Cancerul de piele: Ce este, simptomele, diagnosticul și tratamentul

Cancerul de piele este, spre deosebire de ceea ce se crede, un tip comun de cancer. Studiile au demonstrat că aproape una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele în timpul vieții (1). În plus, este posibil să se trateze complet boala dacă este detectată devreme. Printre metodele de tratament frecvent utilizate se numără excizia, crioterapia, chimioterapia, radioterapia și chirurgia Mohs. Metodele de tratament adecvate pot varia în funcție de tipul de boală sau de stadiul acesteia. De asemenea, este posibil să se utilizeze mai multe metode de tratament în combinație. Deoarece diagnosticul precoce permite tratamentul complet al bolii, este important să se acorde atenție oricăror schimbări apărute pe piele. Pentru a evita cancerul de piele, este esențial să te supui unui control dermatologic cel puțin o dată pe an.

Ce este cancerul de piele?

Cancerul este un tip de boală care provoacă creșterea și multiplicarea necontrolată a celulelor din țesuturi sau organe. De obicei, este denumit după țesutul sau organul în care apare. Cancerul de piele apare atunci când celulele pielii cresc sau se multiplică necontrolat. Într-un corp uman sănătos, celulele pielii moarte sau îmbătrânite sunt înlocuite de altele noi. Însă, din diverse motive, acest ciclu poate fi perturbat. Ca urmare a acestei perturbări, pot fi produse noi celule chiar înainte ca celulele sănătoase să fie distruse. Această situație poate duce la cancer.

Cea mai frecventă cauză a cancerului de piele este expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare. Din acest motiv, este recomandat să se ia măsuri de precauție, în special în timpul verii, în orele când soarele este direct, atunci când ieșiți afară. Altfel, pielea poate fi expusă direct radiațiilor UV. În această situație, structura celulelor pielii se poate deteriora și poate apărea cancerul.

Cancerul de piele apare mai frecvent în zonele corpului care sunt cele mai expuse la lumina soarelui. Aceste zone includ fața, urechile, gâtul, buzele, brațele, pieptul, partea superioară a spatelui, picioarele și mâinile. Totuși, există și o posibilitate de apariție a cancerului de piele în zonele care sunt expuse mai puțin la soare, cum ar fi între degete, organele genitale, tălpile picioarelor etc.

De ce apare cancerul de piele?

Principalul motiv pentru apariția cancerului de piele este arsura cauzată de expunerea excesivă la soare. În special, arsura care produce bășici de apă pe piele reprezintă o situație riscantă pentru cancerul de piele. Radiațiile UV de la soare pot deteriora ADN-ul celulelor pielii. Celulele cu ADN deteriorat devin anormale, cresc și se multiplică mai repede decât ar trebui. Aceasta poate duce la apariția cancerului în zonă.

Alte cauze cunoscute ale cancerului de piele includ contactul frecvent cu substanțe precum gudronul și cărbunele. De asemenea, există anumite condiții care pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Acestea sunt:

  • Trăirea într-o zonă însorită sau la altitudine mare,
  • Utilizarea frecventă a solariilor pentru bronzare,
  • A avea ochi deschiși la culoare, piele deschisă sau pistrui,
  • Istoric familial de cancer de piele,
  • Transplant de organ anterior,
  • A avea boli care slăbesc sistemul imunitar sau a utiliza medicamente care suprima sistemul imunitar,
  • Expunerea la radiațiile UV utilizate în tratamentele pentru psoriazis și eczema.

Tipuri de Cancer de Piele

Printre cele mai frecvente tipuri de cancer de piele se numără melanomul, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase. Totuși, există și tipuri mai puțin frecvente, cum ar fi sarcomul Kaposi, carcinomul cu celule Merkel și carcinomul glandelor sebacee.

Carcinomul Bazocelular

Carcinomul bazocelular este un tip de cancer de piele care provoacă formarea de leziuni sau noduli în stratul exterior al pielii (epiderma). Aceste leziuni și noduli pot apărea în zonele pielii cele mai expuse la soare. Este posibilă tratarea acestuia prin diagnosticare precoce.

Carcinomul cu Celule Squamoase

Carcinomul cu celule squamoase este un tip de cancer de piele care apare din cauza producerii excesive de celule squamoase în epiderma. Expunerea excesivă la radiațiile UV este un factor de risc pentru această boală.

Melanomul

Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele. Dacă nu este tratat, poate duce la riscuri fatale. Totuși, diagnosticarea precoce poate permite tratamentul complet. Persoanele cu pielea deschisă, părul blond sau roșcat și ochi deschiși au o probabilitate mai mare de a dezvolta melanom comparativ cu alte persoane.

Sarcomul Kaposi

Acest tip rar de cancer de piele se dezvoltă în vasele de sânge ale pielii și provoacă pete roșii sau violacee.

Carcinomul cu Celule Merkel

Acest tip de cancer de piele provoacă noduli duri și lucioși care apar pe suprafața pielii sau imediat sub aceasta, în foliculii de păr. Se întâlnește frecvent la nivelul gâtului, capului și trunchiului.

Carcinomul Glandelor Sebacee

Acest tip de cancer de piele rar și agresiv provine din glandele sebacee ale pielii. Se întâlnește adesea pe pleoape și cauzează noduli duri și nedureroși.

Care sunt simptomele cancerului de piele?

Există multe tipuri de cancer de piele, iar simptomele pot varia în funcție de tipul de cancer. Printre cele mai frecvente simptome ale carcinomului bazocelular se numără:

  • Formarea de noduli asemănători cu ceara pe piele,
  • Leziuni plate, de culoare pielii sau maronii, asemănătoare cu răni,
  • Răni cu crustă care se vindecă, dar sângerează din nou.

Carcinomul cu celule squamoase se întâlnește frecvent pe față, mâini și urechi. Cele mai frecvente simptome ale acestuia sunt:

  • Un nodul roșu și dur,
  • Leziuni plate care pot avea o suprafață crustoasă și solzoasă.

Simptomele melanomului sunt diferite. Printre acestea se numără:

  • Pete mari, de culoare maro închis, cu puncte sau pete de dimensiuni mari,
  • Răni sub formă de noduli care sângerează,
  • Leziuni care provoacă mâncărime, arsuri sau durere,
  • Leziuni de culoare închisă apărute pe mucoasele din orice parte a corpului.

Metode de Diagnosticare a Cancerului de Piele

Este important să consultați un dermatolog pentru diagnosticarea cancerului de piele. Examinarea începe cu identificarea unei posibile creșteri sau expansiuni a alunitelor, petelor sau altor leziuni existente pe piele. Apoi, dermatologul poate examina întregul corp, inclusiv scalpul și organele genitale. Dacă există o leziune suspectă pe piele, se poate efectua o biopsie. Dacă în proba de țesut se găsesc dovezi care indică cancerul de piele, se poate stabili cea mai potrivită metodă de tratament.

Tratamentul Cancerului de Piele

Cursul tratamentului variază în funcție de stadiul bolii. Stadiile cancerului de piele sunt clasificate de la 0 la 4. Creșterea stadiului indică o răspândire mai extinsă a cancerului. În cazul unui diagnostic precoce, cancerul poate fi prezent într-o zonă foarte limitată, ceea ce permite chiar și îndepărtarea completă a celulelor canceroase printr-o biopsie. Totuși, în stadii avansate, este posibil să fie necesare metode de tratament diferite.

Crioterapia

Această metodă de tratament implică expunerea structurilor canceroase la temperaturi foarte scăzute pentru a le îngheța și apoi îndepărtarea lor din corp. Pentru înghețarea structurilor canceroase se utilizează gaz de argon sau azot lichid.

Chirurgia Excisională

Scopul acestei intervenții chirurgicale este de a îndepărta complet celulele canceroase din corp. Pentru a fi sigur de acest lucru, se poate îndepărta și o parte din țesutul sănătos din jurul zonei afectate de cancer.

Chirurgia Mohs

În această metodă chirurgicală, țesutul canceroase este îndepărtat strat cu strat din corp. După fiecare strat tăiat, țesutul este examinat, iar procedura continuă până când nu mai rămâne niciun țesut canceroase. Avantajul acestei metode este minimizarea daunelor aduse țesuturilor sănătoase. Este o metodă de tratament utilizată în special pentru zonele vizibile, importante din punct de vedere estetic.

Pe lângă aceste tratamente comune, pentru carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule squamoase, pot fi utilizate curetajul și electrodesicarea. În cazul cancerului de piele avansat, care s-a răspândit în multe zone ale corpului, se pot aplica tratamente de chimioterapie, imunoterapie și radioterapie.

Pentru prevenirea cancerului de piele, puteți să vă protejați de razele UV periculoase ale soarelui și de arsurile solare. În caz de probleme, nu întârziați să vă consultați și să urmați tratamentele necesare pentru a vă recăpăta sănătatea.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Centrul de oncologie (Centrul de cancer) , Dermatologie

Doctorii Secției

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Conf. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Rashad Rzazade

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Sinan Karaaslan

Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Altan Kır

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Hale Başak Çağlar

Gebze Ataşehir

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. İlker Tinay

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Necdet Üskent

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Şeref Kömürcü

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Prof. Dr. Yeşim Yıldırım

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Conf. Dr. Eda Tanrıkulu Şimşek

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Mehmet Doğu Canoğlu

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Rashad Rzazade

Gebze

Centrul de oncologie (Centrul de cancer)

Dr. Spec. Sinan Karaaslan

Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Afișează tot

Articole evidențiate

„Cancerul genetic” sau „cancerul ereditar”?

„Cancerul genetic” sau „cancerul ereditar”?

13 Modalități de a Preveni Cancerul

13 Modalități de a Preveni Cancerul

Ce este cancerul de pancreas și cum se aplică „operația Whipple” în procesul de tratament?

Ce este cancerul de pancreas și cum se aplică „operația Whipple” în procesul de tratament?

Ce este cancerul de stomac? Care sunt simptomele și tratamentul?

Ce este cancerul de stomac? Care sunt simptomele și tratamentul?

Care sunt simptomele și metodele de tratament ale cancerului de pancreas?

Care sunt simptomele și metodele de tratament ale cancerului de pancreas?

Ce este cancerul de rect? Care sunt simptomele cancerului de rect?

Ce este cancerul de rect? Care sunt simptomele cancerului de rect?

Cancerul oral: Ce este, cauze, simptome și tratament

Cancerul oral: Ce este, cauze, simptome și tratament

CANCERELE DE CAP ȘI GÂT: CE SUNT, CAUZELE, SIMPTOMELE ȘI TRATAMENTUL

CANCERELE DE CAP ȘI GÂT: CE SUNT, CAUZELE, SIMPTOMELE ȘI TRATAMENTUL

Cancerul lingual: Ce este, simptome, tipuri

Cancerul lingual: Ce este, simptome, tipuri

Ce este cancerul faringian? Simptome și procesul de tratament

Ce este cancerul faringian? Simptome și procesul de tratament

Cancerul nazofaringian: Simptome, Cauze și Tratament

Cancerul nazofaringian: Simptome, Cauze și Tratament

Cancerul de Ficat

Cancerul de Ficat

Cancerul vezicii biliare: Simptome, Cauze și Tratament

Cancerul vezicii biliare: Simptome, Cauze și Tratament

Cancerul osos: Ce este, Tipuri, Simptome, Diagnostic și Tratament

Cancerul osos: Ce este, Tipuri, Simptome, Diagnostic și Tratament

Cancerul de Țesuturi Moi (Sarkom): Ce Este, Simptome, Tipuri și Tratament

Cancerul de Țesuturi Moi (Sarkom): Ce Este, Simptome, Tipuri și Tratament

Simptome, Diagnostic și Procesul de Tratament al Cancerului de Vezică Urinară

Simptome, Diagnostic și Procesul de Tratament al Cancerului de Vezică Urinară

Care sunt simptomele cancerului de prostată? Stadiile și tratamentul

Care sunt simptomele cancerului de prostată? Stadiile și tratamentul

Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament pentru Cancerul de Testicul?

Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament pentru Cancerul de Testicul?

Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin

Cancerul vulvar: Ce este, Tipuri, Simptome, Diagnostic și Tratament

Cancerul vulvar: Ce este, Tipuri, Simptome, Diagnostic și Tratament

Cancerul de col uterin: Simptome, Tipuri și Tratament

Cancerul de col uterin: Simptome, Tipuri și Tratament

Cum se formează cancerul?

Cum se formează cancerul?

Oncologie Ortopedică

Oncologie Ortopedică

Cancerul limfatic (Linfom) - Simptome și Metode de Tratament

Cancerul limfatic (Linfom) - Simptome și Metode de Tratament

Leucemie (Cancerul de sânge): Ce Este, Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Leucemie (Cancerul de sânge): Ce Este, Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Ce este cancerul pulmonar? Simptomele și tratamentul său

Ce este cancerul pulmonar? Simptomele și tratamentul său

Îngrijire paliativă: Ce este, Cum se obține, Care sunt condițiile?

Îngrijire paliativă: Ce este, Cum se obține, Care sunt condițiile?

Ce este biopsia lichidă? Cum se efectuează biopsia lichidă?

Ce este biopsia lichidă? Cum se efectuează biopsia lichidă?

Care Sunt Simptomele, Cauzele și Tratamentul Cancerului Laringian

Care Sunt Simptomele, Cauzele și Tratamentul Cancerului Laringian

Tipurile de Cancer de Piele, Diagnostic și Procese de Tratament

Tipurile de Cancer de Piele, Diagnostic și Procese de Tratament

Ce este cancerul? Metode de diagnostic și tratament

Ce este cancerul? Metode de diagnostic și tratament

Tratamentul greșit a dus la răspândirea cancerului în întregul corp

Tratamentul greșit a dus la răspândirea cancerului în întregul corp

Falsuri despre cancerul cunoscute greșit

Falsuri despre cancerul cunoscute greșit

Ce este imunoterapia? Cum se aplică imunoterapia?

Ce este imunoterapia? Cum se aplică imunoterapia?

Ce este cancerul ovarian, simptomele și tratamentul său

Ce este cancerul ovarian, simptomele și tratamentul său

Simptomele și Metodele de Tratament ale Cancerului de Rinichi

Simptomele și Metodele de Tratament ale Cancerului de Rinichi

Durerea cauzată de cancer

Durerea cauzată de cancer

Tumorile osoase

Tumorile osoase

Ce este tratamentul cancerului? Cum se efectuează tratamentul cancerului?

Ce este tratamentul cancerului? Cum se efectuează tratamentul cancerului?

Nu mai pierdeți timp în diagnosticarea cancerului

Nu mai pierdeți timp în diagnosticarea cancerului

Diagnosticarea și tratamentul cancerului ovarian

Diagnosticarea și tratamentul cancerului ovarian

Inteligența Artificială în PET/CT Digital: Revoluționarea Diagnosticării Cancerului  

Inteligența Artificială în PET/CT Digital: Revoluționarea Diagnosticării Cancerului  

Tehnologie inteligentă pentru tratamentele împotriva cancerului: MR LINAC 

Tehnologie inteligentă pentru tratamentele împotriva cancerului: MR LINAC 

Gata cu pierderile de timp în diagnosticarea cancerului

Gata cu pierderile de timp în diagnosticarea cancerului

Mielomul Multiplu

Mielomul Multiplu

Cancerul de Col Uterin

Cancerul de Col Uterin

13 Modalități de Proteja împotriva Cancerului

13 Modalități de Proteja împotriva Cancerului

Cancerului de Sân

Cancerului de Sân

Cancerului Pancreatic

Cancerului Pancreatic

Chirurgia Sânilor

Chirurgia Sânilor

Cancerului Pulmonar

Cancerului Pulmonar

Ce este cancerul pancreatic și cum se utilizează

Ce este cancerul pancreatic și cum se utilizează

Un apel din partea soției pacientului nostru, Mihail Daniel, către pacienții noștri. Aveți dreptul să cereți o a doua opinie!

Un apel din partea soției pacientului nostru, Mihail Daniel, către pacienții noștri. Aveți dreptul să cereți o a doua opinie!

Ultrasonografia endobronșică - diagnosticul și stadializarea într-o singură ședință!

Ultrasonografia endobronșică - diagnosticul și stadializarea într-o singură ședință!

Tehnica Fibroscan

Tehnica Fibroscan

Cum poți avea grijă de ficatul tău?

Cum poți avea grijă de ficatul tău?

Cancer pulmonar – Simptome. Cauze. Tratament

Cancer pulmonar – Simptome. Cauze. Tratament

Cancer de colon – Cauze. Simptome. Tratamente

Cancer de colon – Cauze. Simptome. Tratamente

Chirurgia robotică

Chirurgia robotică

Modificarea numărului consiliilor tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu

Modificarea numărului consiliilor tumorale din cadrul Centrului Medical Anadolu

Icterul mecanic – cauze, simptome, tratament

Icterul mecanic – cauze, simptome, tratament

Depistarea precoce a cancerului la sân prin screening

Depistarea precoce a cancerului la sân prin screening

Boala arterială coronariană (cardiopatia ischemică) – ce trebuie să știi

Boala arterială coronariană (cardiopatia ischemică) – ce trebuie să știi

Care sunt avantajele chirurgiei robotice în chirurgia toracică?

Care sunt avantajele chirurgiei robotice în chirurgia toracică?

Ce este cancerul de col uterin

Ce este cancerul de col uterin

Buletin “Sănătate” – Num.18

Buletin “Sănătate” – Num.18

Buletin “Sănătate” – Num.19

Buletin “Sănătate” – Num.19

Opinie medicala gratuita pe 28 iunie - vizita Conf. Prof Yesim Yildirim

Opinie medicala gratuita pe 28 iunie - vizita Conf. Prof Yesim Yildirim

Opinie medicala gratuita pe 10 mai 2018 - vizita prof. dr. oncolog Seref Komürcü

Opinie medicala gratuita pe 10 mai 2018 - vizita prof. dr. oncolog Seref Komürcü

Buletin “Sănătate” – Num.14, 2017

Buletin “Sănătate” – Num.14, 2017

Radioembolizare pentru Cancer de Ficat Primar si Metastatic

Radioembolizare pentru Cancer de Ficat Primar si Metastatic

MR-TRUS FUSION: biopsie tratament cancer prostata

MR-TRUS FUSION: biopsie tratament cancer prostata

7 martie 2017 - opinie medicala gratuita prof. dr. oncolog Serdar Turhal

7 martie 2017 - opinie medicala gratuita prof. dr. oncolog Serdar Turhal

Vizita in Bucuresti conf. prof. Yesim Yildirim - opinie medicala gratuita

Vizita in Bucuresti conf. prof. Yesim Yildirim - opinie medicala gratuita

Videoconferinta - opinie medicala gratuita conf. prof. oncolog Yesim Yildirim

Videoconferinta - opinie medicala gratuita conf. prof. oncolog Yesim Yildirim

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 8, 2016

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 8, 2016

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 9, 2016

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 9, 2016

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 7, 2016

Buletin "Sănătate" al Centrul Medical Anadolu - Numărul 7, 2016

CTC Metoda revoluționară de screening a cancerului

CTC Metoda revoluționară de screening a cancerului

Martie – Luna Sanatatii Femeii la Centrul Medical Anadolu

Martie – Luna Sanatatii Femeii la Centrul Medical Anadolu

Opțiuni de tratament pentru copiii bolnavi de cancer

Opțiuni de tratament pentru copiii bolnavi de cancer

Afișează tot