Gebze
Mehmet Coşkun Acay
Dr. Spec.

Mehmet Coşkun Acay

Lucrează ca medic dermatolog la Centrul de Sănătate Anadolu din 2005.

Specialitate

  • Intervenții și proceduri dermatologice
  • Proceduri cu laser vascular

Educație

Universitate

  • Universitatea din Istanbul Facultatea de Medicină din Istanbul, Istanbul 1984

Instruire specializată 

  • GATA Haydarpaşa Training Hospital, Istanbul 1990

Instituțiile în care a lucrat

  • Edirne Health Branch
  • Spitalul militar din Balıkesir
  • Spitalul militar Ardahan
  • Spitalul militar Gümüşsuyu din Istanbul
  • Centrul de sănătate Anadolu
  • +40 de publicații interne și internaționale
  • Un capitol de carte

Interese

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Uleiurile esențiale obținute din plante sunt produse concentrate folosite în sănătatea publică încă din cele mai vechi timpuri. Aceste uleiuri esențiale, care sunt forme lichide ale rădăcinilor, frunzelor, tulpinilor și florilor plantelor, au arome și mirosuri caracteristice și sunt utilizate astăzi în industria cosmetică, farmaceutică și alimentară. Uleiul de nioli, cunoscut și sub denumirea de ulei de floare de portocal, este unul dintre cele mai folosite uleiuri esențiale. Am adunat informații detaliate despre uleiul de nioli și efectele sale asupra sănătății pentru dumneavoastră.

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Mezoterapia este o procedură în care medicamentele sau alte formulări sunt administrate în straturile mai profunde ale pielii cu ajutorul unor ace subțiri. Această tehnică permite ca substanțele active să ajungă direct la zona afectată sau mai aproape de aceasta. Mezoterapia este utilizată în diverse domenii, cum ar fi tratarea problemelor pielii, rejuvenarea pielii și tratamentul celulitei. Prin microinjectarea de vitamine, extracte de plante și alte substanțe în derm, mezoterapia stimulează celulele pielii, ajutând la obținerea unui aspect mai sănătos și mai vibrant.

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Herpesul, de obicei, se manifestă sub formă de mici vezicule pline cu lichid în jurul buzelor și este cauzat de virusul Herpes simplex (HSV). Herpesul nu este doar o sursă de disconfort fizic, ci poate avea și efecte sociale și emoționale. Deși herpesul este de obicei inofensiv, în anumite cazuri poate duce la complicații grave.

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Iritarea de scutec este un tip de erupție care apare frecvent în zona fesieră a bebelușilor. Tratamentul acestei afecțiuni poate fi realizat fie acasă, fie cu ajutorul unui medic, în funcție de gravitatea cazului. Pentru a preveni această erupție, este esențial să înțelegem cauzele sale și să luăm măsuri adecvate pentru a le evita

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Calozitățile se dezvoltă pe piele ca urmare a presiunii, frecării sau iritației repetate. Cele mai frecvente apar pe mâini și degete. Cauza principală este adesea încălțămintea care nu se potrivește bine. Cu puțină atenție și îngrijire, majoritatea calozităților pot fi tratate acasă. Calozitățile răspund de obicei la tratamente simple aplicate acasă, dar în cazurile severe sau cele care recidivează frecvent, este necesară consultația unui medic. Îngrijirea picioarelor și alegerea încălțămintei potrivite sunt măsuri eficiente pentru prevenirea formării calozităților.

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Leziunile care se dezvoltă pe suprafața umedă a gurii pot duce la deteriorarea sănătății orale. Una dintre structurile importante în care apar frecvent aceste leziuni este limba. Deși răniile de pe limbă sunt de obicei mici, ele pot ajunge la câțiva centimetri în lățime. Aceste răni sunt adesea de culoare gri, galbenă sau albă. Rănile de pe limbă pot afecta negativ capacitatea persoanei de a mânca, bea, vorbi și de a își curăța gura. Prin urmare, este important să fie prevenite sau tratate. Este extrem de important să se identifice cauza acestor răni, deoarece ele pot fi un semn al mai multor afecțiuni.

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Sănătatea picioarelor este adesea neglijată, dar este extrem de importantă. Unul dintre cele mai frecvente probleme întâmpinate la nivelul picioarelor este mirosul neplăcut, care poate avea multiple cauze. Aceste cauze pot varia de la o persoană la alta. În funcție de cauze, mirosul neplăcut al picioarelor poate fi combatut prin diferite metode, adaptate fiecărei persoane în parte

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

Întunecarea unor zone ale pielii este cunoscută sub denumirea de hiperpigmentare. Când organismul produce cantități excesive de melanina, se formează pete sau zone cu nuanțe de brun, negru, gri, roșu sau roz. Aceste formațiuni nu sunt dureroase sau mâncărime, dar pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Petele întunecate pe piele pot apărea în orice moment, dar sunt cele mai frecvente în perioada de vârstă mijlocie. Această afecțiune este adesea rezultatul expunerii cumulative la lumina solară sau la lumina ultravioletă (UV) utilizată în bronzare. Petele pot fi, de asemenea, asociate cu anumite afecțiuni ale pielii și pot fi efecte secundare ale unor medicamente. Diverse schimbări de stil de viață și tratamente, în special protecția solară și îngrijirea pielii, pot ajuta la prevenirea apariției acestor pete de pe piele.

Lepră

Inflamația foliculului de păr

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

Odată cu îmbătrânirea, apar linii și riduri în diferite zone ale corpului. Pentru îmbunătățirea aspectului liniilor și ridurilor de pe față, se pot utiliza aplicații cu materiale de umplere dermică. Aplicarea materialelor de umplere dermică umple liniile și ridurile de pe față, adăugând volum în zone precum buzele sau obrajii. Procedurile de umplere cu materiale dermice nu sunt permanente. Durata de menținere a umpluturii poate varia în funcție de tipul de material de umplere și zona în care a fost injectat. Cu toate acestea, în general, umplutura poate dura între 6 și 18 luni. În timpul procedurii de umplere, se utilizează tehnici de injectare adecvate anatomiei zonei de aplicare. Tehnica de injectare aplicabilă este aleasă de un specialist.

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

A fi mamă este una dintre cele mai speciale experiențe ale vieții, dar în același timp, perioada de sarcină și naștere provoacă schimbări semnificative în corpul femeii. Aceste schimbări pot deveni o preocupare estetică pentru femei. Prin urmare, femeile pot fi nevoite să se confrunte cu efectele fizice ale sarcinii asupra corpurilor lor. Ca răspuns la aceste preocupări, un număr tot mai mare de femei se îndreaptă către o soluție transformatoare cunoscută sub numele de „estetica maternă.”

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Acneea (coșurile) este o problemă dermatologică considerată parte a vieții în întreaga lume. Această afecțiune, care poate apărea în diferite zone ale corpului, se manifestă frecvent la nivelul foliculilor de păr și glandelor sebacee de sub piele. Deși nu există un consens privind clasificarea exactă, acneea poate fi evaluată prin metode fotografice și prin numărarea leziunilor. În funcție de morfologia sa, acneea este împărțită în patru grade de severitate: acnee comedogenică, acnee papulopustulară ușoară sau moderată, acnee papulopustulară severă sau acnee nodulară moderată și acnee nodulară severă/conglobată. Severitatea și tratamentul acesteia depind de prezența leziunilor inflamatorii. În dezvoltarea acneei sunt implicați factori precum dezechilibrul activității glandelor sebacee, creșterea producției de sebum, obstrucția canalelor foliculare, colonizarea bacteriană și activarea sistemului imunitar.

Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Boala herpes zoster, cunoscută sub numele de zona, este o boală virală care apare atunci când virusul varicella zoster, care rămâne latent în unele rădăcini nervoase după boala varicelă, este activat din diverse motive.

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Mâncărimea pe corp este descrisă ca o senzație de mâncărime sau de furnicături care nu trece, fie pe întreaga suprafață a corpului, fie într-o zonă specifică. Mâncărimea persistentă este o senzație neplăcută și poate fi dificil de controlat. Chiar dacă nu doriți să vă scărpinați, s-ar putea să nu vă puteți abține. Scărpinarea constantă poate irita pielea. Cauzele acestei mâncărimi includ de obicei afecțiuni ale pielii sau boli interne. Totuși, există și multe alte motive care pot cauza mâncărime pe corp.

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Vitiligo este una dintre afecțiunile care afectează fizic corpul uman. Vitiligo este o afecțiune a pielii care apare din cauza lipsei de pigment. Se manifestă în diferite moduri pe corp, dar nu reprezintă un risc pentru sănătate. Deși există cercetări pentru îndepărtarea acestor pete deschise de culoare, nu există un tratament definitiv și nu poate fi prevenit. Puteți citi continuarea articolului nostru pentru a afla mai multe informații despre vitiligo, inclusiv despre tipurile și stadiile sale.

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Scabia este o afecțiune cauzată de microorganisme invizibile numite Sarcoptes Scabiei, care pot trăi pe piele. Femelele acarianului Sarcoptes Scabiei creează tuneluri în pielea umană pentru a depune ouăle. Acarienii își cresc numărul pe piele prin ouăle depuse, avansând de-a lungul tunelurilor și provocând senzația de mâncărime. Atât avansarea acarianilor, cât și reacțiile alergice de pe piele cresc mâncărimea, provocând durere și erupții cutanate. Scabia, cu simptomele sale extrem de neplăcute, trebuie tratată cât mai curând posibil.

Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ciuperca unghiei este un tip de infecție des întâlnit în rândul populației. Aceasta poate afecta atât unghiile mâinilor, cât și unghiile picioarelor. Motivul apariției ciupercii unghiilor este, în general, lipsa unei igiene adecvate a mâinilor și picioarelor. Pe de altă parte, încălțămintea foarte strâmtă poate, de asemenea, să ducă la apariția ciupercii unghiilor. În cazurile netratate, există riscul ca infecția să se extindă la celelalte unghii. În cazul în care te confrunți cu o problemă precum ciuperca unghiei, este indicat să te adresezi cât mai curând unei instituții medicale pentru a începe tratamentul.

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Psoriazisul este o boală de piele frecvent întâlnită, cu o prevalență de aproximativ 1-3% în țara noastră. Boala se manifestă prin episoade de agravare și apare în mod egal atât la bărbați, cât și la femei. Este caracterizată de descuamări albe sau gri asemănătoare cu cele ale psoriazisului și poate apărea la orice vârstă, dar de obicei începe în anii 20. La femei, psoriazisul este frecvent întâlnit în adolescență, în timpul sarcinii și al alăptării, în timp ce la bărbați apare adesea în adolescență și în perioade de probleme socio-economice.

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita seboreică este o boală de piele care provoacă descuamare și mătreață pe scalp, față, între piept și în pliurile corpului. Boala poate apărea atât la adulți, cât și la bebeluși. În unele cazuri, poate să se amelioreze fără tratament, însă simptomele asociate pot fi severe și pot afecta negativ viața cotidiană a pacientului. În aceste situații, este necesar un tratament.

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Rozaceea, cunoscută și sub denumirea de „boala roșeții”, este o afecțiune a pielii care cauzează roșeață, erupții asemănătoare cu acneea, în special pe obraje și nas. Rozaceea este o problemă frecvent întâlnită în rândul populației. Această boală poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai frecventă la femeile de vârstă mijlocie și la cele cu ten deschis. Tratamentul rozaceei se concentrează pe ameliorarea simptomelor.

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Erupțiile sunt una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la nou-născuți și sunt o afecțiune a pielii care poate apărea la orice vârstă. În special în timpul vremii calde, erupțiile cauzate de transpirație excesivă apar frecvent în zonele unde există frecare intensă a pielii, la persoanele cu exces de greutate, la cei cu piele sensibilă și la pacienții imobilizați în pat. Dacă nu sunt tratate, erupțiile pot provoca răni deschise pe piele.

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii, infecția fungică este ușor de contractat, dar tratamentul poate fi lung și complicat. De obicei, infecția apare pe piele, între degetele de la picioare, în păr și pe unghii, dar poate apărea și în zona inghinală și vaginală.

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Lichen planus este o afecțiune cronică a pielii care apare, de obicei, pe piele și, uneori, pe mucoasele cavității bucale sau ale zonei genitale. Se manifestă prin leziuni pruriginoase (care provoacă mâncărime) de culoare roșie sau violet. Lichen planus este cel mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, deși poate apărea la orice vârstă, fiind o problemă de sănătate comună. Această afecțiune nu este contagioasă. Totuși, unele studii sugerează că bolile infecțioase, cum ar fi hepatita C, pot contribui la apariția lichenului plan. Informații despre ce este lichenul plan, cauzele, simptomele, diagnosticarea și metodele de tratament sunt detaliate în continuarea acestui articol. Lichenul plan reprezintă aproximativ 1% din problemele dermatologice și este o boală inflamatorie a pielii care poate afecta persoane de orice vârstă și sex. Caracterizat de leziuni de culoare violet pe încheieturi, spate, brațe, picioare și în interiorul cavității bucale, lichenul plan este o afecțiune cutanată în care mâncărimea însoțește adesea înroșirea pielii.

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Epilarea cu laser este o procedură cosmetică alternativă pentru persoanele care nu sunt mulțumite de metodele tradiționale de îndepărtare a părului, cum ar fi rasul, ceara sau alte metode de epilare. Printre procedurile frecvent utilizate în cosmetica modernă, epilarea cu laser se bazează pe aplicarea unor raze de mare energie asupra foliculului de păr. Pigmentul din foliculul de păr absoarbe aceste raze, ceea ce duce la deteriorarea foliculului de păr.

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Urticaria, cunoscută în popor și sub denumirea de urticarie, este un tip de reacție cutanată care provoacă roșeață, mâncărime și umflături pe piele. Deși este adesea cunoscută pentru aspectul său alergic, urticaria poate apărea din mai multe cauze diferite și poate fi acută sau cronică. Urticaria acută (care durează <6 săptămâni) este mult mai frecventă decât tipul cronic (care durează >6 săptămâni). Pe lângă urticarie, pot apărea și umflături denumite angioedem. Angioedemul se manifestă în general pe față și în jurul buzelor, dar poate apărea și în orice altă parte a corpului. Urticariile acute sunt de obicei de scurtă durată și nu sunt cauzate de o afecțiune subiacente. Cu toate acestea, din cauza simptomelor care afectează semnificativ calitatea vieții, cum ar fi arsura și mâncărimea care pot îngreuna adormirea, pacienții au adesea nevoie de tratament. În cazul în care urticaria devine cronică, pacienții pot trăi aceste simptome pentru o perioadă mai lungă și pot fi îngrijorați de momentul în care se vor încheia. În această situație, trebuie investigate și diverse afecțiuni subiacente. Persoanele care se confruntă cu urticaria de lungă durată sau cu apariția bruscă și severă a urticariei trebuie să consulte un medic dermatolog și să înceapă tratamentul adecvat.

Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament

Alergia la soare este un tip de alergie care se manifestă prin erupții cutanate, iritație, roșeață și umflături, care apar după expunerea prelungită la razele soarelui, în special la persoanele cu o structură sensibilă a pielii. În unele cazuri, alergia la soare poate avea o predispoziție genetică sau poate apărea din cauza sensibilității cauzate de expunerea la alți alergeni. Expunerea prelungită la soare fără protecție poate duce la arsuri solare. Mulți oameni confundă arsura solară cu alergia la soare. Arsura solară apare din cauza expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Aceasta poate fi cauzată fie de expunerea naturală excesivă la soare, fie de utilizarea dispozitivelor de bronzare artificială sau a lampilor solare. Arsura solară se manifestă prin roșeață, durere și formarea de vezicule, de obicei după ce ai stat la soare timp de 10-30 de ore. Aceste simptome pot fi tratate cu diverse medicamente, dar eliminarea completă a simptomelor poate dura câteva zile. Spre deosebire de arsurile solare, alergiile la soare pot apărea în 5-10 minute după expunere, dar în unele cazuri acest timp poate fi mai lung, de câteva zile.

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Eczema este o afecțiune de piele comună care provoacă leziuni uscate și pruriginoase pe suprafața pielii. Eczema poate fi cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Această boală nu este contagioasă, dar contactul cu orice alergen sau substanță iritantă poate agrava simptomele eczemei. Aceste simptome pot include uscăciune severă și mâncărime, erupții cutanate, edem și umflături, leziuni roșii groase. Uneori, simptomele pot fi foarte severe și pot afecta negativ calitatea vieții și activitățile zilnice ale persoanei. Din acest motiv, sunt aplicate anumite metode de tratament pentru a gestiona simptomele.

Crăpături ale pielii

Crăpăturile sunt fisuri care apar în stratul dermic al pielii din cauza incapacitǎții acesteia de a rezista la întinderea excesivă. Cauza principală a crăpăturilor de piele sunt hormonii. Prin urmare, schimbări precum sarcina, pubertatea, creșterea rapidă în greutate sau scăderea bruscă în greutate, care sunt însoțite de schimbări hormonale, pot cauza apariția crăpăturilor pe piele.

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Micoza la picioare este una dintre infecțiile frecvente care poate afecta atât bărbații, cât și femeile și copiii. Deoarece ciupercile se dezvoltă în medii întunecate și umede, ele pot coloniza pliurile corpului, inghinele și între degete. Micoza la picioare se dezvoltă în degete, între degete și pe unghii, provocând simptome semnificative pentru pacient. Deoarece simptomele micozei la picioare pot afecta negativ în mod considerabil viața de zi cu zi a persoanei, tratamentul nu trebuie amânat.

Tipurile de Cancer de Piele, Diagnostic și Procese de Tratament

Cancerul de pielă apare atunci când există daune la nivelul ADN-ului celulelor pielii și aceste daune nu pot fi reparate, rezultând proliferarea necontrolată a celulelor afectate. Peste 99% din cazurile de cancer de pielă sunt cauzate de trei tipuri de cancer.

Cancerul de piele: Ce este, simptomele, diagnosticul și tratamentul

Cancerul de piele este, spre deosebire de ceea ce se crede, un tip comun de cancer. Studiile au demonstrat că aproape una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele în timpul vieții (1). În plus, este posibil să se trateze complet boala dacă este detectată devreme. Printre metodele de tratament frecvent utilizate se numără excizia, crioterapia, chimioterapia, radioterapia și chirurgia Mohs. Metodele de tratament adecvate pot varia în funcție de tipul de boală sau de stadiul acesteia. De asemenea, este posibil să se utilizeze mai multe metode de tratament în combinație. Deoarece diagnosticul precoce permite tratamentul complet al bolii, este important să se acorde atenție oricăror schimbări apărute pe piele. Pentru a evita cancerul de piele, este esențial să te supui unui control dermatologic cel puțin o dată pe an.