20 august 2023
Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?
Vitiligo este una dintre afecțiunile care afectează fizic corpul uman. Vitiligo este o afecțiune a pielii care apare din cauza lipsei de pigment. Se manifestă în diferite moduri pe corp, dar nu reprezintă un risc pentru sănătate. Deși există cercetări pentru îndepărtarea acestor pete deschise de culoare, nu există un tratament definitiv și nu poate fi prevenit. Puteți citi continuarea articolului nostru pentru a afla mai multe informații despre vitiligo, inclusiv despre tipurile și stadiile sale.
Prezența petelor de culoare deschisă pe corp este cunoscută sub numele de vitiligo. Vitiligo este o afecțiune a pielii care apare din cauza lipsei de pigment, deoarece celulele melanocite care produc melanina sunt distruse de sistemul imunitar al corpului în anumite situații. În locurile unde nu se produce melanină, apar pete fără culoare. Aceste pete se formează de obicei pe mâini, față și brațe, dar pot fi observate și pe zone precum organele genitale, păr și sprâncene. Aceste pete decolorate, care nu sunt contagioase, pot să se răspândească în corp după ce au apărut, dar pot rămâne și limitate la punctele de început. Deși vitiligo nu cauzează durere sau disconfort, petele din zonele expuse la soare pot deveni mâncărime și pot umflă din cauza expunerii la soare.
Vitiligo se clasifică în funcție de modul în care se răspândește. Vitiligo poate apărea la orice grupă de vârstă și poate fi observat în multe zone ale corpului.
Vitiligo Non-Segmental
Vitiligo non-segmental, cunoscut și sub numele de vitiligo bilateral, se referă la decolorarea simetrică a pielii pe ambele părți ale corpului. Este cunoscut și sub numele de vitiligo bilateral și apare de obicei pe dosul mâinilor, în jurul ochilor, pe genunchi, coate și picioare. Se răspândește simetric în timp și este unul dintre cele mai frecvente tipuri de vitiligo.
Vitiligo Segmental
Vitiligo segmental, spre deosebire de vitiligo non-segmental, apare pe o singură parte a corpului. Decolorările sunt prezente doar într-o zonă a corpului. Acest tip de vitiligo poate începe în copilărie și se răspândește până la un anumit punct, apoi se oprește. Este mai frecvent întâlnit la copii și poate afecta părul și sprâncenele pe lângă piele.
Vitiligo Localizat
Este cazul în care petele decolorate apar doar în una sau câteva zone ale corpului. Vitiligo localizat nu se răspândește și acoperă zone mici.
Vitiligo Generalizat
Vitiligo generalizat, spre deosebire de vitiligo localizat, se răspândește în multe zone ale corpului. Majoritatea zonelor corpului conțin pete decolorate.
Vitiligo Complet
Vitiligo complet, foarte rar întâlnit, este caracterizat prin absența aproape totală a culorii naturale a pielii. Majoritatea corpului este acoperită cu celule lipsită de melanină și este decolorată.
Vitiligo este o afecțiune cauzată de lipsa pigmentului de melanina. Apare atunci când nu există un număr suficient de celule melanocite pentru a produce melanină și se dezvoltă indiferent de rasă, sex sau vârstă. Cauzele exacte ale distrugerii melanocitelor nu sunt complet cunoscute, dar există teorii despre acestea. Una dintre cauze este condițiile autoimune. În condițiile autoimune, sistemul imunitar nu funcționează corect și atacă celulele sănătoase ale corpului, inclusiv melanocitele. Pe lângă cauzele vitiligo, există și factori de risc. Acestia includ existența vitiligo în familie, prezența bolilor autoimune, melanom sau limfom non-Hodgkin. Alte cauze pot include stresul oxidativ cauzat de dezechilibrul antioxidant sau factorii de mediu, precum arsurile solare. Alte situații, cum ar fi tăieturile sau zgârieturile, pot cauza pete mici de vitiligo. De asemenea, există simptome care contribuie la diagnosticarea vitiligo. Aceste simptome includ:
De obicei, vitiligo începe cu pete mici care se pot răspândi pe corp în câteva luni. Petele deschise de culoare care apar în vitiligo sunt vizibile cu ușurință cu ochiul liber. Totuși, pentru a fi siguri că aceste pete sunt cauzate de vitiligo, se poate utiliza o lampă Wood care emite lumină ultravioletă. De asemenea, se examinează istoricul medical. Acesta include când au început să apară petele, dacă sunt prezente într-o singură zonă sau în mai multe, dacă persoana are tulburări autoimune cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul de tip 1, și alte afecțiuni medicale pentru care a fost tratată. În unele cazuri, poate fi necesară o biopsie pentru diagnosticare, deoarece rar vitiligo poate fi un simptom al limfomului cu celule T. Biopsia va examina dacă există celule canceroase care cauzează decolorarea pielii. Dacă nu se găsește o astfel de afecțiune, atunci se poate confirma că vitiligo este cauza. De asemenea, pentru a verifica dacă vitiligo este asociat cu o boală autoimună, poate fi solicitat un test de sânge. După diagnosticarea vitiligo, pot fi efectuate teste pentru a măsura severitatea. Aceste teste includ două teste bazate pe scoruri, dar acestea nu oferă rezultate definitive și sunt utilizate pentru a ajuta la diagnosticare.
Vitiligo nu este o afecțiune care poate fi tratată complet, dar anumite măsuri, cum ar fi reducerea expunerii pielii la lumina solară, pot crește confortul persoanei afectate. Nu există un medicament sau vaccin care să influențeze evoluția vitiligo. Totuși, în unele cazuri, metodele de tratament neconcludente pot ajuta la restabilirea parțială a pigmentului de culoare. Unele dintre aceste metode includ medicamente. Aceste medicamente sunt, în special, cele care afectează sistemul imunitar. Medicamentele pot fi recomandate de medici să fie utilizate împreună cu fototerapia pentru a fi funcționale. Fototerapia utilizată împreună cu corticosteroizi sau inhibitori ai calcineurinei începe să aibă efect după un tratament de 1-3 luni. Totuși, fototerapia nu este definitivă și poate avea efecte secundare, cum ar fi roșeața, mâncărimea și senzația de arsura. O altă metodă este aplicarea unui agent de depigmentare pe zonele afectate ale pielii. Această procedură se efectuează pentru a minimiza diferența de culoare între zonele pigmentate și cele decolorate. Zonele întunecate sunt iluminată treptat, astfel încât diferența dintre zonele decolorate și cele colorate să fie mai puțin vizibilă.
În afară de fototerapie, medicamente și proceduri de echilibrare a culorii, există și opțiunea intervențiilor chirurgicale. Una dintre aceste proceduri este grefa de piele. Se transferă țesuturi normale pe petele vitiligo de dimensiuni mici de pe corp. Această procedură este cunoscută și sub numele de transplant de țesut și poate ajuta la colorarea zonelor decolorate. Alte proceduri includ transplantul de celule de suspensie. În acest tratament, medicul preia un fragment de țesut pigmentat și îl transferă în zona afectată. Acest tratament se repetă pentru o perioadă și poate da rezultate într-o medie de 1 lună. Totuși, nici o metodă nu oferă un tratament definitiv și poate prezenta dificultăți. În afară de opțiunile de tratament, în general, se aplică opțiuni de camuflaj pentru a reduce diferența vizuală, iar persoana poate utiliza produse de machiaj pentru a ascunde aspectul. Dacă persoana nu este deranjată de această situație care nu prezintă riscuri pentru sănătate, poate face doar măsurile necesare pentru zonele expuse la soare. Cremele de protecție solară cu un factor de protecție ridicat reduc bronzarea, astfel încât tranzițiile de culoare să fie mai puțin vizibile și previn deteriorarea și roșeața petelor decolorate.
Vitiligo, o afecțiune care afectează aspectul fizic al persoanei dar care nu este dăunătoare și contagioasă, este în continuare obiectul cercetărilor pentru tratament. Până când opțiunile de tratament aplicabile fiecărei persoane vor deveni clare, se consideră că nu există un tratament definitiv. Totuși, aspectul poate fi ascuns cu diferite produse de machiaj și diversitatea culorii poate fi redusă.
Data ultimei actualizări: 16 Kasım 2022
Data publicării: 16 Kasım 2022
6 min
Dermatologie
Dermatologie
Doctorii Secției
Dermatologie
Articole evidențiate
20 august 2023
Ar trebui să se facă epilare cu laser în perioada adolescenței?
500 citit de ori
20 august 2023
Cum Se Pot Trata Petele Maronii de pe Corp?
500 citit de ori
20 august 2023
Micoza la Picioare: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Crăpături ale pielii
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Eczemă? Ce Cauzează Eczema? Cum Se Tratează Eczema?
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Alergia la Soare: Simptome, Cauze, Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Urticaria: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este epilarea cu laser? Ce ar trebui să știți despre aceasta?
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este Lichen Planus: Simptome, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Modalități de Prevenire a Infecțiilor Fungice
500 citit de ori
20 august 2023
Cum Se Formează și Cum Se Tratează Erupțiile?
500 citit de ori
20 august 2023
Rozaceea: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Dermatita Seboreică: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Psoriazisul? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?
500 citit de ori
20 august 2023
Ciuperca unghiei: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Scabie: Ce Este, Simptomele, Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Mâncărimi pe corp: Ce este, diagnostic și tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Zona: Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este acneea (coșurile)? Simptome, cauze și tratament pentru acnee
500 citit de ori
20 august 2023
Ac cu Aur (Radiofrecvență cu Ac)
500 citit de ori
20 august 2023
Îndepărtarea localizată și tratamentul celulitei
500 citit de ori
20 august 2023
Botox
500 citit de ori
20 august 2023
BTL Exilis Elite (Ridicare Facială Satinată)
500 citit de ori
20 august 2023
BTL Vanquish Me (Estetică Fără Contact)
500 citit de ori
20 august 2023
Îngrijirea pielii cu Hydrafacial MD Power și Aquapeel
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este Estetica Maternă, Tipurile și Tehnicile de Aplicare
500 citit de ori
20 august 2023
Filler
500 citit de ori
20 august 2023
DUAL (HIFU)
500 citit de ori
20 august 2023
Despre Exilis Elite: Ce Trebuie Să Știți
500 citit de ori
20 august 2023
Laser Fracțional cu Dioxid de Carbon
500 citit de ori
20 august 2023
Zona Ochiului (Light Eyes)
500 citit de ori
20 august 2023
Îngrijirea Facială Hydrafacial
500 citit de ori
20 august 2023
Machiaj Permanent
500 citit de ori
20 august 2023
Peeling Chimic
500 citit de ori
20 august 2023
Epilație cu Laser și Tratamentul Cu Laser al Vaselor Capilare
500 citit de ori
20 august 2023
Liposucție cu Laser
500 citit de ori
20 august 2023
Tratamentul Petelor
500 citit de ori
20 august 2023
Mezolift
500 citit de ori
20 august 2023
Întinerirea facială cu PRP
500 citit de ori
20 august 2023
Căderea părului și tratamentele de revitalizare a părului
500 citit de ori
20 august 2023
Transplantul de păr
500 citit de ori
20 august 2023
Vaccinul cu ADN de somon
500 citit de ori
20 august 2023
Transpirația excesivă în timpul verii și tratamentele acesteia
500 citit de ori
20 august 2023
PRP pentru față
500 citit de ori
20 august 2023
Ce Este Umplerea Feței și a Buze? Cum Se Realizează Procedura de Umplere?
500 citit de ori
20 septembrie 2023
4 afecțiuni cutanate frecvente la nivelul picioarelor
20 septembrie 2023
Inflamația foliculului de păr
20 septembrie 2023
Lepră
17 octombrie 2023
Anti-Aging | Mezolifting / Mezoterapia Facială
11 decembrie 2023
De ce apar petele de pe piele? Cum se elimină petele de pe piele?
17 ianuarie 2024
Ce este util pentru arsuri? Care sunt gradele arsurilor?
17 ianuarie 2024
Ce ajută în caz de arsuri solare?
17 ianuarie 2024
Ce este bun pentru căderea părului? Cum se tratează căderea părului?
09 februarie 2024
Ce este bine pentru mirosul neplăcut al picioarelor? Cum se elimină mirosul picioarelor?
09 februarie 2024
Ce ajută la ameliorarea calozităților? Cum se tratează calozitățile?
09 februarie 2024
Ce este iritarea de scutec? Cum se tratează și cum se previne?
09 februarie 2024
Ce este herpesul? Cum se tratează herpesul? Ce cauzează herpesul?
03 aprilie 2024
Ce este mezoterapia? La ce este utilă mezoterapia?
26 octombrie 2024
Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente