19 august 2023
8 Moduri de a Întări Sistemul Imunitar Împotriva Coronavirusului
Ginsengul este o plantă utilizată în medicina tradițională în țările din Asia de Est de secole. Folosit frecvent în produsele din plante, ginsengul este cunoscut pentru efectele sale de creștere a rezistenței la stres.
Ginsengul este o plantă utilizată de secole în medicina tradițională în țările din Asia de Est. Folosit frecvent în produsele pe bază de plante, ginsengul are efecte de creștere a rezistenței la stres. Datorită capacității sale de a spori rezistența la stres fizic, biologic și chimic, este cunoscut ca un „adaptogen”. De asemenea, ginsengul poate reduce oboseala, susține rezistența fizică, îmbunătățește capacitatea fizică și mentală și are efecte anti-îmbătrânire. Aceste efecte sunt realizate prin intermediul componentelor sale, cunoscute sub numele de „ginsenozide”. Ginsenozidele sunt componente cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anticanserigene. Pe lângă ginsengul asiatic/coreean (Panax ginseng), există și alte tipuri, cum ar fi ginsengul sibian (Eleutherococcus senticosus) și ginsengul american (Panax quinquefolius), fiecare având caracteristici și efecte proprii. Ginsengul asiatic este cunoscut pentru contribuția sa la îmbunătățirea funcțiilor imunitare și psihologice și pentru ameliorarea afecțiunilor asociate diabetului. Ginsengul asiatic, cultivat în Coreea, China și Rusia, a fost folosit de-a lungul timpului pentru tratarea oboselii, epuizării și a unor probleme de sănătate. Un aspect important de care trebuie să se țină cont este interacțiunea ginsengului cu medicamentele. Se recomandă precauție atunci când se utilizează împreună cu warfarină, insulină, cafeină, fenelzină și agenți hipoglicemici orali. Utilizarea excesivă a ginsengului poate cauza efecte secundare, cum ar fi greață, diaree, hipertensiune, hipotensiune, euforie, dureri de cap, insomnie și sângerări vaginale. Aceste efecte secundare sunt, de obicei, ușoare și reversibile.
Ginsengul este o plantă perenă erbacee, care crește sălbatică sau cultivată în Asia de Est. Are o înălțime de 30-50 cm, cu un tulpină dreaptă și nedivizată. Rădăcinile sunt mai groase și ramificate. De obicei, ginsengul crește ascuns între rădăcinile de copaci și în locuri cu arbori densi. Utilizarea ginsengului a crescut la nivel mondial și a devenit unul dintre cele mai vândute produse naturale. Ginsengul asiatic este folosit frecvent pentru tratarea oboselii, epuizării, dificultăților de concentrare și scăderii funcțiilor fizice și mentale.
Toate părțile plantei de ginseng, inclusiv rădăcinile, conțin compuși bioactivi. Rădăcinile, tulpina și frunzele conțin aminoacizi, peptide, vitamine și minerale, fitosteroli și uleiuri esențiale, inclusiv 36 de diferite tipuri de ginsenozide. Conform unui studiu, 100 g de rădăcină de ginseng conține aproximativ 338 kcal de energie, 12.29 g de proteine și 70 g de carbohidrați. De asemenea, rădăcinile de ginseng conțin cantități specifice de:
Ginsenozidele conținute în ginseng contribuie la efecte anticanserigene, antidabetice, antiamnestice, antistres, neuroprotectoare și imunomodulatoare.
Ginsengul este o plantă care poate fi utilizată în tratarea unor condiții precum hiperglicemia, hepatosteatoza (boala ficatului gras) și hiperlipidemia. Beneficiile cunoscute ale ginsengului, ca aliment adaptogen, sunt următoarele:
Ginsengul are efecte variate în creșterea rezistenței fizice și cognitive. În timpul exercițiilor fizice, poate stimula hormonii cortizol și adrenalină și poate ajuta la atingerea capacității maxime de oxigen în exercițiile stresante. Datorită acestor funcții, este considerat un aliment adaptogen și este cunoscut pentru efectele sale pozitive asupra persoanelor care fac exerciții. De asemenea, studiile sugerează că ginsengul poate fi eficient în ameliorarea sau gestionarea stresului și depresiei. Se spune că poate contribui la îmbunătățirea funcției erectile și a libidoului, precum și la scăderea riscului de cancer.
Planta de ginseng este recoltată în medie după 3-6 ani și este uscată sau supusă unei expuneri la căldură pentru a preveni deteriorarea. Ginsengul recoltat este păstrat în aer uscat (ginseng alb) sau este copt în cuptor/aburit (ginseng roșu). Componentele și efectele ginsengului alb și roșu pot diferi. În prezent, există trei tipuri comerciale de ginseng: coreean, chinezesc și american. Ginsengul este utilizat comercial în ceaiuri, medicamente și suplimente. Germenii de ginseng chinezesc sunt folosiți în fabricarea medicamentelor și conțin un nivel ridicat de molecule de saponină. După utilizarea produselor de ginseng pe cale orală, timpul de vârf în sânge poate fi de aproximativ 4 ore. Totuși, pot exista produse de ginseng cu efecte mai îndelungate, în funcție de conținutul de ginsenozide. Conținutul de ginsenozide variază în funcție de sezonul și locul recoltei, vârsta și dezvoltarea plantei și tipul de ginseng.
Ginsengul consumat este metabolizat de flora intestinală. Numărul și tipul bacteriilor intestinale influențează nivelul de absorbție și disponibilitatea ginsengului. Compușii de ginseng care ajung în organism contribuie la menținerea echilibrului intern, reducerea efectelor procesului de îmbătrânire, întărirea sistemului imunitar, creșterea vitalității și îmbunătățirea performanței fizice. Datorită conținutului său de compus K, ginsengul poate fi util în ameliorarea pruritului în dermatita atopică. În aplicațiile medicale, efectele ginsengului pot fi reduse sau amplificate dacă este consumat împreună cu plante precum Veratrum Nigru L. și ridiche. Ginsengul asiatic, în mod specific, stimulează enzime care scad eficacitatea antidepresivelor, antihipertensivelor, statinelor și unor medicamente pentru HIV. Cu toate acestea, în caz de hipertensiune, astm acut, sângerări nazale, infecții acute și sângerări menstruale excesive, ginsengul asiatic nu ar trebui utilizat în doze mari și pe termen lung. Doza recomandată de rădăcină de ginseng uscată este, în general, de 0,5-2 g pentru utilizarea pe termen scurt și de 1 g pentru utilizarea pe termen lung.
Ginsengul este o plantă cu diferite subtipuri. În funcție de tratamentele aplicate după recoltare și conținutul acestora, ginsengul alb și roșu au diferențe atât calitative cât și cantitative, și, prin urmare, efecte diferite. Ginsengul roșu este produs prin depozitarea și conservarea pe termen lung a ginsengului după recoltare. Activitățile chimice și biologice ale ginsengului roșu și alb diferă. Aceste diferențe se explică prin utilizarea conținuturilor diferite de ginseng în căile de semnalizare ale sistemului imunitar și prin posesiunea unor bioactivități distincte.
După recoltare, procesarea și expunerea la căldură a ginsengului dezvoltă reacții chimice și transformări structurale ale ginsenozidelor. Aceste schimbări rezultă în efecte diferite pentru ginsengul alb și roșu. Temperaturile aplicate și durata procesului influențează aceste transformări. Ginsengul roșu, produs prin expunere la căldură, ajută la ameliorarea sângerărilor excesive în perioada de lăuzie, creșterea rezistenței organismului în timpul îmbătrânirii și după operații. Ginsengul alb este relativ mai ușor și are un rol special în ameliorarea setei, unul dintre simptomele fundamentale ale diabetului. De asemenea, este eficient în tratamentul bolilor pulmonare și în reducerea insomniei.
Ginsengul roșu și alb au efecte similare în controlul situațiilor de lipsă de energie și oboseală.
Data ultimei actualizări: 20 Eylül 2023
Data publicării: 20 Eylül 2023
0 min
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Doctorii Secției
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Nutriție și Dietetică
Articole evidențiate
19 august 2023
8 Moduri de a Întări Sistemul Imunitar Împotriva Coronavirusului
500 citit de ori
19 august 2023
Despre dieta ketogenică: Ce trebuie să știți
500 citit de ori
19 august 2023
Beneficiile gutuii
500 citit de ori
19 august 2023
Ulei de cocos: Beneficii, efecte, utilizări
500 citit de ori
19 august 2023
Cancerul și Nutriția
500 citit de ori
19 august 2023
Ulei de sunătoare: Beneficii, Tipuri, Domenii de utilizare
500 citit de ori
19 august 2023
Cum să Câștigi în Greutate? Metode Sănătoase de Câștig în Greutate
500 citit de ori
19 august 2023
Programe de Alimentație Personalizate
500 citit de ori
19 august 2023
Ce este vitamina B12? Care sunt simptomele deficienței de B12?
500 citit de ori
19 august 2023
Semințele de Chimen: Beneficii, Efecte, Consum
500 citit de ori
19 august 2023
Ce Este Kefirul? Care Sunt Beneficiile Sale?
500 citit de ori
19 august 2023
Ceai de cimbru: Ce este, beneficiile și consumul
500 citit de ori
19 august 2023
Care sunt beneficiile semințelor de in?
500 citit de ori
19 august 2023
Ceai de mușețel: Beneficii, efecte, consum
500 citit de ori
19 august 2023
Ceaiul de fenicul: Ce este, beneficii, consum
500 citit de ori
19 august 2023
Care sunt beneficiile portocalelor?
500 citit de ori
19 august 2023
Afin: Beneficii, Efecte, Utilizări
500 citit de ori
19 august 2023
Ghimbir: Beneficii, Efecte, Consum
500 citit de ori
20 septembrie 2023
Anorexia
09 noiembrie 2023
10 Beneficii ale Turmericului pentru Sănătate
11 decembrie 2023
Ce Este Detoxifierea?
06 martie 2024
6 greșeli de evitat în timpul Ramadanului
11 martie 2024
Beneficiile Uleiului de Lavandă
11 martie 2024
Beneficiile ceaiului verde
11 martie 2024
Ce este glutenul? În ce alimente se găsește glutenul?
26 martie 2024
Care sunt beneficiile salviei? La ce este bună salvie?
02 aprilie 2024
Care sunt beneficiile gutuilor? La ce sunt bune gutuile?
02 aprilie 2024
Care sunt beneficiile nucilor? La ce sunt bune nucile?
03 aprilie 2024
Care sunt beneficiile rodiei? La ce este bună rodia?
03 aprilie 2024
Ce este curcuma și care sunt beneficiile sale?
17 aprilie 2024
Care sunt beneficiile vitaminei E?