Proteza de Genunchi: Ce Este, Operația, Viața Post-Operatorie

Proteza de genunchi este o intervenție chirurgicală aplicabilă la persoanele cu mișcare restricționată a articulației din diverse motive, având ca scop îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Prin intervenția chirurgicală, se poate controla durerea apărută în articulația genunchiului și se poate asigura o funcționare mai eficientă a acesteia. În timpul operației, se înlocuiesc țesuturile osoase și cartilaginoase deteriorate din zona genunchiului cu componente de articulație special produse din metal sau plastic. Pentru a decide care model de proteză este potrivit pentru dumneavoastră, se evaluează amplitudinea de mișcare a articulației și stabilitatea acesteia. Apoi, pe baza datelor obținute prin metode de imagistică, cum ar fi razele X, se poate lua o decizie.

Ce Este Proteza de Genunchi?

Proteza de genunchi reprezintă operațiile efectuate prin înlocuirea structurilor scheletice deteriorate din zona genunchiului cu o articulație artificială sau proteză, plasată chirurgical. Protezele utilizate în timpul procedurii pot fi realizate din metal, plastic sau polimer. Articulația artificială este dezvoltată pentru a imita funcțiile normale ale articulației genunchiului. Alegerea protezei adecvate se face ținând cont de factori precum vârsta persoanei, greutatea corporală, nivelul de activitate și starea generală de sănătate.

Procedura chirurgicală de înlăturare a vechilor țesuturi osoase și cartilaginoase deteriorate și plasarea protezei durează aproximativ 2 ore. Perioada de recuperare și reabilitare după operație poate dura luni de zile. Această intervenție este cunoscută și sub numele de artroplastie de genunchi. Operațiile de artroplastie de genunchi sunt frecvent realizate de medicii ortopezi.

Cum Se Realizează Operația de Proteză de Genunchi?

Înainte de operație, medicii pot recurge la diverse examinări fizice și teste medicale pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și pentru a investiga riscurile anestezice. Aceste proceduri includ obținerea unui istoric medical detaliat al pacientului, un examen fizic cuprinzător, analize de sânge și metode de imagistică. În timpul obținerii istoricului medical, medicii analizează intervențiile chirurgicale anterioare și problemele de sănătate cronice ale pacientului. De asemenea, este important să se interogheze despre medicamentele utilizate regulat sau suplimentele alimentare. Medicul va decide care medicamente și suplimente vor fi continuate sau suspendate.

După ce medicul decide că pacientul este potrivit pentru proteza de genunchi, se stabilește o dată pentru operație. În ziua operației, pacientului i se administrează anestezie pentru a preveni senzația de durere în timpul intervenției chirurgicale. Operația de artroplastie de genunchi durează de obicei între 1 și 2 ore și implică realizarea unei incizii longitudinale în zona genunchiului de către chirurg. Prin retragerea pielii și a țesutului muscular, se expun țesuturile osoase și cartilaginoase ale genunchiului. Țesuturile osoase și cartilaginoase deteriorate sunt curățate de chirurg și proteza este plasată în zona curățată. Pentru fixarea protezei, chirurgul utilizează plăci și șuruburi specializate și, după finalizarea plasării, închide zona genunchiului cu cusături chirurgicale, reunind pielea și asigurându-se că este bine bandajată.

Operațiile de proteză de genunchi pot fi realizate ca intervenții de înlocuire totală sau parțială. În cazul înlocuirii totale a genunchiului, se intervine asupra amândoră fețelor articulare ale genunchiului, iar o proteză completă este plasată. Aceasta este cea mai frecventă operație de proteză de genunchi și de obicei durează între 1 și 3 ore.

În cazul înlocuirii parțiale (parțiale) a genunchiului, se intervine doar asupra unei singure fețe articulare deteriorate a genunchiului. Deoarece în această procedură se interferează cu mai puțin țesut osos și articular, incizia în genunchi poate fi mai mică comparativ cu înlocuirea totală.

După operație, pacientul este monitorizat îndeaproape de personalul medical pentru semne vitale. Este normal să simtă o ușoară durere și rigiditate în picior pe măsură ce efectele anesteziei se estompează și pacientul începe să se recupereze. Pentru controlul durerii, pot fi administrate medicamente analgezice intravenos sau intramuscular de către personalul medical. Medicul va prescrie diferite medicamente pentru a controla durerea și pentru a preveni apariția unor complicații grave, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge din cauza imobilizării.

Un alt aspect important pentru controlul complicațiilor este mobilizarea timpurie și începerea fizoterapiei. În majoritatea cazurilor, fizioterapia începe în prima zi după operație și este esențială pentru sprijinirea fluxului de sânge în zona genunchiului.

După evaluarea stării de sănătate a pacientului, medicii decid când va avea loc externarea și frecvența aplicațiilor de fizioterapie.

Pentru Cine Este Potrivită Operația de Proteză de Genunchi?

Operația de proteză de genunchi poate fi aplicată persoanelor care se confruntă cu anumite plângeri, având scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora. Unele dintre aceste plângeri pot fi rezumate în general astfel:

  • Durere sau rigiditate severă care împiedică realizarea activităților zilnice, cum ar fi mersul, urcarea scărilor, urcarea în mașină, coborârea din mașină sau ridicarea de pe un scaun.
  • Durere moderată, dar constantă, care persistă chiar și în timpul odihnei sau somnului.
  • Umflături și inflamații cronice ale genunchiului care nu se ameliorează cu tratamente medicale sau repaus.
  • Deformări evidente pe suprafața interioară sau exterioară a genunchiului.
  • Apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, cauzate de incapacitatea de a desfășura activitățile zilnice dorite.

În afară de aceste situații, operația de proteză de genunchi poate fi considerată și pentru persoanele care suferă de diverse probleme de sănătate legate de genunchi, precum osteoartrita, artrita reumatoidă, artrita post-traumatică și care nu au fost controlate prin tratamentele existente.

Criteriile evaluate pentru a determina dacă sunteți potrivit pentru operația de proteză de genunchi includ:

  • Impactul durerii de genunchi asupra activităților esențiale ale vieții.
  • Severitatea daunelor suferite de structurile osoase și articulare ale genunchiului.
  • Vârsta persoanei.
  • Starea generală de sănătate a persoanei.

Operația de proteză de genunchi este în general efectuată la persoane de 55 de ani și peste, dar poate fi realizată și în cazul tinerilor, dacă este necesar.

Viața După Operația de Proteză de Genunchi

Majoritatea persoanelor care au suferit o operație de proteză de genunchi, în special cu înlocuire totală, menționează că durerea în zona genunchiului s-a ameliorat. Cu toate acestea, adaptarea la noile proteze de genunchi poate necesita un anumit timp. În perioada de recuperare, este esențial să se acorde atenție aplicării terapiilor fizice pentru a asigura o recuperare optimă. Diverse studii au demonstrat că protezele de genunchi pot menține funcționalitatea pe termen lung.

Recuperarea completă a controlului asupra genunchiului poate dura aproximativ 6-12 luni. În terapia fizică, obiectivul este de a încuraja pacientul să se mobilizeze cât mai repede posibil. Inițial, se utilizează dispozitive de ajutor pentru mers, iar pe măsură ce genunchiul se întărește suficient, se poate începe mișcarea fără suport. După aproximativ 12 săptămâni, de obicei, persoanele pot realiza multe activități zilnice și diverse exerciții. Este important să se coordoneze cu profesioniștii în sănătate care oferă terapie fizică și reabilitare pentru a stabili ce aplicații și exerciții sunt adecvate pentru diferite etape ale procesului de recuperare.

Proteza de genunchi este utilizată pentru a rezolva problemele din articulația genunchiului cauzate de utilizarea excesivă sau de diverse probleme de sănătate. Pentru a afla dacă operația de proteză de genunchi este potrivită pentru dumneavoastră, este recomandat să solicitați suport de la specialiști în cadrul instituțiilor de sănătate

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Ordopedie şi Traumatologie

Ordopedie şi Traumatologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Conf. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Davud Yasmin

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Mehmet Taner Özdemir

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Kenan Keklikçi

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Prof. Dr. Selim Şanel

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Conf. Dr. İbrahim Akmaz

Ataşehir

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Barbaros Hayrettin Uzuner

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Davud Yasmin

Gebze

Ordopedie şi Traumatologie

Dr. Chir. Mehmet Taner Özdemir

Afișează tot

Articole evidențiate

Durerea de genunchi nu trebuie ignorată

Durerea de genunchi nu trebuie ignorată

Cum trece entorsa piciorului? Care sunt simptomele entorsei piciorului?

Cum trece entorsa piciorului? Care sunt simptomele entorsei piciorului?

Chirurgia Piciorului și Gleznei: Ce este, Domenii de Tratament

Chirurgia Piciorului și Gleznei: Ce este, Domenii de Tratament

Ce Este Eficient pentru Durerile de Spate? Cum Se Tratează?

Ce Este Eficient pentru Durerile de Spate? Cum Se Tratează?

Ce Este Operația de Întindere a Înălțimii?

Ce Este Operația de Întindere a Înălțimii?

Picior Plat: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Picior Plat: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Hallux Valgus: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Hallux Valgus: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Fracturile de șold și tratamentul acestora

Fracturile de șold și tratamentul acestora

Proteza de șold: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Proteza de șold: Ce este, intervenția chirurgicală, viața după operație

Ruptura de Menisc: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ruptura de Menisc: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce Este Ortopedia și Traumatologia și Ce Afecțiuni Acoperă?

Ce Este Ortopedia și Traumatologia și Ce Afecțiuni Acoperă?

Epiculul Tenismenului: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Epiculul Tenismenului: Ce Este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Fascita Plantară: Ce Este, Simptomele, Cauzele și Tratamentul

Fascita Plantară: Ce Este, Simptomele, Cauzele și Tratamentul

Injecția PRP în Artroza de Genunchi

Injecția PRP în Artroza de Genunchi

Ce Este Chirurgia Mâinii? La Ce Afecțiuni Se Referă?

Ce Este Chirurgia Mâinii? La Ce Afecțiuni Se Referă?

Boala Oaselor de Sticlă

Boala Oaselor de Sticlă

Care Sunt Simptomele Rupturii Musculare? Tratamentul Rupturii Musculare

Care Sunt Simptomele Rupturii Musculare? Tratamentul Rupturii Musculare

Ce Este Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior, Simptomele și Tratamentul Său

Ce Este Ruptura Ligamentului Încrucișat Anterior, Simptomele și Tratamentul Său

Ce este bine pentru rigiditatea gâtului? Cum se tratează rigiditatea gâtului?

Ce este bine pentru rigiditatea gâtului? Cum se tratează rigiditatea gâtului?

Ce este bine pentru durerea de genunchi? Cum se poate ameliora durerea de genunchi?

Ce este bine pentru durerea de genunchi? Cum se poate ameliora durerea de genunchi?

Ce este artroza? Cum se tratează artroza genunchiului?

Ce este artroza? Cum se tratează artroza genunchiului?

Ce este durerea de picior? Cum se tratează durerea de picior?

Ce este durerea de picior? Cum se tratează durerea de picior?

Ce este umflarea picioarelor și cum se tratează?

Ce este umflarea picioarelor și cum se tratează?

Ce este blocajul lombar și cum se tratează?

Ce este blocajul lombar și cum se tratează?

Ce este durerea de gât? Cum trece durerea de gât?

Ce este durerea de gât? Cum trece durerea de gât?

Ce este bunionul la călcâi și cum se tratează?

Ce este bunionul la călcâi și cum se tratează?

Afișează tot