20 august 2023
11 recomandări pentru un somn sănătos la copiii cu vârsta între 0 și 3 ani
Somnul scurt în timpul zilei, dificultatea de a adormi, treziri frecvente pe parcursul nopții... Problemele de somn cele mai frecvente întâmpinate de părinții de bebeluși noi pot fi depășite printr-un proces de educație corect. Prin educația și consilierea pentru somn, atât bebelușii, cât și părinții pot avea un somn odihnitor.
Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale îngrijirii pentru dezvoltarea bebelușilor și a copiilor mici, având dimensiuni fiziologice, mentale și psihologice. Pe de altă parte, având în vedere impactul său asupra calității vieții părinților, este un subiect cu efecte nu doar individuale sau familiale, ci și sociale și economice. Stabilirea unui program de somn sănătos pentru bebeluși și familii nu este întotdeauna ușor. În acest context, educația și consultanța în domeniul somnului joacă un rol salvator, oferind părinților o gură de aer proaspăt.
Consultant de Somn la Anadolu Sağlık Merkezi
Pentru a obține informații despre acest serviciu de educație și consultanță oferit de spitalul nostru și pentru a afla cum se rezolvă problemele de somn ale bebelușilor, am adresat întrebările noastre Consultantului de Somn de la Anadolu Sağlık Merkezi, Gamze Baş.
În cele mai simple cuvinte, educația pentru somn reprezintă un proces care include practica de a-i învăța pe bebelușii care sunt obișnuiți să doarmă în brațe, în timp ce sug sau sunt legănați, să renunțe la aceste obiceiuri și să-și regleze rutina de somn. Printre problemele cu care se confruntă cel mai adesea familiile se numără somnul scurt în timpul zilei, dificultățile de a adormi și trezirea frecventă pe parcursul nopții. Prin serviciul nostru de consultanță pentru somn, oferim îndrumare pentru rezolvarea acestor probleme de somn întâmpinate de familii.
Perioada de 0-3 luni este atât perioada în care bebelușul se adaptează la viața de după naștere, cât și perioada de acomodare după cele 9 luni de sarcină. În această perioadă, bebelușii se hrănesc foarte frecvent pentru a-și completa dezvoltarea și sunt mai predispuși să doarmă. Chiar și în aceste luni, pot apărea probleme de somn. În general, în feedback-ul pe care îl primim de la familii, adesea auzim fraze de genul „Primele 3 luni au fost minunate, dar începând cu luna a patra, totul s-a schimbat și întreaga noastră rutină s-a distrus.” Cauza acestei situații este apariția regresiei de somn, care face parte din procesul de dezvoltare. Dacă nu se intervine în atacul de luna a patra, problemele de somn pot deveni permanente. Prin urmare, educația pentru somn poate începe începând cu luna a patra. În perioada de 0-3 luni, oferim sugestii privind metodele de adormire, tehnicile de relaxare și durata somnului.
Numărul familiilor care sunt nevoite să-și schimbe preferințele de muncă și viață din cauza problemelor de somn ale bebelușilor sau care se confruntă cu dificultăți majore în dezvoltarea psihologică importantă, precum atașamentul părinte-copil, nu este deloc neglijabil. Ascultăm mai întâi problemele de somn cu care se confruntă familiile care apelează la serviciul nostru de consultanță pentru somn. Creăm un program de somn proporțional cu așteptările bebelușului și ale familiei. Programul acoperă o perioadă medie de 30 de zile. Evaluăm și discutăm pașii care trebuie corectați în fiecare zi, pe baza perioadelor de 24 de ore, prin întâlniri online. Aceste întâlniri pot fi, de asemenea, față în față, în funcție de cerințele familiei. Fiecare bebeluș este unic, astfel că este foarte important să cunoaștem bine bebelușul și să acționăm conform caracteristicilor sale. Educarea somnului este, de fapt, o formă de schimbare a comportamentului. Din acest motiv, putem considera normal ca bebelușii să răspundă prin plâns la noul program. Este important să le arătăm că suntem acolo pentru ei atunci când au nevoie, în toate etapele procesului. În întâlnirile noastre premergătoare educației, discutăm despre posibilele reacții la schimbările de comportament și răspundem la toate întrebările legate de proces. Pentru succesul educației, este foarte important să fim hotărâți, consistenți și să aplicăm toate regulile.
În primele săptămâni, ne concentrăm pe stabilirea unui program de somn și hrănire pentru bebeluș și pe asigurarea adaptării acestuia la noul proces. În această perioadă, nu facem modificări ale metodelor de adormire cu care bebelușul este obișnuit. Pentru bebelușii care dorm cu suport, pot exista mai multe forme de suport. Totuși, atunci când se renunță la un tip de suport, trebuie să se continue cu un alt suport diferit. De exemplu, dacă renunțăm la suportul oferit de alăptare, ar trebui să continuăm cu adormirea în brațe sau cu o altă metodă de adormire la care bebelușul este obișnuit. Renunțarea simultană la toate formele de suport este, de asemenea, o metodă, dar din cauza oboselii pe care o poate provoca atât mamei cât și bebelușului, abordarea graduală este mai potrivită. În săptămânile a doua și a treia, reducem treptat suporturile cu care bebelușul era obișnuit până în acel moment și, conform recomandărilor specialistului în sănătatea și boli ale copilului, ajustăm și hrănirea nocturnă.
Orice persoană responsabilă de îngrijirea bebelușului poate aplica educația pentru somn. În special pentru bebelușii care dorm cu suport de alăptare, este util să obții sprijin și din partea altor persoane în afară de mamă.
Atunci când bebelușul nostru și familia noastră sunt pregătiți, trecem la metode diferite de educație pentru somn fără suport în noaptea în care bebelușul doarme bine. Procesul de adaptare poate varia de la un bebeluș la altul, așa că nu este corect să oferim durate precise.
La spitalul nostru, considerăm important să evaluăm sănătatea somnului în colaborare cu specialiști în pediatrie.
Aplicăm o abordare holistică în educația pentru somn și, dacă este necesar, obținem suport de la consultantul nostru în alăptare în contextul relației dintre somn și alimentație.
Data ultimei actualizări: 17 Kasım 2023
Data publicării: 17 Kasım 2023
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică