20 august 2023
11 recomandări pentru un somn sănătos la copiii cu vârsta între 0 și 3 ani
Conform statisticilor, dificultățile de respirație sunt una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite la nou-născuții prematuri. Aproximativ 2-3% din toți nou-născuții și 50% dintre cei născuți înainte de 30 de săptămâni, precum și 20% dintre nou-născuții cu o greutate de naștere sub 2500 de grame, se confruntă cu dificultăți de respirație. Specialiștii de la Centrul Medical Anadolu subliniază că dificultățile de respirație nu sunt întâlnite doar la bebelușii prematuri, ci pot apărea și la toți nou-născuții, adăugând că „incidența dificultăților de respirație în cazul nașterii prin cezariană este de două ori mai mare comparativ cu nașterea pe cale vaginală”.
Nașterea înainte de săptămâna 37 a sarcinii este definită ca naștere prematură, iar cercetările arată că în Turcia aproximativ 8 din 100 de bebeluși se nasc prematur. Nașterea prematură poate duce la apariția unor probleme pentru bebeluși, iar dificultățile de respirație sunt printre cele mai frecvente. Problemele de respirație nu se întâlnesc doar la bebelușii prematuri, ci pot apărea și din alte motive la toți bebelușii. Pe lângă problemele legate de plămâni, dificultățile de respirație pot fi cauzate și de obstrucții în căile respiratorii superioare, boli cardiace congenitale, număr crescut de globule roșii în sânge, anemie, probleme metabolice, infecții sanguine, meningită și sângerări cerebrale.
Simptomele dificultății de respirație includ: un număr de respirații mai mare decât normal, adică între 20-40 pe minut, retracții ale toracelui, dilatarea și închiderea nărilor, sunete de gemete, cianoza (colorarea pielii în albastru) și oprirea intermitentă a respirației. Bebelușii cu dificultăți de respirație pot manifesta, de asemenea, lipsă de apetit pentru supt, slăbiciune și agitație.
Probabilitatea de a întâlni dificultăți de respirație variază în funcție de metoda de naștere. În cazul nașterii naturale, bebelușul se află într-un mediu umed în interiorul uterului, unde ingerează în mod constant lichid amniotic. Acest lichid umple plămânii, iar în timpul nașterii naturale, cantitatea de lichid sintetizată de plămâni scade. Pe măsură ce bebelușul trece prin canalul de naștere, toracele este comprimat, iar o parte din lichid este eliminată din plămâni. Lichidul rămas este absorbit prin vasele limfatice din plămâni. În cazul nașterii prin cezariană, când se decide extragerea bebelușului, de fapt, travaliul nu a început încă și nu au avut loc schimbările hormonale necesare, astfel că lichidul din plămâni nu a scăzut. Bebelușul intră în travaliu cu exces de lichid în plămâni și nu poate elimina acest lichid, deoarece nu trece prin canalul de naștere. Prin urmare, plămânii nu se pot deschide și extinde suficient, provocând dificultăți de respirație. Deși această situație poate apărea și la nașterile naturale, este de aproximativ două ori mai frecventă în cazul nașterilor prin cezariană.
În cazul nașterilor premature, al bebelușilor născuți de mame diabetice, al nașterilor prin cezariană, al bebelușilor care au aspirat prima lor scaună în timpul sarcinii și al bebelușilor cu predispoziție familială, riscul de dificultăți de respirație poate apărea. În unele familii, chiar și bebelușii născuți la termen pot prezenta dificultăți de respirație din cauza deficiențelor genetice ale proteinelor surfactante.
De obicei, dificultățile temporare de respirație la bebeluși se ameliorează în 2 până la 5 zile. Dacă sunt prezente alte probleme legate de plămâni, poate fi necesară utilizarea unui aparat de respirație. În timpul tratamentului, pentru a îmbunătăți funcția pulmonară a bebelușului, surfactantul lipsă este administrat printr-un tub inserat în căile respiratorii. În timp ce se efectuează tratamentele respiratorii, este necesar să se asigure nutriția bebelușului prin administrarea de lichide intravenoase și prin cateterul umbilical. Toate aceste intervenții pot crește riscul de infecție, astfel încât se recomandă, de asemenea, începerea unui tratament cu antibiotice.
Înainte de naștere, pot fi investigate diferite factori care ar putea provoca dificultăți de respirație. În cazurile de diabet al mamei, nașteri de bebeluși mari, amenințarea nașterii premature și boli cardiace congenitale, nașterile ar trebui să aibă loc în centre care dispun de unități de terapie intensivă pentru nou-născuți. Acest lucru poate reduce riscurile de pierdere a bebelușului și problemele viitoare care ar putea apărea.
Data ultimei actualizări: 11 Haziran 2015
Data publicării: 06 Kasım 2015
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică
Sănătate și Boală Pediatrică