21 august 2023
Ce Este Microbiota?
Cancerul pancreatic este unul dintre tipurile de cancer comune și greu de tratat din zilele noastre. Specialistul în chirurgie generală Prof. Dr. Süleyman Yedibela de la Anadolu Sağlık Merkezi a explicat metodele de tratament pentru cancerul pancreatic...
Cancerul pancreatic se află pe locul patru în ceea ce privește decesele cauzate de cancer atât la bărbați, cât și la femei. În cancerul pancreatic, pot fi distinse precursorii cu profiluri genetice diferite (PanIN 1 - 3 și IPMN = neoplazia papilară-mucinoasă intraductală a pancreasului). Diagnosticul microscopic al cancerului pancreatic este realizat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) în cadrul clasificării tumorilor pancreatice.
Tipul de cancer pancreatic care provine din celulele canalelor pancreatice (funcția exocrină a pancreasului) care permit descompunerea nutrienților în cele mai mici molecule și secretă lichidul pancreatic este cel mai frecvent tip de cancer pancreatic.
Tumorile pot dezvolta în cele trei părți ale pancreasului (cap, corp și coadă). Aproximativ 60-70% din carcinomul pancreatic, care provine din celulele care secretă lichidul pancreatic, se găsește în partea de cap a pancreasului, 10-15% în zona corpului și restul în coada pancreasului.
Pentru cancerul pancreatic exocrin, singura opțiune potențial curativă este chirurgia.
În cazurile de cancer pancreatic în care se consideră că există șansa unei intervenții chirurgicale, nu se aplică chimioterapie specială, radiochemoterapie sau tratamente de radiație. Dacă se detectează metastaze îndepărtate (metastaze organice, metastaze răspândite în peritoneu, metastaze la ganglionii limfatici considerate îndepărtate), chirurgia pentru cancerul pancreatic nu se efectuează.
Procedurile chirurgicale fac parte din abordarea multidisciplinară, realizată împreună cu specialiști în oncologie pancreatică la Anadolu Sağlık Merkezi, în cadrul întâlnirilor săptămânale de tumor-board, alături de experți în gastroenterologie, radioterapie și radiologie intervențională. Acestea sunt bazate pe ghiduri naționale/internaționale și rezultatele cercetărilor. Oferim opțiunea de a discuta despre cele mai bune opțiuni de tratament disponibile și puteți solicita, de asemenea, o a doua opinie.
Punem un mare accent pe oferirea celor mai moderne tehnici chirurgicale oncologice, precum și pe opțiunile de tratament cuprinzătoare și inovatoare (chimioterapie, imunoterapie, radioterapie).
Evaluarea posibilității de operabilitate necesită tomografie computerizată (CT), imagistică prin rezonantă magnetică (RM) și, dacă este necesar, tomografie cu emisie de pozitroni (PET)-CT. În caz de suspiciune, este necesară o diagnosticare completă și de înaltă calitate a stadializării (diagnosticare de mediu).
Aproximativ 15-20% din toți pacienții cu cancer pancreatic au șansa de a fi operați. Aproximativ 5-10% dintre acești pacienți au șansa de a fi operați la limita posibilităților.
Dacă tumora primară învăluie artera celiacă sau artera care irigă intestinul subțire și gros (artera mezenterică superioară), intervenția chirurgicală nu trebuie efectuată. Dacă vena care aduce sângele din intestinul subțire și gros către ficat (vena portală și/sau vena mezenterică superioară) sau vena care aduce sângele din splină către ficat (vena splenică) este învăluită de tumoare, aceasta nu trebuie considerată un criteriu pentru a exclude operația.
Criteriile care determină posibilitatea efectuării intervenției chirurgicale (criterii de rezecabilitate) includ în principal: (I) invadarea de către cancer a venelor care duc sângele către ficat (V. mesenterica superior/V. porta) într-un mod care nu permite repararea, (II) contactul tumoral-vasular cu artera care irigă intestinul (A. mesenterica superior) mai mare de 180°, (III) contactul tumoral-vasular cu artera hepatică care irigă ficatul, care nu permite repararea, și (IV) contactul tumoral-vasular cu corpul celiac mai mare de 180° (consultați tabelul de mai sus).
Tratamentul chirurgical al carcinomului pancreatic trebuie să vizeze îndepărtarea completă a tumorii. În cazul tumorilor local limitate, aceste rezecții standard pot include: îndepărtarea parțială a capului pancreasului = pancreatoduodenectomie, îndepărtarea cozii pancreasului = pancreatectomie distală, îndepărtarea completă a pancreasului = pancreatectomie totală și îndepărtarea ganglionilor limfatici necesari. Dacă sunt implicate venele care duc sângele către ficat (vene mezenterice-portoale) sau organele adiacente, o intervenție chirurgicală curativă a cancerului, cu o ușoară creștere a ratei de complicații, dar cu rezultate oncologice echivalente, este adesea posibilă. Tratamentul chirurgical al carcinomului pancreatic trebuie să fie parte a unei decizii stabilite prin consiliul de specialiști, care include, cel mai important, chimioterapia adjuvantă postoperatorie. Rezectia capului pancreasului poate fi realizată fie conform metodei clasice Kausch-Whipple (îndepărtarea unei treimi inferioare a stomacului, duoden, căi biliare, vezica biliară și capul pancreasului), fie conform metodei Traverso-Longmire, cu păstrarea ieșirii stomacului (pilor) (versiunea clasică, unde stomacul este complet lăsat) (vezi imaginile de mai jos).
Intestinul subțire superior este conectat la pancreasul rămas în partea stângă, asigurând fluxul de suc pancreatic în intestin. De asemenea, prin conexiunea cu canalul biliar principal, se asigură fluxul bilei în intestin.
Noua conexiune finală este legătura între stomac (aici, conform metodei Kausch-Whipple clasice) și intestinul subțire superior
Tumorile din corpul și coada pancreasului necesită îndepărtarea splinei (splenectomie) și, dacă această operație se face din cauza cancerului, îndepărtarea cozii pancreasului și a ganglionilor limfatici din această zonă (= pancreatectomie distală).
Conform rezultatelor multor cercetări, rezecțiile laparoscopice (= minim invazive) ale cozii pancreasului sunt comparabil de reușite cu operațiile deschise în ceea ce privește îndepărtarea completă a tumorii și numărul de ganglioni limfatici eliminați. Totuși, în majoritatea studiilor, nu este posibil să se spună în ce măsură pacienții cu tumori beneficiază de avantajele intervențiilor laparoscopice. Principalul motiv pentru aceasta este selecția puternică a pacienților din acest grup și tratamentul lor prin metoda chirurgicală deschisă.
În cazul unei implicări extinse a tumorii sau a unei localizări a tumorii în centrul pancreasului care nu poate fi rezectată prin metodele de mai sus, poate fi necesară îndepărtarea pancreasului, a duodenului, a splinei și a tuturor ganglionilor limfatici din această zonă prin limfadenectomie.
Dacă se poate obține un rezultat oncologic bun care să îmbunătățească starea pacientului, trebuie să se vizeze aplicarea tratamentului chirurgical prin îndepărtarea pancreasului și a organelor sau țesuturilor adiacente. Intervențiile extinse implică îndepărtarea vaselor de sânge afectate de tumoare și reconstrucția lor cu vase artificiale (vene sau artere invadate de tumoare) și îndepărtarea completă a organelor adiacente implicate de tumoare. Numeroase cercetări recente au arătat că intervențiile chirurgicale efectuate de chirurgi cu experiență, care implică îndepărtarea vaselor de sânge, nu conduc la o creștere a complicațiilor chirurgicale și că supraviețuirea pe termen lung este echivalentă cu cea a intervențiilor care nu implică afectarea vaselor. În cazul prezenței unei singure metastaze (de exemplu, la ficat) și a recidivelor, acestea sunt evaluate individual și discutate în consiliile interdisciplinare de tumoră pentru a obține cele mai bune rezultate.
Data ultimei actualizări: 25 Mayıs 2022
Data publicării: 25 Mayıs 2022
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Gastroenterologie