20 august 2023
11 recomandări pentru un somn sănătos la copiii cu vârsta între 0 și 3 ani
Virusul rotavirus este o infecție virală comună care cauzează diaree, în special la copiii cu vârsta sub 5 ani. Studiile au arătat că în fiecare an, la nivel mondial, există aproximativ 100 de milioane de cazuri de gastroenterită cauzate de virusul rotavirus. În prezent, există mai multe vaccinuri disponibile împotriva virusului rotavirus și sunt implementate programe de vaccinare. Cu toate acestea, boala rămâne o problemă de sănătate importantă care afectează încă multe persoane. Care sunt simptomele virusului rotavirus? Cum se transmite? Cum se tratează? Puteți găsi răspunsurile la aceste întrebări și alte detalii pe care le-ați putea dori despre virusul rotavirus în continuarea textului.
Virusul rotavirus este un virus cu ARN dublu, care face parte din familia de viruși Reoviridae. Din cele 9 tipuri diferite de rotavirus, grupul Rotavirus A este cel care provoacă cele mai frecvente infecții. Deși se întâlnește frecvent la copiii cu vârsta între 6 și 24 de luni, infecția cu rotavirus poate apărea și la adulți. Cercetările au arătat că infecția tinde să apară în sezonul de iarnă în țările cu climă temperat, iar în țările cu climă tropicală poate apărea în toate sezoanele. Virusul rotavirus este o problemă importantă de sănătate publică la nivel mondial, în special pentru copii. Prin urmare, prevenirea și tratamentul infecției sunt esențiale pentru sănătatea publică globală.
Virusul rotavirus poate fi prezent în fecale chiar înainte de debutul diareei. Virusul din fecale poate fi răspândit ușor pe alte suprafețe dacă mâinile nu sunt spălate corespunzător după utilizarea toaletei sau schimbarea scutecelor. Consumul de alimente și băuturi contaminate cu fecale este principalul mod de transmitere a infecției, cunoscut sub denumirea de transmitere fecal-orală. În plus, fluidele corporale ale unei persoane infectate cu rotavirus pot contribui la răspândirea bolii.
Perioada de incubare a infecției cu rotavirus poate varia, dar de obicei simptomele apar la 2-4 zile după infectare. Virusul rotavirus se poate manifesta prin diferite simptome, cele mai frecvente fiind diareea și vărsăturile. Simptomele principale ale infecției cu rotavirus sunt:
În plus, dacă infecția cu rotavirus nu este tratată la timp, diareea, vărsăturile și febra ridicată pot duce la dezechilibre de lichide și electroliți în organism și deshidratare, adică pierderea excesivă de lichide. Este important să se solicite imediat ajutorul unui centru de sănătate atunci când se observă semne de deshidratare la copii și adulți. Principalele semne de deshidratare sunt:
Singura metodă de a diferenția rotavirusul de alți patogeni este examinarea microbiologică realizată în laborator. Diagnosticul de rotavirus poate fi stabilit prin examinarea fecalelor în laborator. Totuși, deoarece scopul principal al tratamentului diareei este prevenirea deshidratării, de obicei nu este necesară efectuarea unui diagnostic diferențial.
La copiii și adulții cu sistem imunitar puternic, infecția cu rotavirus se vindecă, de obicei, de la sine în câteva zile. În prezent, nu există un medicament dezvoltat specific pentru rotavirus. Cu toate acestea, pot fi aplicate proceduri terapeutice care ajută la ameliorarea simptomelor legate de infecție. Deoarece boala este caracterizată de diaree severă și vărsături, prevenirea complicațiilor care pot apărea din cauza diareei și vărsăturilor este importantă. În acest caz, pot fi prescrise unele medicamente de către un medic specialist. Totuși, în caz de pierdere severă de lichide, tratamentul poate necesita continuarea în spital. Cea mai bună modalitate de a combate infecția cu rotavirus este consumul adecvat de lichide. Ce ar trebui să facă persoanele care prezintă simptome ale rotavirusului? Metodele care pot fi aplicate în caz de infecție cu rotavirus sunt:
În plus, dacă se observă paliditate a pielii, uscăciunea gurii sau o reducere a cantității de urină, este important să se consulte imediat un centru de sănătate.
Principala cale de transmitere a virusului rotavirus este contactul cu suprafețe contaminate și/sau consumul de alimente și băuturi contaminate. Anumite măsuri pot ajuta la protejarea împotriva rotavirusului. Acestea sunt:
Cea mai cunoscută și eficientă metodă de protecție împotriva virusului rotavirus este vaccinarea. Se recomandă administrarea acestor vaccinuri în special copiilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit. Vaccinurile împotriva rotavirusului, care au început să fie aplicate pentru prima dată în 2006, au redus semnificativ ratele de spitalizare cauzate de infecții. În prezent, în Turcia există două vaccinuri autorizate împotriva virusului rotavirus. Unul dintre acestea conține 5 antigeni împotriva virusului și se administrează în 3 doze. Acest vaccin este de obicei administrat când bebelușul are 2, 4 și 6 luni. Ultima doză se recomandă să fie administrată înainte de împlinirea a 24 de luni.
Celălalt vaccin autorizat în Turcia se administrează în 2 doze și conține 1 antigen împotriva infecției. Acest vaccin se administrează la 2 și 4 luni. Ambele vaccinuri sunt administrate pe cale orală, ceea ce le face ușor de administrat la bebeluși. După vaccinare, pot apărea unele efecte secundare ușoare, similare cu cele observate la alte vaccinuri. Printre acestea se numără:
În plus, deși rar, în unele cazuri pot apărea efecte adverse severe după vaccinare, cum ar fi dureri abdominale severe, diaree și scaune cu sânge. În acest caz, este important să se consulte imediat cel mai apropiat centru de sănătate.
Virusul rotavirus poate provoca complicații severe legate de deshidratare la copii și adulți cu sistem imunitar insuficient de puternic. Deoarece nu există un tratament specific pentru boală, este esențială prevenirea infecției. Prin urmare, trebuie acordată atenție educației privind igiena, în special copiilor de vârstă școlară. De asemenea, este recomandat ca vaccinul împotriva rotavirusului să fie inclus în programele de vaccinare. Dacă observați simptome de diaree sau vărsături la copilul dumneavoastră sau la dumneavoastră, nu ezitați să consultați imediat cel mai apropiat centru de sănătate.
Data ultimei actualizări: 31 Mart 2023
Data publicării: 31 Mart 2023
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică