Cauzele și Tratamentul Cancerului de Colon

Ce este cancerul de colon (colorectal)?

Colonul și rectumul constituie partea grosieră a sistemului digestiv, numită intestin gros. Acesta are o lungime totală de aproximativ 1,5 metri. Alimentele parțial digerate ajung din intestinul subțire în colon. Colonul separă apa și mineralele din alimente, depozitând restul pentru a fi eliminat prin anus. Cancerul care începe în colon se numește cancer de colon, iar cel care începe în rect se numește cancer de rect. Cancerul de colon și rectum se dezvoltă din celulele care formează stratul de acoperire al acestor organe. Conform statisticilor Ministerului Sănătății, cancerul colorectal se numără printre primele 5 tipuri de cancer cele mai frecvente. Deși poate apărea la orice vârstă, este cel mai frecvent observat după vârsta de 50 de ani, cu o vârstă medie de apariție de 63 de ani. Nu există o diferență semnificativă în frecvența apariției între femei și bărbați. Când cancerul colorectal se extinde dincolo de colon și rect, celulele canceroase pot fi de obicei găsite în ganglionii limfatici adiacenți. Dacă celulele canceroase ajung la acești ganglioni limfatici, pot ajunge la alte ganglioni, la ficat și la organe îndepărtate.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul colorectal?

Cancerul colorectal nu are o cauză cunoscută în mod sigur. Cu toate acestea, există anumiți factori de risc pentru cancerul colorectal:

Vârsta: Cancerul colorectal apare de obicei la persoanele în vârstă. 90% dintre pacienți sunt diagnosticați după vârsta de 50 de ani. Vârsta medie de apariție este în anii 60.

Polipii: Polipii sunt tumori benigne care se formează din peretele interior al colonului sau rectului. Sunt frecvent întâlniți la persoanele peste 50 de ani. Anumite tipuri de polipi (adenomii) pot deveni canceroase. În aceste cazuri, din cauza riscului de transformare canceroasă, polipii trebuie eliminați și monitorizați regulat. Detectarea și îndepărtarea precoce a polipilor reduce riscul de cancer colorectal.

Istoricul familial de cancer colorectal: Riscul de a dezvolta cancer colorectal este mai mare dacă persoanele apropiate (părinți, frați, surori, copii) au avut cancer colorectal, în special la vârste mai tinere.

Tulburări genetice: Schimbările în anumite gene pot crește riscul de cancer colorectal, reprezentând 2% din toate cazurile de cancer colorectal. Acestea se datorează modificărilor în gena HNPCC. Aproximativ 75% dintre persoanele cu gene HNPCC modificate dezvoltă cancer colorectal, cu o vârstă medie de diagnostic de 44 de ani.

Polipoza adenomatoasă familială (FAP): Este o afecțiune rară caracterizată prin polipi ereditari în colon și rect. Se produce din modificări în gena APC. Tratamentul constă în îndepărtarea completă a intestinului gros. Dacă FAP nu este tratată, cancerul colorectal se dezvoltă în jurul vârstei de 40 de ani. FAP reprezintă mai puțin de 1% din toate cazurile de cancer colorectal.

Istoricul de cancer colorectal anterior: Persoanele care au avut anterior cancer colorectal pot dezvolta din nou cancer colorectal. Femeile cu antecedente de cancer ovarian, uterin și mamar au un risc crescut de cancer colorectal.

Colita ulcerativă sau boala Crohn: Persoanele cu aceste afecțiuni inflamatorii ale intestinului au un risc crescut de cancer colorectal. Riscul este de 10 ori mai mare comparativ cu populația generală.

Dieta: Dietele bogate în grăsimi animale și sărace în calciu, folat și fibre cresc riscul de cancer colorectal. Consumul redus de fructe și legume, de asemenea, crește riscul.

Fumatul: Fumatul este asociat cu un risc crescut de polipi și cancer colorectal.

Cum pot preveni cancerul de colon?

Pe lângă metodele de screening, există și măsuri care pot reduce riscul de cancer colorectal. Printre acestea se numără exercițiile fizice, pierderea excesului de greutate, evitarea fumatului și consumul de alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi.

Care sunt simptomele cancerului de colon?

La pacienții cu cancer colorectal, simptomele pot include modificări ale obiceiurilor intestinale, diaree, constipație, senzația de golire incompletă a intestinului, sânge în scaun (roșu aprins sau închis), scaune mai subțiri decât de obicei, disconfort abdominal general (gaz, crampe, balonare), pierdere în greutate fără o cauză cunoscută, oboseală persistentă, greață și vărsături.

Semnele și simptomele cancerului de colon variază în funcție de stadiul tumorii și de locația acesteia. Când tumora crește în interiorul intestinului, poate să nu prezinte simptome, dar atunci când intestinul este complet blocat, simptomele pot varia până la incapacitatea pacientului de a elimina gaze și scaune. Semnele observate în tumorile din partea dreaptă a colonului includ pierderea de sânge nedetectată în scaun și anemia asociată, slăbiciunea, dificultăți de respirație, oboseala rapidă și modificările obiceiurilor de defecare. Alte simptome includ atacuri de constipație și diaree, dureri abdominale, balonare și pierdere în greutate. Tumorile de colon se localizează cel mai frecvent în partea stângă, care este și zona îngustă a colonului. Prin urmare, blocajele intestinale sunt mai frecvente în tumorile din partea stângă.

În tumorile din partea rectală, adică aproape de anus, cel mai frecvent simptom este prezența sângelui în scaun. Este important să se facă distincția între cancer și hemoroizi, care pot cauza de asemenea sânge în scaun, iar confuzia poate întârzia diagnosticarea și tratamentul. Alte simptome includ modificări ale obiceiurilor de defecare, subțierea scaunului, constipație, senzația de golire incompletă după defecare și balonare abdominală. Dacă observați aceste simptome, ar trebui să consultați un medic. În stadiile avansate ale cancerului de colon, complicațiile nedorite pot include blocajul complet al intestinului, sângerări severe cauzate de ruperea unui vas mare, perforarea pereților intestinului de către tumoră, răspândirea bacteriilor din intestin în cavitatea abdominală și acumularea de lichid în abdomen.

Aceste simptome nu sunt întotdeauna cauzate de cancer. Alte probleme de sănătate pot duce la simptome similare. Cu toate acestea, persoanele care prezintă oricare dintre aceste simptome ar trebui să consulte un medic pentru diagnosticare și tratament precoce. De obicei, în stadiile timpurii ale cancerului, nu există durere. Consultarea unui medic înainte de apariția durerii este esențială pentru diagnosticarea precoce a cancerului.

Cum se diagnostichează cancerul de colon?

Ca și în alte tipuri de cancer, cancerul de colon poate să nu prezinte simptome până nu ajunge la o dimensiune considerabilă. Prin urmare, scopul este de a detecta tumora înainte ca simptomele să apară. Screeningul pentru cancer înainte de apariția simptomelor poate ajuta la detectarea precoce a polipilor și a cancerului. Detectarea și îndepărtarea precoce a polipilor poate preveni cancerul colorectal. Atunci când cancerul este detectat devreme, tratamentul poate fi mai eficient. Prin urmare, persoanele de peste 50 de ani ar trebui monitorizate, iar persoanele cu risc crescut de cancer colorectal ar trebui incluse într-un program de screening mai devreme.

Testele de screening utilizate în diagnosticul precoce sunt:

Testul de sânge ocult în scaun: Deoarece polipii și cancerul pot sângera, acest test permite detectarea sângelui în cantități mici în scaun. Totuși, cauze non-canceroase de sângerare, cum ar fi hemoroizii, pot, de asemenea, să determine rezultate pozitive. Dacă testul de sânge ocult în scaun este pozitiv, este necesară examinarea endoscopică a colonului.

Sigmoidoscopia: Permite vizualizarea ultimei porțiuni de 60 cm a intestinului, care include rectul și colonul sigmoid. Dacă sunt detectați polipi, aceștia pot fi îndepărtați printr-o procedură numită polipectomie.

Colonoscopia: Permite vizualizarea întregului perete al colonului și, dacă sunt prezenti, polipii pot fi îndepărtați.

Examinarea digitală a rectului: Medicul examinează rectul folosind un deget acoperit cu un mănușă și lubrifiat cu vaselină.

Radiografia colonului cu dublu contrast cu bariu: După administrarea unei substanțe opace prin anus, această metodă permite vizualizarea tumorilor. Este utilă pentru detectarea tumorilor mari, dar nu este la fel de fiabilă ca colonoscopia.

Cum se realizează screeningul pentru cancerul colorectal?

Pentru persoanele care nu fac parte din grupurile de risc, se recomandă testarea pentru sângele ocult în scaun începând de la vârsta de 50 de ani, sigmoidoscopie cel puțin o dată la 5 ani și colonoscopie la fiecare 10 ani. În unele țări, vârsta de screening pentru cancerul de colon a fost redusă la 45 de ani.

Pentru persoanele din grupurile de risc, cei care au avut polipi îndepărtați ar trebui să efectueze din nou colonoscopie în termen de 1-3 ani după procedură. Persoanele care au avut un membru apropiat (părinte, frate, soră sau copil) diagnosticat cu cancer colorectal ar trebui să înceapă screeningul cu 8-10 ani înainte de vârsta la care a fost diagnosticat membrul lor de familie.

Pentru cancerul colorectal non-polipozic ereditar, este necesar un test genetic. Persoanele cu polipoză adenomatous familială (FAP) trebuie să primească consiliere genetică și să fie monitorizate cu colonoscopie începând de la vârsta de 10-15 ani. Persoanele cu cancer mamar, ginecologic sau cu colită ulcerativă ar trebui să facă periodic colonoscopie după vârsta de 40 de ani, respectiv după diagnosticare.

Persoanele cu simptome și semne de cancer colorectal trebuie să fie evaluate pentru a determina dacă acestea sunt cauzate de cancer sau de alte afecțiuni. Dacă sunt detectate anomalii în teste (cum ar fi polipi), este esențial să se efectueze o biopsie pentru a identifica prezența celulelor canceroase. Tesutul excizat este examinat la microscop pentru a detecta celulele canceroase.

Care este tratamentul pentru cancerul de colon?

Tratamentul cancerului de colon include în principal chirurgia, radioterapia și chimioterapia. Tratamentul variază în funcție de locația și stadiul tumorii. Înainte de a începe tratamentul, pacienții pot solicita informații despre stadiul bolii, opțiunile de tratament, efectele secundare ale tratamentului, impactul negativ asupra vieții normale, costul tratamentului și existența unor studii clinice noi care ar putea fi relevante pentru ei.

Chirurgia: Este principalul mod de tratament pentru cancer. Totuși, cancerul nu trebuie să se fi răspândit în organe îndepărtate (ficat, plămâni, creier, oase etc.). În procedura chirurgicală, partea tumorată este îndepărtată împreună cu țesutul sănătos din jur. De asemenea, țesutul mesenteric care susține intestinul și ganglionii limfatici sunt îndepărtați. În cazurile de cancer rectal, tumora și o parte din partea stângă a colonului sunt îndepărtate și cele două extremități sunt conectate. Dacă reconectarea nu este posibilă, chirurgul va aduce capătul sănătos al intestinului la peretele abdominal și va închide celălalt capăt. Aceasta se numește colostomie. Scaunul este colectat în saci speciali pentru colostomie. De obicei, aceasta este o măsură temporară, iar colostomia este închisă după ce colonul sau rectul s-au vindecat complet. În cazurile în care tumora este foarte aproape de anus, colostomia poate fi permanentă. În ultimii ani, în cazurile de tumori intestinale care s-au răspândit la ficat și plămâni, intervențiile chirurgicale sunt efectuate pentru a îndepărta complet tumora, iar rezultatele sunt foarte încurajatoare.

Chimioterapia: Implică utilizarea medicamentelor anticancerigene pentru a distruge celulele canceroase. Este un tratament sistemic, deoarece medicamentele sunt administrate în sânge și distrug celulele canceroase din întregul corp. Este frecvent utilizată în anumite stadii ale cancerului de colon și în cazurile în care cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului. Medicamentele anticancerigene pot fi administrate oral sau intravenos. Pacienții pot primi chimioterapie în ambulatoriu sau, rar, în spitalizare. Chimioterapia poate fi utilizată singură sau combinată cu chirurgia și radioterapia.

Radioterapia: Este un tratament local care utilizează radiații ionizante pentru a distruge celulele tumorale. Scopul este de a ucide celulele canceroase din zona tratată folosind raze de înaltă energie. Radioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirurgicală pentru a micșora tumora sau după intervenția chirurgicală pentru a preveni recidivele, adesea în combinație cu chimioterapia. Radioterapia este de obicei utilizată în cazurile de cancer rectal și în anumite stadii ale acestuia.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenterologie

Gastroenterologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenterologie

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Conf. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenterologie

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Conf. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Afișează tot

Articole evidențiate

Ce Este Microbiota?

Ce Este Microbiota?

Cancerul pancreatic și tratamentul său

Cancerul pancreatic și tratamentul său

Clinica de Constipație

Clinica de Constipație

Ce Este Viermele Intestinal? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Viermele Intestinal? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Gastrita? Simptome și Tratament

Ce Este Gastrita? Simptome și Tratament

Înghesuirea Gazelor: De Ce Apare, Ce Ajută?

Înghesuirea Gazelor: De Ce Apare, Ce Ajută?

Sindromul de Intestine Iritabile (Sindromul de Intestine Nervos): Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Sindromul de Intestine Iritabile (Sindromul de Intestine Nervos): Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce este diareea? Ce este benefic pentru diaree?

Ce este diareea? Ce este benefic pentru diaree?

De ce apare sânge din rect?

De ce apare sânge din rect?

Ce este bun pentru durerile de stomac?

Ce este bun pentru durerile de stomac?

Greață: Ce este, de ce apare și cum se tratează

Greață: Ce este, de ce apare și cum se tratează

Sângerarea stomacului: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?

Sângerarea stomacului: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?

Ciroză: Ce Este, Simptomele, Cauzele, Stadiile și Tratamentul

Ciroză: Ce Este, Simptomele, Cauzele, Stadiile și Tratamentul

Ce Este Ulcerul? Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce Este Ulcerul? Simptome, Diagnostic și Tratament

Colita Ulcerativă: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Colita Ulcerativă: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Ce este ERCP?

Ce este ERCP?

Cancerul de colon (intestin gros): Simptome și tratament

Cancerul de colon (intestin gros): Simptome și tratament

Biopsia Hepatică Înlocuită de Metoda Fibroscan

Biopsia Hepatică Înlocuită de Metoda Fibroscan

Ce Este Inflamația Pancreatică (Pancreatită) și Cum Se Tratează

Ce Este Inflamația Pancreatică (Pancreatită) și Cum Se Tratează

Ce cauzează constipația? Ce ajută la constipație?

Ce cauzează constipația? Ce ajută la constipație?

Ce este bun pentru răceala stomacului? Cum se tratează răceala stomacului?

Ce este bun pentru răceala stomacului? Cum se tratează răceala stomacului?

Ce provoacă arsura gastrică? Ce ajută la arsura gastrică?

Ce provoacă arsura gastrică? Ce ajută la arsura gastrică?

Ce este util pentru a combate balonarea abdominală? Cum trece balonarea?

Ce este util pentru a combate balonarea abdominală? Cum trece balonarea?

Ce ajută la ameliorarea refluxului? Sfaturi pentru reducerea simptomelor refluxului

Ce ajută la ameliorarea refluxului? Sfaturi pentru reducerea simptomelor refluxului

Modul de a face față cu refluxul: Cheia pentru o viață sănătoasă

Modul de a face față cu refluxul: Cheia pentru o viață sănătoasă

Chirurgia Parkinson: O Cale Spre O Viata Mai Buna 

Chirurgia Parkinson: O Cale Spre O Viata Mai Buna 

Afișează tot