Ce este vitamina B12? Care sunt simptomele deficienței de B12?

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, are o structură cristalină și un colorit roșu strălucitor datorită prezenței elementului cobalt (Co) în compoziția sa.

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, are o structură cristalină și un colorit roșu strălucitor datorită prezenței elementului cobalt (Co) în compoziția sa. Această vitamină lucrează împreună cu acidul folic în producția unor structuri extrem de importante pentru corp, cum ar fi sinteza ADN-ului, producția de globule roșii (RBC, eritrocite) și sinteza mielinei (învelisul nervilor). Vitamina B12 se găsește doar în alimente de origine animală și pentru a fi absorbită de organism, stomacul secretă factorul intrinsec. Această secreție facilitează absorbția vitaminei B12 în intestinul subțire. Deși vitamina B12 este solubilă în apă și poate fi stocată în ficat, rinichi și alte țesuturi, aceasta nu poate fi sintetizată de către organism.

Cu alte cuvinte, vitamina B12, extrem de importantă pentru organism, poate fi obținută în mod natural doar prin alimentație. Deficiența de vitamina B12, cauzată de o alimentație dezechilibrată și nesănătoasă, duce la disfuncții ale celulelor nervoase, provocând simptome neurologice precum pierderea senzației, durere, senzație de arsură și amorțeală. Deficiența de B12, caracterizată și prin încetinirea funcțiilor cognitive, este mai frecventă la persoanele vârstnice. În această categorie de vârstă, deficiența de B12 poate fi una dintre cauzele principale ale depresiei și poate duce la multe alte simptome. Înainte de a discuta simptomele deficienței de B12, este important să înțelegem bine ce este vitamina B12.

Ce este vitamina B12?

Cobalamina, cunoscută și sub denumirea de vitamina B12, este un tip de vitamină solubilă în apă care nu poate fi produsă de organism, dar este necesară pentru funcționarea sa. Datorită solubilității în apă, vitamina B12 poate circula ușor în sânge. Vitamina B12, care se găsește în mod natural doar în alimente de origine animală, joacă un rol esențial în producția de globule roșii și ADN, precum și în menținerea unei funcționări sănătoase a sistemului nervos. Spre deosebire de alte vitamine din complexul B, vitamina B12 este singura care conține elementul cobalt. De asemenea, vitamina B12 facilitează absorbția vitaminei B9 sau acid folic, contribuind astfel la sinteza energiei și eliberarea acesteia. Fără vitamina B12, producția de globule roșii, care se regenerează continuu, nu poate avea loc în mod sănătos, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi anemia. Deși vitamina B12 nu poate fi sintetizată de organism, aceasta poate fi stocată în ficat și rinichi timp de până la patru ani. După stocare, excesul de vitamina B12 este eliminat din organism prin urină.

La ce este bună vitamina B12? Care sunt beneficiile acesteia?

Vitamina B12 joacă un rol important alături de acidul folic în producția de globule roșii (eritrocite) de către măduva osoasă. În alte cuvinte, vitamina B12 ajută la continuarea producției de celule, întârziind astfel îmbătrânirea și prevenind anemia. Aceasta transformă carbohidrații în glucoză, reduce cantitatea de grăsimi, sprijină sinteza proteinelor și susține producția de energie. Se consideră că vitamina B12 este eficientă în reglarea tensiunii arteriale, prevenirea osteoporozei, reducerea riscului de degenerescență maculară și scăderea colesterolului. De asemenea, vitamina B12 are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar.

Vitamina B12 contribuie la producția de mielină, care este esențială pentru sistemul nervos, prevenind deteriorarea nervilor și întărind sistemul nervos central. Prin urmare, aceasta joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului nervos. Este extrem de eficientă în sprijinul funcțiilor cognitive și, în special, în îmbunătățirea memoriei. Facilitează învățarea, previne uitarea și poate întârzia apariția bolilor Alzheimer și demență. Este de asemenea eficientă în prevenirea depresiei și este cunoscută pentru rolul pozitiv pe care îl joacă în fertilitate. Printre beneficiile vitaminei B12 se numără și sinteza ADN-ului, componentă esențială a celulelor. Vitamina B12 poate preveni apariția unor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și vase de sânge, cancerul mamar, de prostată, de colon și de plămâni.

În ce alimente se găsește vitamina B12?

Vitamina B12, care nu poate fi sintetizată de organism, poate fi obținută natural doar prin intermediul alimentelor. Alimentele bogate în vitamina B12 sunt:

  • Carne roșie: Ficatul (104 mcg*/100 gr), splina și rinichii (63 mcg/100 gr), precum și alte tipuri de carne roșie sunt surse foarte bogate în vitamina B12.
  • Pește: Peștii cum ar fi păstrăvul (5 mcg/100 gr), bibanul (1 mcg/100 gr) și somonul (14 mcg/100 gr) conțin vitamina B12.
  • Ouă: Un ou de pui conține aproximativ 2 mcg de vitamina B12 la 100 grame.
  • Brânză: Unele tipuri de brânză conțin până la 1.8 mcg/100 gr de vitamina B12.

În plus față de aceste alimente, alte surse de vitamina B12 includ puiul, laptele și iaurtul. Produsele din soia fermentată conțin de asemenea vitamina B12. Totuși, gătirea îndelungată sau excesivă a acestor produse poate duce la pierderea vitaminei B12.

*micrograme

Care sunt simptomele deficienței de vitamina B12?

Deficiența de vitamina B12 este frecventă în rândul persoanelor care consumă o dietă săracă în B12 și, în special, în rândul celor care urmează o dietă vegană. Spre deosebire de alte vitamine solubile în apă, vitamina B12 poate fi stocată în ficat, rinichi și alte țesuturi. De aceea, deficiența de vitamina B12 nu se manifestă imediat după o alimentație dezechilibrată și poate fi observată abia după patru ani. Cu alte cuvinte, simptomele deficienței de vitamina B12 pot apărea după 5-6 ani. Deși simptomele cele mai frecvente ale deficienței de vitamina B12 sunt anemia pernicioasă, pot fi afectate și țesuturile nervoase și creierul. Printre simptomele frecvente ale deficienței de vitamina B12 se numără:

  • Anemie
  • Amorteală, furnicături și arsuri la nivelul mâinilor, picioarelor și picioarelor
  • Spasme la nivelul picioarelor
  • Slăbirea funcțiilor mentale
  • Oboseală fizică și mentală
  • Depresie
  • Umflarea, înroșirea și arsura limbii
  • Diaree
  • Dureri și sensibilitate
  • Icter (îngălbenirea pielii)
  • Țințitul urechilor
  • Palpitații
  • Încetinirea metabolismului

Ce probleme poate cauza deficiența de vitamina B12?

Lipsa unei cantități suficiente de vitamina B12 în organism duce la probleme în producția de globule roșii și, prin urmare, la imposibilitatea organismului de a produce eritrocite. Aceasta poate duce la apariția anemiei pernicioase (un număr mai mic de globule roșii în sânge). Globulele roșii produse în măduva osoasă nu se pot divide normal și devin mai mari decât normal. Acest lucru împiedică trecerea globulelor roșii din măduva osoasă în sânge, provocând o stare de slăbiciune și oboseală. În cazuri severe, pot apărea pierderi de memorie și leziuni nervoase, iar creierul, inima și alte organe pot fi afectate. Anemia cauzată de deficiența de vitamina B12 este de asemenea un risc important în timpul sarcinii, putând duce la avorturi spontane, nașteri premature și nașteri moarte. De asemenea, nou-născuții pot experimenta frecvent boli, distragere a atenției și scăderea funcțiilor de percepție și învățare.

Deficiența de vitamina B12 poate afecta și funcțiile celulelor nervoase, provocând amorțeală, furnicături și durere. Funcțiile mentale pot fi afectate, ducând la dificultăți de învățare, tulburări de concentrare și uitare. De asemenea, deficiența de vitamina B12 poate fi cauza și/sau rezultatul bolilor neurologice, cum ar fi Alzheimer și demența. Deficiența de vitamina B12 este de asemenea un factor de risc pentru depresie. Deficiența de vitamina B12 este frecventă la persoanele de 65 de ani și peste. Această problemă poate fi tratată cu ușurință dacă este diagnosticată timpuriu.

Care este cantitatea recomandată de vitamina B12?

Un nivel de vitamina B12 mai mare de 800 pg/ml este considerat excesiv. Totuși, umplerea completă a rezervelor de vitamina B12 nu provoacă probleme de sănătate. Cu alte cuvinte, excesul de vitamina B12 peste capacitatea organismului poate fi eliminat prin urină. Doza zilnică recomandată de vitamina B12 variază în funcție de grupul de vârstă și este exprimată în micrograme (mcg):

  • 0-6 luni: 0.3 mcg
  • 6-12 luni: 0.5 mcg
  • 1-3 ani: 0.7 mcg
  • 4-6 ani: 1 mcg
  • 7-10 ani: 1.4 mcg
  • 11 ani și peste: 2 mcg
  • Gravide: 2.2 mcg
  • Mame care alăptează: 2.1 mcg

Vitamina B12 are un spectru larg de beneficii, inclusiv în reglarea homocisteinei și a metabolismului energetic, precum și în susținerea funcțiilor imunitare și a sănătății sistemului nervos. Dacă nivelul de vitamina B12 măsurat prin teste de laborator este sub valoarea de referință, medicul poate recomanda ajustări dietetice și prescrierea de suplimente de vitamina B12.

 

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Nutriție și Dietetică

Nutriție și Dietetică

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Ataşehir

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Derya Eren

Gebze

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Dilek Öztürk

Gebze

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Tuba Örnek

Ataşehir

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Derya Eren

Gebze

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Dilek Öztürk

Gebze

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Nilüfer Duygu Yüceli

Gebze

Nutriție și Dietetică

Nutriționist Specialist Tuba Örnek

Afișează tot

Articole evidențiate

8 Moduri de a Întări Sistemul Imunitar Împotriva Coronavirusului

8 Moduri de a Întări Sistemul Imunitar Împotriva Coronavirusului

Despre dieta ketogenică: Ce trebuie să știți

Despre dieta ketogenică: Ce trebuie să știți

Beneficiile gutuii

Beneficiile gutuii

Ulei de cocos: Beneficii, efecte, utilizări

Ulei de cocos: Beneficii, efecte, utilizări

Cancerul și Nutriția

Cancerul și Nutriția

Ulei de sunătoare: Beneficii, Tipuri, Domenii de utilizare

Ulei de sunătoare: Beneficii, Tipuri, Domenii de utilizare

Cum să Câștigi în Greutate? Metode Sănătoase de Câștig în Greutate

Cum să Câștigi în Greutate? Metode Sănătoase de Câștig în Greutate

Programe de Alimentație Personalizate

Programe de Alimentație Personalizate

Semințele de Chimen: Beneficii, Efecte, Consum

Semințele de Chimen: Beneficii, Efecte, Consum

Ce Este Kefirul? Care Sunt Beneficiile Sale?

Ce Este Kefirul? Care Sunt Beneficiile Sale?

Ceai de cimbru: Ce este, beneficiile și consumul

Ceai de cimbru: Ce este, beneficiile și consumul

Care sunt beneficiile semințelor de in?

Care sunt beneficiile semințelor de in?

Ceai de mușețel: Beneficii, efecte, consum

Ceai de mușețel: Beneficii, efecte, consum

Ceaiul de fenicul: Ce este, beneficii, consum

Ceaiul de fenicul: Ce este, beneficii, consum

Care sunt beneficiile portocalelor?

Care sunt beneficiile portocalelor?

Afin: Beneficii, Efecte, Utilizări

Afin: Beneficii, Efecte, Utilizări

Ghimbir: Beneficii, Efecte, Consum

Ghimbir: Beneficii, Efecte, Consum

Anorexia

Anorexia

Ce Este Ginsengul?

Ce Este Ginsengul?

Vitaminele B sunt esențiale pentru o memorie puternică și sănătatea creierului

Vitaminele B sunt esențiale pentru o memorie puternică și sănătatea creierului

10 Beneficii ale Turmericului pentru Sănătate

10 Beneficii ale Turmericului pentru Sănătate

Ce Este Detoxifierea?

Ce Este Detoxifierea?

6 Recomandări de alimentație pentru cei care țin post

6 Recomandări de alimentație pentru cei care țin post

6 greșeli de evitat în timpul Ramadanului

6 greșeli de evitat în timpul Ramadanului

Beneficiile Uleiului de Lavandă

Beneficiile Uleiului de Lavandă

Beneficiile ceaiului verde

Beneficiile ceaiului verde

Care sunt beneficiile semințelor de dovleac? La ce sunt bune?

Care sunt beneficiile semințelor de dovleac? La ce sunt bune?

Ce este glutenul? În ce alimente se găsește glutenul?

Ce este glutenul? În ce alimente se găsește glutenul?

Care sunt beneficiile salviei? La ce este bună salvie?

Care sunt beneficiile salviei? La ce este bună salvie?

Care sunt beneficiile gutuilor? La ce sunt bune gutuile?

Care sunt beneficiile gutuilor? La ce sunt bune gutuile?

Care sunt beneficiile nucilor? La ce sunt bune nucile?

Care sunt beneficiile nucilor? La ce sunt bune nucile?

Care sunt beneficiile rodiei? La ce este bună rodia?

Care sunt beneficiile rodiei? La ce este bună rodia?

Ce este curcuma și care sunt beneficiile sale?

Ce este curcuma și care sunt beneficiile sale?

Care sunt beneficiile vitaminei E?

Care sunt beneficiile vitaminei E?

Afișează tot