20 septembrie 2023
Cafeaua excesivă și stresul pot cauza tremurat
Epilepsia, cunoscută și sub numele de "sara" în limbajul popular, este o boală neurologică caracterizată prin apariția crizelor. Epilepsia, cauzată de activitatea electrică anormală în celulele cerebrale, determină o perturbare temporară a activității cerebrale. Boala epileptică, care se caracterizează prin crize scurte, are o prevalență globală de aproximativ 1%. Epilepsia este a patra boală cea mai frecventă între afecțiunile neurologice și poate apărea la orice vârstă.
Cuprins
Epilepsie: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul Ce Este Epilepsia? Ce Tipuri de Epilepsie Există? Ce Sunt Simptomele Epilepsiei? Ce Simptome Pot Apărea Împreună cu Epilepsia? Ce Cauzează Epilepsia? Care Sunt Etapele Epilepsiei? Cum Se Pune Diagnosticul de Epilepsie? Cum Se Realizează Tratamentul Epilepsiei?Epilepsia, care apare adesea sub formă de crize spontane, se dezvoltă din cauze variate și are un caracter recidivant. Este o afecțiune neurologică care apare din activitatea electrică anormală într-un grup de neuroni din creier. În timpul unei crize epileptice, funcțiile cerebrale ale persoanei sunt perturbate temporar. Există multe tipuri diferite de crize epileptice. Cu toate acestea, ele sunt de obicei clasificate în două categorii: crize parțiale, care sunt limitate la o parte a creierului, și crize generalizate, care încep în mod răspândit în creier. Deși simptomele crizei epileptice pot fi uneori subtile, de obicei se manifestă prin mișcări necontrolate ale corpului cauzate de perturbarea funcțiilor cerebrale. Crizele epileptice durează de obicei între 30 de secunde și 2 minute, dar pot dura și mai mult de 5 minute în cazuri mai severe. În cazul crizelor epileptice care durează mai mult de 5 minute, persoana are nevoie de asistență medicală de urgență. Simptomele epilepsiei pot varia de la o persoană la alta, dar în general includ mișcări necontrolate ale corpului, pierdere de conștiență, tremurături, pierdere de memorie, incontinență, sensibilitate la mirosuri, epuizare și confuzie după criză. Înainte de a discuta simptomele epilepsiei, este important să răspundem la întrebarea: „Care sunt tipurile de epilepsie?”
Epilepsia poate fi clasificate în funcție de zona creierului afectată. Unele persoane pot experimenta mai multe tipuri de epilepsie. Tipurile frecvent întâlnite de epilepsie sunt:
Deși simptomele epilepsiei pot varia în funcție de tipul de epilepsie, simptomele generale ale acestei afecțiuni pot fi enumerate astfel:
Pe lângă simptomele frecvente ale epilepsiei, pot apărea și alte simptome în funcție de tipul de criză trăit. Aceste simptome pot include:
Epilepsia poate fi cauzată de factori genetici, anomalii congenitale și traume la naștere. Alte cauze pot include boli ale vaselor de sânge cerebrale, inflamații ale creierului, traume craniene, hemoragii cerebrale, prezența tumorilor, febra mare în copilărie și consumul de alcool. Cu toate acestea, în multe cazuri de epilepsie, cauza crizei nu poate fi identificată.
Unele persoane pot experimenta simptome înainte de apariția crizei epileptice. Dacă criza provine dintr-o zonă mică a creierului, aceste simptome pre-criză sunt cunoscute sub numele de "aură". Aceste simptome pot varia în funcție de zona creierului afectată de activitatea electrică anormală. Simptomele care pot apărea înainte de o criză epileptică includ:
Persoanele care suferă de crize epileptice nu își amintesc ceea ce au trăit în timpul crizei. De aceea, pentru ca medicul să poată obține un anamneză detaliată, se recomandă ca un apropiat al persoanei aflate în criză să meargă împreună cu aceasta la medic. Medicul va pune întrebări despre durata și modul în care a avut loc criza. Pentru a stabili diagnosticul de epilepsie, pot fi efectuate investigații imagistice, precum RMN, CT, PET și EEG. Diagnosticul de epilepsie se pune pe baza rezultatelor obținute în urma examinării și a investigațiilor imagistice.
Scopul tratamentului epilepsiei este de a reduce frecvența crizelor și de a preveni complet apariția acestora.
Tratamentul epilepsiei se efectuează prin administrarea de medicamente. Medicamentele adecvate pentru persoana diagnosticată cu epilepsie sunt prescrise de medic. Este important ca aceste medicamente să fie administrate regulat, conform dozei stabilite de medic.
În cazurile în care medicamentele nu sunt suficiente, adică în epilepsiile rezistente la tratament, tipul, forma, numărul crizelor și utilizarea multiplă a medicamentelor sunt luate în considerare. Dacă investigațiile suplimentare indică o indicație adecvată, poate fi aplicat și tratamentul chirurgical.
Data ultimei actualizări: 02 Mart 2021
Data publicării: 02 Mart 2021
6 min
Medicină Nucleară
Medicină Nucleară
Doctorii Secției
Medicină Nucleară
Articole evidențiate
20 septembrie 2023
Cafeaua excesivă și stresul pot cauza tremurat
21 august 2023
Laboratoriu de Somn
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Afazia, Care Sunt Tipurile, Diagnosticarea și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Boala Alzheimer? Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Bună pentru Durerile de Cap? Cum Se Ameliorează Durerile de Cap?
500 citit de ori
21 august 2023
Demență (Senilitate): Ce Este, Care Sunt Tipurile, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Epilepsie: Tipuri de Crize, Simptome și Metode de Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este sindromul picioarelor neliniștite? Care sunt simptomele sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este meningita, care sunt simptomele, ce o cauzează și cum se poate preveni?
500 citit de ori
21 august 2023
Vaccinul pentru Migrenă: Ce Este, Diagnosticul și Metodele de Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Botox pentru Migrenă: Ce Este, Cum și Pe Ce Zone Se Aplică
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Scleroza Multiplă (MS)? Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Narkolepsie: Ce Este, Simptome, Cauze și Cum se Tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Tulburarea de Spectru Autist: Ce Este, Cum Se Recunoaște?
500 citit de ori
21 august 2023
Parkinson: Ce Este, Simptomele, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Sincopele (Leșinul), Ce Tipuri Există și Când Trebuie Consultat un Medic?
500 citit de ori
21 august 2023
Boala SMA (Atrofia Musculară Espinală): Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Sindromul Tourette: Ce Este, Simptome, Cauze și Cum Se Tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Insomnie: Ce Este, Cauzele, Simptomele, Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Vaccinați-vă împotriva migrenei!
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Boala ALS
28 februarie 2024
Postul poate declanșa migrenele
17 aprilie 2024
Ce Este Bun pentru Uitare? Cum Trece Uitarea?