21 august 2023
Durerea de genunchi nu trebuie ignorată
Proteza de șold, cunoscută și sub denumirea de artroplastie de șold, este o procedură în care părțile deteriorate sau uzate ale articulației șoldului sunt înlocuite cu un implant artificial.
Artroplastia de șold, cunoscută și sub denumirea de proteză de șold, este o procedură în care părțile deteriorate sau uzate ale articulației șoldului sunt înlocuite cu un implant artificial. Dacă există o fractură de șold sau dacă se resimt dureri severe la nivelul șoldului, poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru proteza de șold. Boli precum osteoartrita sau artrita reumatoidă sunt și ele cauze posibile pentru apariția acestor situații. Intervenția chirurgicală pentru proteza de șold poate ajuta la îmbunătățirea intervalului de mișcare, reducerea durerii, creșterea forței și îmbunătățirea calității vieții.
Șoldul este o articulație care leagă osul femurului de pelvis. La vârful femurului există o extremitate de formă sferică care se așează într-o cavitate. Șoldul este cea mai flexibilă și liberă articulație a corpului, permițând mișcări înainte, înapoi și lateral. Protezele de șold sunt materiale medicale artificiale care se montează în locul părții de șold care trebuie înlocuită. Proteza de șold este de obicei recomandată atunci când alte tratamente nu ajută și când există daune severe ale șoldului care afectează viața cotidiană.
Protezele de șold pot fi fabricate din metal sau plastic. În timpul operației de protezare a șoldului, părțile care trebuie înlocuite sunt îndepărtate de la articulație. Partea îndepărtată este înlocuită cu o proteză. Există două tipuri principale de proteze de șold: totale și parțiale.
Proteza de șold totală: Proteza de șold totală este cea mai frecventă procedură chirurgicală pentru șold. În acest caz, proteza înlocuiește întreaga articulație a șoldului. În timpul procedurii, chirurgii plasează un corp pe femurul pacientului. Capul femurului este înlocuit cu o bilă, iar cavitatea naturală din articulația șoldului este înlocuită cu un cupolă artificială.
Proteza de șold parțială: Proteza de șold parțială înlocuiește doar capul femural sau o parte a femurului. O bilă din ceramică sau metal este plasată pe vârful unui corp situat în centrul femurului. Chirurgii efectuează adesea această procedură pentru a repara anumite tipuri de fracturi ale șoldului.
Nu toți cei care suferă de dureri de șold au nevoie de o proteză de șold. Cu toate acestea, dacă durerea împiedică desfășurarea activităților zilnice sau mersul independent, proteza de șold poate ajuta de obicei la îmbunătățirea calității vieții. Proteza de șold totală implică implantarea articulației șoldului fără ciment și înlocuirea părții sferice de pe șold. Diferite condiții și factori de uzură excesivă care apar pe parcursul vieții pot afecta șoldul, provocând dureri crescute și dificultăți în mers. Operația de protezare a șoldului este de obicei aleasă când deteriorarea articulației șoldului duce la scăderea mobilității. De asemenea, durerea persistentă la nivelul șoldului, chiar și în repaus, poate fi un motiv pentru operație. Cauza cea mai frecventă a protezării șoldului este osteoartrita, cunoscută și sub denumirea de artroză. Alte situații care pot necesita înlocuirea părților șoldului cu proteze sunt:
Eliminarea durerii este cel mai mare beneficiu și motiv principal pentru operația de protezare a șoldului. Posibilele beneficii ale utilizării protezei de șold includ:
Înainte de operație, este important să învățați cât mai multe despre ceea ce implică procedura. Medicul va face recomandări privind protezele în funcție de vârsta pacientului, nivelul de activitate și calitatea osului. Pentru a se pregăti pentru operație, pacientul va trece prin diferite teste. Aceste teste evaluează riscurile medicale înainte de intervenție. Testele preoperatorii efectuate de specialiștii în sănătate includ:
Există diferite metode chirurgicale pentru proteza de șold. Operația minim invazivă de protezare a șoldului este o procedură care utilizează incizii mai mici și mai puține comparativ cu chirurgia tradițională sau deschisă. Protezele minim invazive utilizează tăieturi mai mici în jurul articulației șoldului. Candidatul ideal pentru proteza minim invazivă este de obicei o persoană cu deformări minime sau moderate. Totuși, în cazurile în care trebuie înlocuite părți mari ale șoldului, se preferă operația deschisă. Operațiile deschise sunt proceduri standard efectuate prin incizii mari.
Atunci când se planifică artroplastia totală a șoldului, un chirurg va înlocui părțile necesare ale șoldului cu un implant din plastic și metal. De asemenea, capul femural va fi înlocuit în timpul acestei proceduri. Operația de proteză de șold poate fi efectuată sub anestezie generală sau anestezie epidurală. Anestezia epidurală este o metodă de anestezie care blochează partea inferioară a corpului. Această metodă poate fi folosită în cazurile în care nu este necesară anestezia generală. Chirurgii utilizează proceduri care implică incizii din spate sau din față în timpul operației de protezare a șoldului. În general, durata operației este de aproximativ 60-90 de minute. Etapele operației sunt:
După operație, se aplică un pansament care menține șoldul în poziție timp de o săptămână. Suturile care închid incizia sunt îndepărtate la aproximativ 10-14 zile după operație și pot fi înlocuite cu benzi sterile. Dacă chirurgul a folosit lipici pentru a închide rana, suturile externe se vor desprinde treptat după aproximativ o lună.
Recuperarea după proteza de șold sau operația de revizie variază de la o persoană la alta. Este important să continuați să vă mișcați, dar să vă accelerați treptat și să deveniți mai activ.
După operație, poate fi necesar să rămâneți câteva zile în spital. În primele 4-6 săptămâni după operație, poate fi necesară utilizarea unor crutches pentru a facilita mersul și pentru a reduce presiunea asupra șoldului. Majoritatea pacienților sunt încurajați să meargă cu ajutorul unui dispozitiv de mers imediat după operație. De obicei, recuperarea permite reluarea activităților normale în aproximativ 2-3 luni. Totuși, revenirea la activitatea normală a întregului corp poate dura până la un an. În primele 3 luni, pacientul trebuie să evite să stea pe scaune joase, să alerge, să se aplece sau să sară.
De asemenea, pacientul poate necesita un program de exerciții sub supravegherea medicului pentru a se adapta la implantul de șold. Chirurgul va oferi informații despre activitățile care pot fi efectuate după operație și va prescrie medicamente pentru perioada postoperatorie. După instalarea protezei de șold, trebuie să fiți atenți la următoarele aspecte:
Pacientul trebuie să fie conștient că procesul de recuperare poate fi lung. De obicei, este nevoie de cel puțin 4-6 luni pentru a reveni la nivelul de activitate de dinainte de operație. Persoanele cu muncă de birou ar putea avea nevoie de cel puțin 4 săptămâni de concediu, iar în caz de complicații, perioada poate fi prelungită. Perioada de concediu necesară va fi stabilită de medic, având în vedere starea de sănătate a pacientului.
Data ultimei actualizări: 10 Mayıs 2023
Data publicării: 10 Mayıs 2023
Ordopedie şi Traumatologie
Ordopedie şi Traumatologie
Ordopedie şi Traumatologie
Ordopedie şi Traumatologie
Ordopedie şi Traumatologie
Ordopedie şi Traumatologie