cu un conținut ridicat de sebum, cum ar fi fața, spatele, fruntea, bărbia, nasul sau umerii.
Stresul nu poate fi asociat direct cu acneea, dar persoanele stresate pot, fără să-și dea seama, să-și frece scalpul, fața, spatele sau umerii, să-și atingă coșurile existente, ceea ce poate agrava o mică leziune acneică și o poate transforma într-o cicatrice. În consecință, chiar și cu tratament, pot rămâne cicatrici și pete care nu dispar niciodată. Aceste probleme nu doar afectează pielea, ci și starea psihologică a persoanei.
În timpul ciclului menstrual, creșterea excesivă a hormonului androgen poate duce la o agravare a acneei, care apare în general pe față, frunte, între sâni, bărbie și gât.
Una dintre cauzele principale ale acneei persistente după pubertate este utilizarea excesivă a produselor cosmetice. Acneea poate apărea imediat după utilizarea acestor produse sau la câteva luni după. Prin urmare, atunci când alegeți produse cosmetice, ar trebui să optați pentru cele mai potrivite pentru pielea dumneavoastră și să evitați pe cât posibil produsele care provoacă acnee.
Consumul de carbohidrați procesați și grăsimi în adolescență crește riscul de acnee.
Medicamentele orale, utilizate pe termen lung, cum ar fi antibioticele, pot avea ca efect secundar apariția acneei. Acneea cauzată de antibiotice este rezistentă la tratament. Utilizarea excesivă a steroizilor și a vitaminei B poate, de asemenea, să agraveze acneea existentă sau să o intensifice.
Structura pielii este un alt factor important în formarea acneei. Pielea grasă are o probabilitate mai mare de a dezvolta acnee, iar porii dilatați contribuie la acest lucru. În perioada adolescenței, acneea este mai frecventă la bărbați, iar la femei apare acneea adultă, care lasă mai multe cicatrici și inflamații.
Deși tratamentul și durata tratamentului pentru fiecare acnee nu sunt aceleași, acneea este o problemă tratabilă. Prin urmare, pentru a alege metoda de tratament potrivită în funcție de tipul acneei, este necesar să consultați un medic specialist.
Durata și tipul tratamentului depind de starea de sănătate a persoanei, de medicamentele pe care le utilizează, de vârstă și de severitatea acneei. Există multe medicamente utilizate pe cale orală sau locală pentru tratamentul acneei. Cu toate acestea, se recomandă utilizarea acestora într-un mod restrictiv și cu un prag de tratament scăzut. Înainte de a începe tratamentul, se evaluează impactul psihologic și fizic al acneei asupra calității vieții persoanei. Principalele metode utilizate în tratamentul acneei sunt următoarele:
Cicatrici post-acneice
La majoritatea persoanelor care se confruntă cu această problemă, acneea și cicatricile sunt permanente. Tratamentul cicatricilor cauzate de acnee este dificil și nu garantează eliminarea completă. În tratamentul acneei, este necesar să consultați mai întâi un medic. În acest caz, începerea tratamentului timpuriu este foarte importantă, iar severitatea, răspândirea și durata acneei sunt factori determinanți. Sistemul imunitar al pacientului joacă un rol important în tratamentul cicatricilor post-acneice. Iată câteva dintre principalele metode de reînnoire a pielii utilizate în tratarea cicatricilor de acnee:
Dacă aveți cicatrici post-acneice și sunteți deranjat de acestea, puteți consulta o instituție medicală specializată pentru a fi examinat de un dermatolog. În funcție de recomandările medicului, puteți începe tratamentul potrivit pentru pielea dumneavoastră.
Data ultimei actualizări: 17 Nisan 2024
Data publicării: 17 Nisan 2024
6 min
Dermatologie
Dermatologie
Doctorii Secției
Dermatologie
Articole evidențiate
20 august 2023
Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?
500 citit de ori
20 august 2023
Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?
500 citit de ori
20 august 2023
Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Crăpături ale pielii
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice
500 citit de ori
20 august 2023
Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?
500 citit de ori
20 august 2023
Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?
500 citit de ori
20 august 2023
Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)
500 citit de ori
20 august 2023
Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei
500 citit de ori
20 august 2023
Botox
500 citit de ori
20 august 2023
BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)
500 citit de ori
20 august 2023
BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)
500 citit de ori
20 august 2023
Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare
500 citit de ori
20 august 2023
Filler
500 citit de ori
20 august 2023
DUAL (HIFU)
500 citit de ori
20 august 2023
Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți
500 citit de ori
20 august 2023
Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon
500 citit de ori
20 august 2023
Zona Ochiului (Light Eyes)
500 citit de ori
20 august 2023
Îngrijirea Facială Hydrafacial
500 citit de ori
20 august 2023
Machiaj Permanent
500 citit de ori
20 august 2023
Peeling Chimic
500 citit de ori
20 august 2023
Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare
500 citit de ori
20 august 2023
Liposucție cu Laser
500 citit de ori
20 august 2023
Tratamentul Petelor
500 citit de ori
20 august 2023
Mezolift
500 citit de ori
20 august 2023
Întinerirea facială cu PRP
500 citit de ori
20 august 2023
Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului
500 citit de ori
20 august 2023
Transplantul de păr
500 citit de ori
20 august 2023
Vaccinul cu ADN de somon
500 citit de ori
20 august 2023
Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia
500 citit de ori
20 august 2023
PRP pentru față
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?
500 citit de ori
20 septembrie 2023
4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor
20 septembrie 2023
Inflamația foliculului de păr
20 septembrie 2023
Lepră
17 octombrie 2023
Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială
11 decembrie 2023
De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?
17 ianuarie 2024
Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?
17 ianuarie 2024
Ce ajută în caz de arsuri solare?
17 ianuarie 2024
Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?
09 februarie 2024
Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?
09 februarie 2024
Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?
09 februarie 2024
Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?
09 februarie 2024
Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?
03 aprilie 2024
Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?
26 octombrie 2024
Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente