Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ciuperca unghiei este un tip de infecție des întâlnit în rândul populației. Aceasta poate afecta atât unghiile mâinilor, cât și unghiile picioarelor. Motivul apariției ciupercii unghiilor este, în general, lipsa unei igiene adecvate a mâinilor și picioarelor. Pe de altă parte, încălțămintea foarte strâmtă poate, de asemenea, să ducă la apariția ciupercii unghiilor. În cazurile netratate, există riscul ca infecția să se extindă la celelalte unghii. În cazul în care te confrunți cu o problemă precum ciuperca unghiei, este indicat să te adresezi cât mai curând unei instituții medicale pentru a începe tratamentul.

Ce este ciuperca unghiei?


Ciuperca unghiei, cunoscută în literatura medicală sub denumirea de onicomicoză, este un tip de infecție cauzată de dermatofiți și ciuperci de mucegai care se instalează pe sau sub unghii. Acest tip de ciupercă poate pătrunde în general prin unghii rupte sau tăieturi între unghie și piele. Pentru a se înmulți, ciuperca are nevoie de un mediu umed, cald și lipsit de aer. De aceea, lipsa unei igiene corespunzătoare în zonele de utilizare comună umede sau purtarea îndelungată a încălțămintei strâmte și care nu lasă piciorul să respire pot contribui la apariția acestei probleme.

Infecțiile fungice la unghii sunt mai frecvente la persoanele cu un sistem imunitar compromis, precum pacienții cu SIDA, HIV, diabet, sau cei care urmează un tratament împotriva cancerului. De asemenea, la persoanele în vârstă, incidența ciupercii unghiei este mai mare în comparație cu tinerii.

Care sunt simptomele ciupercii unghiei?


Simptomele ciupercii unghiei pot include următoarele:

  • Pete sau dungi albe, galbene, maro sau negre pe unghie.
  • Unghia poate deveni mai groasă sau își poate schimba forma.
  • Unghia devine fragilă sau se poate rupe ușor.
  • Pot apărea denivelări sau depresiuni pe suprafața unghiei.
  • Creșterea unghiei poate fi încetinită sau deviată de la cursul normal.
  • Placa unghială se poate desprinde de patul unghiei.
  • Pot apărea dureri la nivelul unghiei sau degetului afectat de ciupercă.

Dacă prezentați aceste simptome, este posibil să aveți o infecție fungică la unghii. În acest caz, pentru a preveni răspândirea infecției la alte unghii, trebuie să consultați de urgență un medic specialist pentru un tratament adecvat.

Care sunt cauzele ciupercii unghiei?


Există mai multe cauze ale infecției cu ciuperca unghiei. Printre cauzele principale se numără imunitatea scăzută, circulația insuficientă a sângelui în mâini sau picioare și lipsa igienei în special în mediile publice.

În cazurile în care imunitatea este scăzută sau în prezența unor boli, este frecvent întâlnită situația în care ciuperca pătrunde în organism prin țesuturile de la marginile unghiei și începe să se dezvolte. De asemenea, odată cu vârsta, unghiile își pierd elasticitatea și devin mai fragile. Pe lângă scăderea imunității, odată cu reducerea circulației sanguine către țesuturi, probabilitatea de apariție a infecțiilor fungice la unghii este mai mare la persoanele în vârstă decât la tineri. Pe de altă parte, purtarea îndelungată a încălțămintei strâmte, care nu permite picioarelor să respire, sau transpirația picioarelor pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercii.

O altă cauză majoră a apariției ciupercii unghiei este lipsa de igienă. Adesea, infecțiile fungice apar din cauza nesterilizării corespunzătoare a instrumentelor de manichiură și pedichiură utilizate în comun în locuri publice. În plus, în zonele de utilizare comună, cum ar fi piscinele, vestiarele, toaletele publice, articolele umede sau umede, cum ar fi papucii și prosoapele, pot fi utilizate fără a asigura o igienă adecvată. În aceste situații, dacă o persoană are ciuperca unghiei, aceasta poate fi transmisă altor persoane care folosesc aceleași articole. În plus, dacă o persoană are o infecție fungică la o unghie și nu este tratată, există riscul de răspândire la celelalte unghii. De aceea, infecția fungică la unghii trebuie tratată cât mai curând posibil.

Cum se diagnostichează ciuperca unghiei?


Dacă există suspiciuni de ciuperca unghiei, pentru diagnosticare trebuie consultat un specialist dermatolog din cadrul unei unități medicale. Inițial, dermatologul va efectua un examen fizic. Se vor evalua simptomele ciupercii unghiei, cum ar fi schimbarea culorii sau formei, îngroșarea unghiei, fragilitatea acesteia sau durerea. Dacă este necesar, se poate preleva o mostră de unghie care va fi trimisă la laborator pentru o analiză microbiologică detaliată. Pe baza rezultatelor examenului fizic și a analizei microbiologice, se poate pune diagnosticul de ciuperca unghiei.

Care sunt metodele de tratament pentru ciuperca unghiei?


Infecția cu ciuperca unghiei nu provoacă doar probleme fizice, ci poate afecta negativ individul și din punct de vedere social și psihologic. De aceea, tratamentul trebuie început cât mai curând după diagnosticare, deoarece acesta este de obicei de lungă durată. Există mai multe metode de tratament pentru ciuperca unghiei, iar specialistul va determina care dintre acestea este cea mai potrivită pentru fiecare pacient.

Una dintre metodele de tratament pentru ciuperca unghiei constă în aplicarea locală de creme sau unguente topice direct pe unghie. Această metodă este eficientă de obicei în cazurile în care infecția fungică este ușoară sau nu este foarte avansată. În cazurile avansate, când unghia se îngroașă, cremele și unguentele aplicate local nu pot pătrunde suficient sub unghie. Pe lângă creme și unguente, lacurile de unghii antifungice sunt, de asemenea, recomandate. Comparativ cu cremele și unguentele, lacul de unghii poate fi mai eficient în tratarea infecției fungice. Totuși, tratamentul local durează mai mult decât alte metode. De aceea, adesea se recomandă combinarea tratamentului local cu medicamente antifungice administrate pe cale orală. Studiile arată că aplicarea simultană a ambelor metode poate accelera vindecarea.

O altă metodă de tratament implică utilizarea razelor laser, terapia fotodinamică și lumina ultravioletă (UV). În această metodă, se aplică direct pe unghia sau țesutul infectat. Intensitatea razei laser este ajustată în funcție de toleranța pacientului, astfel încât să nu provoace durere sau daune țesutului. Frecvența aplicării laserului este determinată de medic în funcție de stadiul infecției, astfel că procesul poate varia de la o persoană la alta. Comparativ cu tratamentul medicamentos și cel local, terapia cu laser poate oferi o vindecare mai rapidă. Întrucât tratamentele medicamentoase pot avea efecte secundare, pacienții preferă adesea terapia cu laser.

După tratamentul infecției fungice la unghii, obiectele personale, precum papucii, pantofii și prosoapele, trebuie fie complet sterilizate, fie înlocuite, deoarece ciuperca poate reapărea dacă aceste obiecte nu sunt dezinfectate corespunzător.

Care sunt metodele de prevenire a ciupercii unghiei?


Pentru a preveni ciuperca unghiei, este esențial să se întărească imunitatea generală împotriva bolilor infecțioase. De asemenea, igiena corespunzătoare, care reprezintă una dintre cauzele principale ale apariției ciupercii unghiei, poate proteja individul de infecția fungică. Astfel, primul pas în prevenirea ciupercii unghiei este să nu se lase mâinile și picioarele ude, să se evite pe cât posibil transpirația și să se ia măsuri pentru a preveni ruperea unghiilor. Totodată, este important să se asigure sterilizarea instrumentelor de manichiură și pedichiură utilizate în comun sau să se folosească un set personal de manichiură. În spațiile publice, obiectele personale, cum ar fi papucii și prosoapele, ar trebui să fie utilizate individual.

În plus, este important să se spele regulat mâinile și picioarele în fiecare zi, să se schimbe zilnic șosetele și să se alterneze purtarea pantofilor pentru a preveni ciuperca unghiei. Tăierea regulată a unghiilor cu o forfecuță personală și curățarea zonei din jurul unghiilor sunt, de asemenea, necesare. Alegerea încălțămintei care permite piciorului să respire și care se potrivește bine este un alt pas important în prevenirea infecției fungice, mai ales pentru picioarele care stau mult timp în pantofi.

Ciuperca unghiei este una dintre infecțiile frecvente din societate. Dacă apar simptome de ciuperca unghiei, este necesar să consultați imediat un medic pentru a primi tratamentul adecvat. Pentru a preveni infecțiile fungice, trebuie luate diverse măsuri de precauție, iar obiectele personale trebuie utilizate cu grijă și atenție.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Dermatologie

Dermatologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Gebze

Dermatologie

Dr. Spec. Mehmet Coşkun Acay

Afișează tot

Articole evidențiate

Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?

Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?

Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?

Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Crăpături ale pielii

Crăpături ale pielii

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?

Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament

Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Vitiligo: Tipuri, Simptome, Cauze, Metode de Tratament

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament

Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee

Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)

Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)

Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei

Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei

Botox

Botox

BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)

BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)

BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)

BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)

Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel

Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare

Filler

Filler

DUAL (HIFU)

DUAL (HIFU)

Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți

Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți

Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon

Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon

Zona Ochiului (Light Eyes)

Zona Ochiului (Light Eyes)

Îngrijirea Facială Hydrafacial

Îngrijirea Facială Hydrafacial

Machiaj Permanent

Machiaj Permanent

Peeling Chimic

Peeling Chimic

Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare

Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare

Liposucție cu Laser

Liposucție cu Laser

Tratamentul Petelor

Tratamentul Petelor

Mezolift

Mezolift

Întinerirea facială cu PRP

Întinerirea facială cu PRP

Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului

Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului

Transplantul de păr

Transplantul de păr

Vaccinul cu ADN de somon

Vaccinul cu ADN de somon

Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia

Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia

PRP pentru față

PRP pentru față

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?

4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor

4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor

Inflamația foliculului de păr

Inflamația foliculului de păr

Lepră

Lepră

Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială

Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?

Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?

Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?

Ce ajută în caz de arsuri solare?

Ce ajută în caz de arsuri solare?

Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?

Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Ce este de făcut pentru rănile de pe limbă? De ce apar rănile de pe limbă?

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Ce este uleiul de nioli? Care sunt beneficiile uleiului de nioli?

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

Afișează tot