Cum trece entorsa piciorului? Care sunt simptomele entorsei piciorului?

Piciorul este o structură formată din treizeci și trei de articulații și un număr mare de ligamente care sunt atașate acestor articulații.

Piciorul este o structură formată din treizeci și trei de articulații și un număr mare de ligamente care sunt atașate acestor articulații. Prezența numeroaselor ligamente în picior poate duce la entorse în condiții inadecvate.

Ce este entorsa de gleznă?

În activitățile fizice zilnice, piciorul, responsabil cu susținerea greutății corpului, este o structură formată din numeroase oase și articulații. În interiorul articulațiilor se află țesuturi fibroase dure, responsabile de legarea oaselor între ele. Entorsa de gleznă poate apărea ca urmare a ruperii acestor ligamente fibroase din picior. Entorsele pot apărea în urma practicării anumitor sporturi sau profesii care expun picioarele la mișcări anormale de răsucire sau îndoire.

În funcție de gravitatea entorsei, entorsa de gleznă poate fi clasificată în trei grade diferite:

  • Gradul 1: Acest tip de entorsă poate cauza mici rupturi microscopice sau întinderi ale ligamentelor. Rănirea rezultată în urma entorsei de gradul 1 este foarte ușoară.
  • Gradul 2: În această entorsă, cunoscută și sub numele de entorsă moderată, întinderea ligamentelor este mai severă. În acest caz, ligamentele pot fi parțial rupte.
  • Gradul 3: Entorsa de gradul 3 este extrem de gravă și poate duce la ruperea completă a ligamentelor. Ruptura completă a ligamentelor poate provoca instabilitate la mers sau dificultăți în susținerea greutății corpului de către picior.

Entorsele pot apărea în diferite regiuni ale piciorului, dintre care unele sunt:

  • Piciorul mijlociu: Zona centrală care include bolta piciorului este cunoscută ca piciorul mijlociu. Entorsele la nivelul piciorului mijlociu pot apărea din cauza răsucirii izolate a piciorului, în timpul activităților sportive (precum snowboard, windsurfing, călărie sau scufundări competiționale). La dansatoarele de balet, entorsele pot apărea în urma răsucirii sau săriturii pe vârfuri. De asemenea, o entorsă la piciorul mijlociu poate apărea în urma împiedicării sau căderii.
  • Articulația metatarsofalangiană: Această articulație se află la baza degetului mare al piciorului. Hiperextensia degetului mare (îndoirea excesivă în spate) poate provoca entorsa acestei articulații, cunoscută și sub denumirea de „degetul de iarbă”.

Entorsa de gleznă poate apărea ca urmare a solicitării excesive a piciorului. Aceasta apare atunci când un ligament, care leagă două oase dintr-o articulație, este întins sau rupt. În structura piciorului există multe oase, articulații și țesuturi ligamentare, unde se pot produce astfel de entorse.

Există trei categorii de entorse, în funcție de gravitatea leziunii. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni ale ligamentelor este fascita plantară. Fascita plantară este un tip de ligament care se întinde de la talpa piciorului până la călcâi.

Cauzele entorsei de gleznă

Picioarele sunt organele corpului care ne ajută să ne mișcăm în viața de zi cu zi. Orice presiune asupra ligamentelor din picior poate duce la ruperea acestora. Dacă ați avut o entorsă de gleznă în trecut, riscul ca această situație să se repete este un factor de risc important. Anumiți factori genetici, medicamentele utilizate și bolile cronice pot, de asemenea, să crească riscul de entorsă

Care sunt simptomele entorsei de gleznă?

În caz de entorsă ușoară sau moderată, zona mijlocie a piciorului va fi umflată și sensibilă, și pot apărea echimoze locale (decolorare în negru și albastru). În entorsele mai severe, este posibil să nu puteți pune greutate pe piciorul afectat.

Dacă suferiți de "deget de iarbă", baza degetului mare va fi dureroasă și umflată.

Pacienții cu entorsă de gleznă pot avea, de asemenea, rupturi de tendoane și fracturi.

Simptomele entorsei sau fracturii gleznei și piciorului includ:

  • Durere care se agravează atunci când pacientul pune greutate pe piciorul afectat
  • Umflături sau echimoze
  • Posibilitatea de a avea o gamă limitată de mișcare sau instabilitate

Simptomele variază în funcție de locul și gravitatea entorsei. Majoritatea persoanelor cu entorsă de gleznă se confruntă cu durere, sensibilitate, vânătăi și umflături la nivelul piciorului. Simptomele provin, de obicei, din zona entorsei, astfel încât, dacă ligamentul rupt este situat mai aproape de lateralul piciorului decât de arcada acestuia, simptomele vor fi mai evidente pe lateral. Nivelul durerii nu indică întotdeauna gravitatea leziunii. Uneori, fracturile pot fi relativ nedureroase, în timp ce umflăturile simple ale țesuturilor moi pot provoca dureri intense.

Puteți avea dificultăți în a pune greutate pe piciorul afectat, ceea ce poate duce la șchiopătat.

Cum se diagnostichează o entorsă de gleznă?

După ce vă va evalua simptomele, medicul va putea întreba cum v-ați rănit piciorul. De asemenea, ar putea să fie interesat de informații despre ocupația dumneavoastră, activitățile din timpul liber, participarea la sporturi, traumele anterioare ale piciorului sau intervențiile chirurgicale la picioare și tipul de încălțăminte pe care îl purtați în mod obișnuit.

Medicul va examina apoi picioarele și va compara piciorul rănit cu cel sănătos. În timpul acestei examinări, medicul va nota orice umflare sau vânătăi, precum și orice modificări ale flexibilității sau ale gamei de mișcare. De asemenea, medicul va aplica ușoară presiune asupra piciorului rănit pentru a verifica sensibilitatea sau posibilele anomalii osoase.

De obicei, prima metodă de imagistică utilizată în cazul problemelor articulare este radiografia. Medicul dumneavoastră ar putea să solicite radiografii din mai multe unghiuri ale piciorului și gleznei. Tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pot oferi imagini detaliate ale oaselor și arată mai clar natura leziunilor țesuturilor moi.

RMN-urile sunt deosebit de utile pentru detectarea fracturilor de stres și a leziunilor țesuturilor moi, cum ar fi entorsele ligamentare ale gleznei. În cazul în care un pacient are o fractură la gleznă sau la picior, medicul poate solicita, de asemenea, tomografii computerizate (CT), care oferă o imagine completă a oaselor și articulațiilor. Ecografiile sunt o metodă rapidă de investigare, oferind detalii despre țesuturile moi.

Majoritatea medicilor pot diagnostica o entorsă de gleznă printr-un examen fizic. Ei vor evalua:

  • Umflarea piciorului
  • Localizarea durerii
  • Intensitatea durerii

Medicul dumneavoastră ar putea recomanda o radiografie sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a determina severitatea entorsei. Aceste teste de imagistică îi vor ajuta să excludă eventualele fracturi sau alte leziuni.

Cum se tratează o entorsă de gleznă?

În general, pentru tratarea entorsei de gleznă nu este nevoie de intervenții invazive. Chirurgia este necesară doar în cazuri rare. Dacă medicul concluzionează că nu există fracturi osoase sau rupturi ligamentare care să necesite intervenție chirurgicală, tratamentul nu necesită de obicei internare în spital.

Tratamentul recomandat pentru majoritatea entorselor de gleznă include:

  • Odihnă: Evitarea activităților fizice care pun presiune pe picior.
  • Gheață: Aplicarea de comprese reci poate reduce umflarea și durerea, dar poate afecta și circulația. Compresele reci trebuie utilizate conform recomandărilor medicului.
  • Compresie: Înfășurarea piciorului cu un bandaj elastic pentru a reduce umflarea și durerea poate fi utilă, dar la fel ca în cazul compreselor reci, circulația poate fi afectată, deci bandajul trebuie aplicat doar sub supravegherea medicului.
  • Ridicare: Menținerea piciorului la o înălțime mai mare poate ajuta la reducerea edemului. Sprijinirea piciorului pe o altă suprafață sau perne atunci când stați așezat sau întins poate contribui la reducerea umflăturii.

Medicul dumneavoastră poate recomanda, de asemenea, medicamente pentru reducerea durerii și a inflamației.

Pentru entorsele mai severe ale piciorului mijlociu, în special la dansatori și la alte profesii în care picioarele sunt esențiale, medicul poate imobiliza piciorul cu o atelă. Pe măsură ce simptomele se ameliorează, puteți reveni treptat la activitățile normale și la susținerea greutății. De asemenea, se poate recomanda un program de reabilitare pentru întindere și întărire musculară. O entorsă gravă a piciorului mijlociu poate afecta grav capacitatea de muncă și calitatea vieții, de aceea este important să se urmeze tratamente și programe de reabilitare speciale pentru a asigura o recuperare corespunzătoare, cu echilibru între flexibilitate și stabilitate.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ordopedie şi Traumatologie

Ordopedie şi Traumatologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Conf. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Davud Yasmin

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Conf. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Davud Yasmin

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Mehmet Taner Özdemir

Afișează tot

Articole evidențiate

Durerea de genunchi nu trebuie ignorată

Durerea de genunchi nu trebuie ignorată

Chirurgia Piciorului și Gleznei: Ce este, Domenii de Tratament

Chirurgia Piciorului și Gleznei: Ce este, Domenii de Tratament

Ce Este Eficient pentru Durerile de Spate? Cum Se Tratează?

Ce Este Eficient pentru Durerile de Spate? Cum Se Tratează?

Ce Este Operația de Întindere a Înălțimii?

Ce Este Operația de Întindere a Înălțimii?

Proteza de Genunchi: Ce Este, Operația, Viața Post-Operatorie

Proteza de Genunchi: Ce Este, Operația, Viața Post-Operatorie

Picior Plat: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Picior Plat: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Hallux Valgus: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Hallux Valgus: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Fracturile de șold și tratamentul acestora

Fracturile de șold și tratamentul acestora

Proteza de șold: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Proteza de șold: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Ruptura de Menisc: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ruptura de Menisc: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce Este Ortopedia și Traumatologia și Ce Afecțiuni Acoperă?

Ce Este Ortopedia și Traumatologia și Ce Afecțiuni Acoperă?

Epiculul Tenismenului: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Epiculul Tenismenului: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Fascita Plantară: Ce Este, Simptomele, Cauzele și Tratamentul

Fascita Plantară: Ce Este, Simptomele, Cauzele și Tratamentul

Injecția PRP în Artroza de Genunchi

Injecția PRP în Artroza de Genunchi

Ce Este Chirurgia Mâinii? La Ce Afecțiuni Se Referă?

Ce Este Chirurgia Mâinii? La Ce Afecțiuni Se Referă?

Boala Oaselor de Sticlă

Boala Oaselor de Sticlă

Care Sunt Simptomele Rupturii Musculare? Tratamentul Rupturii Musculare

Care Sunt Simptomele Rupturii Musculare? Tratamentul Rupturii Musculare

Ce Este Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior, Simptomele și Tratamentul Său

Ce Este Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior, Simptomele și Tratamentul Său

Ce este bine pentru rigiditatea gâtului? Cum se tratează rigiditatea gâtului?

Ce este bine pentru rigiditatea gâtului? Cum se tratează rigiditatea gâtului?

Ce este bine pentru durerea de genunchi? Cum se poate ameliora durerea de genunchi?

Ce este bine pentru durerea de genunchi? Cum se poate ameliora durerea de genunchi?

Ce este artroza? Cum se tratează artroza genunchiului?

Ce este artroza? Cum se tratează artroza genunchiului?

Ce este durerea de picior? Cum se tratează durerea de picior?

Ce este durerea de picior? Cum se tratează durerea de picior?

Ce este umflarea picioarelor și cum se tratează?

Ce este umflarea picioarelor și cum se tratează?

Ce este blocajul lombar și cum se tratează?

Ce este blocajul lombar și cum se tratează?

Ce este durerea de gât? Cum trece durerea de gât?

Ce este durerea de gât? Cum trece durerea de gât?

Ce este bunionul la călcâi și cum se tratează?

Ce este bunionul la călcâi și cum se tratează?

Afișează tot