26 Ekim 2024 Cumartesi
Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente
**Departamentul de Dermatologie al Centrului de Sănătate Anadolu** se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul problemelor frecvente, cum ar fi acneea, psoriazisul (boala de piele), cancerul de piele, bolile microbiene ale pielii, erupțiile alergice ale pielii, și afecțiunile părului și unghiilor.
**Ce se face în cadrul departamentului?**
1. **Analiza digitală a nevilor (mole)**
În ultimele ani, odată cu creșterea cazurilor de cancer de piele, interesul pentru nevi (alunițe) a crescut. Melanomul malign este cel mai sever tip de cancer de piele. Aproximativ 70% din melanomele maligne provin din pielea normală, în timp ce 30% apar din modificarea unor nevi preexistenti.
Dermatoscopia este o microscopie a suprafeței pielii. Se folosește pentru diagnosticarea leziunilor pigmentate și a nevilor. Cu ajutorul dermatoscopului, leziunile pigmentate sunt mărite de 30 de ori, iar întregul corp poate fi cartografiat. Dermatoscopul digital ajută la salvarea cartografierilor nevilor într-un mediu informatic, permițând monitorizarea periodică a apariției de noi nevi și modificărilor acestora. Prin aceste monitorizări, modificările riscante pot fi detectate devreme. Diagnosticul precoce al melanomului malign poate salva vieți. Dermatoscopia crește șansa de diagnosticare timpurie cu 50-75% și previne exciziile inutile ale nevilor.
2. **Peeling**
Peelingul este aplicarea unor soluții care conțin acizi pentru a revitaliza pielea. Scopul este de a îndepărta parțial stratul superior al pielii, epidermul, pentru a permite apariția unei pielii noi, neafectate de dedesubt. Cele mai frecvent utilizate agenți de peeling chimic sunt: acidul alfa-hidroxi (AHA), acidul tricloracetic (TCA), acidul salicilic și soluțiile Jesner.
3. **Ce se tratează cu peeling?**
- Petele solare
- Petele hormonale la femei (melasma)
- Urmele de acnee superficiale
- Ridurile fine
- Îngroșările pielii cauzate de expunerea la soare
4. **Epilația cu laser**
Epilația cu laser este o metodă eficientă pentru tratarea părului nedorit. Tratamentul cu laser funcționează prin absorbția unui fascicul de lumină specializat de către piele și țesutul țintă.
Țesutul țintă poate fi vasele de sânge, părul sau tatuajele. În epilarea cu laser, țesutul țintă este pigmentul de melanină localizat în foliculul de păr. Distrugerea foliculului de păr duce la eliminarea părului.
5. **Botox**
Transpirația excesivă este frecvent observată la nivelul palmelor, tălpilor și subbrațelor și este o afecțiune cu cauze necunoscute. Aceasta afectează negativ viața socială și calitatea vieții. La pacienții rezistenți la tratamentele tradiționale, se efectuează tratamente cu Botox.
Tratamentul cu Botox este utilizat în principal pentru tratarea transpirației excesive la nivelul axilei, palmelor și tălpilor.
Interese
Uleiurile esențiale obținute din plante sunt produse concentrate folosite în sănătatea publică încă din cele mai vechi timpuri. Aceste uleiuri esențiale, care sunt forme lichide ale rădăcinilor, frunzelor, tulpinilor și florilor plantelor, au arome și mirosuri caracteristice și sunt utilizate astăzi în industria cosmetică, farmaceutică și alimentară. Uleiul de nioli, cunoscut și sub denumirea de ulei de floare de portocal, este unul dintre cele mai folosite uleiuri esențiale. Am adunat informații detaliate despre uleiul de nioli și efectele sale asupra sănătății pentru dumneavoastră.
Mezoterapia este o procedură în care medicamentele sau alte formulări sunt administrate în straturile mai profunde ale pielii cu ajutorul unor ace subțiri. Această tehnică permite ca substanțele active să ajungă direct la zona afectată sau mai aproape de aceasta. Mezoterapia este utilizată în diverse domenii, cum ar fi tratarea problemelor pielii, rejuvenarea pielii și tratamentul celulitei. Prin microinjectarea de vitamine, extracte de plante și alte substanțe în derm, mezoterapia stimulează celulele pielii, ajutând la obținerea unui aspect mai sănătos și mai vibrant.
Herpesul, de obicei, se manifestă sub formă de mici vezicule pline cu lichid în jurul buzelor și este cauzat de virusul Herpes simplex (HSV). Herpesul nu este doar o sursă de disconfort fizic, ci poate avea și efecte sociale și emoționale. Deși herpesul este de obicei inofensiv, în anumite cazuri poate duce la complicații grave.
Iritarea de scutec este un tip de erupție care apare frecvent în zona fesieră a bebelușilor. Tratamentul acestei afecțiuni poate fi realizat fie acasă, fie cu ajutorul unui medic, în funcție de gravitatea cazului. Pentru a preveni această erupție, este esențial să înțelegem cauzele sale și să luăm măsuri adecvate pentru a le evita
Calozitățile se dezvoltă pe piele ca urmare a presiunii, frecării sau iritației repetate. Cele mai frecvente apar pe mâini și degete. Cauza principală este adesea încălțămintea care nu se potrivește bine. Cu puțină atenție și îngrijire, majoritatea calozităților pot fi tratate acasă. Calozitățile răspund de obicei la tratamente simple aplicate acasă, dar în cazurile severe sau cele care recidivează frecvent, este necesară consultația unui medic. Îngrijirea picioarelor și alegerea încălțămintei potrivite sunt măsuri eficiente pentru prevenirea formării calozităților.
Leziunile care se dezvoltă pe suprafața umedă a gurii pot duce la deteriorarea sănătății orale. Una dintre structurile importante în care apar frecvent aceste leziuni este limba. Deși răniile de pe limbă sunt de obicei mici, ele pot ajunge la câțiva centimetri în lățime. Aceste răni sunt adesea de culoare gri, galbenă sau albă. Rănile de pe limbă pot afecta negativ capacitatea persoanei de a mânca, bea, vorbi și de a își curăța gura. Prin urmare, este important să fie prevenite sau tratate. Este extrem de important să se identifice cauza acestor răni, deoarece ele pot fi un semn al mai multor afecțiuni.
Sănătatea picioarelor este adesea neglijată, dar este extrem de importantă. Unul dintre cele mai frecvente probleme întâmpinate la nivelul picioarelor este mirosul neplăcut, care poate avea multiple cauze. Aceste cauze pot varia de la o persoană la alta. În funcție de cauze, mirosul neplăcut al picioarelor poate fi combatut prin diferite metode, adaptate fiecărei persoane în parte
Întunecarea unor zone ale pielii este cunoscută sub denumirea de hiperpigmentare. Când organismul produce cantități excesive de melanina, se formează pete sau zone cu nuanțe de brun, negru, gri, roșu sau roz. Aceste formațiuni nu sunt dureroase sau mâncărime, dar pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Petele întunecate pe piele pot apărea în orice moment, dar sunt cele mai frecvente în perioada de vârstă mijlocie. Această afecțiune este adesea rezultatul expunerii cumulative la lumina solară sau la lumina ultravioletă (UV) utilizată în bronzare. Petele pot fi, de asemenea, asociate cu anumite afecțiuni ale pielii și pot fi efecte secundare ale unor medicamente. Diverse schimbări de stil de viață și tratamente, în special protecția solară și îngrijirea pielii, pot ajuta la prevenirea apariției acestor pete de pe piele.
Odată cu îmbătrânirea, apar linii și riduri în diferite zone ale corpului. Pentru îmbunătățirea aspectului liniilor și ridurilor de pe față, se pot utiliza aplicații cu materiale de umplere dermică. Aplicarea materialelor de umplere dermică umple liniile și ridurile de pe față, adăugând volum în zone precum buzele sau obrajii. Procedurile de umplere cu materiale dermice nu sunt permanente. Durata de menținere a umpluturii poate varia în funcție de tipul de material de umplere și zona în care a fost injectat. Cu toate acestea, în general, umplutura poate dura între 6 și 18 luni. În timpul procedurii de umplere, se utilizează tehnici de injectare adecvate anatomiei zonei de aplicare. Tehnica de injectare aplicabilă este aleasă de un specialist.
A fi mamă este una dintre cele mai speciale experiențe ale vieții, dar în același timp, perioada de sarcină și naștere provoacă schimbări semnificative în corpul femeii. Aceste schimbări pot deveni o preocupare estetică pentru femei. Prin urmare, femeile pot fi nevoite să se confrunte cu efectele fizice ale sarcinii asupra corpurilor lor. Ca răspuns la aceste preocupări, un număr tot mai mare de femei se îndreaptă către o soluție transformatoare cunoscută sub numele de „estetica maternă.”
Acneea (coșurile) este o problemă dermatologică considerată parte a vieții în întreaga lume. Această afecțiune, care poate apărea în diferite zone ale corpului, se manifestă frecvent la nivelul foliculilor de păr și glandelor sebacee de sub piele. Deși nu există un consens privind clasificarea exactă, acneea poate fi evaluată prin metode fotografice și prin numărarea leziunilor. În funcție de morfologia sa, acneea este împărțită în patru grade de severitate: acnee comedogenică, acnee papulopustulară ușoară sau moderată, acnee papulopustulară severă sau acnee nodulară moderată și acnee nodulară severă/conglobată. Severitatea și tratamentul acesteia depind de prezența leziunilor inflamatorii. În dezvoltarea acneei sunt implicați factori precum dezechilibrul activității glandelor sebacee, creșterea producției de sebum, obstrucția canalelor foliculare, colonizarea bacteriană și activarea sistemului imunitar.
Boala herpes zoster, cunoscută sub numele de zona, este o boală virală care apare atunci când virusul varicella zoster, care rămâne latent în unele rădăcini nervoase după boala varicelă, este activat din diverse motive.
Mâncărimea pe corp este descrisă ca o senzație de mâncărime sau de furnicături care nu trece, fie pe întreaga suprafață a corpului, fie într-o zonă specifică. Mâncărimea persistentă este o senzație neplăcută și poate fi dificil de controlat. Chiar dacă nu doriți să vă scărpinați, s-ar putea să nu vă puteți abține. Scărpinarea constantă poate irita pielea. Cauzele acestei mâncărimi includ de obicei afecțiuni ale pielii sau boli interne. Totuși, există și multe alte motive care pot cauza mâncărime pe corp.
Vitiligo este una dintre afecțiunile care afectează fizic corpul uman. Vitiligo este o afecțiune a pielii care apare din cauza lipsei de pigment. Se manifestă în diferite moduri pe corp, dar nu reprezintă un risc pentru sănătate. Deși există cercetări pentru îndepărtarea acestor pete deschise de culoare, nu există un tratament definitiv și nu poate fi prevenit. Puteți citi continuarea articolului nostru pentru a afla mai multe informații despre vitiligo, inclusiv despre tipurile și stadiile sale.
Scabia este o afecțiune cauzată de microorganisme invizibile numite Sarcoptes Scabiei, care pot trăi pe piele. Femelele acarianului Sarcoptes Scabiei creează tuneluri în pielea umană pentru a depune ouăle. Acarienii își cresc numărul pe piele prin ouăle depuse, avansând de-a lungul tunelurilor și provocând senzația de mâncărime. Atât avansarea acarianilor, cât și reacțiile alergice de pe piele cresc mâncărimea, provocând durere și erupții cutanate. Scabia, cu simptomele sale extrem de neplăcute, trebuie tratată cât mai curând posibil.
Ciuperca unghiei este un tip de infecție des întâlnit în rândul populației. Aceasta poate afecta atât unghiile mâinilor, cât și unghiile picioarelor. Motivul apariției ciupercii unghiilor este, în general, lipsa unei igiene adecvate a mâinilor și picioarelor. Pe de altă parte, încălțămintea foarte strâmtă poate, de asemenea, să ducă la apariția ciupercii unghiilor. În cazurile netratate, există riscul ca infecția să se extindă la celelalte unghii. În cazul în care te confrunți cu o problemă precum ciuperca unghiei, este indicat să te adresezi cât mai curând unei instituții medicale pentru a începe tratamentul.
Psoriazisul este o boală de piele frecvent întâlnită, cu o prevalență de aproximativ 1-3% în țara noastră. Boala se manifestă prin episoade de agravare și apare în mod egal atât la bărbați, cât și la femei. Este caracterizată de descuamări albe sau gri asemănătoare cu cele ale psoriazisului și poate apărea la orice vârstă, dar de obicei începe în anii 20. La femei, psoriazisul este frecvent întâlnit în adolescență, în timpul sarcinii și al alăptării, în timp ce la bărbați apare adesea în adolescență și în perioade de probleme socio-economice.
Dermatita seboreică este o boală de piele care provoacă descuamare și mătreață pe scalp, față, între piept și în pliurile corpului. Boala poate apărea atât la adulți, cât și la bebeluși. În unele cazuri, poate să se amelioreze fără tratament, însă simptomele asociate pot fi severe și pot afecta negativ viața cotidiană a pacientului. În aceste situații, este necesar un tratament.
Rozaceea, cunoscută și sub denumirea de „boala roșeții”, este o afecțiune a pielii care cauzează roșeață, erupții asemănătoare cu acneea, în special pe obraje și nas. Rozaceea este o problemă frecvent întâlnită în rândul populației. Această boală poate afecta persoane de toate vârstele, dar este mai frecventă la femeile de vârstă mijlocie și la cele cu ten deschis. Tratamentul rozaceei se concentrează pe ameliorarea simptomelor.
Erupțiile sunt una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la nou-născuți și sunt o afecțiune a pielii care poate apărea la orice vârstă. În special în timpul vremii calde, erupțiile cauzate de transpirație excesivă apar frecvent în zonele unde există frecare intensă a pielii, la persoanele cu exces de greutate, la cei cu piele sensibilă și la pacienții imobilizați în pat. Dacă nu sunt tratate, erupțiile pot provoca răni deschise pe piele.
Una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii, infecția fungică este ușor de contractat, dar tratamentul poate fi lung și complicat. De obicei, infecția apare pe piele, între degetele de la picioare, în păr și pe unghii, dar poate apărea și în zona inghinală și vaginală.
Lichen planus este o afecțiune cronică a pielii care apare, de obicei, pe piele și, uneori, pe mucoasele cavității bucale sau ale zonei genitale. Se manifestă prin leziuni pruriginoase (care provoacă mâncărime) de culoare roșie sau violet. Lichen planus este cel mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, deși poate apărea la orice vârstă, fiind o problemă de sănătate comună. Această afecțiune nu este contagioasă. Totuși, unele studii sugerează că bolile infecțioase, cum ar fi hepatita C, pot contribui la apariția lichenului plan. Informații despre ce este lichenul plan, cauzele, simptomele, diagnosticarea și metodele de tratament sunt detaliate în continuarea acestui articol. Lichenul plan reprezintă aproximativ 1% din problemele dermatologice și este o boală inflamatorie a pielii care poate afecta persoane de orice vârstă și sex. Caracterizat de leziuni de culoare violet pe încheieturi, spate, brațe, picioare și în interiorul cavității bucale, lichenul plan este o afecțiune cutanată în care mâncărimea însoțește adesea înroșirea pielii.
Epilarea cu laser este o procedură cosmetică alternativă pentru persoanele care nu sunt mulțumite de metodele tradiționale de îndepărtare a părului, cum ar fi rasul, ceara sau alte metode de epilare. Printre procedurile frecvent utilizate în cosmetica modernă, epilarea cu laser se bazează pe aplicarea unor raze de mare energie asupra foliculului de păr. Pigmentul din foliculul de păr absoarbe aceste raze, ceea ce duce la deteriorarea foliculului de păr.
Urticaria, cunoscută în popor și sub denumirea de urticarie, este un tip de reacție cutanată care provoacă roșeață, mâncărime și umflături pe piele. Deși este adesea cunoscută pentru aspectul său alergic, urticaria poate apărea din mai multe cauze diferite și poate fi acută sau cronică. Urticaria acută (care durează <6 săptămâni) este mult mai frecventă decât tipul cronic (care durează >6 săptămâni). Pe lângă urticarie, pot apărea și umflături denumite angioedem. Angioedemul se manifestă în general pe față și în jurul buzelor, dar poate apărea și în orice altă parte a corpului. Urticariile acute sunt de obicei de scurtă durată și nu sunt cauzate de o afecțiune subiacente. Cu toate acestea, din cauza simptomelor care afectează semnificativ calitatea vieții, cum ar fi arsura și mâncărimea care pot îngreuna adormirea, pacienții au adesea nevoie de tratament. În cazul în care urticaria devine cronică, pacienții pot trăi aceste simptome pentru o perioadă mai lungă și pot fi îngrijorați de momentul în care se vor încheia. În această situație, trebuie investigate și diverse afecțiuni subiacente. Persoanele care se confruntă cu urticaria de lungă durată sau cu apariția bruscă și severă a urticariei trebuie să consulte un medic dermatolog și să înceapă tratamentul adecvat.
Alergia la soare este un tip de alergie care se manifestă prin erupții cutanate, iritație, roșeață și umflături, care apar după expunerea prelungită la razele soarelui, în special la persoanele cu o structură sensibilă a pielii. În unele cazuri, alergia la soare poate avea o predispoziție genetică sau poate apărea din cauza sensibilității cauzate de expunerea la alți alergeni. Expunerea prelungită la soare fără protecție poate duce la arsuri solare. Mulți oameni confundă arsura solară cu alergia la soare. Arsura solară apare din cauza expunerii excesive la radiațiile ultraviolete. Aceasta poate fi cauzată fie de expunerea naturală excesivă la soare, fie de utilizarea dispozitivelor de bronzare artificială sau a lampilor solare. Arsura solară se manifestă prin roșeață, durere și formarea de vezicule, de obicei după ce ai stat la soare timp de 10-30 de ore. Aceste simptome pot fi tratate cu diverse medicamente, dar eliminarea completă a simptomelor poate dura câteva zile. Spre deosebire de arsurile solare, alergiile la soare pot apărea în 5-10 minute după expunere, dar în unele cazuri acest timp poate fi mai lung, de câteva zile.
Eczema este o afecțiune de piele comună care provoacă leziuni uscate și pruriginoase pe suprafața pielii. Eczema poate fi cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. Această boală nu este contagioasă, dar contactul cu orice alergen sau substanță iritantă poate agrava simptomele eczemei. Aceste simptome pot include uscăciune severă și mâncărime, erupții cutanate, edem și umflături, leziuni roșii groase. Uneori, simptomele pot fi foarte severe și pot afecta negativ calitatea vieții și activitățile zilnice ale persoanei. Din acest motiv, sunt aplicate anumite metode de tratament pentru a gestiona simptomele.
Crăpăturile sunt fisuri care apar în stratul dermic al pielii din cauza incapacitǎții acesteia de a rezista la întinderea excesivă. Cauza principală a crăpăturilor de piele sunt hormonii. Prin urmare, schimbări precum sarcina, pubertatea, creșterea rapidă în greutate sau scăderea bruscă în greutate, care sunt însoțite de schimbări hormonale, pot cauza apariția crăpăturilor pe piele.
Micoza la picioare este una dintre infecțiile frecvente care poate afecta atât bărbații, cât și femeile și copiii. Deoarece ciupercile se dezvoltă în medii întunecate și umede, ele pot coloniza pliurile corpului, inghinele și între degete. Micoza la picioare se dezvoltă în degete, între degete și pe unghii, provocând simptome semnificative pentru pacient. Deoarece simptomele micozei la picioare pot afecta negativ în mod considerabil viața de zi cu zi a persoanei, tratamentul nu trebuie amânat.
Cancerul de pielă apare atunci când există daune la nivelul ADN-ului celulelor pielii și aceste daune nu pot fi reparate, rezultând proliferarea necontrolată a celulelor afectate. Peste 99% din cazurile de cancer de pielă sunt cauzate de trei tipuri de cancer.
Cancerul de piele este, spre deosebire de ceea ce se crede, un tip comun de cancer. Studiile au demonstrat că aproape una din cinci persoane va fi diagnosticată cu cancer de piele în timpul vieții (1). În plus, este posibil să se trateze complet boala dacă este detectată devreme. Printre metodele de tratament frecvent utilizate se numără excizia, crioterapia, chimioterapia, radioterapia și chirurgia Mohs. Metodele de tratament adecvate pot varia în funcție de tipul de boală sau de stadiul acesteia. De asemenea, este posibil să se utilizeze mai multe metode de tratament în combinație. Deoarece diagnosticul precoce permite tratamentul complet al bolii, este important să se acorde atenție oricăror schimbări apărute pe piele. Pentru a evita cancerul de piele, este esențial să te supui unui control dermatologic cel puțin o dată pe an.
Metode de tratament
Ce este mezoliftingul sau mezoterapia facială? Mezoterapia facială, cunoscută și sub denumirea de mezolifting, este o tehnică de tratament care poate fi aplicată atât pentru a trata ridurile apărute din cauza trecerii timpului și a daunelor provocate de soare, cât și pentru a menține starea de bunăstare a pielii neafectate.Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială Ce este mezoliftingul sau mezoterapia facială? Mezoterapia facială, cunoscută și sub denumirea de mezolifting, este o tehnică de tratament care poate fi aplicată atât pentru a trata ridurile apărute din cauza trecerii timpului și a daunelor provocate de soare, cât și pentru a menține starea de bunăstare a pielii neafectate.
Ce este PRP? PRP (Plasma îmbogățită cu trombocite) se referă la partea din sânge care este bogată în trombocite (plachete sanguine).
Transpirația excesivă afectează nu doar viața socială, ci și sănătatea persoanei. Cu opțiunile de tratament disponibile pentru prevenirea transpirației excesive, este posibil să scăpați de această problemă. Experții de la Anadolu Sağlık Merkezi au răspuns întrebărilor noastre legate de transpirația excesivă și tratamentele acesteia.
Vaccinul cu ADN de somon este o metodă antiîmbătrânire eficientă împotriva petelor, lăsăturilor și ridurilor cauzate de îmbătrânire. Acesta este utilizat în mod special pentru a îmbunătăți aspectul zonei decolteului, sânilor și gâtului, oferind un aspect mai tânăr și mai vibrant fără a necesita intervenții chirurgicale.
Transplantul de păr a început acum aproximativ 30 de ani cu metodele de întindere a scalpului, întindere a pielii și metoda flapului. Ulterior, operațiile de transplant de păr cu metoda FUT au câștigat un impuls serios. Metoda FUE, considerată o revoluție în transplantul de păr, este acum aplicată ca fiind cea mai avansată tehnică utilizată în lume.
Mezoterapia pentru păr Mezoterapia pentru păr este o metodă de tratament eficientă utilizată în Franța pentru căderea părului începând din anii 1930. A fost utilizată pentru prima dată de Dr. Michel Pistor și s-a răspândit rapid. Medicamentele (vitamine, proteine, aminoacizi, reglatori ai circulației și agenți care accelerează dezvoltarea părului) incluse în combinația de tratament sunt preparate sub formă de amestec de către un specialist în dermatologie și sunt administrate foliculilor de păr prin intermediul unui dispozitiv de mezoterapie. Perioada de tratament constă în 6 sesiuni, primele 4 sesiuni fiind realizate la intervale de 15 zile, iar ultimele 2 sesiuni la intervale de o lună. Chiar și în cazurile cele mai severe de cădere a părului, s-a observat că, începând cu a doua sesiune, căderea părului scade cu mai mult de 70%. Scopul tratamentului este de a opri căderea părului, de a preveni pierderea permanentă a părului, de a sprijini dezvoltarea de noi fire de păr și de a îmbunătăți sănătatea părului existent.
Metoda dezvoltată de francezi și denumită „mezorejuvenație”, cunoscută în Statele Unite sub numele de PRP (Plasma Rich Platelet Injection), a deschis o nouă eră în întinerirea pielii. Serul obținut din sângele propriu al persoanei, prin tehnica de centrifugare, este îmbogățit cu factori de creștere și plachete și este aplicat pe întreaga față, gât și decolteu cu ajutorul unui dispozitiv de mezoterapie. În această metodă, nu se aplică niciun fel de substanțe străine sau medicamente externe; doar celulele proaspete și factorii de creștere obținuți din sângele propriu al persoanei sunt injectați în piele. Nu există efecte secundare precum umflături, roșeață, vânătăi, restricționarea mișcărilor faciale sau reacții alergice. Metoda se aplică anual în 3 sesiuni, la intervale de câte o lună. După cele 3 sesiuni, vârsta pielii se întinerește cu cel puțin 5 ani, iar acest efect pozitiv este menținut de pielea însăși. Factorii de creștere revitalizază pielea și stimulează producția de colagen. Prin tehnica PRP, se poate obține o piele mai fermă, strălucitoare și întinsă, corectându-se lăsările, ridurile și porii dilatați. Stratul de colagen al pielii este responsabil pentru grosimea, rezistența și fermitatea acesteia. La fiecare 10 ani, pielea pierde aproximativ 10% din colagenul său. De exemplu, dacă avem 40 de ani, înseamnă că am pierdut 40% din colagenul nostru, ceea ce reduce grosimea pielii cu 40%. Acest lucru duce la scăderea țesutului de suport al pielii, apariția ridurilor și lăsărilor. Toate metodele antiaging (împotriva îmbătrânirii) sunt orientate spre creșterea producției de colagen. Metoda PRP, care utilizează celulele sanguine ale persoanei, a rezolvat multe probleme. Prin microinjectări cu plasma bogată în factori de creștere și activator de ADN (PRP), pielea produce din nou colagen și țesutul de suport se întărește, astfel încât pielea devine mai fermă, mai tânără și mai vitală. Înainte de sesiune, se colectează 10 cc de sânge și se odihnește în tuburi speciale de laborator. Între timp, zona de aplicare este anesteziată cu o cremă locală. Sângele odihnit în tuburi este supus unei centrifugări rapide în dispozitive speciale. După centrifugare, plasma bogată în trombocite și factori de creștere este separată, iar la final se adaugă un activator de ADN pentru a activa celulele. Astfel, PRP-ul este gata. Aplicarea se face fără durere cu tehnica microinjectărilor, folosind dispozitivul U225, pe zona din jurul ochilor, față și gât. După 35 de ani, încep să apară lăsări ale pielii. După 35 de ani, este recomandat tuturor să efectueze cel puțin două sesiuni de PRP pe an pentru tratamente antiaging.
În această metodă, cu ajutorul unui dispozitiv de mezoterapie, se aplică pe piele o combinație de vitamine, aminoacizi, acizi din fructe și produse dovedite în tratamentele antiaging. Tratamentul se efectuează în 4 sesiuni pe an, cu intervale medii de aproximativ 3 săptămâni între sesiuni. Această terapie netezește structura generală a pielii, elimină ridurile fine, face pielea mai fermă, strălucitoare și sănătoasă. Poate fi aplicată pe întreaga față, gât și decolteu. Nu afectează mușchii faciali, nu alterează expresia naturală a feței și îmbunătățește calitatea generală a pielii, fără a provoca umflături.
Tratamentul petelor cu Peeling Chimic Peelingul chimic este o procedură care implică utilizarea unui singur agent sau a unei combinații de agenți pentru a crea un daune controlate la diferite adâncimi ale pielii și pentru a stimula formarea de țesut nou în timpul procesului de vindecare, precum și regenerarea pielii pentru a trata diverse afecțiuni și probleme. Peelingul chimic poate fi aplicat atunci când dorim ca suprafața pielii să fie mai vibrantă și sănătoasă, în cazurile de pete hormonale care apar după expunerea la soare sau după sarcină, sau în cazul leziunilor cauzate de expunerea la soare și cicatrici acneice.
Deși este adesea denumit „operația de slăbire” în mod popular, liposucția este, în realitate, o procedură la care recurg pacienții care, în ciuda dietei și exercițiilor fizice, nu reușesc să elimine grăsimea localizată. Este o intervenție care oferă rezultate semnificative.
Epilație cu Laser În clinica noastră, utilizăm aparate de epilare cu laser aprobate de FDA. Laserul folosit în epilare nu penetrează adânc în piele; în schimb, el identifică doar foliculul de păr chiar și în interiorul pielii. Prin urmare, nu dăunează altor componente ale pielii. Numărul de ședințe variază între 6 și 9, în funcție de fototipul pielii, zona de tratament, echilibrul hormonal și culoarea părului. La femei, dacă există o creștere a părului în zonele cum ar fi pomeții, mustață, bărbie, gât, sfârcuri, partea centrală a sânilor și zona din jurul buricului, dermatologul va evalua analizele hormonale necesare înainte de epilare cu laser și va începe tratamentele necesare. Această abordare previne prelungirea ședințelor de laser și accelerează eliminarea părului nedorit.
Peelingul chimic reprezintă distrugerea planificată a straturilor pielii utilizând o substanță chimică distrugătoare. Problemele pielii cauzate de soare, cicatricile de acnee și îmbătrânirea pielii sunt factori importanți care afectează aspectul pielii. În prezent, una dintre cele mai frecvent utilizate metode pentru a aborda aceste probleme este metoda de "peeling chimic".
Machiajul permanent este o procedură în care pigmenții speciali sunt introduși sub piele cu ajutorul unor dispozitive și echipamente special concepute pentru acest scop. Aplicările de machiaj permanent vizează evidențierea celor mai frumoase trăsături ale feței. Toți pigmenții și echipamentele utilizate în aplicarea machiajului permanent sunt aprobate și sigure conform standardelor europene. Machiajul permanent vă permite să arătați mai bine și să vă simțiți mai bine. Pentru cine este potrivit machiajul permanent?
Ce tehnologie și conținut are îngrijirea facială Hydrafacial? Metoda Hydradermabrazyon este un tratament care combină curățarea pielii, exfolierea, regenerarea, hidratarea, antioxidantii, protecția și tratamentele pentru acnee. Tehnologia cu cap de vortex utilizează presiunea lichidului și efectul de vid pentru a curăța punctele negre fără a necesita stoarcerea cu aburi. Soluțiile de curățare, hidratare și îmbogățire cu apă ale Hydrafacial-ului curăță pielea, înlăturând în același timp celulele moarte și impuritățile.
Pielea din zona de sub ochi este cea mai subțire și sensibilă de pe corpul nostru. În cazurile de vânătăi, umflături și laxitate în zona ochilor, metoda „light eyes” este considerată una dintre cele mai eficiente soluții. Aplicația Light Eyes se realizează prin tehnica micro-injecțiilor în pielea de sub ochi. În funcție de gravitatea vânătăilor, umflăturilor și laxității pielii, se efectuează 3-4 ședințe la interval de 2 săptămâni. Datorită conținutului ridicat de vitamina K din Light Eyes, vânătăile se diminuează, circulația pielii se îmbunătățește datorită Gingko bilobă, umflăturile sub ochi scad, iar cu ajutorul conținutului intensiv de peptide, zona de sub ochi devine mai fermă. Astfel, se poate obține un aspect proaspăt, tânăr și dinamic, eliminând expresiile obosite și îmbătrânite.
Este o metodă utilizată pentru a asigura efecte anti-îmbătrânire, a reduce cicatricile de acnee, a întări țesuturile moi, a reînnoi pielea, a corecta ridurile periorbitale (de lângă ochi și pleoape) și a elimina petele (pete de îmbătrânire, melasmă, pete de soare, schimbări de culoare ale pielii). Aplicația laser fracțional generează mii de coloane de regenerare profundă cunoscute sub numele de zone microtermale în piele. Această aplicație distruge celulele pigmentare epidermice vechi și pătrunde adânc în piele, țintind intens fiecare zonă microtermală și având ca scop regenerarea, fără a afecta țesuturile din jur. Laserul fracțional folosește și procesul natural de regenerare al corpului pentru a crea un nou țesut sănătos și mai ferm, în scopul corectării defectelor pielii. După 1-2 ore de la procedură, se poate resimți o ușoară senzație de arsuri solare. Roșeața și umflarea variază în funcție de piele și de aplicare. De obicei, umflarea dispare în 2-3 zile. Pielea va avea o nuanță rozalie timp de 5-7 zile. Acesta este un semn normal care indică faptul că pielea se vindecă profund.
Unde se utilizează? Pentru Față și Gât: Se folosește pentru a reduce lăsarea, a diminua ridurile și a întări pielea. Pentru Zonele Corpului: Este utilizat eficient în tratamentul celulitei. Există aprobată de FDA o aprobată specifică pentru tratamentul celulitei. Reducerea Grăsimilor Regionale și Întărirea Pielii: Se utilizează pentru a reduce grăsimile regionale și pentru a întări pielea.
Sistemele de întinerire a pielii de nouă generație pot efectua mai multe proceduri simultan. În ultimele două ani, tehnologiile de întinerire facială non-chirurgicală au fost axate pe tehnologiile de ultrasunete focalizate. În acest sens, primele rezultate active au fost observate cu dispozitivele de radiofrecvență, în timp ce rezultate mai bune pot fi observate cu ultrasunetele focalizate. În prezent, dispozitivele HIFU sunt utilizate doar pentru întărirea feței, în timp ce Dual HIFU permite tratamente pentru față și corp în același timp. Dual HIFU, datorită puterii ridicate de vârf a transductorului dublu, poate fi utilizat atât pentru întărirea și întinderea feței, cât și pentru reducerea grăsimii corporale. Comparativ cu cartușele existente, cartușele Dual HIFU sunt foarte eficiente în scurtarea duratei de tratament datorită activării simultane a transductorului dublu. Se intenționează, de asemenea, reglementarea echilibrului de grăsimi în pielea cu probleme de acnee și alte probleme similare pentru a ajuta la rezolvarea problemei acneei.
În prezent, există multe metode aplicate pentru a încetini sau a contracara procesul de îmbătrânire. Printre aceste metode, unele dintre cele mai populare sunt aplicațiile de umplere cu acid hialuronic, care încearcă să restabilească volumul pierdut al țesutului și să crească nivelul de hidratare al acestuia. Motivul principal pentru care filler-ele cu acid hialuronic sunt atât de populare este că acestea adaugă volum fără a provoca probleme alergice, așa cum s-au întâmpinat cu injecțiile cu colagen în trecut. În plus, unele produse de umplere cu acid hialuronic conțin atât acid hialuronic legat transversal, cât și acid hialuronic neligat transversal, ceea ce ajută la restabilirea hidratării pielii și a capacității acesteia de a reține apa. Alte avantaje sunt aplicabilitatea rapidă și fără durere.
Scopul principal al îngrijirii pielii nu ar trebui să fie doar cosmetic. Obiectivul principal este sănătatea pielii. Curățarea pielii și îngrijirea detaliată, adaptată tipului de piele, ar trebui să fie prioritare încă de la o vârstă fragedă. În prezent, factori precum condițiile meteorologice, deficiențele nutriționale, fumatul, stresul și altele fac ca îngrijirea pielii să fie și mai importantă. Problemele care pot apărea pe piele variază de la o persoană la alta. Pentru a preveni sau a întârzia îmbătrânirea, lăsarea, petele, ridurile și pierderea elasticității, este suficient să se efectueze îngrijiri profesionale ale pielii aproximativ o dată pe lună. Îngrijirea pielii, atunci când este efectuată cu produsele corecte și de către specialiști, poate fi unul dintre cele mai eficiente sisteme pentru întârzierea îmbătrânirii pielii, indiferent de sex.
BTL Vanquish ME este o tehnologie și un dispozitiv aprobat de FDA pentru estetică fără contact, utilizat pentru modelarea corpului și subțierea regională fără intervenție chirurgicală, fără durere și fără contact direct cu persoana. Foarte popular în Statele Unite și Europa, BTL Vanquish ME este un sistem de ultimă generație care, prin crearea unui câmp electromagnetic fără contact direct, identifică și elimină uniform grăsimile regionale și adipoase acumulate. Datorită tehnologiei de radiofrecvență selectivă, BTL Vanquish ME vizează grăsimea din țesut prin multiple electrozi amplasați pe capul dispozitivului. În timpul tratamentului, pielea, țesutul muscular și țesutul adipos se încălzesc la diferite temperaturi. Pielea se încălzește la temperaturi mult mai scăzute, în timp ce grăsimea ajunge la punctul de topire, asigurând o dizolvare uniformă. Această tehnologie influențează depunerile de grăsime care nu pot fi eliminate prin dietă sau exerciții fizice, în special în zona abdominală, "love handles" (zona taliei), partea interioară și exterioară a picioarelor și în brațe. Astfel, depozitele de grăsime localizate care nu pot fi îndepărtate prin sport încep să se topească, iar corpul începe să se contureze. Durata tratamentului este de aproximativ 30-45 de minute și este planificată să fie efectuată săptămânal, în 4 sesiuni.
BTL Exilis Elite este un tratament de ridicare facială satinată care combină simultan două tipuri diferite de energie (radiofrecvență monopolară și energie ultrasonică) dintr-o singură aplicator, având aprobată tehnologia de FDA. Prin aplicarea energiei la suprafața pielii, energia este transmisă către toate țesuturile, stimulând complet colagenul din corpul persoanei. Procesul de stimulare începe imediat după tratamentul de ridicare facială satinată, iar efectul vizibil și resimțit crește zilnic. După tratament, îmbunătățirea vizibilă a netezimii pielii și aspectul strălucitor și de calitate al pielii definesc acest tratament ca estetică facială satinată. Estetica facială satinată poate fi aplicată la orice grupă de vârstă. Durata tratamentului variază între 20 de minute și 1 oră, în funcție de zona de aplicare, și se efectuează săptămânal, în 4-6 sesiuni. În timpul și după tratament, nu există probleme care să afecteze viața cotidiană.
Botox este o metodă de tratament fără intervenție chirurgicală, aprobată de FDA, utilizată pentru tratarea ridurilor cauzate de mișcările musculare faciale. Astăzi, în multe țări, inclusiv în Statele Unite ale Americii, numărul operațiunilor de lifting facial chirurgical a scăzut treptat datorită aplicării Botoxului. Această terapie este eficientă în tratarea ridurilor de pe frunte, din jurul ochilor, a sprâncenelor lăsate și a bandelor de pe gât. Botoxul este un tratament nedureros, iar persoanele pot reveni imediat la activitățile lor zilnice după procedură. Într-o sesiune se utilizează maximum 60 de unități de medicament original, iar intervalele de tratament sunt de aproximativ 6 luni. Consultarea cu medicul este importantă pentru obținerea rezultatelor estetice dorite, având ca prioritate reducerea ridurilor, menținând în același timp un aspect natural.
Lipoliza este o metodă eficientă de tratament care se bazează pe injectarea subcutanată a unei substanțe obținute din soia, PPC (fosfatidilcolină), prin intermediul unei injecții de lipoliză, pentru a elimina excesul localizat de grăsime prin metode naturale. Lipsa de caracter chirurgical, costurile reduse, absența efectelor secundare și timpul scurt necesar pentru revenirea la activitățile zilnice fac ca aplicațiile de lipoliză să fie mai atrăgătoare.
Secret Radiofrecvență Fracțională cu Ac de Aur; este un dispozitiv care conține 25 de ace de aur utilizate în mod personalizat, care primesc energie radiofrecventă. Când este aplicat pe zona pielii cu probleme de pete, acțiunea acelor și căldura generată de energia radiofrecvenței deteriorează extensiile celulelor melanocite care produc pigmentul melanină. Astfel, producția de pigment melanină este oprită în funcție de gradul de deteriorare. În același timp, se urmărește creșterea activării metabolice în zona tratată și eliminarea pigmentului melanină aglomerat care dă aspectul de pată, pe măsură ce pielea deteriorată se repară. Dispozitivul are un cap cu 25 de ace aurite de grosime 30 G, care penetrează la adâncimi diferite între 0,5 și 3,5 mm și furnizează energie radiofrecventă de-a lungul liniei acului. Radiofrecvența cu microace Fraxis oferă o gamă largă de tratamente, de la riduri la pete, lărgirea porilor și până la vergeturi (stria). Procedura durează aproximativ 1 oră și este planificată în 4 ședințe.
Dermatologie
Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay
Dermatologie
Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay
Articole de secție
Toate articolele26 Ekim 2024 Cumartesi
Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente
17 Ocak 2024 Çarşamba
Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Ce ajută în caz de arsuri solare?
17 Ocak 2024 Çarşamba
Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?
20 Eylül 2023 Çarşamba
4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor
20 Ağustos 2023 Pazar
Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?
500 citit de ori
20 Ağustos 2023 Pazar
Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?
500 citit de ori
Formulare de acces rapid
Ascultăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pentru a îmbunătăți și mai mult calitatea serviciilor noastre.
Puteți primi serviciile de sănătate de care aveți nevoie la domiciliu. Vă rugăm să completați formularul pentru servicii medicale la domiciliu.
Cere gratuit a doua opinie medicală, răspuns în 48 de ore.
Puteți solicita prețuri pentru tratamente și servicii speciale.
Articole evidențiate