20 august 2023
10 întrebări despre COVID-19 la copii
La bebeluși și copii, se pot observa probleme de somn, cum ar fi adormirea cu întârziere, somnuri scurte în timpul zilei și trezirea frecventă în timpul nopții. Dr. Esra Kutlu, specialist în Pediatrie la Anadolu Sağlık Merkezi, subliniază că părinții pot depăși problemele de somn întâmpinate de bebelușii cu vârsta între 0 și 3 ani cu răbdare și atenție. „Atunci când învățăm bebelușii să adoarmă singuri, trebuie să nu uităm că plânsul este o reacție foarte naturală. Cu toate acestea, dacă suntem alături de ei și le oferim suport în timp ce plâng, legătura de încredere și iubire pe care o construim nu va avea de suferit”, a declarat Dr. Esra Kutlu, oferind informații importante despre acest subiect.
Cauzele tulburărilor de somn pot fi factori de mediu sau factori specifici bebelușului. Printre factorii de mediu se numără temperatura camerei (care ar trebui să fie între 16-22 grade Celsius), umiditatea (între 40-60%), iluminarea (ar trebui să fie întunecată sau slabă), pliurile cearșafului, alimentația excesivă înainte de somn, anumite medicamente (cum ar fi antihistaminicele sau medicamentele pentru răceală), inconsistența în aplicarea regulilor de somn de către persoanele care îngrijesc bebelușul, nivelul de stres al mamei și depresia în perioada sarcinii. Factorii specifici bebelușului pot include: pielea uscată (care se întinde și se mânjește), refluxul, rinita alergică, colicile, erupția dentară, hipertrofia adenoidelor, apneea în somn, deficitul de atenție, tulburarea de hiperactivitate, astmul, autismul, obezitatea și anemia prin deficit de fier.
Durata zilnică de somn a unui bebeluș variază în funcție de lună și intervalul de vârstă. În perioada nou-născutului, dacă bebelușul nu are probleme fizice, se așteaptă ca somnul să fie de asemenea regulat. Între 5 și 8 luni, bebelușii dorm de obicei 3 nap-uri de zi și în total 3-3,5 ore. Somnul de noapte durează 10-11 ore. Între 9 și 14 luni, majoritatea bebelușilor dorm de două ori în timpul zilei, în total 2,5-3,5 ore. Noaptea, ei pot dormi 10-11 ore neîntrerupt. Între 15 și 18 luni este perioada de tranziție către un singur nap de zi pentru bebeluși. În medie, aceștia pot dormi 2,5-3 ore. Dacă somnul de noapte este și el de 10-11 ore, atunci se poate considera că a fost stabilit un program ideal de somn. După 24 de luni, somnul de zi este de aproximativ 2 ore. La 2,5 ani, durata somnului de zi este de 1,5-2 ore, iar somnul de noapte este neîntrerupt timp de 10-11 ore.
În primele 4 luni, este foarte valoros să aveți mult contact cu bebelușul. Cu toate acestea, după a patra lună, nu este corect să se sprijine bebelușul pentru a adormi. Această situație face mai dificil pentru bebeluș să adoarmă și să aibă un somn neîntrerupt. Bebelușii pot să se trezească la fiecare 60-90 de minute. Un bebeluș obișnuit cu metode de adormire precum legănatul, alăptatul, dormitul împreună sau mângâierea, va avea nevoie de același suport în fiecare ciclu de somn. De asemenea, stresul generat de a lăsa bebelușul singur într-o cameră sau de a-l forța să adoarmă singur poate face și mai dificilă tranziția către somn. Este foarte important ca bebelușul să nu simtă niciodată că mama îl părăsește. Educația pentru somn ar trebui începută cât mai devreme, de la 4-6 luni. După primele 3-5 zile, tatăl sau alte persoane care ajută la îngrijirea bebelușului pot continua procesul. Educația pentru somn trebuie să înceapă întotdeauna seara și trebuie stabilită o oră potrivită pentru culcare și trezire.
Pentru prematuri, trebuie planificat în funcție de vârsta corectată. Nu uitați să consultați medicul dacă nu obțineți rezultate eficiente din educația somnului.
Lucruri de evitat:
Data ultimei actualizări: 13 Ocak 2022
Data publicării: 13 Ocak 2022
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică