Ce este sindromul picioarelor neliniștite? Care sunt simptomele sale?

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune frecventă, care se estimează că afectează aproximativ 10% din populație [1]. Aceasta constă într-o tulburare motorie și neuroologică caracterizată printr-o nevoie de mișcare crescută a picioarelor în timpul repausului sau al perioadelor de imobilitate. Simptomele neplăcute se diminuează prin mișcare, dar pot crește în intensitate seara sau în timpul nopții. Factorii genetici sau de mediu pot fi cauzele subiacente ale acestei afecțiuni. Se știe că simptomele pacienților cu deficiență de fier se agravează. Simptomele se manifestă de obicei în timpul repausului, în special în timpul somnului nocturn, sub formă de impulsuri de mișcare, tulburări de somn și probleme de concentrare.

Ce este sindromul picioarelor neliniștite?

Sindromul picioarelor neliniștite, cunoscut și sub numele de boala Willis-Ekbom, este o tulburare de mișcare cronică și progresivă. Boala a fost descrisă pentru prima dată de Willis în 1683, iar termenul „picioare neliniștite” a fost utilizat pentru prima dată de neurologul Karl-Axel Ekbom în 1945. Ekbom a definit sindromul picioarelor neliniștite ca „un simptom senzorial și o boală motorie care apare în timpul repausului”. Boala se caracterizează prin senzații neplăcute însoțite de impulsul de a mișca picioarele și probleme de somn. Incidența sindromului picioarelor neliniștite a fost estimată la 7,3% în rândul femeilor și 3% în rândul bărbaților [3]. De asemenea, se știe că boala este cea mai frecventă tulburare de mișcare în timpul sarcinii.

Sindromul picioarelor neliniștite poate afecta persoane de toate vârstele și sexe, inclusiv copii, dar prevalența este mai mare în rândul persoanelor de vârstă mijlocie. Prevalența în populația generală variază între 1-15%, iar prevalența în rândul copiilor cu sindromul picioarelor neliniștite este de aproximativ 2% [2]. Sindromul picioarelor neliniștite poate fi clasificat în două tipuri diferite. Primul tip, cunoscut sub numele de debut precoce, este diagnosticat înainte de vârsta de 45 de ani, apare de obicei din cauza unei predispoziții genetice și progresează lent. În cazul debutului tardiv, boala progresează rapid și diagnosticul este stabilit după vârsta de 45 de ani.

Care sunt simptomele sindromului picioarelor neliniștite?

Unul din trei pacienți cu sindromul picioarelor neliniștite necesită tratamente medicale pentru a controla simptomele. Pacienții spun că simptomele apar sau se agravează de obicei în timpul activităților care nu implică mișcare, cum ar fi așezarea sau culcarea. Există o senzație de disconfort și durere care se agravează în absența mișcării. Pacienții cu sindromul picioarelor neliniștite întâmpină adesea dificultăți în descrierea simptomelor lor. Totuși, simptomele comune care contribuie la diagnostic includ:

  • Senzații neplăcute care provoacă dorința de a mișca picioarele,
  • Pulsatii, dureri, mâncărimi, senzație de electricitate și contracții la nivelul picioarelor,
  • Rareori afectează brațele,
  • Senzații care se agravează în timpul repausului,
  • Dispariția temporară a disconfortului în timpul mișcării,
  • Senzatia de mișcare involuntară a picioarelor seara sau în timpul somnului,
  • Tulburări de somn, dificultăți de adormire și menținerea somnului,
  • Dorința de a se ridica din pat pentru a mișca picioarele în timpul somnului,
  • Oboseală și dorința de a dormi în timpul zilei,
  • Schimbări de comportament și stare de spirit,
  • Comportamente repetitive, cum ar fi lovirea picioarelor,
  • Deficit de atenție și probleme de concentrare,
  • Dificultăți în amintirea anumitor lucruri,
  • Depresie și anxietate.

Ce cauzează sindromul picioarelor neliniștite?

Cauza sindromului picioarelor neliniștite nu este încă complet înțeleasă. Se consideră că este legată de modul în care funcționează ganglionii bazali din creier, care sunt responsabili pentru generarea mișcării. Ganglionii bazali utilizează un hormon numit dopamină pentru a reglementa mișcările corpului. Dacă acești ganglioni din creier nu primesc cantitatea necesară de dopamină, nu pot regla mișcările eficient. Această situație poate duce la apariția sindromului picioarelor neliniștite. Cauzele sindromului picioarelor neliniștite pot fi rezumate astfel:

  • Genetic: Există o predispoziție genetică pentru sindromul picioarelor neliniștite. Prezența acestei boli la părinți și frați reprezintă un risc potențial pentru individ.
  • Deficit de fier: Se consideră că simptomele sindromului picioarelor neliniștite sunt legate de nivelurile scăzute de fier din organism. În unele cazuri, corectarea deficitului de fier poate duce la ameliorarea simptomelor sindromului.
  • Medicamente: Utilizarea anumitor grupuri de medicamente poate cauza sindromul picioarelor neliniștite sau poate agrava simptomele existente. De aceea, este important să se discute despre medicamentele utilizate cu medicul.
  • Sarcină: Schimbările hormonale și deficiențele de fier și vitamine în timpul sarcinii pot agrava simptomele sindromului. De asemenea, în unele cazuri, sindromul picioarelor neliniștite poate apărea în timpul primei sarcini și mai ales în trimestrul trei. Simptomele dispar de obicei după naștere.
  • Insuficiență renală: O situație frecvent întâlnită în insuficiența renală este anemia. Defecțiunile rinichilor pot duce la scăderea depozitelor de fier. Aceasta și alte schimbări în chimia corporală pot cauza sindromul sau pot agrava sindromul existent.
  • Probleme ale măduvei spinării: Sindromul picioarelor neliniștite este o boală neurologică. Această afecțiune poate apărea în cazul în care măduva spinării este deteriorată sau rănită. De asemenea, aplicarea anesteziei asupra măduvei spinării poate crește riscul de apariție a bolii.
  • Neuropatie periferică: Factori precum diabetul pot cauza uneori daune nervilor din mâini și picioare.
  • Boli reumatice: Sindromul picioarelor neliniștite poate dezvolta împreună cu boli precum fibromialgia, osteoartrita și artrita reumatoidă.
  • Diabetul zaharat de tip 2: Un alt caz în care frecvența sindromului picioarelor neliniștite crește este diabetul zaharat. În rândul pacienților diabetici, sindromul picioarelor neliniștite poate apărea în proporție de 17-27% [2].
  • Scleroza multiplă: Scleroza multiplă și sindromul picioarelor neliniștite sunt două boli care pot apărea împreună și sunt considerate cauze secundare una pentru cealaltă.

Cum se diagnostică sindromul picioarelor neliniștite?

Pentru diagnosticarea sindromului picioarelor neliniștite, medicii specialiști vor solicita un istoric medical complet și un istoric genetic după un examen fizic. Deoarece nu există un test specific pentru diagnosticarea sindromului picioarelor neliniștite, specialiștii pot solicita examene neurologice și teste de sânge pentru a exclude alte boli și a înțelege cauza simptomelor. De asemenea, pot fi recomandate teste și studii de somn pentru evaluarea condițiilor de somn. Diagnosticul sindromului picioarelor neliniștite la copii este relativ mai dificil, deoarece copiii nu pot exprima complet simptomele și senzațiile pe care le simt. În plus, simptomele sindromului pot fi asemănătoare cu cele ale deficitului de atenție și hiperactivitate sau durerile de creștere la copii, ceea ce poate complica diagnosticul. Medicii pot investiga următoarele întrebări pentru diagnosticul sindromului picioarelor neliniștite:

  • Pacientul simte o nevoie de a mișca picioarele din cauza unor senzații de durere și tragere?
  • Simptomele apar sau se agravează în timpul odihnei sau al imobilității?
  • Există relaxări parțiale sau complete în timpul întinderii, mersului sau exercițiilor fizice?
  • Simptomele apar sau se agravează în general seara sau în timpul nopții?
  • Care sunt condițiile medicale cunoscute în istoricul medical, există alte probleme de sănătate care ar putea cauza aceste simptome?

Ce ajută în sindromul picioarelor neliniștite?

Există câteva măsuri care pot fi aplicate pentru a controla simptomele ușoare ale sindromului picioarelor neliniștite, conform recomandărilor medicului. Aceste măsuri nu au scopul de a trata sindromul, ci de a ameliora simptomele neplăcute. Deoarece simptomele pot afecta negativ viața de zi cu zi, pot cauza dificultăți în a adormi sau pot afecta calitatea somnului, iată câteva sugestii care pot fi utile:

  • Exercițiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe bicicletă aerobică sau pe bicicletă staționară și plimbările rapide, pot ajuta la controlul simptomelor.
  • Întinderi și masaje ușoare pot fi efectuate pe parcursul zilei.
  • Se recomandă adoptarea unor obiceiuri bune de somn, cum ar fi evitarea vizionării televizorului, utilizării computerului sau telefonului înainte de culcare. Lipsa unui somn suficient și de calitate poate agrava simptomele.
  • Menținerea picioarelor într-o baie de apă caldă, aplicarea de comprese calde sau reci pe picioare poate oferi o ușurare temporară a simptomelor neplăcute.
  • Reducerea stresului general prin meditație și yoga, precum și consultarea unui specialist în sănătate mintală, dacă este necesar.

Cum se tratează sindromul picioarelor neliniștite?

În unele cazuri, simptomele sindromului picioarelor neliniștite pot fi ameliorate prin tratarea afecțiunilor medicale subiacente, cum ar fi deficitul de fier. Suplimentele de fier pot fi administrate pe cale orală sau intravenoasă pentru a corecta deficitul. Utilizarea suplimentelor de fier trebuie să fie efectuată sub supraveghere medicală, după ce nivelul de fier din sânge a fost verificat. Unele medicamente utilizate pentru tratamentul sindromului picioarelor neliniștite sau al afecțiunii medicale cauzatoare nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Pentru informații detaliate, este recomandat să discutați cu medicul despre starea dumneavoastră de sarcină și starea generală de sănătate.

Există diverse medicamente care pot fi prescrise pentru a reduce disconfortul picioarelor. Deși majoritatea medicamentelor au fost dezvoltate pentru tratarea altor afecțiuni, ele pot fi utile și în tratamentul sindromului picioarelor neliniștite. Cele mai frecvent utilizate medicamente sunt cele care cresc nivelul de dopamină din creier. Acestea pot fi utilizate, conform recomandării medicului, în cazurile de sindrom picioarelor neliniștite de intensitate medie sau severă. Alte medicamente care pot fi prescrise includ cele care afectează canalele de calciu, relaxantele musculare, medicamentele pentru somn și opioidele pentru gestionarea simptomelor severe. Este posibil ca unele sau mai multe medicamente să fie utilizate în combinație, în funcție de simptomele pacientului și severitatea acestora.

Cum se previne sindromul picioarelor neliniștite?

Nu există o metodă cunoscută pentru prevenirea sindromului picioarelor neliniștite. Totuși, tratamentul problemelor de sănătate subiacente și reducerea stresului prin schimbări în stilul de viață sunt măsuri preventive care pot fi luate.

Combaterea sindromului picioarelor neliniștite poate fi dificilă, deoarece este o problemă de sănătate care poate afecta negativ calitatea vieții, abilitatea de a adormi și de a rămâne adormit. Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat aveți simptome ale sindromului picioarelor neliniștite, se recomandă să consultați un specialist în domeniu sau un neurolog pentru a obține informații mai detaliate despre simptome, diagnostic și tratament.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Medicină Nucleară

Medicină Nucleară

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze

Medicină Nucleară

Conf. Dr. Kezban Berberoğlu

Gebze

Medicină Nucleară

Conf. Dr. Kezban Berberoğlu

Afișează tot

Articole evidențiate

Cafeaua excesivă și stresul pot cauza tremurat

Cafeaua excesivă și stresul pot cauza tremurat

Laboratoriu de Somn

Laboratoriu de Somn

Ce Este Afazia, Care Sunt Tipurile, Diagnosticarea și Tratamentul

Ce Este Afazia, Care Sunt Tipurile, Diagnosticarea și Tratamentul

Ce Este Boala Alzheimer? Simptomele și Tratamentul

Ce Este Boala Alzheimer? Simptomele și Tratamentul

Ce Este Bună pentru Durerile de Cap? Cum Se Ameliorează Durerile de Cap?

Ce Este Bună pentru Durerile de Cap? Cum Se Ameliorează Durerile de Cap?

Demență (Senilitate): Ce Este, Care Sunt Tipurile, Diagnostic și Tratament

Demență (Senilitate): Ce Este, Care Sunt Tipurile, Diagnostic și Tratament

Epilepsie: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Epilepsie: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Epilepsie: Tipuri de Crize, Simptome și Metode de Tratament

Epilepsie: Tipuri de Crize, Simptome și Metode de Tratament

Ce este meningita, care sunt simptomele, ce o cauzează și cum se poate preveni?

Ce este meningita, care sunt simptomele, ce o cauzează și cum se poate preveni?

Vaccinul pentru Migrenă: Ce Este, Diagnosticul și Metodele de Tratament

Vaccinul pentru Migrenă: Ce Este, Diagnosticul și Metodele de Tratament

Botox pentru Migrenă: Ce Este, Cum și Pe Ce Zone Se Aplică

Botox pentru Migrenă: Ce Este, Cum și Pe Ce Zone Se Aplică

Ce Este Scleroza Multiplă (MS)? Simptomele și Tratamentul

Ce Este Scleroza Multiplă (MS)? Simptomele și Tratamentul

Narkolepsie: Ce Este, Simptome, Cauze și Cum se Tratează?

Narkolepsie: Ce Este, Simptome, Cauze și Cum se Tratează?

Tulburarea de Spectru Autist: Ce Este, Cum Se Recunoaște?

Tulburarea de Spectru Autist: Ce Este, Cum Se Recunoaște?

Parkinson: Ce Este, Simptomele, Diagnostic și Tratament

Parkinson: Ce Este, Simptomele, Diagnostic și Tratament

Ce Este Sincopele (Leșinul), Ce Tipuri Există și Când Trebuie Consultat un Medic?

Ce Este Sincopele (Leșinul), Ce Tipuri Există și Când Trebuie Consultat un Medic?

Boala SMA (Atrofia Musculară Espinală): Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Boala SMA (Atrofia Musculară Espinală): Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Sindromul Tourette: Ce Este, Simptome, Cauze și Cum Se Tratează?

Sindromul Tourette: Ce Este, Simptome, Cauze și Cum Se Tratează?

Insomnie: Ce Este, Cauzele, Simptomele, Tratamentul

Insomnie: Ce Este, Cauzele, Simptomele, Tratamentul

Vaccinați-vă împotriva migrenei!

Vaccinați-vă împotriva migrenei!

Boala ALS

Boala ALS

Ce este eficient pentru migrenă? Cum se ameliorează durerea de migrenă?

Ce este eficient pentru migrenă? Cum se ameliorează durerea de migrenă?

Postul poate declanșa migrenele

Postul poate declanșa migrenele

Ce Este Bun pentru Uitare? Cum Trece Uitarea?

Ce Este Bun pentru Uitare? Cum Trece Uitarea?

Afișează tot