23 august 2023
10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii
După ce rămâneți însărcinată (atunci când spermatozoidul fertilizează ovulul), placenta în dezvoltare începe să producă și să elibereze HCG.
HCG (gonadotropina corionică umană) este o substanță chimică produsă de țesutul care se găsește de obicei în embrioni timpurii și care va deveni în cele din urmă parte a placentei. Măsurarea nivelurilor de HCG poate ajuta la determinarea sarcinii și poate oferi informații utile și după o sarcină avortată. De asemenea, măsurarea HCG nu este utilă doar pentru sarcină, ci și în diverse tipuri de cancer, inclusiv coriocarcinomul și malignitățile extrauterine.
Cuprins
Beta HCG: Ce este și care ar trebui să fie valoarea? Ce este Beta HCG? Cum se efectuează testul beta HCG? Ce înseamnă nivelul ridicat de beta HCG? Ce este scăderea Beta HCG? Factori care influențează nivelul Beta HCG Nivelurile Beta HCG în funcție de săptămâna de sarcină Valorile Beta HCG în sarcina ectopică Testul Beta HCG în fertilizarea in vitroTestele de sarcină se bazează pe detectarea HCG în urină sau sânge. Atunci când rezultatele HCG sunt pozitive, indică prezența sarcinii, iar atunci când sunt negative, sugerează absența sarcinii. În schimb, beta HCG nu doar că arată dacă hormonul este prezent în sânge, dar indică și exact cât de mult este prezent.
Testul beta-HCG poate fi efectuat pentru a confirma sarcina în timpul unei vizite precoce la medicul obstetrician.
De asemenea, testele de sarcină disponibile în farmacii identifică HCG în urină pentru a face diagnosticarea. Totuși, în sarcinile obișnuite, testul beta HCG nu este întotdeauna efectuat sau necesar. În stadiile incipiente ale sarcinii, rata de creștere a nivelurilor de HCG în timp este mai indicativă decât cantitatea reală de hormon din sânge. Nivelurile de HCG care cresc lent pot indica un risc mai mare de avort spontan. În cazul persoanelor care urmează tratamente de fertilitate, medicul poate solicita un test beta-HCG înainte de menstruație sau la timp pentru a verifica succesul tratamentului.
Există teste de serum și teste de urină pentru HCG. Testul de serum este mult mai sensibil și specific decât testul de urină. Cu toate acestea, testul de urină oferă un răspuns rapid și comod pentru pacienți. Testul cantitativ măsoară nivelul hormonului HCG dintr-o mostră de sânge. Se găsește o venă, iar pielea din jurul venei este curățată cu alcool. Se aplică presiune cu un tampon sau cu tifon și se fixează cu un bandaj. Persoana poate simți o înțepătură scurtă sau o senzație de presiune în timp ce acul este introdus, sau nu poate simți nimic. Nu sunt necesare pregătiri speciale pentru testul de sânge HCG.
Pentru a obține o mostră de urină, urina se colectează într-un pahar special (steril). Testele sunt realizate pe această urină. În cele mai multe cazuri, o mostră de urină colectată dimineața devreme este cea mai bună.
Acesta este momentul când urina este cea mai concentrată și are suficient HCG pentru a fi detectat. Testele de sarcină acasă necesită scufundarea benzii de test în urina colectată sau trecerea acesteia prin fluxul de urină.
Nivelurile de beta-HCG sunt scăzute în primele etape ale sarcinii și cresc în timpul primului trimestru (primele 3 luni) și al doilea trimestru (al doilea trimestru). Dacă o femeie are niveluri ridicate de HCG, acest lucru poate indica sarcina cu gemeni sau tripleți, dar acest lucru poate fi confirmat doar printr-un screening. Uneori, nivelurile de HCG mai mari decât media pot sugera o probabilitate mai mare de sindrom Down. Un nivel ridicat de HCG poate avea multe alte semnificații și poate fi necesar să fie verificat din nou în 48-72 de ore pentru a evalua schimbările în niveluri. Un nivel ridicat poate indica:
Un nivel scăzut de HCG poate avea mai multe semnificații și trebuie verificat din nou în 48-72 de ore pentru a observa cum se schimbă nivelul. Este normal ca testele efectuate în prima lună de sarcină să fie scăzute. De asemenea, nivelurile scăzute de HCG pot fi normale și în al doilea și al treilea trimestru. Totuși, scăderea nivelului de HCG în al doilea și al treilea lună din primul trimestru poate avea anumite cauze. Un nivel scăzut poate indica:
O persoană care obține un rezultat pozitiv al testului este, cel mai probabil, însărcinată. Cu toate acestea, există anumite condiții care pot duce la rezultate fals pozitive, cum ar fi anumite tipuri de cancer și avorturi spontane timpurii. Unele anticorpi și anumite medicamente pot afecta, de asemenea, rezultatele testului. Dacă există un rezultat fals pozitiv, testul arată că femeia este însărcinată, chiar dacă nu este. Este posibil să obțineți un rezultat fals pozitiv dacă organismul produce anumite tipuri de anticorpi împotriva moleculelor HCG sau dacă sunt prezente erori de laborator. Dacă există vreo îndoială în legătură cu rezultate, se pot utiliza metode de testare diferite pentru a verifica.
Dacă un test HCG este negativ, acesta înseamnă de obicei că nu există sarcină. Totuși, dacă testul a fost efectuat foarte devreme în sarcină, adică înainte ca organismul să aibă timp să producă suficient HCG, rezultatul poate fi un fals negativ. Dacă există un rezultat fals negativ, testul indică că femeia nu este însărcinată, deși este. Deoarece nivelurile de HCG se schimbă foarte rapid în primele etape ale sarcinii, testul de sânge HCG poate fi repetat în 48-72 de ore pentru a observa schimbările în nivelurile hormonului.
La aproximativ 8-11 zile după concepție, se pot detecta niveluri scăzute de HCG în sânge. Nivelurile de HCG sunt cele mai ridicate la sfârșitul primului trimestru, apoi scad treptat pe parcursul restului sarcinii. Nivelurile de HCG în funcție de săptămâna de sarcină sunt (1):
Sarcina ectopică este o sarcină anormală în care embrionul se implantează în afara uterului, de obicei în tubul falopian, care transportă ovulul de la ovare la uter. Simptomele pot include dureri abdominale și sângerări vaginale. Sarcina ectopică poate fi o condiție foarte gravă și chiar amenințătoare pentru viață. În cazul unei sarcini ectopice, nivelurile de HCG rămân scăzute. De asemenea, dacă nivelul de HCG al unei persoane crește lent sau scade, acest lucru poate sugera că sarcina este ectopică. În mod normal, nivelurile de HCG se dublează în 48 de ore, dar în sarcina ectopică, creșterea este de 66% sau mai puțin (2).
În tratamentele de fertilizare in vitro, un test de HCG poate fi efectuat după 10-14 zile de la fertilizarea ovulelor. Testul de sânge pentru HCG oferă cele mai precise rezultate în această perioadă. De asemenea, dacă nivelurile de HCG cresc mai repede decât ar trebui în acest proces, ar putea fi indicativ pentru o sarcină multiplă.
Pe parcursul sarcinii, diverse teste de sânge efectuate mamei pot fi esențiale pentru sănătatea mamei și a bebelușului. În special, testul HCG nu ar trebui să fie considerat doar pentru detectarea sarcinii, ci poate fi necesar să fie efectuat periodic pentru a identifica și alte condiții. Dacă aveți simptome de sarcină și doriți să fiți sigur, puteți consulta cea mai apropiată instituție de sănătate pentru a efectua testele necesare.
Data ultimei actualizări: 31 Mart 2023
Data publicării: 31 Mart 2023
6 min
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Doctorii Secției
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Articole evidențiate
23 august 2023
10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii
500 citit de ori
20 septembrie 2023
10 întrebări despre menopauză și tratamentele pentru menopauză
03 noiembrie 2023
Amânarea menstruației: cât de corectă este?
21 august 2023
Ce Este Mamografia? Când Se Efectuează?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce Este Neregularitatea Menstruală? Care Este Tratamentul?
500 citit de ori
23 august 2023
Întârzierea Menstruală: Ce Este, Care Sunt Simptomele, Ce Cauzează?
500 citit de ori
23 august 2023
Sindromul Premenstrual (PMS) și Tratamentul Său
500 citit de ori
23 august 2023
Medicamente pentru inducerea menstruației: Ce sunt și la ce sunt bune?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce este secreția? De ce apare?
500 citit de ori
23 august 2023
Infecții Transmisibile pe Cale Sexuală: Ce sunt, Tipuri, Simptome, Tratament și Metode de Prevenire
500 citit de ori
23 august 2023
Pilula contraceptivă: Ce este, Avantaje și dezavantaje, Modul de utilizare, Efecte secundare
500 citit de ori
23 august 2023
Pillula de a doua zi: Ce este, când și cum se folosește?
500 citit de ori
23 august 2023
Negi Genitali și Tratamentul Lor
500 citit de ori
23 august 2023
Vaccinul HPV: Ce este, cui și când poate fi administrat?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce este steriletul? Când și cum se introduce steriletul?
500 citit de ori
23 august 2023
Infecție Vaginală cu Ciupercă: Ce Este, Care Sunt Simptomele, De Ce Apare și Cum Se Tratează?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce Este Vaginismul? Cum Se Tratăm Vaginismul?
500 citit de ori
23 august 2023
Sângerarea de implantare: Ce este, cum, când apare?
500 citit de ori
23 august 2023
Chistul Ovarian: Ce Este?
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Cum se ameliorează durerea menstruală? De ce apare?
21 septembrie 2023
Perioada Ovulației: Ce Este, Simptomele, Metodele de Calculare
11 octombrie 2023
Ce Este Sarcina Boşă, Simptomele și Tratamentul
11 octombrie 2023
Curățarea Zonei Genitale
11 octombrie 2023
Cum Ar Trebui Să Fie Viața Sexuală În Timpul Sarcinii?
11 octombrie 2023
Ce este virusul herpesului, simptomele, contagiozitatea și tratamentul
09 noiembrie 2023
Chistul de Ciocolată: Cauze și Simptome
09 noiembrie 2023
Anomalii congenitale
12 decembrie 2023
Ce Este Nașterea Prin Epidurala (Nașterea Normală cu Epidurală)?
12 decembrie 2023
Ce Este Cervical Cerclage?
09 februarie 2024
Ce este mâncărimea vaginală și ce o cauzează?
03 aprilie 2024
Ce este menopauza? Care sunt simptomele menopauzei?
17 aprilie 2024
Ce este estrogenul? Cum se poate crește nivelul de estrogen?
25 octombrie 2024
Ce Este Chistul de Ciocolată
25 octombrie 2024
Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian
26 octombrie 2024
Tumorile benigne ale sânului
26 octombrie 2024
Buletin “Sănătate” – Num.17, 2018
26 octombrie 2024
Vineri, 8 Mai 2015 - Consultaţii Ginecologie în Bucureşti