21 august 2023
Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?
Scleroza în plăci reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică, autoimună, difuză, heterogenă, multifactorială și neuroinflamatorie, ce afectează creierul și măduva spinării.
Scleroza în plăci sau scleroza multiplă reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică, autoimună, difuză, heterogenă, multifactorială și neuroinflamatorie, ce afectează creierul și măduva spinării (sistemul nervos central). Această afecțiune gravă afectează aproximativ 2,3 milioane de oameni la nivel mondial. Scleroza multiplă determină apariția unor dizabilități motorii permanente prin deteriorarea filetelor nervoase aferente diferitelor grupe musculare. De cele mai multe ori, persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani sunt afectate de această boală cu consecințe grave. Nu este o afecțiune care să aibă un tratament, însă simptomele bolii pot fi ținute sub control, dacă se urmează indicațiile doctorului.
Scleroza în plăci reprezintă o afecțiune gravă ce se caracterizează printr-o tulburare de demielinizare prin care tecile de mielină, substanța care acoperă majoritatea fibrelor nervoase, precum și fibrele nervoase, în special nervii optici și elementele structurale ale măduvei sunt deteriorate au distruse. Cauzele sunt necunoscute, însă s-a dovedit că este o boală autoimună, prin care sistemul imunitar atacă propriile țesuturi. În timp, din cauză că și fibrele nervoase pot fi afectate, creierul se poate micșora (atrofie cerebrală). Boala poate evolua până la afectarea ireversibilă sau deteriorarea structurilor nervoase.
Cauzele pentru scleroza în plăci sau scleroza multiplă sunt necunoscute de către medici. S-a constatat faptul că este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă propriile țesuturi. Unele studii precizează faptul că scleroza multiplă poate evolua din cauza unei infecții cu un virus lent, neidentificat, care odată activat, provoacă un răspuns imun secundar. În cazul sclerozei în plăci, această deteriorare a sistemului imunitar distruge substanța grasă care acoperă și protejează fibrele nervoase din creier și măduva spinării (mielina).
Scleroza multiplă se dezvoltă ca urmare a unei combinații de factori genetici și de mediu. Factorii de risc pentru scleroza în plăci sunt:
Simptomele pentru scleroza în plăci sunt diverse, iar acestea îi pot împiedica pe cei ce suferă de această boală să ducă o viață normală. Simptomele primare ale sclerozei multiple sunt:
De asemenea, persoana afectată va avea și probleme cu vederea:
Alte simptome ale sclerozei multiple sunt:
Există mai multe tipuri de scleroză în plăci, în funcție de evoluția bolii și gradul de severitate.
Tratamentul pentru scleroza în plăci constă în aplicarea unor medicamente și metode pentru a ameliora intensitatea, durata și frecvența episoadelor simptomatice. Scleroza multiplă nu este vindecabilă, însă pacientul dacă urmează tratamentul prescris de medic, va avea o viață care nu va implica atât de multe efecte negative.
Clinica Anadolu oferă servicii de înaltă calitate, iar pacienții care suferă de scleroză în plăci pot apela la medicii noștri cu experiență în domeniu pentru tratamentele ce îi vor ajuta să ducă o viață normală.
Departamentul de neurochirurgie și neurologie reunește Centrul nostru de Științe Neurologice, dedicat diagnosticării și tratării bolilor ce afectează sistemul nervos, și secția de neurochirurgie, ce aplică tehnologii de ultimă oră, cum ar fi tehnologia CyberKnife, Radiochirurgia, monitorizarea video EEG și realizarea hărții cerebrale pentru localizarea tumorilor, angiografia digitală, precum și scanări avansate IRM și CT.
Data ultimei actualizări: 25 Ekim 2024
Data publicării: 05 Eylül 2022
0 min
Neurologie
Neurologie
Doctorii Secției
Neurologie
Neurologie
Neurologie
Neurologie
Articole evidențiate
21 august 2023
Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?
500 citit de ori
20 septembrie 2023
6 întrebări despre intoxicația cu spanac
21 august 2023
Ce Este Melatonina? Care Sunt Beneficiile Sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Boala Addison: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este durerea renală?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Inflamația Rinichilor (Pielonefrita) și Ce Măsuri Trebuie Să Se Ia?
500 citit de ori
21 august 2023
Creșterea CRP: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Vitamina K: Ce Este, Unde Se Găsește, Ce Probleme Poate Cauza Deficitul și Care Sunt Beneficiile Sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Leucopenia (Deficit de Celule Albe în Sânge): Ce Este, Simptomele, Cauzele și Cum se Tratează
500 citit de ori
21 august 2023
Lupus: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este edemul? Cum se tratează?
500 citit de ori
28 februarie 2024
Modalități de a proteja rinichii de deshidratare în timpul Ramadanului
25 octombrie 2024
Reabilitarea Bolilor Neurologice
25 octombrie 2024
Tumori Osoase
25 octombrie 2024
Cancerul de Măduvă Osoasă
25 octombrie 2024
Stimulatoarele Cerebrale: O Soluție Avansată pentru Bolile Neurologice
25 octombrie 2024
Glanda hipofiză – rol în organism și afecțiuni asociate
25 octombrie 2024
Anevrism cerebral – Simptome. Cauze. Tratament
25 octombrie 2024
Neuropatie periferică – Cauze. Simptome. Tratament
25 octombrie 2024
Meningiomul: simptome, factori de risc și tratament