19 august 2023
8 Moduri de a Întări Sistemul Imunitar Împotriva Coronavirusului
Diagnosticul de cancer afectează îndeaproape prioritățile din viața dumneavoastră, viața de familie și aspectul general. În timp ce încercați să înțelegeți ce este cancerul, metodele de tratament și multe alte aspecte legate de cancer, s-ar putea să nu vă gândiți prea mult la modul în care ar trebui să vă alimentați în funcție de boala dumneavoastră. Cu toate acestea, alimentația în timpul tratamentului pentru cancer este mult mai importantă decât obiceiurile alimentare din alte perioade ale vieții dumneavoastră. Puteți citi articolul în care experții de la Anadolu Health Center vă informează despre cancer și nutriție.
Alimentația adecvată și echilibrată în timpul și după tratament:
Diverse studii au demonstrat că persoanele bine alimentate în timpul tratamentului pentru cancer sunt mai rezistente la efectele secundare ale tratamentelor precum chimioterapia, radioterapia, intervențiile chirurgicale și tratamentele biologice. Persoanele bine hrănite în timpul tratamentului pot face față chiar și dozelor mai mari de medicamente.
Desigur, toată lumea are "informații" despre cum ar trebui să se alimenteze persoanele cu cancer. Cu toate acestea, ceea ce vă frustrează este că toată lumea oferă sfaturi diferite și nu știți ce să faceți sau pe cine să credeți. Fie că ascultați de la internet, radio, televiziune, ziare sau prieteni, sunteți copleșit de informații contradictorii. Unele dintre ele sunt corecte, dar din păcate, majoritatea sunt informații greșite. Totuși, nu știți care să urmați și nu puteți distinge între adevăr și fals.
Nu există un program de alimentație standard pentru pacienții cu cancer. Programul de alimentație sau, altfel spus, alegerea alimentelor adecvate pentru a asigura o alimentație suficientă și echilibrată variază de la o persoană la alta. În special, alimentația în cazul pacienților cu cancer variază în funcție de tipul și severitatea efectelor secundare ale tratamentului aplicat. De exemplu, în cazul dificultății de înghițire cauzată de tratament, se recomandă alimente lichide cu valoare nutritivă ridicată. Vom examina detaliat în această secțiune diversele aplicări ale alimentației în funcție de efectele secundare posibile.
Programul de alimentație variază nu doar în funcție de efectele secundare, ci și în funcție de tipul de cancer. Sperăm că în această secțiune vom răspunde la toate întrebările pe care le aveți.
Știm cu toții că o viață sănătoasă este posibilă printr-o alimentație sănătoasă. Dar ce înseamnă alimentația sănătoasă? Alimentația sănătoasă se definește ca fiind consumul de nutrienți necesari pentru creșterea, dezvoltarea, menținerea sănătății și trăirea o viață productivă și lungă. A fi activ fizic, a menține o greutate sănătoasă, a nu fuma, a limita consumul de alcool și a avea o alimentație sănătoasă sunt factori importanți pentru menținerea unui corp puternic și dinamic.
Alimentația sănătoasă este extrem de importantă pentru pacienții cu cancer. Obținerea nutrienților necesari, cum ar fi proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale, vă va ajuta în lupta împotriva bolii. Mulți oameni trăiesc ani buni după tratamentele pentru cancer. De aceea, alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt esențiale pentru a vă menține viața dinamică și sănătoasă.
Principalul obiectiv înainte de tratament este să încercați să rămâneți puternic pentru a obține cel mai pozitiv efect posibil al tratamentului. Așa cum nu există un standard de alimentație în fiecare etapă a tratamentului pentru cancer, nici în această etapă nu există o alimentație standard. Totuși, în această perioadă, punctul principal de concentrare este starea de greutate a persoanei și forma de tratament care va fi aplicată. Menținerea greutății ideale este crucială pentru eficacitatea tratamentului. Persoanele slabe ar trebui să ajungă la greutatea ideală înainte de a începe tratamentul. Metodele de tratament, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot cauza efecte secundare care afectează negativ alimentația, detaliile fiind discutate în această secțiune. Prin urmare, este esențial ca persoanele care nu au început încă tratamentul să cântărească și să ajungă la greutatea ideală.
Pentru persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale, starea de greutate este importantă. Chirurgul dumneavoastră ar putea recomanda scăderea în greutate înainte de operație pentru a asigura o intervenție chirurgicală mai reușită. Cu toate acestea, cel mai important aspect este că tratamentul nutrițional trebuie planificat în mod individual. Fiecare pacient care trebuie să cântărească mai mult sau mai puțin ar trebui să își urmeze programul sub supravegherea unui specialist. Din păcate, există mii de diete diferite pe site-urile de internet sau în ziare. Nu uitați, tratamentul nutrițional aplicabil fiecărei persoane se bazează pe vârsta, sexul, factorul de activitate, problemele de sănătate și cerințele fiziologice ale persoanei. Toate dietele prezentate în ziare și pe site-uri sunt generalizări și pot pune în pericol viața persoanelor cu probleme de sănătate.
Deci, întrebarea pe care o întâlniți frecvent și care vă frământă, dar la care nu ați găsit încă un răspuns clar, și pe care toată lumea o interpretează diferit este:
Conceptul de alimentație, extrem de important pentru pacienții cu cancer, nu este, de fapt, foarte diferit de dieta recomandată altor persoane. Aici, aspectul crucial este menținerea unei alimentații suficiente și echilibrate, în funcție de efectele secundare create de tratament.
Mai jos sunt câteva recomandări de alimentație sănătoasă care pot fi oferite persoanelor înainte de începerea tratamentului:
Diversificarea alimentației este regula de bază pentru a obține o cantitate echilibrată de multe nutrienți (vitamine, minerale, carbohidrați, grăsimi, proteine). A răspunde nevoilor nutriționale ale organismului este și mai important în cazul pacienților cu cancer.
Este posibil să fiți îndrumați de persoane din jurul dumneavoastră sau de personalul medical pentru a obține acești nutrienți sub formă de suplimente. Totuși, nu uitați că există o mare diferență între obținerea nutrienților din alimente naturale și din suplimente. O dietă echilibrată ajută la satisfacerea necesităților nutriționale ale organismului și contribuie pozitiv la sănătate, în timp ce anumite suplimente antioxidante, precum vitaminele E și C și acidul folic, pot afecta eficacitatea unor medicamente de chimioterapie și radioterapie. Prin urmare, dacă intenționați să utilizați un preparat multivitaminic/mineral, nu uitați să solicitați ajutorul unui specialist în domeniu.
Proteinele sunt nutrienți esențiali pentru creștere, dezvoltare, regenerarea celulelor și menținerea unui sistem imunitar sănătos. Ele joacă un rol important în regenerarea celulară, producerea hormonilor și enzimelor. În cazul în care aportul de proteine este insuficient, procesul de vindecare se poate prelungi, iar rezistența organismului la infecții scade. Pacienții cu cancer au nevoie de mai multe proteine pentru a repara celulele afectate de intervenții chirurgicale, chimioterapie și radioterapie și pentru a se proteja împotriva infecțiilor.
Carbohidrații, care sunt frecvent întâlniți în alimente, au rolul principal de a furniza energie organismului. Corpul obține aproximativ 50-60% din caloriile necesare din carbohidrați. Pâinea, pastele, leguminoasele și cerealele sunt surse de carbohidrați, iar carbohidrații din aceste alimente sunt complecși și ar trebui preferați în locul carbohidraților simpli. Mierea, melasa și zaharurile albe sau brună sunt carbohidrați simpli și conțin multe calorii. Aceste alimente oferă multe calorii, dar valoarea lor nutritivă nu este pe măsura așteptărilor. Consumul ridicat de carbohidrați simpli poate duce la dezvoltarea unei rezistențe a organismului la insulina secretată de pancreas. Insulina are rolul de a transporta zahărul din sânge în celule pentru a fi transformat în energie. Dacă apare o rezistență la insulină în celule, zahărul din sânge nu poate pătrunde în celule, ceea ce duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la imposibilitatea organismului de a folosi zahărul pentru energie. Din cauza conținutului ridicat de calorii și a efectului asupra rezistenței la insulină, zahărul trebuie limitat de toți indivizii, inclusiv pacienții cu cancer. Consumul excesiv de zahăr este asociat cu obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, este mai sănătos să vă satisfaceți necesarul de carbohidrați din produse integrale (pâine integrala, paste, bulgur, fasole uscată, linte, năut etc.).
Persoanele care consumă cantități mari de zahăr și alimente dulci pot ajunge să nu consume suficiente alimente cu valoare nutritivă ridicată. Zahărul și alimentele dulci au o valoare nutritivă scăzută.
În timpul tratamentului, obiectivele principale ar trebui să fie menținerea unui aport adecvat de calorii și nutrienți pentru a rămâne energic și pentru a vă menține greutatea ideală. Dacă aveți un istoric de pierdere în greutate și nu obțineți suficiente calorii, consumul de alimente bogate în calorii, precum zahărul, poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră. Totuși, dacă greutatea este ideală și stabilă sau dacă aveți o tendință de creștere în greutate, consumul de zahăr și alimente dulci nu este recomandat.
Zahărul nu cauzează direct cancerul și nu contribuie la creșterea celulelor canceroase!
În concluzie, zahărul nu este recomandat pacienților cu cancer, nu pentru că hrănește celulele canceroase, ci pentru că nu are valoare nutritivă.
Grăsimile sunt un nutrient de care pacienții cu cancer trebuie să fie atenți. Amintiți-vă că grăsimile solide și cele lichide au aceeași cantitate de calorii. Cu toate acestea, grăsimile solide (cum ar fi untul și grăsimea de porc) au un conținut ridicat de grăsimi saturate și pot crește nivelul de colesterol. Grăsimile lichide, care nu conțin colesterol și sunt bogate în grăsimi nesaturate, pot reduce colesterolul. Grăsimile conțin de două ori mai multe calorii decât carbohidrații și proteinele, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Prin urmare, este important să evitați alimentele bogate în grăsimi în dieta zilnică pentru a menține sănătatea.
Vitaminele ajută la utilizarea energiei (caloriilor) provenite din carbohidrați, proteine și grăsimi de către organism. Persoanele care se hrănesc echilibrat și suficient își satisfac toate necesitățile de vitamine prin alimente. Totuși, în timpul tratamentului pentru cancer, poate fi dificil să mențineți o alimentație echilibrată. În aceste perioade, puteți utiliza un preparat multivitaminic conform recomandărilor medicului sau dieteticianului.
Mineralele, esențiale pentru funcționarea corpului, au fost discutate în detaliu în prima secțiune. În general, persoanele care se hrănesc echilibrat nu au dificultăți în a-și satisface necesarul de minerale. Totuși, tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și intervențiile chirurgicale, pot epuiza vitaminele și mineralele stocate în organism. Prin urmare, dacă urmează un tratament pentru cancer și nu vă alimentați suficient din cauza efectelor secundare, puteți solicita ajutorul medicului sau dieteticianului pentru suplimente multivitaminice/minerale care să satisfacă necesitățile organismului dumneavoastră.
Apa este cel mai important element pentru viața umană după oxigen. Deși oamenii pot supraviețui săptămâni întregi fără alimente, ei pot trăi doar câteva zile fără apă. Voma și diareea care pot apărea în urma tratamentului împotriva cancerului pot duce la pierderi suplimentare de apă din organism. De aceea, consumul a 8-10 pahare de apă pe zi previne deshidratarea. De asemenea, este foarte important să consumați apă în timpul chimioterapiei pentru a minimiza efectele dăunătoare ale medicamentelor chimioterapice asupra corpului. Consumul de apă ajută la eliminarea medicamentelor chimioterapice din corp fără a vă afecta sănătatea.
Funcțiile apei necesare pentru viață în organism:
Un adult pierde în medie 10 pahare de apă pe zi, iar această pierdere trebuie compensată. Deși considerăm că alte băuturi ne satisfac necesarul de lichide, ceaiul și cafeaua au efect diuretic și contribuie la pierderea apei din corp. Consumul zilnic de ceai și cafea ar trebui limitat, iar necesarul de lichide al organismului ar trebui acoperit prin apă. Consumând 8-10 pahare de apă pe zi, ne satisfacem necesarul de lichide.
Multe persoane care urmează un tratament pentru cancer cred că anumite alimente pot trata cancerul. De aceea, ele consumă frecvent anumite alimente speciale sau amestecuri pe bază de plante. Totuși, efectele acestor practici asupra sănătății nu sunt cunoscute. Din păcate, niciun aliment nu are capacitatea de a distruge celulele canceroase. Cu toate acestea, unele alimente pot avea efecte pozitive asupra efectelor secundare ale tratamentului, iar altele pot reduce riscul de a dezvolta cancer. Scopul alimentației pentru persoanele cu cancer este de a asigura energia și nutrienții necesari pentru a crea un sistem imunitar mai rezistent, mai energetic și mai capabil să lupte împotriva infecțiilor. Eliminarea celulelor canceroase prin alimente sau prin înfometarea cu anumite alimente nu este posibilă în niciun fel și în niciun context.
Ați auzit despre termenii din medicina alternativă și complementară în contextul diagnosticului de cancer, prevenirii și tratamentului cancerului. Dar știți cât de sigure sunt aceste metode?
Tratamentele dovedite sunt metode de tratament considerate sigure și eficiente în urma unor serii de studii riguroase. Aceste studii permit aprobarea și acceptarea metodelor de tratament sau a medicamentelor de către FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA). Mai întâi, sunt efectuate studii clinice pentru a verifica siguranța și eficacitatea medicamentului sau a metodei de tratament pentru oameni. Înainte de a fi utilizate pe oameni, medicamentele sunt testate în laborator și pe animale. După ce se ajunge la concluzia că medicamentul sau metoda de tratament este sigură, se analizează efectele asupra pacienților. Dacă medicamentul are efecte pozitive asupra pacienților, FDA poate aproba utilizarea acestuia.
Termenul „complementar” se referă la tratamentele aplicate în completarea tratamentelor dovedite. De exemplu, meditația pentru reducerea stresului este un exemplu de metodă complementară. Metodele complementare nu sunt utilizate pentru a trata boala, ci pentru a îmbunătăți simptomele și starea generală de bine.
Metodele alternative sunt considerate tratamente care ar putea vindeca cancerul. Totuși, din cauza lipsei suficiente de cercetări, efectele acestora nu sunt dovedite sau au fost găsite ineficiente în urma studiilor. Dacă optați pentru tratamente alternative în locul celor dovedite, riscați să suferiți din cauza unor tratamente inadecvate sau ineficiente.
În timpul tratamentului, trebuie să te concentrezi în principal pe lupta împotriva cancerului. O alimentație sănătoasă te va ajuta să rămâi puternic în această luptă și să îți asiguri necesarul de nutrienți. Totuși, în timpul tratamentului, unele efecte secundare legate de tratament pot afecta negativ alimentația ta. Deși personalul medical îți va oferi informații despre tipul de tratament care ți se va aplica și posibilele efecte secundare, aceste efecte pot varia de la o persoană la alta. Unele persoane nu experimentează niciun efect secundar, în timp ce altele pot avea câteva efecte secundare specifice mai intense. Mai mulți factori influențează tipul și severitatea efectelor secundare pe care le vei experimenta, inclusiv tipul de cancer, zona tratată, forma și durata tratamentului și dozajul acestuia.
Până să înceapă tratamentul, nu poți ști cu siguranță dacă și cum te va afecta. Cel mai bun mod de a te pregăti pentru tratament este să abordezi acest proces ca pe o oportunitate de a te concentra pe tine și de a te recupera.
Iată câteva modalități de a fi pregătit:
Gândește pozitiv:
Îți poți reduce anxietatea legată de complicațiile posibile ale tratamentului adoptând o atitudine pozitivă, discutând despre ce simți și informându-te mai bine despre cancer și tratament. În final, fiind planificat în abordarea posibilelor complicații ale tratamentului, te vei simți mai controlat și vei putea menține motivația pentru tratament.
Posibilele complicații legate de tratament afectează adesea foarte puțin sau deloc alimentația. Chiar dacă apar complicații care împiedică consumul de alimente, acestea sunt de obicei ușoare și multe dintre ele vor dispărea după tratamentul cancerului. Există diverse medicamente care pot ajuta la controlul complicațiilor care pot apărea.
Dietă sănătoasă
O dietă sănătoasă este esențială pentru ca organismul să funcționeze la un nivel optim.
Dacă urmezi o dietă sănătoasă, vei menține energia, vei preveni deteriorarea țesuturilor, vei regenera țesuturile și vei menține rezistența la infecții pe parcursul tratamentului.
Persoanele care se alimentează sănătos sunt întotdeauna mai reușite în gestionarea posibilelor complicații ale tratamentului. De fapt, anumite tratamente pentru cancer sunt mai eficiente la persoanele care sunt bine hrănite și au o dietă echilibrată.
Operația este definită ca îndepărtarea celulelor canceroase și a țesutului înconjurător din organism. După operație, tratamentul poate fi susținut de chimioterapie și/sau radioterapie, iar înainte de operație, radioterapia și/sau chimioterapia pot fi utilizate pentru micșorarea tumorii. Oncologul tău va stabili un plan de tratament bazat pe diferite investigații. După operație, necesarul de proteine și calorii va crește pentru a sprijini vindecarea rănilor. Mulți oameni experimentează durere și oboseală după operație, ceea ce poate face dificilă satisfacerea necesarului de nutrienți. Dacă orice parte a organelor precum gura, esofagul, stomacul, intestinul subțire și gros este îndepărtată prin intervenție chirurgicală, capacitatea organismului de a folosi nutrienții necesari poate suferi modificări. Înainte de operație, este recomandat să întrerupi orice supliment de vitamine care afectează celulele roșii ale sângelui, care subțiază sângele sau care promovează formarea de cheaguri (B6, acid folic, B12, vitamina E, vitamina K, omega-3, usturoi, ghimbir).
În prima etapă, ar trebui să se prefere alimentele lichide, ușor de digerat. Dacă aveți greață, vărsături sau diaree, alimentele lichide pot fi tolerate mai bine decât cele solide. Alimentele lichide din prima etapă includ o dietă care nu suprasolicită intestinul și constă din aproximativ 500 de calorii pe zi. În această etapă se includ apă, limonadă, ceai slab, sucuri de fructe (strecurate), supe de legume strecurate. Deoarece această dietă nu poate satisface necesarul dvs. pe termen lung, puteți trece la a doua etapă în a doua zi după operație, cu excepția cazului în care se indică altfel.
În a doua etapă, pe lângă alimentele din prima etapă, se adaugă orez, orice fel de suc de fructe, budincă, pâine albă, carne la grătar, pui, pește, lapte. Alimentele bogate în fibre, precum bulgurul, leguminoasele și pâinea integrală, precum și legumele care produc gaze, precum conopida și varza, ar trebui evitate.
A treia etapă include regimul alimentar normal.
Anumite hormoni, în special, pot contribui la apariția și progresia unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și de prostată. Tratamentul hormonal poate fi aplicat fie prin inhibarea producției sau activității acestor hormoni prin diferite medicamente, fie prin îndepărtarea glandelor care secreta hormonii prin intervenție chirurgicală. Tratamentul hormonal poate ucide celulele canceroase, dar poate, de asemenea, să încetinească creșterea acestora.
Unele tratamente hormonale pot cauza retenție de lichide, creșterea apetitului și câștig în greutate. Alte tratamente hormonale pot provoca ușoare grețuri și slăbiciune. Este recomandat ca pacienții cu cancer care urmează tratament hormonal să solicite ajutorul unui specialist în nutriție și dietetică pentru a-și menține greutatea ideală.
Pentru a face față efectelor secundare ale tratamentului hormonal:
Pierderea în greutate poate fi cauzată de următorii factori:
Pierderea în greutate poate duce la slăbiciune și epuizare, precum și la slăbirea sistemului imunitar. Dacă sistemul imunitar este slăbit, deveniți mai susceptibil la infecții. În cazul în care se observă scăderi ale anumitor elemente esențiale în sistemul imunitar în testele de sânge efectuate înainte de fiecare ședință de chimioterapie, este posibil ca tratamentul să fie amânat pentru acea zi. Prin urmare, tratamentul poate fi întârziat pentru o perioadă. Riscul apariției acestor probleme este întotdeauna mai mic pentru persoanele care mențin o greutate sănătoasă și care se hrănesc adecvat și echilibrat.
Pierderea în greutate se datorează consumului insuficient de alimente din cauza lipsei de apetit. Dacă experimentați pierdere în greutate în timpul tratamentului, încercați să mâncați porții mici de câteva ori pe zi, la intervale de una-două ore. Este util să aveți în frigider alimente bogate în calorii și proteine pentru a le consuma atunci când vă este foame.
Iată câteva sugestii de reținut:
Consultați medicul dacă experimentați oricare dintre următoarele simptome:
Un program de alimentație sănătoasă vă va satisface nevoile calorice și va preveni câștigul excesiv de greutate. Dacă aveți umflături la glezne, cauza probabilă este retenția de lichide. Prin urmare, trebuie să reduceți consumul zilnic de sare. Activitatea fizică regulată vă va fi de mare ajutor pentru a preveni câștigul de greutate.
Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul mamar și colorectal. Multe studii au arătat că mulți pacienți diagnosticați cu cancer sunt supraponderali. În plus, femeile supraponderale cu cancer mamar au o rată de recidivă cu 25% mai mare decât cele de greutate ideală. Prin urmare, câștigul în greutate este o situație pe care ar trebui să o evite toate persoanele, inclusiv pacienții cu cancer.
Atunci când oamenii aud cuvântul „dietă”, primul lucru la care se gândesc este adesea restricția alimentară. Acest lucru se datorează dietelor cu calorii scăzute și rapide de pierdere în greutate pe care le întâlniți frecvent în ziare, reviste și pe internet. Totuși, aceste diete pot avea efecte negative asupra sănătății. Pacienții cu cancer pot urma diete de slăbire, dar dietele aplicate acestor persoane trebuie să fie foarte atent formulate. Scopul principal este de a asigura necesarul de calorii și nutrienți pentru a menține rezistența corporală. Prin urmare, pacienții cu cancer care doresc să slăbească ar trebui să ceară ajutorul unui specialist în nutriție și dietetică.
Câteva SUGESTII PRACTICE pentru a menține sau a pierde în greutate:
Slăbiciunea este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului pentru cancer, afectând 9 din 10 pacienți.
Slăbiciunea este diferită de oboseala cauzată de activitățile zilnice. Iată câteva semne ale slăbiciunii:
Pentru unii pacienți, slăbiciunea dispare după terminarea tratamentului, în timp ce pentru alții, poate persista câteva luni. Slăbiciunea cauzată de tratament poate afecta multe activități din viața de zi cu zi.
Schimbările în obiceiurile alimentare, slăbiciunea, medicamentele utilizate și nivelul scăzut de activitate pot provoca constipație. La pacienții cu cancer, constipația poate fi un simptom al bolii, dar tratamentele pot, de asemenea, cauza constipație. Deshidratarea (pierdere de lichide) și aportul insuficient de nutrienți sunt, de asemenea, factori care pot contribui la apariția constipației.
Medicamentele utilizate pentru durere, medicamentele pentru anxietate și depresie, antiacidele pentru stomac, diureticele (medicamente diuretice), suplimentele multivitaminice și minerale care conțin fier și calciu, medicamentele pentru somn sau anestezia generală sunt medicamente care pot cauza constipație. Unele medicamente de chimioterapie, în special la persoanele în vârstă și care consumă alimente cu conținut scăzut de fibre, pot duce la constipație.
Câteva sugestii pentru prevenirea constipației:
Consultați medicul în următoarele situații:
Data ultimei actualizări: 29 Nisan 2021
Data publicării: 04 Mayıs 2017
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Centrul de oncologie (Centrul de cancer)
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică