21 august 2023
Ce Este Microbiota?
În Clinica de Constipație a Centrului de Sănătate Anadolu, pacienții care suferă de constipație sunt evaluați într-un mod multidisciplinar, sub coordonarea Clinicii de Gastroenterologie, cu sprijinul departamentelor de Radiologie, Biochimie, Microbiologie și al altor clinici relevante. În Clinica de Constipație, prin utilizarea eficientă a capacităților și resurselor noastre, le oferim pacienților posibilitatea de a fi direcționați și tratați corect, în conformitate cu cele mai recente informații medicale.
Cuprins
Clinica de Constipație Ce metode sunt utilizate în clinica noastră? Cine face parte din echipa Clinicii de Constipație? Ce este constipația? Care sunt cauzele constipației? Când ar trebui să mergi la doctor pentru constipație? Cum se face diagnosticul și evaluarea constipației? Este posibilă prevenirea constipației? Cum se tratează constipația? Ce să aveți în vedere înainte de a merge la medic!În clinica noastră, deciziile privind testele necesare se bazează pe vârsta dumneavoastră, simptomele, semnele și caracteristicile individuale. Nu toate metodele de examinare și testare disponibile sunt necesare pentru fiecare pacient.
Clinica de Constipație este coordonată de Clinica de Gastroenterologie. În funcție de nevoile specifice ale pacienților, echipa este extinsă pentru examinări și tratamente mai detaliate, cu participarea departamentelor de Dietă și Nutriție, Psihiatrie, Medicină Internă, Endocrinologie, Nefrologie, Chirurgie Generală, Ginecologie și Urologie.
Constipația (constipația cronică) este una dintre cele mai frecvente tulburări de funcționare a intestinelor și reprezintă o problemă clinică majoră din cauza incertitudinilor legate de definiție, diagnosticare, tratament și prevenire, dar și din cauza variațiilor în abordarea și aplicarea tratamentului.
Constipația poate fi definită ca dificultatea în eliminarea scaunului. Această definiție include patru concepte principale care pot apărea împreună sau separat: scaunul foarte tare, cantitatea redusă, eliminarea dificilă și reducerea frecvenței. În general, constipația este definită atunci când numărul de scaune pe săptămână este mai mic de trei.
Constipația poate apărea ca urmare a unor afecțiuni ale sistemului digestiv, dar și din cauza unor anomalii în obiceiurile alimentare sau ca efect secundar al anumitor medicamente.
Principalele cauze ale constipației pot fi enumerate astfel:
Care sunt factorii de risc ai constipației?
Vârsta înaintată, sexul (feminin), consumul insuficient de lichide, o dietă săracă în fibre, activitatea fizică redusă și utilizarea anumitor medicamente (sedative, narcotice, medicamente pentru hipertensiune etc.) sunt principalii factori de risc pentru constipația cronică.
Constipația este o problemă care poate fi rezolvată și, în majoritatea cazurilor, este o afecțiune funcțională. Dacă aveți mai puțin de 3 scaune pe săptămână, acestea sunt în cantitate mică, foarte tari și le eliminați cu dificultate, ar trebui să luați în considerare să cereți ajutor pentru constipație.
Medicul dumneavoastră va evalua vârsta, simptomele, semnele și caracteristicile individuale și va împărtăși cu dumneavoastră testele care trebuie efectuate. Există numeroase metode de examinare și teste disponibile în acest scop, însă nu toate sunt necesare pentru fiecare pacient.
Examinare rectală: Este o examinare a zonei anale și a ultimei porțiuni a colonului, efectuată prin inspecție vizuală și tactilă cu degetul. Oferă informații și indicii valoroase pentru diagnostic.
Sigmoidoscopie sau colonoscopie: Este o procedură de examinare a stratului care căptușește interiorul colonului, realizată cu un dispozitiv flexibil, fiberoptic, dotat cu o cameră. Acest dispozitiv este introdus prin rect și permite examinarea secțiunilor relevante ale colonului (până la joncțiunea cu intestinul subțire). Se investighează dacă există creșteri sau boli neașteptate în aceste țesuturi.
Investigații radiologice: Permite examinarea indirectă a sistemului digestiv prin metode precum radiografii directe, tomografie sau rezonanță magnetică.
Timpul de tranzit colonic: Este o măsurare a vitezei cu care colonul își avansează și elimină conținutul. Oferă informații importante pentru înțelegerea cauzelor constipației.
Investigații manometrice: Manometria este o metodă utilizată pentru a examina activitatea musculară, funcțiile și capacitatea ultimei porțiuni a colonului și a anusului. Aceasta permite evaluarea funcționării corecte a mușchilor din această zonă. De asemenea, testul examinează funcțiile senzoriale ale mucoasei rectale și ale mușchilor.
Măsurile dietetice (o dietă bogată în legume, fructe și fibre) și consumul de cantități mari de lichide pot fi utile pentru prevenirea constipației. Este foarte important să nu amânați nevoia de a merge la toaletă. Este esențial să rezervați un anumit interval de timp în fiecare zi pentru această necesitate.
Opțiunile de tratament pentru constipație sunt determinate în funcție de cauzele acesteia. În general, prima recomandare este creșterea consumului de fibre și apă. O dietă bogată în fibre, consumul de multe lichide, mersul la toaletă la ore regulate și efectuarea unei activități fizice adecvate sunt măsuri importante pentru prevenirea constipației. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente sau în funcție de rezultatele testelor, se pot propune diferite tratamente bazate pe dietă, medicamente și exerciții fizice.
Se utilizează, de asemenea, metode precum biofeedback, care ajută la îmbunătățirea funcționării intestinelor și a mușchilor scheletici din zonă
Înainte de consultația cu medicul dumneavoastră, este util să pregătiți răspunsurile la unele întrebări care pot apărea în timpul consultației. Acest lucru va ajuta la o mai bună înțelegere a stării dumneavoastră și va fi de ajutor pentru medic în planificarea testelor și a abordării terapeutice.
Data ultimei actualizări: 21 Eylül 2023
Data publicării: 21 Eylül 2023
6 min
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Doctorii Secției
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Articole evidențiate
21 august 2023
Ce Este Microbiota?
500 citit de ori
03 noiembrie 2023
Cancerul pancreatic și tratamentul său
21 august 2023
Ce Este Viermele Intestinal? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Gastrita? Simptome și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Înghesuirea Gazelor: De Ce Apare, Ce Ajută?
500 citit de ori
21 august 2023
Sindromul de Intestine Iritabile (Sindromul de Intestine Nervos): Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este diareea? Ce este benefic pentru diaree?
500 citit de ori
21 august 2023
De ce apare sânge din rect?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este bun pentru durerile de stomac?
500 citit de ori
21 august 2023
Greață: Ce este, de ce apare și cum se tratează
500 citit de ori
21 august 2023
Sângerarea stomacului: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Ciroză: Ce Este, Simptomele, Cauzele, Stadiile și Tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce Este Ulcerul? Simptome, Diagnostic și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Colita Ulcerativă: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Ce este ERCP?
09 noiembrie 2023
Cancerul de colon (intestin gros): Simptome și tratament
09 noiembrie 2023
Cauzele și Tratamentul Cancerului de Colon
09 noiembrie 2023
Biopsia Hepatică Înlocuită de Metoda Fibroscan
29 noiembrie 2023
Ce Este Inflamația Pancreatică (Pancreatită) și Cum Se Tratează
17 ianuarie 2024
Ce cauzează constipația? Ce ajută la constipație?
17 ianuarie 2024
Ce provoacă arsura gastrică? Ce ajută la arsura gastrică?
09 februarie 2024
Ce este util pentru a combate balonarea abdominală? Cum trece balonarea?
09 februarie 2024
Ce ajută la ameliorarea refluxului? Sfaturi pentru reducerea simptomelor refluxului
25 octombrie 2024
Modul de a face față cu refluxul: Cheia pentru o viață sănătoasă
25 octombrie 2024
Chirurgia Parkinson: O Cale Spre O Viata Mai Buna