20 august 2023
11 recomandări pentru un somn sănătos la copiii cu vârsta între 0 și 3 ani
Varicela este o boală contagioasă caracterizată prin erupții cutanate roșii. Deși apare în principal la copii, poate afecta persoane de toate vârstele. Erupțiile de pe corp se pot transforma în vezicule cu puroi. Alte simptome pot include febră mare, dureri de cap, dureri corporale, slăbiciune și pierderea apetitului. Simptomele varicelei încep să apară la aproximativ 10-21 de zile după infectare și sunt de obicei ușoare sau moderate. Cea mai frecventă modalitate de transmitere a varicelei este prin aerosoli respiratori, dar poate fi transmisă și prin contact direct sau contact cu suprafețe infectate. Varicela poate fi de obicei tratată acasă și se pot folosi medicamente pentru reducerea febrei și pentru ameliorarea mâncărimii.
Varicela este o boală cauzată de virusul varicella zoster, care se caracterizează prin apariția de vezicule umplute cu lichid și erupții cutanate, provocând oboseală și epuizare la copii. Varicela este o boală contagioasă și, având în vedere că poate fi prevenită prin vaccinare, ocupă un loc important în calendarul de vaccinare al bebelușilor stabilit de Ministerul Sănătății. Virusul care cauzează varicela poate provoca, de asemenea, zona zoster. Deși varicela poate fi mai ușor tolerată în copilărie, la vârste mai înaintate poate provoca simptome mai severe. În timpul sarcinii, varicela poate duce chiar la moartea fătului.
Virusul varicelei are o perioadă de incubare de aproximativ 10-20 de zile și se manifestă prin vezicule umplute cu lichid și erupții cutanate. Începutul varicelei se caracterizează prin pete roz ușoare pe piele. Febra și oboseala sunt simptome frecvente ale varicelei la copii. Petele roz ușoare se transformă în vezicule roșii umplute cu lichid pe măsură ce boala progresează. Pierderea apetitului, oboseala, lipsa de energie și secrețiile nazale sunt simptomele varicelei la bebeluși. Veziculele umplute cu lichid încep să se usuce și să formeze cruste după aproximativ 12-24 de ore, iar altele noi apar în locul lor. Veziculele sunt frecvent întâlnite pe trunchi, dar mai rar pe brațe, între păr și față. Boala, care provoacă mâncărimi intense, poate lăsa cicatrici dacă veziculele sunt sparte.
Varicela apare de obicei la copiii de vârstă preșcolară, dar poate afecta și copiii de vârstă școlară. Deoarece este o boală contagioasă, copiii care frecventează școala trebuie să evite folosirea obiectelor personale ale colegilor și contactul apropiat pentru a preveni infectarea. Vaccinul împotriva varicelei ar trebui administrat pentru prevenirea acestei boli. Vaccinul se face după ce copilul a împlinit vârsta de un an. Deși nu are efecte secundare grave, poate provoca iritabilitate, disconfort și febră ușoară la unii copii. Un aspect important al vaccinului este perioada de 6 săptămâni de după vaccinare, în care nu trebuie utilizate medicamente care conțin salicilați, cum ar fi aspirina.
Varicela nu necesită tratamente medicamentoase și poate fi gestionată prin odihnă adecvată, consum de lichide și o alimentație sănătoasă. Boala durează aproximativ 7 zile, dintre care aproximativ 3 zile sunt caracterizate de febră ridicată. În această perioadă, medicul poate prescrie medicamente pentru scăderea febrei. Se recomandă băi cu apă călduță pentru a reduce febra. Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de varicelă este ce ajută la ameliorarea mâncărimii. Pentru a reduce mâncărimea, medicul poate prescrie creme și loțiuni. Aplicarea regulată a cremelor și loțiunilor care previn mâncărimea este recomandată pentru a evita riscul de infecție cauzat de spargerea veziculelor.
Data ultimei actualizări: 13 Nisan 2018
Data publicării: 12 Nisan 2018
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică