21 august 2023
Propolis: Ce Este, La Ce Folosește, Care Sunt Beneficiile și Cum Se Folosește?
Lupusul eritematos sistemic (LES) sau, pe scurt, lupusul, este o afecțiune în care sistemul imunitar percepe unele substanțe proprii ale organismului ca fiind străine, provocând o reacție inflamatorie cronică care poate afecta aproape toate sistemele din corp.
Sistemul imunitar joacă un rol esențial în menținerea și îmbunătățirea sănătății noastre. Elementele imunității din organism sunt specializate pentru a lupta împotriva factorilor care pot afecta negativ sănătatea, cum ar fi microorganismele sau celulele tumorale, și pentru a îndepărta agenții dăunători din corp. Cu toate acestea, cercetările au arătat că unele boli observate în clinică sunt cauzate de faptul că sistemul imunitar percepe propriile celule ale corpului ca fiind o amenințare și le atacă (boli autoimune). Una dintre aceste boli este lupusul.
Lupusul eritematos sistemic (LES) sau, pe scurt, lupusul, este o afecțiune în care sistemul imunitar percepe anumite substanțe proprii ale organismului ca fiind străine, provocând o reacție inflamatorie cronică care poate afecta aproape toate sistemele din corp. Lupusul, considerat o boală reumatologică și autoimună, poate cauza simptome clinice și probleme de sănătate în aproape toate regiunile corpului, inclusiv sistemul hematologic, articulațiile, rinichii, inimă, plămâni, sistemul nervos și sistemul digestiv. Totuși, forma cea mai frecventă de lupus întâlnită în clinică este inflamația localizată într-o anumită regiune a corpului.
Fiind o boală cronică care se manifestă prin perioade intermitente de exacerbare, lupusul poate duce la daune permanente ale organelor și la complicații grave dacă nu este tratată adecvat. În acest sens, este extrem de important ca pacienții să aibă informații corecte și suficiente despre boala lor și să adere la tratament.
Deși nu se știe exact de ce sistemul imunitar percepe țesuturile corpului ca fiind o amenințare, există anumite factori care pot facilita dezvoltarea lupusului. În acest sens, următoarele condiții sunt considerate factori de risc pentru lupus:
În plus, persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, femeile, persoanele de culoare și cele care au în familie cazuri de lupus au o probabilitate mult mai mare de a dezvolta această boală comparativ cu restul populației.
Deoarece lupusul poate afecta aproape orice țesut din corp, tabloul clinic poate varia considerabil de la un pacient la altul. De asemenea, simptomele pot dispărea sau se pot intensifica în mod intermitent din cauza fluctuațiilor în evoluția bolii. În acest context, următoarele simptome pot apărea în cursul lupusului:
În plus, dacă lupusul nu este tratat eficient într-o fază incipientă, poate duce la daune permanente ale unor organe și la complicații grave pe termen lung. Acestea includ, printre altele, insuficiență renală cauzată de leziuni renale, anemie din cauza deteriorării măduvei osoase și insuficiență a sistemului imunitar, probleme respiratorii persistente cum ar fi dificultăți de respirație și tuse cauzate de leziuni pulmonare.
Deoarece lupusul poate afecta aproape orice țesut din corp și prezintă simptome comune cu multe alte afecțiuni, diagnosticarea necesită o evaluare detaliată efectuată de un specialist. În această direcție, istoricul medical al pacientului și examenul fizic detaliat efectuat de medic pot duce la recomandarea unor teste imagistice și de laborator suplimentare, dacă se consideră necesar. Diagnosticul de boală se stabilește pe baza datelor obținute în urma acestor examinări.
În diagnosticul lupusului, testele de laborator specifice au o importanță deosebită. În acest context, analizele frecvent efectuate includ hemograma completă, viteza de sedimentare, testele de funcție hepatică și renală, analiza urinei și testul antinuclear (ANA). De asemenea, pentru a determina dacă lupusul afectează organele interne, se pot utiliza teste imagistice precum radiografia toracică sau ecocardiografia. Detectarea leziunilor cauzate de lupus la nivelul rinichilor poate necesita efectuarea unei biopsii renale.
Conform cercetărilor, diagnosticul de lupus poate fi stabilit în prezența a cel puțin 4 din următoarele 11 criterii:
În prezent, nu există un tratament definitiv pentru lupus. Totuși, scopul principal al tratamentului este controlul bolii, prevenirea exacerbărilor simptomatice și prevenirea dezvoltării complicațiilor. În acest sens, tratamentul trebuie să fie continuu pe durata întregii vieți, iar conformitatea pacientului cu tratamentul poate influența direct succesul acestuia.
Lupusul este o afecțiune cronică cu evoluție variabilă, astfel că abordarea terapeutică urmează o dinamică variabilă. În acest context, medicul poate modifica metoda de tratament sau frecvența acestuia, adăugând noi medicamente dacă este necesar. De asemenea, pot fi necesare examinări periodice pentru a monitoriza dezvoltarea posibilelor complicații pe parcursul bolii.
Tratamentul lupusului include frecvent următoarele metode:
Data ultimei actualizări: 14 Nisan 2021
Data publicării: 12 Nisan 2021
Neurologie
Neurologie