Ce este durerea renală?

Durerea renală se simte ca o durere în zona din jurul rinichilor. Rinichii se află în partea din spate, sub coaste, de ambele părți.

Durerea renală se simte ca o durere în zona din jurul rinichilor. Rinichii se află în partea din spate, sub coaste, de ambele părți. De aceea, durerea renală poate fi adesea confundată cu durerea de spate. Totuși, este posibil să distingeți durerea renală de durerea de spate. Durerea renală poate fi resimțită nu doar în spate, ci și pe lateralele corpului, în partea inferioară a abdomenului și în zona inghinală. O altă diferență care ajută la identificarea celor două tipuri de dureri este că durerea de spate se simte în zona lombară, în timp ce durerea renală se simte mai profund, sub coaste. Nu toate durerile care seamănă cu durerea renală sunt întotdeauna legate de probleme renale. De asemenea, durerile care indică probleme renale pot fi însoțite de simptome suplimentare, precum febră, vărsături sau dureri la urinare.

Dacă suspectați că aveți dureri renale, ar trebui să luați în considerare consultarea unui centru de sănătate apropiat.

Ce sunt simptomele durerii renale?

Durerea renală poate apărea în mod diferit în funcție de tipul de boală renală. Totuși, în general, simptomele se manifestă astfel:

  • De obicei, o durere constantă, surdă.
  • Durere resimțită sub cutia toracică sau în zona abdominală.
  • Durere laterală care apare de obicei pe o singură parte, dar uneori poate fi simțită pe ambele părți.
  • Durere acută sau severă care apare în valuri.
  • Durere care se poate extinde în zona inghinală sau abdomen.
  • Alte simptome care pot apărea împreună cu durerea renală includ febra, vărsăturile, durerea la urinare, urina tulbure și sângele în urină.

Rinichii sunt responsabili pentru formarea urinei. Transportul urinei se face prin uretere, iar depozitarea și eliminarea se realizează prin vezica urinară. Rinichii fac parte din acest sistem complex de eliminare, iar o durere renală poate semnala o problemă legată de acest sistem. Pentru a determina cauza durerii renale, trebuie să se investigheze în primul rând motivul apariției acesteia. Durerea renală poate avea multe cauze și poate apărea în mod diferit în funcție de cauză, cu diferite simptome însoțitoare. De exemplu:

  • Calculi renali: O durere bruscă, asemănătoare cu o înjunghiere în rinichi poate indica prezența unor calculi renali. Calculii renali sunt acumulări de minerale care pot bloca ureterele, canalul de eliminare. Atunci când calculii încearcă să părăsească organismul, pot provoca dureri în valuri. De asemenea, se poate simți o durere ascuțită în zona inghinală, în spate și pe laterale.
  • Infecția renală: Această infecție, cunoscută sub numele de pielonefrită, poate afecta amândoi rinichii, dar de obicei este prezentă doar într-un rinichi. Poate cauza durere sub coaste și pe laterale și poate fi însoțită de febră și infecții ale tractului urinar.
  • Hidronefroza: Această afecțiune se caracterizează printr-o mărire și umflare anormală a rinichilor. Orice blocaj al tractului urinar poate cauza hidronefroza. Deteriorarea rinichilor din cauza acumulării urinei poate apărea la amândoi rinichii sau doar pe o parte.
  • Chisturi renale: Chisturile renale nu dau simptome până când nu ajung la o dimensiune semnificativă. Când ajung la o dimensiune suficientă, pot provoca dureri ușoare în spate, pe laterale și în partea superioară a abdomenului.
  • Boala polichistică a rinichilor: Această afecțiune genetică provoacă formarea de chisturi în rinichi și poate cauza dureri laterale și de spate.
  • Cancerul renal: Deși în stadiile incipiente nu cauzează dureri, pe măsură ce cancerul renal progresează, poate provoca dureri persistente și severe în lateral, în spate sau în abdomen.
  • Tumora renală benignă: Nu toate masele renale sunt cancerigene. Tumorile renale benigne pot provoca dureri pe laterale, între coaste sau în apropierea șoldurilor și pot crea senzația de durere lombară pe o singură parte.
  • Tromboza venoasă renală: Acest tablou apare din cauza formării unui cheag de sânge într-unul dintre vasele renale, provocând dureri severe și spasme intermitente pe laterale. Se poate simți și durere în zona afectată a rinichiului.
  • Trauma renală: Rănile renale pot apărea din cauza accidentelor sau a activităților sportive intense. Există riscul de deteriorare a rinichilor.

Există multe probleme care pot cauza dureri renale. Modurile în care apar aceste probleme pot varia în funcție de vârstă și starea de sănătate a persoanei. Prin urmare, în cazuri neclare, consultarea unui specialist este de obicei mai bine. În special, febra, durerile corporale și oboseala sunt simptome care nu trebuie ignorate. De asemenea, dacă aveți o infecție a tractului urinar recurentă, aceasta ar putea semnala o problemă subiacente a sistemului de eliminare. Ar trebui să luați în considerare consultarea unui medic.

Cum se diagnostichează durerea renală?

Diagnosticul stării medicale care cauzează durerea renală poate fi stabilit doar de un medic. La unitatea de sănătate la care ați apelat, istoricul afecțiunii dumneavoastră este mai întâi colectat pentru a stabili dacă aveți dureri renale. După aceea, se fac examinări fizice pentru a pune un diagnostic preliminar. După aceste proceduri, pentru a ajunge la un diagnostic corect, se pot solicita:

  • Analize de sânge,
  • Analize de urină,
  • Imagistică prin ultrasunete sau
  • Tomografie computerizată (CT).

Dacă ați fost diagnosticat anterior cu pietre la rinichi, medicul dumneavoastră poate evita tomografia computerizată (CT) din cauza expunerii la radiații. Ar putea fi util să consultați opinia medicului dumneavoastră pentru a decide care teste sunt cele mai adecvate pentru diagnosticare.

Care sunt metodele de tratament pentru durerea renală?

Tratamentul durerei renale nu este recomandat de sine stătător. Durerea renală indică aproape întotdeauna o problemă subiacente, așa că pentru a scăpa de durere, trebuie să rezolvați problema care o cauzează. Este posibil să doriți să recurgeți la soluții rapide precum analgezicele, dar administrarea de medicamente pentru durerea renală fără consultarea medicului nu este foarte sănătoasă.

Pentru a trata durerea renală, este necesar să tratați boala subiacente. Acest lucru se face prin diagnosticare și aplicarea tratamentului specific bolii, precum și prin monitorizarea pacientului. Cu toate acestea, înainte ca toate acestea să devină necesare, puteți evita durerea renală prin menținerea sănătății rinichilor. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știți pentru a proteja sănătatea rinichilor:

  • Consumul suficient de apă este foarte benefic pentru sănătatea rinichilor.
  • Bebelele cu un conținut ridicat de zahăr pot provoca diabet, care dăunează rinichilor.
  • Consumul excesiv de sare sau băuturi care conțin multă cafeină poate cauza deshidratare (pierdere de apă în organism) și poate duce la deteriorarea rinichilor pe termen lung.
  • De asemenea, prevenirea infecțiilor renale va reduce riscul apariției durerilor renale.

Pentru a preveni infecțiile renale, primul pas este să mențineți sănătatea rinichilor și apoi să acordați atenție curățării exterioare a sistemului urinar. Mergând la toaletă atunci când este necesar, puteți preveni suprasolicitarea rinichilor. Menținerea unei bune igiene, curățându-vă de la față spre spate, este o practică de curățenie sănătoasă. Acordând atenție igienei organelor genitale și mergând la toaletă după actul sexual, protejați sănătatea tractului urinar, ceea ce este important pentru sănătatea rinichilor pe termen lung. Conform unor cercetări, tratarea constipației cât mai repede posibil poate preveni infecțiile tractului urinar.

Rinichii sunt unul dintre cele mai importante organe ale sistemului urinar. Ei ajută la eliminarea substanțelor nocive din organism. De aceea, menținerea sănătății rinichilor și a sistemului urinar este extrem de importantă pentru sănătatea generală a organismului. Dacă suferiți de dureri renale, ar trebui să luați în considerare consultarea celei mai apropiate unități de sănătate.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Neurologie

Neurologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze Ataşehir

Neurologie

Prof. Dr. Nihal Işık

Gebze Ataşehir

Neurologie

Prof. Dr. Yaşar Kütükçü

Gebze Ataşehir

Neurologie

Prof. Dr. Nihal Işık

Gebze Ataşehir

Neurologie

Prof. Dr. Yaşar Kütükçü

Afișează tot

Articole evidențiate

Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?

Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?

6 întrebări despre intoxicația cu spanac

6 întrebări despre intoxicația cu spanac

Ce Este Melatonina? Care Sunt Beneficiile Sale?

Ce Este Melatonina? Care Sunt Beneficiile Sale?

Boala Addison: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?

Boala Addison: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?

Ce Este Inflamația Rinichilor (Pielonefrita) și Ce Măsuri Trebuie Să Se Ia?

Ce Este Inflamația Rinichilor (Pielonefrita) și Ce Măsuri Trebuie Să Se Ia?

Creșterea CRP: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Creșterea CRP: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Vitamina K: Ce Este, Unde Se Găsește, Ce Probleme Poate Cauza Deficitul și Care Sunt Beneficiile Sale?

Vitamina K: Ce Este, Unde Se Găsește, Ce Probleme Poate Cauza Deficitul și Care Sunt Beneficiile Sale?

Leucopenia (Deficit de Celule Albe în Sânge): Ce Este, Simptomele, Cauzele și Cum se Tratează

Leucopenia (Deficit de Celule Albe în Sânge): Ce Este, Simptomele, Cauzele și Cum se Tratează

Lupus: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Lupus: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce este edemul? Cum se tratează?

Ce este edemul? Cum se tratează?

Modalități de a proteja rinichii de deshidratare în timpul Ramadanului

Modalități de a proteja rinichii de deshidratare în timpul Ramadanului

Tratamentele împotriva bolii Parkinson: Eficacitate și metode de abordare

Tratamentele împotriva bolii Parkinson: Eficacitate și metode de abordare

Reabilitarea Bolilor Neurologice

Reabilitarea Bolilor Neurologice

Tumori Osoase

Tumori Osoase

Cancerul de Măduvă Osoasă

Cancerul de Măduvă Osoasă

Stimulatoarele Cerebrale: O Soluție Avansată pentru Bolile Neurologice 

Stimulatoarele Cerebrale: O Soluție Avansată pentru Bolile Neurologice 

Tremorul Esențial: Redescoperirea Calității Vieții Prin Tratament Eficient

Tremorul Esențial: Redescoperirea Calității Vieții Prin Tratament Eficient

Scleroza în plăci – Cauze. Simptome. Tratament

Scleroza în plăci – Cauze. Simptome. Tratament

Glanda hipofiză – rol în organism și afecțiuni asociate

Glanda hipofiză – rol în organism și afecțiuni asociate

Anevrism cerebral – Simptome. Cauze. Tratament

Anevrism cerebral – Simptome. Cauze. Tratament

Neuropatie periferică – Cauze. Simptome. Tratament

Neuropatie periferică – Cauze. Simptome. Tratament

Meningiomul: simptome, factori de risc și tratament

Meningiomul: simptome, factori de risc și tratament

Afișează tot