Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament

Alergia la soare este un tip de alergie care se manifestă prin erupții cutanate, iritație, roșeață și umflături, care apar după expunerea prelungită la razele soarelui, în special la persoanele cu o structură sensibilă a pielii. În unele cazuri, alergia la soare poate avea o predispoziție genetică sau poate apărea din cauza sensibilității cauzate de expunerea la alți alergeni. Expunerea prelungită la soare fără protecție poate duce la arsuri solare. Mulți oameni confundă arsura solară cu alergia la soare. Arsura solară apare din cauza expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Aceasta poate fi cauzată fie de expunerea naturală excesivă la soare, fie de utilizarea dispozitivelor de bronzare artificială sau a lampilor solare. Arsura solară se manifestă prin roșeață, durere și formarea de vezicule, de obicei după ce ai stat la soare timp de 10-30 de ore. Aceste simptome pot fi tratate cu diverse medicamente, dar eliminarea completă a simptomelor poate dura câteva zile. Spre deosebire de arsurile solare, alergiile la soare pot apărea în 5-10 minute după expunere, dar în unele cazuri acest timp poate fi mai lung, de câteva zile.

Care Sunt Simptomele Alergiei la Soare?

Alergia la soare, de obicei, se manifestă pe zonele expuse la soare, dar uneori pot apărea simptome și în alte părți ale corpului. Simptomele alergiei la soare pot include:

  • Mâncărime și roșeață,
  • Iritație și secreții,
  • Noduli, vezicule pe suprafața pielii și urticarie (urticarie),
  • Senzație de înțepătură și arsuri,
  • Dureri și umflături.

Alergia la soare poate cauza rar și următoarele simptome:

  • Dureri de cap moderate și severe,
  • Crize de anafilaxie care pot pune viața în pericol,
  • Senzație de amețeală,
  • Leșin și pierderea conștienței,
  • Greață și vomă,
  • Dificultăți de respirație și obstrucție a căilor respiratorii.

Care Sunt Cauzele Alergiei la Soare?

Cauzele apariției simptomelor alergiei la soare pot varia de la o persoană la alta. Uneori, simptomele pot apărea în câteva minute, alteori în câteva ore sau chiar zile.

Cauza exactă a alergiilor la soare nu a fost identificată complet. Mulți cercetători cred că predispozițiile genetice pot contribui la apariția alergiilor la soare. Alții consideră că histamina și alte proteine pot provoca reacții imune în urma expunerii la soare. În lumina acestor informații, cauza alergiilor la soare poate varia de la o persoană la alta.

Durata expunerii la soare, suprafața pielii expusă și intensitatea razelor solare sunt factori care influențează în mod direct apariția simptomelor.

Anumite medicamente pot crește sensibilitatea la soare și pot cauza alergii. Aceste medicamente pot include antibiotice, chimioterapie, medicamente pentru inimă, diuretice și medicamente pentru diabet.

Care Sunt Tipurile de Alergie la Soare?

Există mai multe tipuri de alergii la soare. Tipurile de alergie variază în funcție de tipul de erupție și de cauză.

  • Urticaria Solară: Este cel mai rar tip de alergie la soare. Chiar și expunerea foarte scurtă la soare poate provoca roșeață severă, erupții, umflături, iritație și urticarie ușoară sau severă.
  • Keratoza Actinică: Se crede că acest tip de alergie la soare are cauze ereditare. Poate afecta atât zonele expuse la soare, cât și alte zone ale pielii. Este mai frecventă în rândul populațiilor cu pielea mai închisă și este cunoscută în mod obișnuit sub numele de pete de vârstnicie. Este o leziune a pielii care se dezvoltă treptat pe zonele expuse la soare pentru perioade lungi de timp.
  • Reacția Fotoalergenică: Multe substanțe chimice sunt utilizate pe pielea expusă, în scopuri cosmetice și dermocosmetice. Acest tip de alergie apare când aceste substanțe chimice reacționează cu razele solare. Aceste substanțe pot include cremă solară, seruri, produse de machiaj, medicamente sau parfumuri. Timpul de apariție al simptomelor variază de la persoană la persoană și poate apărea în câteva ore sau zile.
  • Polimorfia Luminică (PMLE): Este cel mai frecvent tip de alergie la soare. Simptomele pot apărea la câteva ore după expunerea la soare și pot include roșeață, erupții și vezicule. Este mai frecventă în rândul persoanelor cu pielea deschisă, adulților și femeilor.

Cum se Diagnostică Alergia la Soare?

Dacă se suspectează o alergie la soare, ar trebui să contactați un centru de sănătate de primă urgență sau un dermatolog. Consultantul dumneavoastră în sănătate:

  • Evaluează simptomele,
  • Analizează substanțele chimice și medicamentele utilizate,
  • Încearcă să identifice factorii care provoacă reacții prin diferite teste de lumină și teste de patch,
  • Dacă toate acestea nu sunt suficiente, se poate efectua o biopsie a pielii pentru a examina un fragment sub microscop.

Metodele de diagnosticare a alergiilor la soare trebuie efectuate de dermatologi specializați, iar dacă este necesar, se aplică teste suplimentare. Metodele de diagnosticare includ:

  • Teste de Sânge: Folosite pentru a determina nivelul alergiei.
  • Fototest (Test de Razele UV): Este un test realizat pentru a examina reacția pielii la diferite lungimi de undă ale razelor ultraviolete.
  • Test de Patch: După cum sugerează numele, substanțele considerate cauzatoare de alergie sunt aplicate pe piele sub formă de patch-uri și se așteaptă o zi, apoi pielea este expusă la razele ultraviolete provenite de la lămpi de soare și se observă reacțiile apărute.
  • Biopsie a Pielii: Este o metodă solicitată de dermatologi specializați atunci când testele de diagnosticare descrise mai sus nu sunt suficiente. Poate fi necesar să se realizeze într-un mediu steril sub supravegherea unui dermatolog specializat. Este de asemenea folosită pentru a determina dacă alergia provine de la o altă afecțiune metabolică existentă.

Cum Se Tratează Alergia la Soare?

În tratamentul alergiei la soare, prima regulă este evitarea expunerii la soare. Pentru persoanele care nu se pot proteja suficient de soare sau în cazurile severe, pot fi de ajutor fototerapia, utilizarea antihistaminicelor, montelukastului, corticosteroizilor și anumitor creme pentru ameliorarea mâncărimilor.

Care Sunt Metodele de Protecție Împotriva Alergiei la Soare?

Persoanele cu alergie la soare ar trebui să ia anumite măsuri pentru a minimiza expunerea la soare. Iată ce trebuie să faceți:

  • Utilizarea Cremelor de Protecție Solară: În special în sezonul estival, nu doar pentru cei cu alergie la soare, ci pentru toată lumea, este esențială. Trebuie utilizată o cremă de protecție solară cu SPF minim 50 și spectru larg. Crema trebuie aplicată într-o cantitate de 2 mg pe cm² de piele. Această cantitate este suficientă pentru față și echivalează aproximativ cu o treime dintr-o linguriță. Pentru comoditate, puteți aplica crema de protecție solară de-a lungul degetului arătător și a degetului mijlociu. Crema de protecție solară trebuie reaplicată la fiecare 2 ore. Totuși, în caz de transpirație și contact cu apa, trebuie reaplicată înainte de expirarea celor 2 ore.
  • Protecția Împotriva Razelor Solare: În timpul zilei, este necesar să evitați expunerea la razele solare în anumite ore, între 10:00 și 15:00.
  • Utilizarea Ochelarilor de Soare
  • Îmbrăcăminte Protectoare Împotriva Soarelui
  • Evitarea Substanțelor Alergizante
  • Evitarea Utilizării Medicamentelor și Substanțelor Chimice Care Provoacă Sensibilitate la Lumină

Alergia la Soare la Copii și Sugari

Pentru dezvoltarea bebelușilor, vitamina D este foarte importantă, deci este necesară expunerea la razele solare care activează această vitamină. Bebelușii și copiii au o piele mult mai sensibilă decât adulții. Toate simptomele alergiei la soare observate la adulți pot apărea și la bebeluși și copii, iar măsurile de precauție necesare sunt similare. Copiii și bebelușii nu trebuie să fie expuși la soare între orele 10:00-15:00. Zonele expuse la soare trebuie acoperite cu cremă de protecție solară aplicată din abundență și reaplicată la fiecare 2 ore, la fel ca pentru adulți.

Bebelușii nu trebuie expuși la soare pentru perioade lungi de timp. Expunerea la soare trebuie să fie graduală, crescând treptat durata.

În special în cazul bebelușilor cu dermatită, soarele poate provoca reacții mult mai severe, astfel că în timpul expunerii la soare trebuie utilizate îmbrăcăminte protectoare, pălării și creme de protecție solară fără parfumuri.

Dacă suspectați o posibilă alergie la soare, nu uitați să consultați dermatologii specializați din spitalul nostru și să vizitați pagina noastră pentru a obține cele mai sigure informații despre sănătatea dumneavoastră.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Dermatologie

Dermatologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Afișează tot

Articole evidențiate

Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?

Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?

Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?

Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Crăpături ale pielii

Crăpături ale pielii

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)

Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)

Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei

Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei

Botox

Botox

BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)

BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)

BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)

BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)

Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel

Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

Filler

Filler

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți

Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți

Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon

Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon

Zona Ochiului (Light Eyes)

Zona Ochiului (Light Eyes)

Îngrijirea Facială Hydrafacial

Îngrijirea Facială Hydrafacial

Machiaj Permanent

Machiaj Permanent

Peeling Chimic

Peeling Chimic

Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare

Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare

Liposucție cu Laser

Liposucție cu Laser

Tratamentul Petelor

Tratamentul Petelor

Mezolift

Mezolift

Întinerirea facială cu PRP

Întinerirea facială cu PRP

Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului

Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului

Transplantul de păr

Transplantul de păr

Vaccinul cu ADN de somon

Vaccinul cu ADN de somon

Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia

Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia

PRP pentru față

PRP pentru față

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor

4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor

Inflamația foliculului de păr

Inflamația foliculului de păr

Lepră

Lepră

Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială

Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?

Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?

Ce ajută în caz de arsuri solare?

Ce ajută în caz de arsuri solare?

Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?

Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

Afișează tot