21 august 2023
Ce Este Microbiota?
Greața este una dintre problemele de sănătate cu care oamenii se confruntă frecvent în viața de zi cu zi și care scade calitatea vieții.
Greața este una dintre problemele de sănătate cu care oamenii se confruntă frecvent în viața de zi cu zi și care scade calitatea vieții. Deși poate apărea ca un rezultat al fiziologiei naturale a organismului, greața poate fi și un semn al unor afecțiuni grave subiacente. Eliminarea grețurilor depinde de identificarea corectă a cauzei acestei probleme. În acest sens, este necesar să se aibă cunoștințe despre greață și să se știe ce măsuri trebuie luate pentru tratamentul acesteia, pentru a avea o viață sănătoasă.
Sistemul digestiv efectuează mișcarea numită peristaltism în timpul consumului de alimente. Această mișcare, care asigură transportul nutrienților de la esofag până la capătul canalului digestiv, este necesară pentru absorbția substanțelor nutritive.
În anumite cazuri, conținutul de alimente din stomac poate face mișcări peristaltice inversă, îndreptându-se mai întâi spre esofag și apoi spre gură și exteriorul corpului.
Greața este definită ca senzația de disconfort resimțită în stomac și dorința de a elimina conținutul gastric care o însoțește.
Greața poate apărea din cauza unei varietăți de afecțiuni sau situații. La unele persoane sensibile, problemele legate de interpretarea semnalelor de mișcare de către creier pot cauza greață, cum ar fi în cazurile de rău de mișcare sau rău de mare.
La femei, greața este frecvent întâlnită din cauza schimbărilor hormonale care au loc în timpul ciclului menstrual. Dacă greața este însoțită de durere sau febră, cauzele subiacente ar putea fi afecțiuni ginecologice precum dismenoreea, endometrioza sau sindromul premenstrual, ceea ce poate necesita investigații suplimentare.
Printre cele mai frecvente cauze ale greței se numără problemele legate de sistemul digestiv, infecțiile cauzate de bacterii sau viruși și medicamentele utilizate pentru alte afecțiuni de sănătate.
Problemele sistemului digestiv
Greața poate apărea în prezența unor probleme legate de sistemul digestiv. Refluxul gastric este una dintre principalele afecțiuni ale sistemului digestiv care poate cauza greață. În această afecțiune, conținutul stomacal se mișcă spre esofag (tubul alimentar). Senzația de arsură cauzată de mișcarea conținutului acid poate declanșa greața.
Ulcerul (rana) care se formează în stomac sau în intestinul subțire este una dintre cauzele greței legate de sistemul digestiv. În special, durerea și senzația de arsură care apar în zonele cu ulcere după mese pot cauza greață.
Bolile cauzate de viruși sau bacterii
Bacteriile și virușii pot afecta stomacul și pot cauza senzația de greață. Consumarea alimentelor contaminate cu bacterii poate duce la intoxicații alimentare, cunoscute și sub denumirea de toxiinfecții alimentare.
Utilizarea anumitor medicamente
Multe medicamente pot cauza greață ca efect secundar. În special, medicamentele de chimioterapie utilizate la pacienții cu cancer pot cauza o senzație puternică de greață.
Niciun medicament prescris de un medic nu trebuie oprit de pacient pe cont propriu fără informațiile și consilierea medicului. Este important să se obțină informații de la medicul care a prescris medicamentul despre posibilele efecte secundare.
În afară de aceste cazuri, greața poate apărea din multe alte motive:
Cauza greței poate varia în funcție de vârstă. La adulți, cele mai frecvente cauze ale greței sunt bolile virale, intoxicațiile alimentare, bolile febrile și răul de mișcare. La copii, greața poate fi cauzată de supraalimentare, tuse și boli febrile.
Chiar și în perioada de bebelie, greața și vărsăturile pot apărea din cauza obstrucțiilor în tractul digestiv, deși acestea sunt rare și trebuie monitorizate cu atenție.
Greața poate fi, de asemenea, un simptom al unor probleme de sănătate grave, printre care:
În concluzie, cauzele greței pot fi grupate astfel:
Greața poate fi descrisă ca o senzație de disconfort în sistemul digestiv și dorința de a vomita. În acest sens, este un semn premergător al vărsăturilor. Deoarece greața poate avea cauze foarte diverse, mecanismele de apariție sunt variate. În acest context, mecanismele implicate în apariția greaței pot fi enumerate astfel:
În abordarea diagnostică a greței, cele mai importante etape sunt examinarea fizică realizată de medic după ce pacientul se adresează instituțiilor de sănătate și colectarea istoricului medical. Prin examinare și colectarea istoricului, se poate stabili dacă cauza greței nu este de natură psihiatrică, endocrinologică (hormonală) sau legată de afecțiuni ale sistemului nervos central, cum ar fi encefalita sau meningita.
Prima etapă a examinării fizice este de a exclude orice dezechilibru electrolitic (minerale) sau pierdere de lichide ca fiind cauza greței. Se examinează vârful degetelor pacientului și se caută urme, cum ar fi bătăturile cauzate de contactul cu acidul gastric din timpul vărsăturilor autoinduse.
În funcție de simptomele pacientului și de constatările examinării fizice, medicul va stabili etapele suplimentare ale abordării diagnostice a greței în mod specific pentru fiecare pacient. În general, diagnosticul greței poate continua cu teste de laborator simple și metode de imagistică radiologică pentru a exclude prezența unei probleme de sănătate serioase.
Testele de laborator care pot fi solicitate de medic includ: hemograma completă (hemogramă), electroliți, sedimentarea eritrocitelor, enzimele pancreatice și hepatice, testul de sarcină, hormoni tiroidieni și expunerea la diverse substanțe chimice care ar putea cauza greață.
Printre metodele de imagistică radiologică, se poate solicita o radiografie abdominală pentru a evalua dacă există vreo obstrucție în sistemul digestiv. Intervențiile endoscopice pot fi folosite pentru a examina esofagul și eventuale leziuni ulcerative. Ecografia abdominală (USG) poate fi utilizată pentru a evalua dacă există probleme cu vezica biliară, ficatul sau pancreasul.
În cazurile în care se suspectează o masă sau leziune intracraniană ca fiind cauza greței, se poate recurge la imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), care este o altă metodă de imagistică radiologică.
Tratamentul greței poate varia în funcție de gravitatea simptomelor și de cauza subiacentă. De exemplu, grupurile de medicamente clasificate ca antihistaminice și anticolinergice pot fi prescrise de medici pentru greața cauzată de mișcare și rău de mare. În cazul bolii de reflux, care poate fi, de asemenea, o cauză a greței, medicamentele care reglează aciditatea gastrică pot fi utile.
Tratamentul greței se împart în general în două categorii. Medicamentele care vizează direct sistemul nervos central pentru a suprima greața și vărsăturile se numesc antiemetice și reprezintă prima categorie de medicamente care pot fi utilizate pentru greață. Alte medicamente sunt cele care reglează mișcările sistemului digestiv și sunt clasificate ca prokinetice.
În afară de tratamentele medicamentoase, există o serie de măsuri care pot fi efectuate sub îndrumarea și recomandarea medicului pentru a combate greața:
După intervenții chirurgicale, radioterapie sau tratamente de chimioterapie, greața și vărsăturile sunt frecvent întâlnite. În aceste cazuri, medicamentele clasificate ca antagoniste ale serotoninei pot contribui la controlul greței.
Pe lângă toate acestea, este posibil să preveniți apariția greței și să o reduceți prin diverse măsuri individuale. Prin urmare, aplicarea măsurilor enumerate mai jos va ajuta la eliminarea simptomelor de greață și la menținerea sănătății:
Data ultimei actualizări: 16 Nisan 2021
Data publicării: 13 Nisan 2021
Gastroenterologie
Gastroenterologie
Gastroenterologie