23 august 2023
10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii
Pillula de a doua zi, denumită astfel deoarece se utilizează în ziua următoare după raportul sexual, este una dintre metodele de contracepție de urgență.
În special, întrebările frecvente ale pacientelor precum „Ce este pillula de a doua zi și cum acționează, de unde pot obține pillula de a doua zi, ce trebuie să am în vedere în utilizarea pillulei de a doua zi?” sunt răspunse în acest articol.
Cuprins
Pillula de a doua zi: Ce este, când și cum se folosește? Ce este Pillula de a doua zi? Ce face Pillula de a doua zi? Cum asigură Pillula de a doua zi protecție? Cum se utilizează Pillula de a doua zi? Când se utilizează Pillula de a doua zi? Cât timp este eficientă Pillula de a doua zi? Care sunt efectele secundare ale pilulei de a doua zi? Ce trebuie să aveți în vedere după utilizarea pilulei de a doua zi?Pillula de a doua zi, disponibilă fără prescripție medicală la farmacii, este de obicei oferită într-un singur pachet și conține substanțele active ulipristal acetat și levonorgestrel. Aceste pastile sunt utilizate ca metodă de contracepție de urgență. Utilizarea este destul de simplă și sunt folosite în cazurile de raporturi sexuale neprotejate sau în absența măsurilor de protecție în timpul actului sexual. De exemplu, ruperea prezervativului sau ieșirea bruscă a acestuia, deplasarea spiralei sau uitarea utilizării pilulelor contraceptive sunt situații frecvent întâlnite în care pillula de a doua zi reprezintă prima opțiune.
Aceasta este utilizată pentru prevenirea sarcinilor neplanificate și trebuie administrată imediat după raportul sexual. În acest fel, accidentele apărute în timpul raportului sau sarcinile neplanificate cauzate de raporturile neprotejate pot fi prevenite. De asemenea, poate preveni efectele negative ale sarcinilor neplanificate. Printre metodele de contracepție de urgență, pillula de a doua zi este adesea preferată, deoarece este de obicei disponibilă într-o singură doză și este eficientă în influențarea ovulației sau a implantării în cazul femeilor. De asemenea, pillula de a doua zi este preferată în metodele de protecție de urgență datorită disponibilității sale fără prescripție medicală și accesibilității ușoare la farmacii.
Este important să înțelegeți mecanismul acestor medicamente și cum să le utilizați corect. Medicamentele de contracepție care conțin ulipristal acetat, cel mai frecvent întâlnit pe piață, acționează prin influențarea legării hormonului progesteron. În funcție de momentul utilizării, poate afecta nivelul estrogenului, poate reduce grosimea endometrială și poate întârzia ovulația (eliberarea ovulului). Astfel, se împiedică implantarea ovulului fertilizat în endometru, eliberarea ovulului din trompa uterină pentru fertilizare sau migrarea spermei către ovul.
Diversitatea medicamentelor disponibile pe piață poate varia în funcție de țară. Din acest motiv, mecanismele de acțiune ale fiecărui medicament pot diferi în funcție de ingredientul activ. Cu toate acestea, ceea ce este comun în toate este prevenirea sarcinilor nedorite atunci când sunt administrate cât mai devreme posibil. În Turcia, cea mai frecvent utilizată metodă de contracepție de urgență sunt pastilele de doză unică care conțin ulipristal acetat. În unele cazuri, poate fi recomandată administrarea a două doze, la intervale.
Una dintre cele mai mari greșeli în utilizarea acestui medicament este credința că trebuie administrat la 1 zi după raportul sexual neprotejat. Totuși, cele mai mari efecte se obțin atunci când medicamentul este administrat imediat după raportul sexual, adică cât mai curând posibil. Conform datelor cunoscute, riscul de sarcină este prevenit în primele 72 de ore. Cu toate acestea, administrarea cât mai repede posibil reduce cu succes acest risc. Modul de utilizare poate varia în funcție de ingredientul activ al medicamentului. De obicei, este disponibil sub formă de pastilă unică într-un pachet, cu marca imprimată pe ambele părți. În unele cazuri, sunt recomandate două doze. Acest lucru presupune administrarea a două pastile la intervale pentru a asigura protecția de urgență.
Unul dintre efectele secundare ale acestui medicament este voma, care poate afecta negativ pacientul. Nu trebuie utilizate medicamente antiemetice (care inhibă voma) împreună cu aceste pastile. În caz de vomă, eficacitatea medicamentului poate scădea, iar măsuri suplimentare de contracepție de urgență sunt recomandate. Voma în primele 3 ore după administrarea pillulei de a doua zi nu este dorită și necesită o utilizare repetată a medicamentului. Pillula de a doua zi trebuie administrată cât mai curând posibil după raportul sexual și previne sarcina. În funcție de faza ciclului menstrual al femeii în care este administrată, poate avea efecte hormonale sau structurale pentru a preveni fertilizarea sau implantarea zigotului fertilizat. Din acest motiv, este dificil de determinat exact câte zile este eficientă pillula de a doua zi. Cu toate acestea, trebuie știut că medicamentul trebuie administrat în maxim 3 zile după raportul sexual.
După utilizarea pilulei de a doua zi, pot apărea efecte secundare frecvente sau rare. În special, sângerările între menstruații și întârzierile în perioada menstruală pot îngrijora pacientul cu privire la sarcină sau la eșecul metodei de protecție. Pilulele de a doua zi pot afecta direct ritmul ovulației, provocând modificări în ciclul menstrual. Din acest motiv, momentul sângerării poate varia. De asemenea, schimbarea structurii țesutului uterin pentru a preveni implantarea poate duce la sângerări ușoare după utilizarea medicamentului. Această sângerare de câteva zile nu are legătură cu sângerarea de implantare în sarcină sau cu menstruația. Severitatea sângerării trebuie evaluată, iar sângerările ușoare sunt de obicei așteptate. În acest caz, se recomandă citirea informațiilor din prospectul medicamentului și pregătirea pentru posibile efecte secundare. Efectele secundare notabile includ:
Aceste efecte secundare sunt frecvente și așteptate. Scopul principal al pilulei de a doua zi este prevenirea sarcinii înainte de apariția acesteia sau eliminarea ovulului fertilizat înainte de implantare. Totuși, aceste medicamente nu previn sarcinile deja încheiate și nu sunt destinate întreruperii sarcinii dorite. Prin urmare, utilizarea lor este inutilă dacă sarcina este deja pozitivă. De asemenea, pilulele de a doua zi nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală după raportul sexual neprotejat.
Este important să aveți informații înainte de a utiliza pilula de a doua zi și să fiți conștient de scopul acestei metode de protecție. Este o mare greșeală să credeți că pilula de a doua zi este eficientă pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală sau pentru avortul dorit. Pilula de a doua zi este eficientă dacă este administrată în primele 3 zile după raportul sexual și previne sarcina înainte de apariția acesteia. Nu este o metodă de protecție pe termen lung și este cea mai frecvent utilizată metodă de contracepție de urgență. Prin urmare, după utilizarea pilulei de a doua zi, este recomandat să consultați un medic pentru a continua utilizarea unor metode de protecție pe termen lung. Utilizarea frecventă a pilulei de a doua zi sau utilizarea acesteia după fiecare raport sexual neprotejat poate cauza probleme semnificative. De asemenea, utilizarea prelungită a acestui medicament poate afecta ciclul menstrual și poate provoca schimbări hormonale serioase. Este recomandat să consultați un medic înainte de a trece la metode de protecție pe termen lung, deoarece unele medicamente cu doze mari de hormoni pot reduce eficiența metodelor de protecție pe termen lung. În special, pilulele contraceptive pot deveni mai puțin eficiente în combinație cu pilula de a doua zi.
După utilizarea contracepției de urgență, nu este necesară o urmare obligatorie sau o consultație medicală, cu excepția situațiilor anormale. Totuși, în unele cazuri pot apărea sângerări excesive, întârzierea menstruației, dureri menstruale severe, greață și vomă. Acestea sunt condiții rare și neașteptate, care pot fi efecte secundare evidente ale medicamentului sau pot semnala alte patologii. Prin urmare, consultarea unui medic poate fi necesară.
Pentru a discuta despre metodele de protecție de urgență după raportul sexual neprotejat, a verifica posibilele efecte secundare ale pilulei de a doua zi sau pentru a obține consultanță privind alte metode de protecție, puteți consulta medicul dumneavoastră.
Data ultimei actualizări: 22 Şubat 2023
Data publicării: 22 Şubat 2023
6 min
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Doctorii Secției
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Obstetrică și Ginecologie
Articole evidențiate
23 august 2023
10 modalități de a preveni infecțiile tractului urinar în timpul sarcinii
500 citit de ori
20 septembrie 2023
10 întrebări despre menopauză și tratamentele pentru menopauză
03 noiembrie 2023
Amânarea menstruației: cât de corectă este?
21 august 2023
Ce Este Mamografia? Când Se Efectuează?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce Este Neregularitatea Menstruală? Care Este Tratamentul?
500 citit de ori
23 august 2023
Întârzierea Menstruală: Ce Este, Care Sunt Simptomele, Ce Cauzează?
500 citit de ori
23 august 2023
Sindromul Premenstrual (PMS) și Tratamentul Său
500 citit de ori
23 august 2023
Medicamente pentru inducerea menstruației: Ce sunt și la ce sunt bune?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce este secreția? De ce apare?
500 citit de ori
23 august 2023
Beta HCG: Ce este și care ar trebui să fie valoarea?
500 citit de ori
23 august 2023
Infecții Transmisibile pe Cale Sexuală: Ce sunt, Tipuri, Simptome, Tratament și Metode de Prevenire
500 citit de ori
23 august 2023
Pilula contraceptivă: Ce este, Avantaje și dezavantaje, Modul de utilizare, Efecte secundare
500 citit de ori
23 august 2023
Negi Genitali și Tratamentul Lor
500 citit de ori
23 august 2023
Vaccinul HPV: Ce este, cui și când poate fi administrat?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce este steriletul? Când și cum se introduce steriletul?
500 citit de ori
23 august 2023
Infecție Vaginală cu Ciupercă: Ce Este, Care Sunt Simptomele, De Ce Apare și Cum Se Tratează?
500 citit de ori
23 august 2023
Ce Este Vaginismul? Cum Se Tratăm Vaginismul?
500 citit de ori
23 august 2023
Sângerarea de implantare: Ce este, cum, când apare?
500 citit de ori
23 august 2023
Chistul Ovarian: Ce Este?
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Cum se ameliorează durerea menstruală? De ce apare?
21 septembrie 2023
Perioada Ovulației: Ce Este, Simptomele, Metodele de Calculare
11 octombrie 2023
Ce Este Sarcina Boşă, Simptomele și Tratamentul
11 octombrie 2023
Curățarea Zonei Genitale
11 octombrie 2023
Cum Ar Trebui Să Fie Viața Sexuală În Timpul Sarcinii?
11 octombrie 2023
Ce este virusul herpesului, simptomele, contagiozitatea și tratamentul
09 noiembrie 2023
Chistul de Ciocolată: Cauze și Simptome
09 noiembrie 2023
Anomalii congenitale
12 decembrie 2023
Ce Este Nașterea Prin Epidurala (Nașterea Normală cu Epidurală)?
12 decembrie 2023
Ce Este Cervical Cerclage?
09 februarie 2024
Ce este mâncărimea vaginală și ce o cauzează?
03 aprilie 2024
Ce este menopauza? Care sunt simptomele menopauzei?
17 aprilie 2024
Ce este estrogenul? Cum se poate crește nivelul de estrogen?
25 octombrie 2024
Ce Este Chistul de Ciocolată
25 octombrie 2024
Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian
26 octombrie 2024
Tumorile benigne ale sânului
26 octombrie 2024
Buletin “Sănătate” – Num.17, 2018
26 octombrie 2024
Vineri, 8 Mai 2015 - Consultaţii Ginecologie în Bucureşti