Ciroză: Ce Este, Simptomele, Cauzele, Stadiile și Tratamentul

Ciroza este un termen general care se referă la stadiul final al bolilor hepatice și complicațiile acestora. În stadiile incipiente ale cirozei, pacientul poate să nu prezinte niciun simptom și să nu aibă plângeri.

Ciroza este un termen general care se referă la stadiul final al bolilor hepatice și complicațiile acestora. În stadiile incipiente ale cirozei, pacientul poate să nu prezinte niciun simptom și să nu aibă plângeri. Cele mai frecvente cauze ale cirozei includ consumul de alcool, hepatitele și boala hepatică grasă non-alcoolică. Tratamentul cirozei variază în funcție de cauza cirozei și de cât de avansată este boala. În ciuda tratamentului, dacă insuficiența hepatică progresează și ficatul nu își îndeplinește funcțiile, poate fi necesară o transplantare de ficat.

Ce Este Ciroza?

Ciroza este o afecțiune în stadiul final al bolilor hepatice, în care țesutul sănătos al ficatului este înlocuit de țesut cicatricial și suferă daune ireversibile. Deoarece țesutul sănătos al ficatului este înlocuit cu țesut cicatricial, funcțiile ficatului scad și acesta nu își mai poate îndeplini funcțiile corespunzător. Multe tipuri de boli hepatice dăunează celulelor hepatice sănătoase, cauzând inflamație și moarte celulară. Țesutul hepatic rămas încearcă să repare celulele. În acest proces de reparare, ficatul încearcă să se vindece prin țesut cicatricial și structuri fibroase. Totuși, țesutul cicatricial limitează fluxul de sânge către ficat. Pe măsură ce stadiile cirozei avansează, proporția de țesut cicatricial din ficat crește. Ficatul își pierde abilitățile de a procesa nutrienți, a produce hormoni și a elimina medicamentele și toxinele din corp. De asemenea, producția de proteine și enzime secretate de ficat scade. Ciroza este ireversibilă, iar țesuturile cicatriciale nu pot fi vindecate. Dacă ciroza este diagnosticată devreme, daunele aduse ficatului pot fi limitate. Ciroza în stadiu final este o afecțiune care pune viața în pericol și necesită transplant de ficat.

Cauzele Comune ale Cirozei

Ciroza nu este o boală cu o singură cauză și patofiziologie. Este considerată stadiul final al oricărei boli care dăunează celulelor hepatice. Cele mai frecvente cauze ale cirozei sunt:

  • Consum de alcool: S-a raportat că utilizarea excesivă pe termen lung a alcoolului este asociată cu ciroza.
  • Infecții virale cronice ale ficatului (hepatite): Infecțiile cu hepatita B și hepatita C sunt hepatite care conduc la hepatită virală cronică.
  • Boala hepatică grasă: Această afecțiune observată în obezitate și diabet este una dintre cele mai importante cauze ale cirozei. Este cunoscută și sub numele de steatohepatită non-alcoolică.

Cauze mai puțin frecvente ale cirozei includ:

  • Boli ereditare:

    • Deficit de alfa-1-antitripsină: Cauzează acumularea de proteine anormale în ficat.
    • Hemocromatoză: Este o boală caracterizată de acumularea excesivă de fier în ficat.
    • Boala Wilson: Este o afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de cupru în ficat.
    • Fibroză chistică: Este acumularea de mucus lipicios și vâscos în ficat.
    • Boli de depozit de glicogen: Sunt boli în care ficatul nu poate descompune sau depozita glicogenul, forma de depozit a carbohidraților.
    • Sindromul Alagille: Este caracterizat printr-un număr mai mic de canale biliare decât în mod normal, provocând probleme cu fluxul de bilă și ducând la icter.
  • Hepatita autoimună: Se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al persoanei atacă și dăunează țesutului hepatic sănătos.
  • Boli care afectează fluxul biliar în ficat: Boli precum colangita biliară primitivă, colangita sclerozantă primitivă și atrezie biliară blochează fluxul biliar și provoacă daune ficatului.
  • Insuficiență cardiacă cronică: Cauzează acumularea de lichide în ficat și insuficiență de circulație a sângelui.
  • Amiloidoză: Este o boală rară caracterizată prin acumularea unei proteine anormale numite amiloid care reduce funcția normală a ficatului.

Progresia de la bolile hepatice la ciroză se întâmplă treptat. Dacă daunele hepatice continuă, celulele încep să moară. În cazuri extrem de rare, unele cazuri severe de ciroză pot evolua foarte rapid.

Cum Se Diagnostică Ciroza?

În absența unei daune hepatice evidente, pacientul cu ciroză poate să nu fie conștient de boală și să nu prezinte simptome. Totuși, dacă daunele hepatice sunt suficient de severe pentru a nu putea fi compensate de organism, apar simptome și semne. Acestea includ:

  • Oboseală rapidă
  • Tăieturi și sângerări ușoare
  • Pierderea apetitului
  • Greață
  • Umflături la picioare, glezne și picioare (edeme)
  • Pierdere în greutate
  • Mâncărimi
  • Icter
  • Accumulare de lichid în abdomen (ascită)
  • Structuri asemănătoare unor păianjeni pe piele
  • Roșeață pe palme
  • Mărirea sânilor la bărbați (ginecomastie)
  • Tulburări de conștiență în caz de dezvoltare a encefalopatiei hepatice

Când pacientul se prezintă la medic cu aceste simptome, se recoltează istoricul medical pentru a identifica cauza cirozei și se efectuează un examen fizic complet. În istoricul pacientului, se investighează în special utilizarea de alcool, utilizarea de droguri ilegale, hepatitele și icterul. Se solicită teste de sânge pentru a obține informații despre enzimele hepatice, markerii hepatitei, nivelul bilirubinei, prezența autoanticorpilor și hormonul alfa-fetoproteină.

Metodele de imagistică sunt utilizate pentru a examina dimensiunea, forma și textura ficatului. Pentru a vizualiza ficatul, pot fi necesare tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică și ecografia. Dacă se suspectează patologia biliară, poate fi solicitată colangiopancreatografia endoscopică retrogradă pentru a vizualiza mai detaliat canalele biliare. Prin metoda specială de ecografie numită elastografie tranientă, se poate obține informații despre proporția de țesut cicatricial din ficat.

Diagnosticul de ciroză este confirmat prin biopsie hepatică (recuperarea unei mostre de țesut). De asemenea, biopsia poate dezvălui cauza cirozei și poate indica dacă boala a avansat către cancer.

Care Sunt Etapele Cirozei?

Ciroza este clasificată în două etape, în funcție de prezența simptomelor: ciroza compensată și ciroza decompensată. Dacă ciroza decompensată este diagnosticată suficient de devreme, este posibilă revenirea la ciroza compensată. Cele două etape sunt:

  • Etapa de ciroză compensată: Este stadiul în care nu apar simptome de ciroză și pacientul nu are plângeri. Există țesut cicatricial în ficat, dar acesta nu a progresat suficient pentru a provoca simptome.
  • Etapa de ciroză decompensată: În această etapă apar simptome precum icterul și acumularea de lichid în abdomen (ascită). Este o etapă foarte gravă. Diagnosticul și tratamentul precoce pot permite revenirea, dar dacă întârzii, singura opțiune este transplantul de ficat. Amenință grav viața.

Metode de Tratament pentru Ciroză

Nu există un tratament definitiv care să vindece complet ciroza. Diverse tratamente pot fi administrate pentru a reduce daunele permanente ale ficatului, a preveni progresia cirozei și a conforta pacientul. Tratamentul este determinat de cauza și stadiul cirozei de către medic.

Modificări ale stilului de viață

În ciroza cauzată de consumul de alcool, primul pas este să se renunțe la consumul de alcool. În cazurile de obezitate și diabet, medicul poate recomanda pierderea în greutate. Când se acumulează lichid în abdomen și apar edeme, se recomandă o dietă cu conținut scăzut de sodiu.

Tratament medicamentos

În cazul hipertensiunii portalice, care este o problemă importantă a fluxului sanguin hepatic, se folosesc medicamente beta-blocante și nitrati pentru a reduce presiunea. În cazurile de infecții, cum ar fi hepatitele, se preferă tratamentele antivirale.

Transplant de ficat

Când modificările stilului de viață și tratamentele medicamentoase nu sunt eficiente, singurul tratament pentru pacient este transplantul de ficat. Acesta poate fi efectuat de la un donator viu sau de la un cadavru.

Întrebări frecvente despre ciroză

Care este cantitatea de alcool care reprezintă un factor de risc pentru ciroză?

Un studiu de meta-analiză realizat în 2019 indică faptul că utilizarea alcoolului crește riscul de ciroză la femei, indiferent de cantitate, în timp ce la bărbați, consumul de alcool mai mare de o băutură pe zi crește riscul de ciroză comparativ cu populația generală. Acest lucru se datorează faptului că organismul bărbaților metabolizează alcoolul mai eficient decât cel al femeilor. Nu există o doză sigură de alcool.

Ce este hepatita și ce o cauzează?

Hepatita se referă la deteriorarea și inflamația celulelor hepatice. Hepatita înseamnă inflamația celulelor hepatice și orice lucru care inițiază inflamația în celulele hepatice poate cauza hepatită. Această deteriorare poate fi cauzată de medicamente, toxine, alcool, boli ereditare, boli metabolice și infecții virale. Există multe microorganisme care pot cauza hepatită, dar principalele cauzatoare sunt virusurile hepatitei A, B, C, D și E. Numai virusurile hepatitei B și C cauzează hepatită cronică.

Care sunt complicațiile cirozei?

Cea mai gravă complicație a cirozei este hipertensiunea portalică, care se referă la creșterea presiunii în vena portală, care joacă un rol foarte important în circulația hepatică. Din cauza obstrucționării fluxului sanguin, se dezvoltă varice în esofag, stomac și intestin. În special, varicele esofagiene au o probabilitate foarte mare de a sângera, ceea ce poate fi fatal pentru pacient. Alte complicații ale cirozei includ malnutriția, cancerul hepatic, insuficiența hepatică și hipersplenismul.

Este ciroza un tip de cancer?

Ciroza nu este un tip de cancer, dar majoritatea pacienților cu cancer hepatic au și ciroză. Ciroza crește riscul de cancer hepatic de 20 de ori.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Gastroenterologie

Gastroenterologie

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenterologie

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Conf. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Prof. Dr. Ahmet Melih Özel

Gebze

Gastroenterologie

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze Ataşehir

Gastroenterologie

Conf. Dr. Hasan Murat Gürsoy

Afișează tot

Articole evidențiate

Ce Este Microbiota?

Ce Este Microbiota?

Cancerul pancreatic și tratamentul său

Cancerul pancreatic și tratamentul său

Clinica de Constipație

Clinica de Constipație

Ce Este Viermele Intestinal? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Viermele Intestinal? Care Sunt Simptomele și Metodele de Tratament?

Ce Este Gastrita? Simptome și Tratament

Ce Este Gastrita? Simptome și Tratament

Înghesuirea Gazelor: De Ce Apare, Ce Ajută?

Înghesuirea Gazelor: De Ce Apare, Ce Ajută?

Sindromul de Intestine Iritabile (Sindromul de Intestine Nervos): Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Sindromul de Intestine Iritabile (Sindromul de Intestine Nervos): Ce este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul

Ce este diareea? Ce este benefic pentru diaree?

Ce este diareea? Ce este benefic pentru diaree?

De ce apare sânge din rect?

De ce apare sânge din rect?

Ce este bun pentru durerile de stomac?

Ce este bun pentru durerile de stomac?

Greață: Ce este, de ce apare și cum se tratează

Greață: Ce este, de ce apare și cum se tratează

Sângerarea stomacului: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?

Sângerarea stomacului: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează?

Ce Este Ulcerul? Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce Este Ulcerul? Simptome, Diagnostic și Tratament

Colita Ulcerativă: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Colita Ulcerativă: Ce Este, Cauze, Simptome și Tratament

Ce este ERCP?

Ce este ERCP?

Cancerul de colon (intestin gros): Simptome și tratament

Cancerul de colon (intestin gros): Simptome și tratament

Cauzele și Tratamentul Cancerului de Colon

Cauzele și Tratamentul Cancerului de Colon

Biopsia Hepatică Înlocuită de Metoda Fibroscan

Biopsia Hepatică Înlocuită de Metoda Fibroscan

Ce Este Inflamația Pancreatică (Pancreatită) și Cum Se Tratează

Ce Este Inflamația Pancreatică (Pancreatită) și Cum Se Tratează

Ce cauzează constipația? Ce ajută la constipație?

Ce cauzează constipația? Ce ajută la constipație?

Ce este bun pentru răceala stomacului? Cum se tratează răceala stomacului?

Ce este bun pentru răceala stomacului? Cum se tratează răceala stomacului?

Ce provoacă arsura gastrică? Ce ajută la arsura gastrică?

Ce provoacă arsura gastrică? Ce ajută la arsura gastrică?

Ce este util pentru a combate balonarea abdominală? Cum trece balonarea?

Ce este util pentru a combate balonarea abdominală? Cum trece balonarea?

Ce ajută la ameliorarea refluxului? Sfaturi pentru reducerea simptomelor refluxului

Ce ajută la ameliorarea refluxului? Sfaturi pentru reducerea simptomelor refluxului

Modul de a face față cu refluxul: Cheia pentru o viață sănătoasă

Modul de a face față cu refluxul: Cheia pentru o viață sănătoasă

Chirurgia Parkinson: O Cale Spre O Viata Mai Buna 

Chirurgia Parkinson: O Cale Spre O Viata Mai Buna 

Afișează tot