Infecții Transmisibile pe Cale Sexuală: Ce sunt, Tipuri, Simptome, Tratament și Metode de Prevenire

Infecțiile transmise pe cale sexuală sunt infecții care apar în urma contactului sexual. Diagnosticarea și tratarea timpurie a acestor boli sunt extrem de importante atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru sănătatea publică.

Infecțiile transmise pe cale sexuală sunt infecții care apar în urma contactului sexual. Diagnosticarea și tratarea timpurie a acestor boli sunt extrem de importante atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru sănătatea publică.

Infecțiile transmise pe cale sexuală sunt infecții care apar în urma contactului sexual. Diagnosticarea și tratarea timpurie a acestor boli sunt extrem de importante atât pentru sănătatea individuală, cât și pentru sănătatea publică.

Ce sunt Infecțiile Transmisibile pe Cale Sexuală?

Infecțiile transmise pe cale sexuală sunt o denumire pentru bolile care se transmit de la o persoană la alta prin contact sexual. Aceste infecții sunt de asemenea cunoscute sub numele de infecții transmise sexual. Bacteriile, virusurile sau ciupercile care cauzează aceste infecții pot trece de la o persoană la alta prin sânge, spermă, secreții vaginale sau alte lichide corporale.

Infecțiile transmise pe cale sexuală pot fi răspândite și fără contact sexual direct. De exemplu, aceste infecții pot fi transmise de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii. De asemenea, transfuzia de sânge, în special în cazul consumatorilor de droguri care folosesc ace comune, este un alt mod prin care aceste infecții se pot răspândi.

Care Sunt Tipurile de Infecții Transmisibile pe Cale Sexuală?

Există numeroase infecții transmise pe cale sexuală. Cele mai frecvente infecții includ:

Chlamydia

Chlamydia este o infecție cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis. Este una dintre cele mai frecvente infecții transmise sexual. Persoanele infectate cu această bacterie pot să nu prezinte simptome. Când simptomele apar, acestea includ:

  • Durere în timpul actului sexual sau al urinării
  • Secreție galbenă-verzuie de la penis sau vagin
  • Durere în partea inferioară a abdomenului

Dacă nu este tratată, infecția cu Chlamydia poate răspândi la uretră, glanda prostatică și testicule. La femei, poate cauza boala inflamatorie pelvină. De asemenea, Chlamydia netratată poate duce la infertilitate.

Dacă o femeie gravidă are o infecție cu Chlamydia netratată, aceasta poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul nașterii. În acest caz, copilul poate dezvolta probleme precum pneumonie, infecții oculare și pierderea vederii.

Virusul Papiloma Uman (HPV)

HPV este un virus care se transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu pielea în zona genitală sau prin contact sexual. Acest virus are multe subtipuri, dintre care unele prezintă un risc ridicat de cancer.

Problemele cele mai frecvente cauzate de infecția cu HPV sunt verucile genitale, la nivelul zonei genitale, gurii sau gâtului. Totuși, cea mai gravă problemă cauzată de HPV este cancerul. HPV poate cauza cancer de col uterin, cancer oral sau de penis, cancer vulvar sau rectal. Anume subtipurile HPV 16 și 18 sunt deosebit de riscante pentru dezvoltarea cancerului.

Infecția cu HPV este foarte frecventă în rândul persoanelor sexual active. La majoritatea persoanelor, infecția dispare de la sine fără a provoca simptome. Cu toate acestea, la unele persoane, infecția poate persista o perioadă lungă de timp și poate duce la apariția de veruci recurente sau cancer.

Sifilis

Sifilis, cunoscut și sub numele de frengi, este o boală cauzată de infecția cu bacteria Treponema pallidum. Infecția poate fi greu de detectat în stadiile incipiente. Primul semn vizibil al sifilisului este apariția unei ulcerații roșii, rotunde în zona genitală, gură sau anus. Acest ulcer, cunoscut sub numele de șancru, este nedureros, dar este foarte contagios.

După apariția șancrului, sifilisul poate cauza:

  • Erupții cutanate
  • Febră
  • Oboseală
  • Dureri de cap
  • Dureri articulare
  • Pierdere în greutate
  • Căderea părului

Dacă sifilisul nu este tratat, poate duce la pierderi de vedere sau auz, probleme de memorie, boli de inimă și tulburări mentale.

Sifilisul poate fi transmis de la mamă la copil, iar la nou-născuți poate provoca rezultate fatale. Prin urmare, este benefic ca femeile gravide să fie testate pentru sifilis.

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV)

Infecția cu virusul HIV duce la slăbirea sistemului imunitar. Din această cauză, infecția HIV crește riscul ca alte bacterii sau viruși să cauzeze infecții în organism.

Infecția HIV provoacă simptome asemănătoare celor de gripă, care includ febră, frisoane, dureri articulare și musculare, dureri în gât, greață și vărsături.

În stadiile avansate, infecția HIV poate duce la dezvoltarea SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite), caracterizată printr-o deficiență severă a sistemului imunitar. Cu toate acestea, datorită tratamentelor dezvoltate în prezent, s-a reușit în mare măsură prevenirea dezvoltării SIDA din infecția cu HIV.

Gonoree (Blennoree)

Gonoreea, cunoscută și sub numele de blennoree, este o boală cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Această boală, frecvent întâlnită printre infecțiile transmise pe cale sexuală, nu provoacă simptome la multe persoane. La persoanele care prezintă simptome de gonoree, acestea includ:

  • Secreție albă-gălbuie-verzuie de la penis sau vagin
  • Durere în timpul actului sexual sau al urinării
  • Urinări frecvente
  • Mâncărimi în zona genitală
  • Durere în gât

Gonoreea poate fi transmisă de la mamă la copil, ceea ce poate provoca probleme de sănătate grave pentru nou-născut. De aceea, femeile gravide care suspectează gonoree ar trebui să efectueze controale adecvate și să primească tratament dacă este necesar.

Tricomoniază

Tricomoniaza este o infecție parazitară care face parte din bolile transmise pe cale sexuală. Multe persoane care poartă acest parazit nu prezintă simptome. Totuși, la unele femei, se poate observa o secreție cu miros de pește stricat din vagin, ceea ce este caracteristic pentru această boală.

Herpes

Virusul Herpes Simplex (HSV) este o cauză frecventă a infecțiilor transmise pe cale sexuală. HSV-1 provoacă apariția veziculelor în jurul gurii și buzelor. HSV-1 poate fi transmis de la gura unei persoane la zona genitală a alteia în timpul sexului oral, provocând vezicule genitale.

HSV-2 provoacă apariția veziculelor în zona genitală. Aceste vezicule, care sunt umplute cu lichid, se formează și se usucă în câteva săptămâni. Totuși, herpesul are tendința de a recidiva.

Care Sunt Simptomele Bolilor Transmise Pe Cale Sexuală?

Simptomele infecțiilor transmise pe cale sexuală variază de la o boală la alta.

La femei, simptomele frecvente includ secreție vaginală, durere și sângerare în timpul actului sexual, și mâncărimi vaginale.

La bărbați, simptomele frecvente sunt secreția de la penis, arderea la urinare, umflarea și durerea testiculelor.

Ce Cauzează Bolile Transmise Pe Cale Sexuală?

Bolile transmise pe cale sexuală pot fi cauzate de infecții cu bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți.

Pentru a preveni bolile transmise pe cale sexuală, se pot folosi următoarele metode:

  • Limitarea numărului de parteneri sexuali și verificarea istoricului de boli transmisibile pe cale sexuală al partenerului
  • Vaccinarea împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinuri, cum ar fi HPV
  • Utilizarea prezervativelor în timpul actului sexual
  • Dacă este posibil, testarea partenerilor pentru bolile transmise pe cale sexuală și împărtășirea rezultatelor testelor

Cum Se Face Diagnosticul Bolilor Transmise Pe Cale Sexuală?

Diagnosticul bolilor transmise pe cale sexuală poate fi ghidat de simptomele observate la pacient. Pacienții trebuie să împărtășească simptomele pe care le observă cu personalul medical. Pe lângă simptome, examinarea zonei genitale și istoricul medical sunt informații esențiale pentru diagnostic. Analizele de sânge și urină, precum și examinarea probelor de secreție penilă sau vaginală, contribuie la stabilirea diagnosticului.

Există, de asemenea, diverse teste de screening pentru bolile transmise pe cale sexuală. Persoanele care suspectează o infecție sau care doresc să facă controale regulate pot fi testate pentru diverse boli folosind aceste teste.

Care Sunt Simptomele Care Apar Împreună Cu Bolile Transmise Pe Cale Sexuală?

Bolile transmise pe cale sexuală pot provoca o gamă largă de simptome. Simptomele observate de obicei includ leziuni în zonele genitale, anale sau orale, secreții și mâncărimi.

În cazul bolilor care se transmit de la mamă la copil, pot apărea simptome diferite la bebeluși. Aceste infecții pot cauza la bebeluși probleme de sănătate variind de la pneumonie și pierdere a vederii, la icter și crize convulsive, sau anemie și deformări.

Cum Se Realizează Tratamentul Bolilor Transmise Pe Cale Sexuală?

Tratamentul infecțiilor transmise pe cale sexuală variază în funcție de microorganismul cauzator al bolii.

Infecțiile bacteriene, cum ar fi chlamydia, gonoreea și sifilisul, sunt tratate cu antibiotice. Alegerea antibioticului adecvat pentru aceste bacterii permite tratamentul de succes al bolii.

Infecția parazitară, cum ar fi tricomoniaza, poate fi eliminată cu medicamente antiparazitare.

Infecțiile cu HIV, herpes și HPV nu pot fi complet vindecate. În aceste cazuri, se utilizează medicamente antivirale pentru a controla infecția, dar tratamentul nu asigură o vindecare completă.

Persoanele diagnosticate cu boli transmise pe cale sexuală ar trebui să informeze partenerii lor recenti despre situație. Astfel, partenerii pot fi supuși tratamentului în caz de infecție și se poate reduce răspândirea infecției în comunitate.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Obstetrică și Ginecologie

Obstetrică și Ginecologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală

Obstetrică și Ginecologie

Conf. Dr. Cem Yalçınkaya

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Meltem Emine Çam

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Nuri Ceydeli

Gebze

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Zeynep Yılmaz

Obstetrică și Ginecologie

Conf. Dr. Cem Yalçınkaya

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Meltem Emine Çam

Gebze Ataşehir

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Nuri Ceydeli

Gebze

Obstetrică și Ginecologie

Dr. Chir. Zeynep Yılmaz

Afișează tot

Articole evidențiate

10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii

10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii

10 întrebări despre menopauză și tratamentele pentru menopauză

10 întrebări despre menopauză și tratamentele pentru menopauză

Amânarea menstruației: cât de corectă este?

Amânarea menstruației: cât de corectă este?

Ce Este Mamografia? Când Se Efectuează?

Ce Este Mamografia? Când Se Efectuează?

Ce Este Neregularitatea Menstruală? Care Este Tratamentul?

Ce Este Neregularitatea Menstruală? Care Este Tratamentul?

Întârzierea Menstruală: Ce Este, Care Sunt Simptomele, Ce Cauzează?

Întârzierea Menstruală: Ce Este, Care Sunt Simptomele, Ce Cauzează?

Sindromul Premenstrual (PMS) și Tratamentul Său

Sindromul Premenstrual (PMS) și Tratamentul Său

Medicamente pentru inducerea menstruației: Ce sunt și la ce sunt bune?

Medicamente pentru inducerea menstruației: Ce sunt și la ce sunt bune?

Ce este secreția? De ce apare?

Ce este secreția? De ce apare?

Beta HCG: Ce este și care ar trebui să fie valoarea?

Beta HCG: Ce este și care ar trebui să fie valoarea?

Pilula contraceptivă: Ce este, Avantaje și dezavantaje, Modul de utilizare, Efecte secundare

Pilula contraceptivă: Ce este, Avantaje și dezavantaje, Modul de utilizare, Efecte secundare

Pillula de a doua zi: Ce este, când și cum se folosește?

Pillula de a doua zi: Ce este, când și cum se folosește?

Negi Genitali și Tratamentul Lor

Negi Genitali și Tratamentul Lor

Vaccinul HPV: Ce este, cui și când poate fi administrat?

Vaccinul HPV: Ce este, cui și când poate fi administrat?

Ce este steriletul? Când și cum se introduce steriletul?

Ce este steriletul? Când și cum se introduce steriletul?

Infecție Vaginală cu Ciupercă: Ce Este, Care Sunt Simptomele, De Ce Apare și Cum Se Tratează?

Infecție Vaginală cu Ciupercă: Ce Este, Care Sunt Simptomele, De Ce Apare și Cum Se Tratează?

Ce Este Vaginismul? Cum Se Tratăm Vaginismul?

Ce Este Vaginismul? Cum Se Tratăm Vaginismul?

Sângerarea de implantare: Ce este, cum, când apare?

Sângerarea de implantare: Ce este, cum, când apare?

Chistul Ovarian: Ce Este?

Chistul Ovarian: Ce Este?

Cum se ameliorează durerea menstruală? De ce apare?

Cum se ameliorează durerea menstruală? De ce apare?

Perioada Ovulației: Ce Este, Simptomele, Metodele de Calculare

Perioada Ovulației: Ce Este, Simptomele, Metodele de Calculare

Ce Este Sarcina Boşă, Simptomele și Tratamentul

Ce Este Sarcina Boşă, Simptomele și Tratamentul

Curățarea Zonei Genitale

Curățarea Zonei Genitale

Cum Ar Trebui Să Fie Viața Sexuală În Timpul Sarcinii?

Cum Ar Trebui Să Fie Viața Sexuală În Timpul Sarcinii?

Ce este virusul herpesului, simptomele, contagiozitatea și tratamentul

Ce este virusul herpesului, simptomele, contagiozitatea și tratamentul

Chistul de Ciocolată: Cauze și Simptome

Chistul de Ciocolată: Cauze și Simptome

Anomalii congenitale

Anomalii congenitale

Ce Este Nașterea Prin Epidurala (Nașterea Normală cu Epidurală)?

Ce Este Nașterea Prin Epidurala (Nașterea Normală cu Epidurală)?

Ce Este Cervical Cerclage?

Ce Este Cervical Cerclage?

Ce este mâncărimea vaginală și ce o cauzează?

Ce este mâncărimea vaginală și ce o cauzează?

Ce este menopauza? Care sunt simptomele menopauzei?

Ce este menopauza? Care sunt simptomele menopauzei?

Ce cauzează arsura la stomac în timpul sarcinii? Cum se tratează?

Ce cauzează arsura la stomac în timpul sarcinii? Cum se tratează?

Ce este estrogenul? Cum se poate crește nivelul de estrogen?

Ce este estrogenul? Cum se poate crește nivelul de estrogen?

Ce Este Chistul de Ciocolată

Ce Este Chistul de Ciocolată

Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian

Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian

Endometrioza – una dintre pricipalele cauze ale infertilității

Endometrioza – una dintre pricipalele cauze ale infertilității

Tumorile benigne ale sânului

Tumorile benigne ale sânului

Buletin “Sănătate” – Num.17, 2018

Buletin “Sănătate” – Num.17, 2018

Vineri, 8 Mai 2015 - Consultaţii Ginecologie în Bucureşti

Vineri, 8 Mai 2015 - Consultaţii Ginecologie în Bucureşti

Afișează tot