21 august 2023
Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?
„Inflamația rinichilor” sau „infecția rinichilor” este un tip de infecție a căilor urinare.
Inflamația rinichilor” sau „infecția rinichilor” este un tip de infecție a căilor urinare. Infecția rinichilor este cunoscută medical sub denumirea de „pielonefrită”. Pentru informații detaliate despre simptomele, cauzele, diagnosticul și metodele de tratament ale inflamației rinichilor, puteți citi continuarea articolului pregătit de către Conf. Dr. Enes Murat Atasoyu
Cuprins
Ce Este Inflamația Rinichilor (Pielonefrita) și Ce Măsuri Trebuie Să Se Ia? CE ESTE INFLAMAȚIA RINICILOR (PIELONEFRITA)? Care sunt cauzele? Ce se întâmplă dacă nu este tratat? Când trebuie consultat un medic? Cum se pune diagnosticul? Cum se tratează? Conf. Dr. Enes Murat Atasoyu a enumerat 7 măsuri simple pentru sănătatea rinichilor:Ce este inflamația rinichilor?
„Inflamația rinichilor” sau „infecția rinichilor” este un tip de infecție a căilor urinare. Infecția rinichilor este cunoscută medical sub denumirea de „pielonefrită”.
Ce simptome provoacă?
Simptomele apar brusc?
Multe infecții ale rinichilor încep mai întâi în partea inferioară a căilor urinare, adică în vezica urinară sau uretră. Apoi, infecția se deplasează în sus și se dezvoltă și în rinichi. Din acest motiv, la începutul bolii sunt frecvente simptome precum urinarea frecventă, mirosul urât al urinei, slăbiciunea și durerea în zona inghinală. Dacă în această etapă nu se începe tratamentul, infecția poate avansa spre rinichi și poate duce la dezvoltarea unei forme mai severe a bolii.
De obicei, agenții infecțioși sunt bacterii și viruși. Majoritatea bacteriilor care cauzează infecția rinichilor sunt microorganisme care se găsesc în intestin și ajută la digestie. În special la femei, infecțiile genitale netratate pot trece prin vecinătate în căile urinare, provocând dezvoltarea infecției.
Refluxul vezico-ureteral (anomalia care provoacă întoarcerea urinei din vezica urinară către rinichi), pietrele la rinichi, anomaliile congenitale ale rinichilor (rinichi în formă de potcoavă, rinichi mic nedestul de dezvoltat, rinichi polichistic etc.), persoanele care consumă puțină apă, care suferă de constipație sau care își rețin urina (persoanele care nu folosesc toaletele) au un risc crescut de a dezvolta infecții ale rinichilor.
Dacă infecția rinichilor nu este tratată, poate provoca daune rinichilor, abces renal, insuficiență renală, sepsis (infecția care se răspândește în sânge), hipertensiune și alte probleme grave.
Este necesar să se consulte un medic dacă apar simptome precum arsuri, durere la urinare, urină tulbure și cu miros neplăcut, dureri abdominale, durere în zona rinichilor, senzație de presiune în vezica urinară, dureri în zona inghinală, febră mare.
Diagnosticul se pune prin analize de sânge, analize de urină, test de cultură-antibiogramă a urinei, ultrasonografie a rinichilor și căilor urinare, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM).
În funcție de severitatea bolii, pacientul este monitorizat ambulatoriu sau internat în spital. Se aplică tratament cu antibiotice adecvate și suport cu lichide.
Acordați atenție consumului suficient de lichide.
Potrivit cercetătorilor australieni și canadieni, consumul adecvat de lichide reduce riscul de dezvoltare a bolii cronice de rinichi. Conform opiniilor științifice tradiționale, consumul zilnic de 1,5-2 litri de apă este ideal pentru sănătatea dumneavoastră, dar consultați medicul pentru cantitatea exactă.
Adoptați un stil de viață activ.
Prin efectuarea de exerciții fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergatul ușor sau mersul cu bicicleta, veți avea un corp energic și veți putea scăpa de kilogramele în plus, dacă există.
Verificați regulat nivelul glicemiei.
Diabetul este pe primul loc printre bolile care cauzează boala cronică de rinichi. Recunoașterea timpurie a daunelor renale cauzate de diabet (nefropatie diabetică) permite aplicarea de tratamente care pot inversa sau încetini deteriorarea rinichilor.
Măsurați-vă tensiunea arterială.
Hipertensiunea poate fi un factor care duce la boala cronică de rinichi sau poate apărea ca un rezultat al bolii renale, iar progresia bolii se accelerează pe măsură ce tensiunea arterială crește.
Acordați atenție consumului de sare și alimentației sănătoase.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic de sare de 5 grame. Cu toate acestea, în țara noastră, consumul mediu zilnic de sare este de aproximativ 18 grame. Nu păstrați sărărița pe masa de prânz și condimentați mâncărurile cu plante aromatice (mentă, oregano etc.).
Evitați produsele din tutun.
Fumatul reduce fluxul de sânge către rinichi, ceea ce face ca aceștia să nu filtreze suficient și să acumuleze substanțe reziduale în organism. Riscul de cancer renal este de asemenea mai mare în rândul fumătorilor: 50%.
Nu luați medicamente fără prescripție.
Nu utilizați analgezice fără prescripția medicului. Aceste medicamente pot cauza daune renale, fie în funcție de dozajul și durata utilizării, fie independent de acestea.
Data ultimei actualizări: 09 Mart 2022
Data publicării: 09 Mart 2022
6 min
Neurologie
Neurologie
Doctorii Secției
Neurologie
Neurologie
Neurologie
Neurologie
Articole evidențiate
21 august 2023
Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?
500 citit de ori
20 septembrie 2023
6 întrebări despre intoxicația cu spanac
21 august 2023
Ce Este Melatonina? Care Sunt Beneficiile Sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Boala Addison: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este durerea renală?
500 citit de ori
21 august 2023
Creșterea CRP: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Vitamina K: Ce Este, Unde Se Găsește, Ce Probleme Poate Cauza Deficitul și Care Sunt Beneficiile Sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Leucopenia (Deficit de Celule Albe în Sânge): Ce Este, Simptomele, Cauzele și Cum se Tratează
500 citit de ori
21 august 2023
Lupus: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este edemul? Cum se tratează?
500 citit de ori
28 februarie 2024
Modalități de a proteja rinichii de deshidratare în timpul Ramadanului
25 octombrie 2024
Reabilitarea Bolilor Neurologice
25 octombrie 2024
Tumori Osoase
25 octombrie 2024
Cancerul de Măduvă Osoasă
25 octombrie 2024
Stimulatoarele Cerebrale: O Soluție Avansată pentru Bolile Neurologice
25 octombrie 2024
Scleroza în plăci – Cauze. Simptome. Tratament
25 octombrie 2024
Glanda hipofiză – rol în organism și afecțiuni asociate
25 octombrie 2024
Anevrism cerebral – Simptome. Cauze. Tratament
25 octombrie 2024
Neuropatie periferică – Cauze. Simptome. Tratament
25 octombrie 2024
Meningiomul: simptome, factori de risc și tratament