Picior Plat: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Persoanele cu problema de picior plat au o arcadă foarte joasă sau nu au deloc arcadă. Aceasta înseamnă că unul sau ambele picioare pot atinge complet solul într-un mod plat.

Problema piciorului plat poate afecta postura corpului în timpul stării în picioare, mersului sau alergării. Această situație poate apărea și la copii, dar poate persista și în adulți.

Ce Este Piciorul Plat?

Piciorul uman este o structură care conține 33 de articulații și 26 de oase diferite. Flexibilitatea creată de arcadele piciorului funcționează ca un arc pentru a ajuta la distribuirea greutății corpului între picioare și picioare și ajută la amortizarea impactului. Totuși, unii oameni nu au această flexibilitate care funcționează ca un arc. Termenul „picior plat” este folosit atunci când arcada piciorului este situată mai jos decât în mod normal. De obicei, piciorul are o formă de arc, iar partea centrală a suprafeței interioare a piciorului este ridicată de la sol. Oamenii își dau adesea seama că au picior plat în copilărie, atunci când această înălțime nu este vizibilă. Totuși, această condiție poate apărea și în adulți. Dacă piciorul plat provoacă durere sau alte probleme, pot fi necesare tratamente.

Care Sunt Simptomele Piciorului Plat?

Multe persoane cu probleme de picior plat nu experimentează niciun simptom, inclusiv durere, dar unele tipuri de picior plat pot cauza dureri severe. Piciorul plat nu cauzează întotdeauna simptome. Uneori, ele pot cauza dureri în alte zone ale corpului, cum ar fi călcâiul sau picioarele. Aceasta se întâmplă deoarece picioarele plate schimbă alinierea picioarelor și a picioarelor. De asemenea, ele își schimbă modul de funcționare în mișcare. Problemele care pot apărea din cauza piciorului plat includ:

  • Durere musculară în picior sau în gambe
  • Durere în arcada piciorului, glezna, călcâi sau exteriorul piciorului
  • Durere sau schimbări în mers
  • Alunecarea degetelor de la picioare
  • Întâmpinarea frecventă a problemelor de echilibru și căderi la copii

Ce Cauzează Piciorul Plat?

Pe măsură ce copiii cresc, se formează arcade în picioare. Arcadele pot fi foarte înalte sau foarte scăzute. De asemenea, pot exista arcade care nu se formează deloc. O arcadă scăzută sau lipsa completă a arcadei duce la picior plat. Unele persoane pot dezvolta picior plat pe măsură ce îmbătrânesc. Piciorul plat poate fi rezultatul unei dezvoltări insuficiente a arcadei în copilărie. Picioarele copiilor se dezvoltă într-un ritm diferit. Majoritatea copiilor dezvoltă un arc mai vizibil până la aproximativ 10 ani. De asemenea, uzura și deteriorarea picioarelor pot duce la scăderea arcadei, ceea ce poate duce la dezvoltarea piciorului plat odată cu vârsta. Unele copii au adesea probleme cu piciorul plat flexibil. În cazul piciorului plat flexibil, arcada piciorului poate fi vizibilă când copilul stă jos sau pe vârfuri, dar devine invizibilă când copilul se ridică, iar piciorul apare complet plat. Majoritatea copiilor depășesc problema piciorului plat flexibil fără simptome severe. Persoanele fără picior plat pot dezvolta această afecțiune în timp din cauza uzurii și deteriorării.

Care Sunt Tipurile de Picior Plat?

Piciorul plat poate apărea în diferite forme. În special, vârsta și factorii care cauzează piciorul plat sunt determinanți în clasificarea acestuia. Tipurile de picior plat sunt:

Piciorul Plat Flexibil: Piciorul plat flexibil este o problemă frecventă. Aceasta începe în copilărie și poate continua până în adolescență. Piciorul plat flexibil nu provoacă, de obicei, simptome, cum ar fi durerea sau rigiditatea, și nu necesită tratament. La copiii cu tulburări congenitale, cum ar fi sindromul Down sau sindromul Marfan, ligamentele care susțin arcada piciorului sunt slăbite. Astfel, copiii cu defecte congenitale pot dezvolta picior plat flexibil.

Piciorul Plat Rigid: În cazul piciorului plat rigid, arcada piciorului este absentă. Principala cauză este ruperea tendonului tibial posterior, care are rolul de a oferi stabilitate și suport arcadei în timpul mersului. Dacă tendonul tibial posterior se rupe, se întinde sau se inflamează din cauza unei leziuni sau a unei utilizări excesive, poate dezvolta o arcadă prăbușită care duce la picior plat. Acest lucru se manifestă prin durere, care se agravează cu activitatea și poate îngreuna mișcările simple și activitățile de mare impact. Piciorul plat rigid este mai frecvent întâlnit la femeile gravide și la persoanele de peste 40 de ani. Dacă daunele tendonului sunt detectate în stadiile incipiente, tratamentele non-chirurgicale, cum ar fi odihna, terapia cu gheață, medicamentele antiinflamatoare și fizioterapia, pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cum Se Diagnostichează Piciorul Plat?

Piciorul plat este de obicei observat când persoana simte disconfort sau vede că piciorul său este plat, dar cauza subiacente poate necesita o investigație medicală. Diagnosticul se bazează pe examinarea fizică a structurii piciorului și pe teste imagistice. Persoanele cu dureri severe la nivelul picioarelor pot necesita teste imagistice pentru a identifica cauza subiacente. Testele imagistice utilizate includ radiografia și tomografia computerizată (CT), care sunt ideale pentru diagnosticarea artritei și evaluarea unghiului și aliniamentului oaselor piciorului. Ecografia poate fi utilizată pentru a produce imagini detaliate ale leziunilor de țesut moale, cum ar fi ruptura unui tendon. De asemenea, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) oferă imagini detaliate ale leziunilor osoase și de țesut moale, fiind ideală pentru persoanele cu artrită reumatoidă, tendinită sau leziuni ale tendonului lui Ahile. Doctorul poate diagnostica piciorul plat de obicei observând picioarele persoanei în timp ce aceasta stă în picioare. De asemenea, un test al încălțămintei poate dezvălui structura defectuoasă a piciorului. Atunci când piciorul plat este prezent, partea interioară a tălpii, în special zona călcâiului, prezintă uzură mai mare. Partea superioară a încălțămintei tinde de asemenea să se aplece spre talpă. Testul degetului de la picior este utilizat pentru a verifica dacă piciorul plat este flexibil sau rigid.

Cum Este Tratamentul pentru Piciorul Plat?

Multe persoane cu picior plat nu au probleme semnificative și, prin urmare, nu necesită tratament. Totuși, pentru copiii cu picior plat tratabil, primul pas este monitorizarea. Deoarece copiii nu pot observa singuri piciorul plat, părinții și îngrijitorii ar trebui să monitorizeze dezvoltarea corectă a arcului piciorului încă din copilărie. Dacă se observă vreo anomalie, copiii trebuie consultați de un medic. Pediatrii pot utiliza atât examinarea clinică cât și radiografiile pentru a determina tipul și cauza majorității deformărilor de picior plat.

La adulți, atunci când apar dureri, rigiditate sau alte probleme, medicul poate recomanda tratamente non-chirurgicale. Printre tratamentele prescrise de medic pentru a ameliora durerea la nivelul piciorului se numără medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, odihna și terapia cu gheață. De asemenea, pot fi aplicate terapii fizice pentru a întinde și întări tendoanele și mușchii, pentru a îmbunătăți flexibilitatea și mobilitatea. Uneori, sunt recomandate suporturi pentru arc special concepute și adaptate la contururile piciorului. Dispozitivele preferate pentru a preveni impactul piciorului plat netratat asupra confortului vieții includ orteze pentru picior, suporturi medicale pentru picioare sau picioare și încălțăminte personalizată. Piciorul plat poate contribui la leziuni cauzate de utilizare excesivă la unii alergători. Pacienții care continuă să aibă dureri care le limitează activitățile chiar și după încercarea tratamentelor non-chirurgicale pot lua în considerare opțiunea chirurgicală. Operația poate repara problemele osoase și de tendon care cauzează durerea. Dacă piciorul plat provoacă o durere ușoară, măsurile care pot fi luate sunt:

  • Odihnă
  • Evitarea activităților care agravează starea
  • Practicarea activităților cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul, în locul activităților precum săritul și alergarea
  • Pierderea în greutate
  • Respectarea recomandărilor date de medic
Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ordopedie şi Traumatologie

Ordopedie şi Traumatologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Conf. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Davud Yasmin

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Conf. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Davud Yasmin

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Mehmet Taner Özdemir

Afișează tot

Articole evidențiate

Durerea de genunchi nu trebuie ignorată

Durerea de genunchi nu trebuie ignorată

Cum trece entorsa piciorului? Care sunt simptomele entorsei piciorului?

Cum trece entorsa piciorului? Care sunt simptomele entorsei piciorului?

Chirurgia Piciorului și Gleznei: Ce este, Domenii de Tratament

Chirurgia Piciorului și Gleznei: Ce este, Domenii de Tratament

Ce Este Eficient pentru Durerile de Spate? Cum Se Tratează?

Ce Este Eficient pentru Durerile de Spate? Cum Se Tratează?

Ce Este Operația de Întindere a Înălțimii?

Ce Este Operația de Întindere a Înălțimii?

Proteza de Genunchi: Ce Este, Operația, Viața Post-Operatorie

Proteza de Genunchi: Ce Este, Operația, Viața Post-Operatorie

Hallux Valgus: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Hallux Valgus: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Fracturile de șold și tratamentul acestora

Fracturile de șold și tratamentul acestora

Proteza de șold: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Proteza de șold: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Ruptura de Menisc: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ruptura de Menisc: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce Este Ortopedia și Traumatologia și Ce Afecțiuni Acoperă?

Ce Este Ortopedia și Traumatologia și Ce Afecțiuni Acoperă?

Epiculul Tenismenului: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Epiculul Tenismenului: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Fascita Plantară: Ce Este, Simptomele, Cauzele și Tratamentul

Fascita Plantară: Ce Este, Simptomele, Cauzele și Tratamentul

Injecția PRP în Artroza de Genunchi

Injecția PRP în Artroza de Genunchi

Ce Este Chirurgia Mâinii? La Ce Afecțiuni Se Referă?

Ce Este Chirurgia Mâinii? La Ce Afecțiuni Se Referă?

Boala Oaselor de Sticlă

Boala Oaselor de Sticlă

Care Sunt Simptomele Rupturii Musculare? Tratamentul Rupturii Musculare

Care Sunt Simptomele Rupturii Musculare? Tratamentul Rupturii Musculare

Ce Este Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior, Simptomele și Tratamentul Său

Ce Este Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior, Simptomele și Tratamentul Său

Ce este bine pentru rigiditatea gâtului? Cum se tratează rigiditatea gâtului?

Ce este bine pentru rigiditatea gâtului? Cum se tratează rigiditatea gâtului?

Ce este bine pentru durerea de genunchi? Cum se poate ameliora durerea de genunchi?

Ce este bine pentru durerea de genunchi? Cum se poate ameliora durerea de genunchi?

Ce este artroza? Cum se tratează artroza genunchiului?

Ce este artroza? Cum se tratează artroza genunchiului?

Ce este durerea de picior? Cum se tratează durerea de picior?

Ce este durerea de picior? Cum se tratează durerea de picior?

Ce este umflarea picioarelor și cum se tratează?

Ce este umflarea picioarelor și cum se tratează?

Ce este blocajul lombar și cum se tratează?

Ce este blocajul lombar și cum se tratează?

Ce este durerea de gât? Cum trece durerea de gât?

Ce este durerea de gât? Cum trece durerea de gât?

Ce este bunionul la călcâi și cum se tratează?

Ce este bunionul la călcâi și cum se tratează?

Afișează tot