21 august 2023
Cum trece gripa? 5 sugestii rapide!
Vertijul este frecvent întâlnit în societate.
Vertijul este frecvent întâlnit în societate. Totuși, există multe informații incorecte despre definiția și tratamentul vertijului care circulă în comunitate. Ce este vertijul, de ce apare? Cum se tratează vertijul? Răspunsurile la toate aceste întrebări pot fi găsite în continuarea articolului.
Vertijul este un tip de amețeală în care persoana percepe că obiectele din jurul ei se învârt. Vertijul nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom comun întâlnit în mai multe afecțiuni diferite. Problemele care apar în urechea internă, creier sau pe calea nervoasă dintre acestea pot cauza vertij.
Vertijul poate fi o afecțiune temporară sau poate afecta persoana pe termen lung.
Vertijul se poate împărți în diferite categorii:
Vertijul periferic: Aproximativ 80% din cazurile de vertij sunt de tip periferic. Vertijul periferic apare de obicei din cauza unei probleme cu urechea internă. Organele mici din urechea internă sunt responsabile pentru percepția gravitațională și transmiterea informațiilor despre poziția corpului către creier. Acest sistem permite menținerea echilibrului în poziție verticală. Orice problemă în acest sistem poate duce la apariția vertijului.
Vertijul central: Problemele legate de trunchiul cerebral sau cerebel, adică de sistemul nervos central, pot cauza vertijul central. În totalul cazurilor de vertij, aproximativ 20% sunt de tip central.
Persoanele cu vertij percep că ele sau obiectele din jur se învârtesc sau se mișcă. Vertijul poate fi însoțit de alte simptome. Printre simptomele care pot apărea împreună cu vertijul se numără:
Vertijul apare din cauza unei disfuncții în structurile din urechea internă responsabile de echilibru sau din cauza unor probleme în sistemul nervos central. Cauzele care pot duce la vertij sunt:
Alte afecțiuni care pot cauza vertij includ:
Pentru diagnosticarea vertijului, persoanele care se adresează medicului sunt supuse unei istorii medicale detaliate. Astfel, se încearcă identificarea posibilelor cauze ale amețelii. Pentru identificarea stărilor care pot provoca amețeală, se pot utiliza metode de examinare, analize de sânge, ecografie sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM).
Printre diversele tipuri de examinări neurologice frecvent efectuate pentru pacienții care se prezintă cu amețeală se numără:
Vertijul este o problemă mai frecvent întâlnită la femeile însărcinate comparativ cu restul populației. Schimbările hormonale în timpul sarcinii afectează echilibrul fluidelor din corpul femeii însărcinate. Fluidul din urechea internă este de asemenea afectat de aceste schimbări. Prin urmare, în timpul sarcinii, schimbările de fluid pot cauza probleme precum vertij, greață, dificultăți de auz, probleme de echilibru și senzație de plenitudine în ureche. Simptomele de greață sunt mai intense la începutul sarcinii, dar scad pe măsură ce sarcina avansează. Problemele de echilibru tind să crească în al doilea și al treilea trimestru al sarcinii. Pe măsură ce corpul se adaptează la schimbările de fluid cauzate de schimbările hormonale, vertijul poate scădea.
Există medicamente care pot ameliora simptomele de greață, vertij și pierdere de echilibru în timpul sarcinii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să consulte întotdeauna medicul înainte de a folosi aceste medicamente și să înceapă tratamentul cu medicamentele adecvate numai după aprobarea medicului.
Vertijul poate trece de la sine în unele cazuri, fără a necesita tratament. Totuși, pentru a corecta permanent vertijul, trebuie eliminată cauza care l-a provocat.
Pentru vertijul cauzat de infecții, se pot utiliza antibiotice, iar pentru vertijul asociat cu zona zoster, se pot folosi medicamente antivirale.
Pentru ameliorarea simptomelor de greață, vărsături sau amețeli care pot apărea împreună cu vertijul, se pot administra antihistaminice sau medicamente antiemetice (pentru prevenirea greaței).
În tratamentul vertijului, intervențiile chirurgicale pot fi luate în considerare atunci când alte opțiuni de tratament nu sunt eficiente. BPPV și neuromul acustic sunt două afecțiuni pentru care utilizarea chirurgiei poate fi adecvată.
Pierderea de echilibru și amețelile la pacienții cu vertij pot duce la accidente grave. De aceea, vertijul este o afecțiune care nu trebuie ignorată în diagnosticare și tratament. Identificarea și tratarea cauzei subiacente a vertijului protejează persoana de riscurile posibile, cum ar fi căderile, și îmbunătățește calitatea vieții acesteia.
Data ultimei actualizări: 14 Aralık 2021
Data publicării: 08 Aralık 2021
Oncologie Otorinolaringologică
Oncologie Otorinolaringologică
Oncologie Otorinolaringologică
Oncologie Otorinolaringologică