Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Boala herpes zoster, cunoscută sub numele de zona, este o boală virală care apare atunci când virusul varicella zoster, care rămâne latent în unele rădăcini nervoase după boala varicelă, este activat din diverse motive.

Boala herpes zoster, cunoscută sub numele de zona, este o boală virală care apare atunci când virusul varicella zoster, care rămâne latent în unele rădăcini nervoase după varicelă, este activat din diverse motive.

Mecanismul de bază al apariției zonei este, în general, afectarea negativă a funcțiilor sistemului imunitar al persoanei. Apariția zonei la persoanele cu un sistem imunitar puternic este o situație rară. Această afecțiune, care poate avea o evoluție malignă, se poate manifesta prin numeroase simptome diferite.

Ce este zona?

Este o infecție secundară cauzată de virusul Varicella Zoster, care se manifestă de obicei prin leziuni veziculare limitate la o anumită zonă. Acest virus, la prima întâlnire cu copiii și alte grupuri de vârstă mică, provoacă o boală cunoscută sub numele de varicelă. După trecerea varicelei, virusurile pot rămâne în stare latentă în sistemul nervos timp de mulți ani. Zona este o boală care apare prin reactivarea virusurilor latente. Zona, care este una dintre bolile cauzate de viruși, este caracterizată printr-o erupție cutanată roșie și vezicule pline cu lichid, care provoacă durere și senzație de arsură.

Erupțiile formate tind să apară pe o singură parte a corpului, iar trunchiul, gâtul și fața sunt cele mai frecvente zone ale corpului unde se manifestă simptomele bolii. Cazurile de zona tind să se retragă în aproximativ 2-3 săptămâni.

De ce apare zona?

Zona este mai frecventă la persoanele peste 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă. Aproximativ jumătate dintre persoanele de peste 80 de ani au avut zona cel puțin o dată în viața lor. Vaccinul împotriva varicelei nu a redus incidența zonei. Majoritatea pacienților nu au probleme imunitare. Cu toate acestea, zona este mai frecventă la persoanele cu un sistem imunitar compromis.

Deși rar, zona poate recidiva. Aproximativ 4% dintre pacienți prezintă un al doilea atac. Recidivele zonei sunt mai frecvente în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Zona este o boală care apare prin reactivarea virusurilor latente. Aceasta provoacă o inflamație și o erupție cutanată localizată în zona pielii inervate de nervul afectat. Durerea este resimțită prin intermediul celulelor nervoase afectate de inflamația din această zonă.

Există numeroși factori care pot declanșa zona:

  • Stres emoțional
  • Diabet (boala zaharată)
  • Utilizarea medicamentelor imunosupresoare (cum ar fi tratamentul cu cortizon)
  • Afecțiuni cronice de lungă durată
  • Prezența unei boli canceroase subiacente
  • Radioterapie și intervenții chirurgicale

Cauza exactă a reapariției zonei nu este încă complet elucidată în prezent. Diverse afecțiuni care afectează sistemul imunitar al unei persoane sunt considerate printre cei mai importanți factori în recidiva zonei. Tratamentul cancerului, care include chimioterapie și radioterapie, poate afecta negativ sistemul imunitar și poate declanșa zona. Persoanele cu SIDA, cauzată de virusul HIV, cei care au primit un transplant de organ și iau medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea, precum și cei care iau doze mari de medicamente corticosteroide, fac parte din grupul de persoane ale căror sisteme imunitare sunt afectate negativ.

În general, la persoanele sănătoase, zona tinde să fie mai puțin dureroasă și limitată la o anumită zonă, în timp ce la persoanele în vârstă și la cele cu un sistem imunitar compromis, boala are un curs mai sever.

Care sunt simptomele zonei?

Boala zona începe inițial cu simptome precum febră, dureri de cap și oboseală. În zona în care va apărea zona, se resimt la început senzații anormale ale pielii, cum ar fi mâncărime, furnicături sau uneori durere. În această perioadă, durerea poate fi confundată cu afecțiuni care provoacă dureri musculare, dureri cardiace, dureri renale, apendicită sau migrenă. În decurs de 3-5 zile de la aceste simptome, apar leziuni roșii și edematoase dureroase, urmate de vezicule mici, grupate, pline cu lichid. Senzația de arsură este predominantă în aceste erupții cutanate.

La tineri, zona afectează frecvent zona toracică (partea superioară a trunchiului), la femeile în vârstă zona sacrală (regiunea coccisului), iar la bărbații în vârstă zona din jurul ochilor.

Este tipic ca leziunile să fie însoțite de o durere cu caracter de înțepătură. La tineri, durerea este ușoară și uneori absentă, în timp ce la persoanele în vârstă durerea este aproape întotdeauna prezentă și severă.

La persoanele cu un sistem imunitar normal, toate leziunile se retrag în decurs de 2-4 săptămâni. În mod obișnuit, nu rămân cicatrici după retragerea leziunilor. Durerea tinde să dispară odată cu erupțiile cutanate, dar uneori poate apărea o durere persistentă și cronică numită nevralgie postherpetică. În astfel de cazuri, tratamentele recomandate de specialiștii în neurologie sau algeziologie pot fi utile.

Factorii de risc pentru dezvoltarea nevralgiei postherpetice sunt următorii:

  • Apariția la vârste înaintate
  • Durerea severă înainte de apariția leziunilor și la începutul acestora
  • Erupții cutanate intense
  • Afectarea zonei capului și a coccisului

Zona poate afecta fața, ochii, spatele și șoldurile.

Zona pe Față și Ochi

Deși zona este o afecțiune care apare de obicei pe o parte a trunchiului și spatelui, poate afecta unilateral și fața. O mare parte dintre aceste cazuri sunt bărbați în vârstă. În special, leziunile care apar în zona apropiată de ureche pe față trebuie tratate cu atenție, deoarece pot evolua către probleme grave de sănătate, cum ar fi pierderea auzului și afectarea mușchilor feței.

Zona care apare în jurul ochilor este denumită herpes zoster oftalmic și afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu această boală. Din cauza erupțiilor cutanate care apar pe pleoape, frunte și partea superioară a nasului, pot apărea diverse probleme precum usturime, durere, arsură, edem și vedere încețoșată. Persistența durerii în ochi după dispariția erupțiilor este cauzată de afectarea nervilor oculari în timpul bolii. În timp, această durere poate scădea treptat.

În absența tratamentului, zona oculară poate provoca pierderea permanentă a vederii și leziuni corneene grave. Este esențial ca persoanele cu simptome oculare să fie conștiente de aceste simptome și să solicite cât mai repede asistență medicală. Începerea tratamentului în primele 72 de ore după apariția simptomelor este esențială pentru prevenirea complicațiilor nedorite.

Este destul de caracteristic ca erupțiile să afecteze o jumătate a feței, inclusiv ochii și zona din jur, extinzându-se până la scalp și provocând edem sever, care poate duce la închiderea ochiului. De asemenea, poate apărea o inflamație a ganglionilor limfatici din fața urechii.

Urechea este un alt organ senzorial care poate fi afectat de zona, la fel ca ochii. Pierderea auzului, durerea intensă într-o singură ureche, amețelile și pierderea gustului sunt simptome asociate cu sindromul Ramsay Hunt, o afecțiune cauzată de zona care necesită tratament de urgență.

Zona facială durează mai mult pentru a se vindeca decât zona trunchiului, care durează în medie 2-4 săptămâni.

Leziunile zonei care apar în zona gurii pot fi foarte dureroase și pot îngreuna alimentația persoanei afectate.

Zona pe Spate și Șolduri

Erupțiile cauzate de zona au tendința de a apărea în partea superioară a trunchiului și în jurul taliei. Leziunile zonei care apar pe spate se manifestă ca o linie pe o parte a spatelui inferior. În afara spatelui, zona poate afecta și zona șoldurilor. Spre deosebire de alte zone, leziunile de pe șolduri pot provoca mâncărimi, furnicături și dureri bruște.

Zona este contagioasă?

Leziunile clasice și limitate ale zonei au un grad scăzut de contagiozitate. Transmiterea pe cale aeriană, întâlnită la varicelă, nu este de așteptat în cazul zonei. Cu toate acestea, deoarece virusurile din veziculele active sunt contagioase, transmiterea prin contact poate fi observată, deși rar. După ce leziunile se usucă și formează cruste, contagiozitatea dispare complet.

Dacă virusul Varicella Zoster este transmis la persoane care nu au avut contact anterior cu acest virus, acestea pot dezvolta varicelă.

Transmiterea virusului Varicella Zoster se realizează prin contactul cu conținutul leziunilor care apar în timpul bolii, astfel că este recomandat să se evite contactul cu leziunile și să se acorde atenție igienei mâinilor.

Pacienții cu zona ar trebui să evite în special contactul cu persoane imunodeprimate sau gravide

Cum se diagnostichează zona?

Diagnosticul zonei se face, în general, prin observarea leziunilor tipice asociate cu această boală și pe baza simptomelor clinice. De asemenea, există câteva teste care pot fi utilizate atunci când diagnosticul este dificil. Testul Tzanck este o examinare microscopică a lichidului din leziuni, care permite identificarea celulelor gigant multinucleate. Un alt test utilizat pentru diagnosticarea zonei este măsurarea nivelului de anticorpi produși împotriva acestui virus. Testul PCR este cea mai sigură metodă de diagnosticare a zonei, deoarece poate detecta materialul genetic viral în leziunile persoanei.

Tratamentul pentru zona

Pentru tratarea zonei, se prescriu medicamente antivirale cu substanțe active precum Aciclovir/Valaciclovir/Brivudin, care accelerează vindecarea leziunilor și controlează durerea. În afara medicamentelor antivirale, pot fi utilizate medicamente antiinflamatoare pentru controlul durerii și edemului. În cazurile de durere severă și de lungă durată, medicii pot prescrie analgezice narcotice, medicamente anticonvulsivante și anestezice topice. Medicamentele antihistaminice sunt eficiente în reducerea mâncărimii asociate cu zona.

Zona este o afecțiune care tinde să se amelioreze în câteva săptămâni. Dacă simptomele și plângerile nu se îmbunătățesc în termen de 10 zile, în ciuda tratamentului, este recomandat să consultați din nou medicul.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Dermatologie

Dermatologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Afișează tot

Articole evidențiate

Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?

Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?

Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?

Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Crăpături ale pielii

Crăpături ale pielii

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament

Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)

Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)

Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei

Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei

Botox

Botox

BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)

BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)

BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)

BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)

Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel

Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

Filler

Filler

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți

Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți

Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon

Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon

Zona Ochiului (Light Eyes)

Zona Ochiului (Light Eyes)

Îngrijirea Facială Hydrafacial

Îngrijirea Facială Hydrafacial

Machiaj Permanent

Machiaj Permanent

Peeling Chimic

Peeling Chimic

Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare

Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare

Liposucție cu Laser

Liposucție cu Laser

Tratamentul Petelor

Tratamentul Petelor

Mezolift

Mezolift

Întinerirea facială cu PRP

Întinerirea facială cu PRP

Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului

Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului

Transplantul de păr

Transplantul de păr

Vaccinul cu ADN de somon

Vaccinul cu ADN de somon

Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia

Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia

PRP pentru față

PRP pentru față

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor

4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor

Inflamația foliculului de păr

Inflamația foliculului de păr

Lepră

Lepră

Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială

Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?

Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?

Ce ajută în caz de arsuri solare?

Ce ajută în caz de arsuri solare?

Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?

Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

Afișează tot