10 întrebări despre menopauză și tratamentele pentru menopauză

 

În timpul acestui proces natural, care apare odată cu încheierea funcției ovulatorii la femei, se pot ivi probleme importante legate de diverse sisteme ale corpului din cauza scăderii nivelului hormonal. Specialiștii în Obstetrică și Ginecologie de la Anadolu Sağlık Merkezi explică: „Menopauza nu este o boală, dar, având în vedere că efectul protector al estrogenului nu mai este prezent, riscul de a face boli de inimă, osteoporoză și alte probleme de sănătate este mai mare. Prin urmare, este important să ne pregătim pentru această perioadă specială și să reducem efectele sale dificile. În timpul menopauzei, este crucial ca femeile să se pregătească conștient pentru acest proces natural, pe lângă suportul medical.” Iată cele mai importante 10 întrebări despre menopauză, răspunse de experți.

Menopauza nu este o boală, de ce este important suportul medical?

 

Deși menopauza este un proces normal al vieții, scăderea nivelului de hormoni poate aduce efecte care scad calitatea vieții, cum ar fi bufeuri, iritabilitate, insomnie, amorțeală la mâini și picioare și probleme mai grave pe termen lung, cum ar fi osteoporoza, riscuri mai mari de boli cardiovasculare și cancer de sân sau ginecologic, probleme ale tractului urinar, precum și riduri și lăsare a pielii. În acest context, suportul medical poate influența pozitiv calitatea vieții femeii. De asemenea, neregularitățile menstruale sau sângerările neregulate nu trebuie să fie considerate normale doar din cauza menopauzei; având în vedere că în această perioadă pot apărea și cancere ginecologice, este important să se consulte un medic și să se facă un control ginecologic anual.

Cum se tratează efectele negative ale menopauzei?

 

Deoarece fiecare femeie are nevoi diferite, nu există un tratament standard pentru menopauză. Tratamentul trebuie personalizat; de exemplu, dacă o femeie lucrează activ și nu își odihnește bine noaptea din cauza bufeurilor, acest lucru poate afecta negativ viața profesională. Dacă o altă femeie are istoric de fracturi osoase precoce în familie, menopauza trebuie abordată în acest context. Dacă există țesut mamar dens, fibrocistic sau cazuri de cancer de sân în familie, acest lucru trebuie luat în considerare în tratament. Toate aceste aspecte trebuie analizate individual, iar problemele de sănătate care pot apărea după menopauză trebuie monitorizate prin controale regulate pentru identificarea factorilor de risc.

Cinele se încheie odată cu menopauza?

 

După menopauză, femeile experimentează trei schimbări importante în ceea ce privește sexualitatea: scăderea cantității de lichid secretat de vagin, subțierea țesutului mucos care acoperă vaginul și pierderea elasticității mușchilor care înconjoară vaginul. Aceste schimbări sunt cele mai frecvente cauze ale dispareuniei (durerea în timpul actului sexual) în acest grup de vârstă. Femeile care nu sunt tratate pot experimenta uscare și senzație de constricție în timpul actului sexual, cu ardere și iritare. Medicamentele aplicate pe cale vaginală pot ajuta femeile să recâștige un vagin sănătos și să rămână active sexual. Aceste medicamente au fost, de asemenea, demonstrate a preveni infecțiile tractului urinar și a reduce plângerile legate de incontinența urinară frecventă în această grupă de vârstă.

Riscul de apariție a cancerelor ginecologice crește odată cu menopauza?

 

În timpul menopauzei, anumite tipuri de cancer au o incidență crescută odată cu înaintarea în vârstă. Scăderea producției de progesteron și creșterea relativă a nivelurilor de estrogen pot provoca schimbări în uter. Astfel, fie din cauza scăderii producției de progesteron, fie din cauza administrării externe de estrogen, se poate dezvolta cancerul uterin. Prin urmare, în timpul menopauzei, medicamentele de substituție hormonală sunt ajustate pentru a menține un echilibru între estrogen și progesteron, reducând astfel riscul de cancer uterin. Testele de screening pentru cancerul de col uterin, cum ar fi testul Papanicolau, dacă sunt efectuate la timp, pot permite tratamente și intervenții chirurgicale mai simple, fără a afecta calitatea vieții pacientelor. În acest sens, este extrem de important ca pacienții să urmeze controale regulate pentru a lupta împotriva tumorilor.

Tratamentul de substituție hormonală (HRT) este riscant?

 

În tratamentul de substituție hormonală (HRT), utilizat pentru a înlocui hormonii scăzuți în timpul menopauzei, nu se mai procedează cu aceeași libertate ca în trecut. Acest lucru se datorează în principal riscului crescut de cancer mamar și efectelor negative asupra sistemului cardiovascular, ceea ce face ca această metodă de tratament să fie privită cu mai multă prudență. Cu toate acestea, riscul nu este atât de mare încât să nu se administreze deloc tratamente hormonale femeilor. În acest sens, balanța între beneficiile și riscurile tratamentului trebuie evaluată cu atenție pentru a decide dacă HRT este potrivit pentru fiecare femeie în parte.

Care este vârsta medie de debut al menopauzei?

 

În Turcia, femeile intră în medie în menopauză la vârsta de 47 de ani, în timp ce în Europa vârsta medie este de 51 de ani. Vârsta de debut al menopauzei este stabilită genetic și nu este influențată de factori precum vârsta primei menstruații, alăptarea, utilizarea pilulelor contraceptive, rasa, educația, înălțimea sau vârsta la ultima sarcină. Totuși, consumul de țigări duce la moartea celulelor ovariene și, în special la fumătorii care consumă 20 de țigări sau mai multe pe zi, vârsta de debut a menopauzei poate fi cu 1-2 ani mai devreme.

Ce este menopauza precoce?

Menopauza precoce se referă la menopauza care apare înainte de vârsta de 40 de ani, odată cu epuizarea rezervelor ovariene. Aproximativ 1 din 1000 de femei între 15 și 29 de ani și 1 din 100 de femei între 30 și 39 de ani experimentează menopauza precoce. Menopauza precoce poate fi ușor identificată printr-o analiză bună; schimbările psihologice, insomniile, transpirațiile bruște, dificultățile de concentrare sau comportamentele agresive sunt printre cele mai evidente simptome. Deși genetica joacă un rol important în menopauza precoce, factori precum alimentația, stilul de viață, obiceiurile de fumat și stresul pot influența și vârsta de debut a menopauzei. În acest context, este esențial ca persoanele cu istoric familial de menopauză precoce să facă toate controalele medicale necesare.

Cum se tratează menopauza precoce?

 

Cel mai eficient tratament pentru menopauza precoce este terapia cu estrogen. Dacă uterul pacientei a fost îndepărtat dintr-un alt motiv, se administrează estrogen singur; în alte cazuri, se adaugă progesteron. Tratamentul poate fi administrat alternativ sau continuu, pe cale orală sau prin aplicare pe piele. Există studii științifice care arată că femeile tratate cu estrogen au o incidență mai mică a bolilor precum Alzheimer, cancerul de colon, sindromul de tunel carpian, artrita reumatoidă și fibromialgia. Deși există discuții despre riscul crescut de cancer mamar asociat cu estrogenul, cercetările au arătat că acest risc este foarte scăzut. În plus, femeile care urmează un tratament cu estrogen sunt supuse unor controale detaliate la fiecare șase luni, ceea ce permite diagnosticarea și tratamentul precoce al eventualelor boli.

Se pot folosi suplimente naturale în locul tratamentului hormonal?

 

Tendința de a utiliza fitoestrogeni, adică estrogeni naturali din plante, devine din ce în ce mai răspândită. Structurile moleculare ale estrogenilor vegetali sunt foarte asemănătoare cu cele ale estrogenului din corpul uman, ceea ce face ca organismul să perceapă aceste molecule ca fiind propriile sale estrogeni. Fitoestrogenii naturali, printre care izoflavonele sunt cele mai importante, au caracteristici chimice similare cu estrogenii, dar sunt mai puțin eficienți. Una dintre cele mai importante surse de fitoestrogeni este soia. Un alt produs apreciat în ultimii ani este extractul de black cohosh, cunoscut și sub numele de „cicoare de șarpe”, care are efecte estrogenice ușoare. Alte plante recomandate pentru reducerea simptomelor menopauzei sunt: ginsengul, ceaiul verde și valeriana (rădăcina de pisică). Deși medicii raportează rezultate bune cu aceste produse vegetale, trebuie menționat că sunt necesare mai multe studii.

Ce recomandări se pot face femeilor în perioada menopauzei?

 

Pentru femei, cele mai importante două aspecte în această perioadă sunt exercițiile fizice și ajustarea stilului de viață. Recomandările pentru un stil de viață care protejează împotriva efectelor negative ale menopauzei sunt:

• Faceți mult sport. Încercați să faceți exerciții fizice de cel puțin 3 ori pe săptămână. Preferati scările în locul liftului în timpul zilei.

• Calculați indicele de masă corporală. Nu fiți nici prea slabe, nici supraponderale

 • Evitați substanțele chimice dăunătoare.

• Evitați stresul. • Nu fumați. Evitați fumatul pasiv

• Consumați alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi peștele, nucile, alunele, broccoli, roșiile, ardeii, morcovii, strugurii și căpșunile.

• Consumați alimente bogate în calciu. Beți 200 ml de lapte pe zi și consumați iaurt și înghețată.

• Expuneți-vă la soare și nu neglijați vitamina D.

Nuri Ceydeli
Dr. Chir. Nuri Ceydeli

Obstetrică și Ginecologie

Obstetrică și Ginecologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală

Obstetrică și Ginecologie

Conf. Dr. Cem Yalçınkaya

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Meltem Emine Çam

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Nuri Ceydeli

Gebze

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Zeynep Yılmaz

Obstetrică și Ginecologie

Conf. Dr. Cem Yalçınkaya

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Meltem Emine Çam

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Nuri Ceydeli

Gebze

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Zeynep Yılmaz

Afișează tot

Articole evidențiate

10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii

10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii

Amânarea menstruației: cât de corectă este?

Amânarea menstruației: cât de corectă este?

Ce Este Mamografia? Când Se Efectuează?

Ce Este Mamografia? Când Se Efectuează?

Ce Este Neregularitatea Menstruală? Care Este Tratamentul?

Ce Este Neregularitatea Menstruală? Care Este Tratamentul?

Întârzierea Menstruală: Ce Este, Care Sunt Simptomele, Ce Cauzează?

Întârzierea Menstruală: Ce Este, Care Sunt Simptomele, Ce Cauzează?

Sindromul Premenstrual (PMS) și Tratamentul Său

Sindromul Premenstrual (PMS) și Tratamentul Său

Medicamente pentru inducerea menstruației: Ce sunt și la ce sunt bune?

Medicamente pentru inducerea menstruației: Ce sunt și la ce sunt bune?

Ce este secreția? De ce apare?

Ce este secreția? De ce apare?

Beta HCG: Ce este și care ar trebui să fie valoarea?

Beta HCG: Ce este și care ar trebui să fie valoarea?

Infecții Transmisibile pe Cale Sexuală: Ce sunt, Tipuri, Simptome, Tratament și Metode de Prevenire

Infecții Transmisibile pe Cale Sexuală: Ce sunt, Tipuri, Simptome, Tratament și Metode de Prevenire

Pilula contraceptivă: Ce este, Avantaje și dezavantaje, Modul de utilizare, Efecte secundare

Pilula contraceptivă: Ce este, Avantaje și dezavantaje, Modul de utilizare, Efecte secundare

Pillula de a doua zi: Ce este, când și cum se folosește?

Pillula de a doua zi: Ce este, când și cum se folosește?

Negi Genitali și Tratamentul Lor

Negi Genitali și Tratamentul Lor

Vaccinul HPV: Ce este, cui și când poate fi administrat?

Vaccinul HPV: Ce este, cui și când poate fi administrat?

Ce este steriletul? Când și cum se introduce steriletul?

Ce este steriletul? Când și cum se introduce steriletul?

Infecție Vaginală cu Ciupercă: Ce Este, Care Sunt Simptomele, De Ce Apare și Cum Se Tratează?

Infecție Vaginală cu Ciupercă: Ce Este, Care Sunt Simptomele, De Ce Apare și Cum Se Tratează?

Ce Este Vaginismul? Cum Se Tratăm Vaginismul?

Ce Este Vaginismul? Cum Se Tratăm Vaginismul?

Sângerarea de implantare: Ce este, cum, când apare?

Sângerarea de implantare: Ce este, cum, când apare?

Chistul Ovarian: Ce Este?

Chistul Ovarian: Ce Este?

Cum se ameliorează durerea menstruală? De ce apare?

Cum se ameliorează durerea menstruală? De ce apare?

Perioada Ovulației: Ce Este, Simptomele, Metodele de Calculare

Perioada Ovulației: Ce Este, Simptomele, Metodele de Calculare

Ce Este Sarcina Boşă, Simptomele și Tratamentul

Ce Este Sarcina Boşă, Simptomele și Tratamentul

Curățarea Zonei Genitale

Curățarea Zonei Genitale

Cum Ar Trebui Să Fie Viața Sexuală În Timpul Sarcinii?

Cum Ar Trebui Să Fie Viața Sexuală În Timpul Sarcinii?

Ce este virusul herpesului, simptomele, contagiozitatea și tratamentul

Ce este virusul herpesului, simptomele, contagiozitatea și tratamentul

Chistul de Ciocolată: Cauze și Simptome

Chistul de Ciocolată: Cauze și Simptome

Anomalii congenitale

Anomalii congenitale

Ce Este Nașterea Prin Epidurala (Nașterea Normală cu Epidurală)?

Ce Este Nașterea Prin Epidurala (Nașterea Normală cu Epidurală)?

Ce Este Cervical Cerclage?

Ce Este Cervical Cerclage?

Ce este mâncărimea vaginală și ce o cauzează?

Ce este mâncărimea vaginală și ce o cauzează?

Ce este menopauza? Care sunt simptomele menopauzei?

Ce este menopauza? Care sunt simptomele menopauzei?

Ce cauzează arsura la stomac în timpul sarcinii? Cum se tratează?

Ce cauzează arsura la stomac în timpul sarcinii? Cum se tratează?

Ce este estrogenul? Cum se poate crește nivelul de estrogen?

Ce este estrogenul? Cum se poate crește nivelul de estrogen?

Ce Este Chistul de Ciocolată

Ce Este Chistul de Ciocolată

Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian

Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian

Endometrioza – una dintre pricipalele cauze ale infertilității

Endometrioza – una dintre pricipalele cauze ale infertilității

Tumorile benigne ale sânului

Tumorile benigne ale sânului

Buletin “Sănătate” – Num.17, 2018

Buletin “Sănătate” – Num.17, 2018

Vineri, 8 Mai 2015 - Consultaţii Ginecologie în Bucureşti

Vineri, 8 Mai 2015 - Consultaţii Ginecologie în Bucureşti

Afișează tot