Ce Este Hicșiturile, De Ce Apar și Cum Se Tratează?

Diafragma este un mușchi care separă toracele de abdomen și joacă un rol important în respirație. Un spasm al acestui mușchi poate provoca închiderea temporară a corzilor vocale și emiterea unui sunet de "hic". Hicșiturile sunt spasme necontrolate și repetate ale diafragmei sau mișcări bruște ale acesteia. Consumul excesiv de alimente, băuturi alcoolice sau carbogazoase, sau excitația bruscă pot cauza hicșituri. Pentru majoritatea oamenilor, hicșiturile durează de obicei doar câteva minute și trec de la sine.

Ce Este Hicșitura?

Hicșiturile sunt spasme repetitive ale diafragmei care apar ca urmare a închiderii corzilor vocale. Diafragma este un mușchi important pentru respirație, care separă toracele de abdomen. Diafragma se mișcă în jos la inspirare și în sus la expirare. Nervul frenic, care leagă diafragma de gât, și nervul vag, care leagă creierul de stomac, sunt părți esențiale ale procesului de respirație. Hicșiturile sunt un reflex care apare atunci când diafragma se contractă brusc, provocând mișcări necontrolate ale mușchilor respiratori din torace și abdomen și închiderea bruscă a glotei, generând un sunet caracteristic. Reflexul hicșiturii este format dintr-o parte aferentă (de aducere), o conexiune centrală și o parte eferentă (de transmitere). În funcție de durata acestora, hicșiturile pot fi clasificate ca fiind temporare (episoade care durează câteva secunde sau minute), persistente (episoade care durează mai mult de 48 de ore) sau recurente. Hicșiturile persistente sau recurente sunt mai susceptibile de a fi legate de o afecțiune subiacentă și pot necesita teste medicale.

De Ce Apar Hicșiturile?

Deși cauza exactă a hicșiturilor nu este pe deplin înțeleasă, există mai multe ipoteze. Printre posibilele cauze se numără nivelurile scăzute de dioxid de carbon din sânge și iritarea nervilor. Posibilele cauze includ:

  • Emoție bruscă
  • Stres emoțional
  • Supraalimentare
  • Mâncare prea rapidă
  • Consumul de băuturi carbogazoase
  • Balonare temporară cauzată de înghițirea aerului
  • Schimbări bruște de temperatură
  • Alcool
  • Frică
  • Diverse medicamente
  • Mestecarea gumelor
  • Fumatul
  • Probleme metabolice
  • Leziuni ale nervilor
  • Băuturi foarte calde sau foarte reci

În unele cazuri, hicșiturile persistente pot fi cauzate de o afecțiune subiacentă. Refluxul gastroesofagian este un exemplu de afecțiune care poate cauza hicșituri, iar dacă se suspectează o astfel de afecțiune, este necesar să se facă diverse teste medicale. Hicșiturile persistente pot fi cauzate de deteriorarea sau iritarea nervilor vag sau frenici care alimentează diafragma. Un tumor, chist sau creștere la glanda tiroidă din gât poate cauza leziuni ale acestor nervi. Tumorile sau infecțiile din sistemul nervos central sau leziunile care afectează sistemul nervos central pot fi, de asemenea, cauze ale reflexului hicșiturii. De asemenea, hicșiturile persistente pot apărea atunci când metabolismul corpului nu funcționează corect.

Metode de Diagnosticare a Hicșiturilor

Atunci când se consultă un specialist pentru hicșituri, se începe cu istoricul medical al pacientului și un examen fizic. Dacă nu se găsește nicio problemă în istoricul medical și examenul fizic, nu sunt necesare evaluări speciale pentru hicșiturile acute. Nu sunt necesare teste dacă hicșiturile persistente nu durează mai mult de 48 de ore sau nu sunt frecvent repetate. Pentru pacienții cu hicșituri de lungă durată și fără o cauză evidentă, pot fi necesare teste de sânge pentru electroliti serici, azot din ureea sanguină (BUN), creatinină, radiografii toracice și EKG. În cazuri mai avansate, se pot solicita endoscopia sistemului gastrointestinal superior și monitorizarea pH-ului esofagian. Dacă rezultatele acestor teste nu sunt normale, se pot efectua RMN-uri cerebrale și CT-uri toracice. Aceste teste sunt realizate pentru a detecta modificări ale chimiei sanguine, probleme toracice sau boli de inimă. Alte teste pot fi recomandate în funcție de situația individuală și dacă se suspectează alte afecțiuni medicale.

Metode de Tratament pentru Hicșituri

Pentru tratarea hicșiturilor temporare, se pot recomanda stimulări nazofaringiene (cum ar fi băutul unui pahar cu apă), stimulări vagale (masajul sinusului carotidian, comprese reci pe față sau vomitare indusă) și manevre de respirație (ținutul respirației, tusea, respiratul într-o pungă de hârtie). Scopul acestor manevre este de a întrerupe reflexul care întreține spasmele repetate ale diafragmei. Aceste manevre sunt, în general, eficiente doar în tratarea atacurilor acute de hicșituri și nu sunt utile pentru tratarea hicșiturilor persistente și recurente. Pentru hicșiturile persistente, de obicei, este necesar să consultați un specialist pentru a căuta o cauză sau pentru a explora opțiuni suplimentare de tratament. Tratamentul hicșiturilor cronice și persistente necesită adesea mai mult decât simpla băutură de apă. Deoarece hicșiturile cronice pot fi un semn al unei probleme de sănătate mai mari, majoritatea tratamentelor necesită asistența unui specialist medical. Dacă se identifică o cauză subiacentă în teste pentru hicșiturile cronice sau recurente, tratarea acelei cauze poate ameliora hicșiturile. De asemenea, pentru hicșiturile cronice de lungă durată, pot fi utilizate diverse medicamente. Scopurile acestor medicamente sunt:

  • Relaxarea alimentării nervoase a mușchilor care ajută la respirația de sub plămâni
  • Eliminarea hicșiturilor cu ajutorul unui agent anestezic
  • Alinarea stresului cauzat de hicșituri cu ajutorul sedativelor

Dacă hicșiturile cronice scad în intensitate după tratament, medicamentele pot fi oprite de obicei după o zi de rezultate. Majoritatea tratamentelor medicamentoase sunt prescrise pentru o perioadă de 7-10 zile. De asemenea, pot fi necesare intervenții chirurgicale, cum ar fi implantarea unui dispozitiv care stimulează electric nervul vag, în afară de utilizarea medicamentelor. Există, de asemenea, abordări chirurgicale pentru hicșiturile persistente care nu răspund altor tratamente. Chirurgia nervului frenic, care controlează diafragma, implică comprimarea sau blocarea chirurgicală a acestui nerv utilizând anestezie locală. Această opțiune de tratament este considerată un ultim recurs în încercarea de a opri hicșiturile cronice.

Metode Naturale de Tratament pentru Hicșituri

Există numeroase metode naturale de tratament pentru hicșituri. Deși multe opțiuni populare pretind că opresc un episod scurt de hicșituri, acestea sunt bazate pe experiențele individuale ale oamenilor. Totuși, nu există informații precise despre eficacitatea reală a acestor metode. Una dintre cele mai frecvent utilizate metode pentru a opri hicșiturile este ținerea respirației, care se crede că ajută la relaxarea și oprirea spasmelor diafragmei care cauzează hicșiturile. În timpul manevrei Valsalva, cunoscută și sub numele de ținerea respirației, pacientul este rugat să încerce să expire în timp ce își ține nasul și gura închise. Aceasta durează între 10 și 15 secunde. Dacă hicșiturile persistă, acest exercițiu poate fi repetat. Deoarece un episod de hicșituri de obicei se oprește în scurt timp, majoritatea cazurilor nu necesită tratament. Metodele naturale care pot fi aplicate pentru tratamentul hicșiturilor includ:

  • Ținerea respirației
  • Băutul rapid al unui pahar cu apă
  • Tragerea limbii cu fermitate
  • Mușcarea unei felii de lămâie
  • Gargara cu apă
  • Înghițirea unei lingurițe de zahăr
  • Sorbitul de apă rece

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste metode nu este dovedită științific ca fiind eficientă. Prin urmare, este important ca persoana să ia în considerare starea sa de sănătate înainte de a aplica aceste metode și să aștepte ca hicșiturile să treacă de la sine după un anumit timp. Dacă hicșiturile nu dispar după un anumit timp, este recomandat să consultați un centru medical pentru a efectua examinările necesare.

Dacă hicșiturile durează mai mult de 48 de ore sau sunt suficient de severe pentru a cauza probleme cu alimentația, somnul sau respirația, este necesar să consultați un specialist medical.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Medicină Internă

Medicină Internă

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Ataşehir

Medicină Internă

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

Medicină Internă

Conf. Dr. Enes M. Atasoyu

Medicină Internă

Lect. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Ali İhsan Aker

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Fatih Bünül

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Sebahattin Erten

Ataşehir

Medicină Internă

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

Medicină Internă

Conf. Dr. Enes M. Atasoyu

Medicină Internă

Lect. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Ali İhsan Aker

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Fatih Bünül

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Sebahattin Erten

Afișează tot

Articole evidențiate

Ce Este Hemograma (Numărătoarea Completă a Sângelui)?

Ce Este Hemograma (Numărătoarea Completă a Sângelui)?

Afta: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Afta: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce este Febra Mediteraneană (Boala FMF)? Care sunt simptomele FMF?

Ce este Febra Mediteraneană (Boala FMF)? Care sunt simptomele FMF?

Cum se efectuează testul de alergie

Cum se efectuează testul de alergie

Sputa: Ce este, diagnostic și tratament

Sputa: Ce este, diagnostic și tratament

Ce este Boala Celiacă?

Ce este Boala Celiacă?

Vitamina D: Ce Este, Deficitul, Simptomele Deficitului și Tratamentul Deficitului

Vitamina D: Ce Este, Deficitul, Simptomele Deficitului și Tratamentul Deficitului

Ce Este Deshidratarea și Cum Poate Fi Evitată?

Ce Este Deshidratarea și Cum Poate Fi Evitată?

Ce Este Fibroscan?

Ce Este Fibroscan?

Sindromul Intestinului Permeabil: Ce este, Care sunt Simptomele, Cum se Diagnostică și Cum se Tratează?

Sindromul Intestinului Permeabil: Ce este, Care sunt Simptomele, Cum se Diagnostică și Cum se Tratează?

Ce este intoxicația alimentară? Simptome și tratament

Ce este intoxicația alimentară? Simptome și tratament

Ce este Glutationul, care sunt beneficiile și tratamentele sale?

Ce este Glutationul, care sunt beneficiile și tratamentele sale?

Ce este Guta? Care sunt simptomele și metodele de tratament?

Ce este Guta? Care sunt simptomele și metodele de tratament?

Vaccinul împotriva Hepatitei C

Vaccinul împotriva Hepatitei C

Calciu: Ce Este, Deficitul și Simptomele Sale, Tratamentul Deficitului

Calciu: Ce Este, Deficitul și Simptomele Sale, Tratamentul Deficitului

Cortizon: Ce este, metode de tratament și efecte secundare

Cortizon: Ce este, metode de tratament și efecte secundare

Creatinina: Ce înseamnă creșterea și scăderea acesteia, Tratament

Creatinina: Ce înseamnă creșterea și scăderea acesteia, Tratament

Durerea de stomac: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Durerea de stomac: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Norovirus: Ce este, simptome, diagnostic și tratament

Norovirus: Ce este, simptome, diagnostic și tratament

Bolile vezicii biliare: Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Bolile vezicii biliare: Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Mușcătura de țânțar (mâncărimea): Cauze, Remedii și Modalități de Protecție

Mușcătura de țânțar (mâncărimea): Cauze, Remedii și Modalități de Protecție

Eliminarea mușchilor la vârsta înaintată: cauze și tratament

Eliminarea mușchilor la vârsta înaintată: cauze și tratament

Endoscopia: Ce este, cui se aplică, cum se efectuează, cât durează, la ce trebuie să fiți atenți?

Endoscopia: Ce este, cui se aplică, cum se efectuează, cât durează, la ce trebuie să fiți atenți?

Ce scade colesterolul

Ce scade colesterolul

Care sunt simptomele deficienței de magneziu?

Care sunt simptomele deficienței de magneziu?

Greața ca semn al unei afecțiuni

Greața ca semn al unei afecțiuni

6 sugestii pentru edeme

6 sugestii pentru edeme

Mărirea Splinei

Mărirea Splinei

Transpirația nocturnă

Transpirația nocturnă

Ce este alergia la pisici, cauzele, simptomele și tratamentele?

Ce este alergia la pisici, cauzele, simptomele și tratamentele?

Cum putem întări sistemul imunitar?

Cum putem întări sistemul imunitar?

Ce Este Sindromul Raynaud?

Ce Este Sindromul Raynaud?

Ce este util pentru răceală? Simptomele răcelii

Ce este util pentru răceală? Simptomele răcelii

Ce este hipertensiunea arterială și care sunt simptomele acesteia?

Ce este hipertensiunea arterială și care sunt simptomele acesteia?

Ce este eficient pentru durerea abdominală? Cum se ameliorează durerea abdominală?

Ce este eficient pentru durerea abdominală? Cum se ameliorează durerea abdominală?

Ce este bine pentru oboseală? Cum se poate trata oboseala?

Ce este bine pentru oboseală? Cum se poate trata oboseala?

Care sunt simptomele anemiei? Ce ajută la combaterea anemiei?

Care sunt simptomele anemiei? Ce ajută la combaterea anemiei?

De ce vomităm? Ce ajută la combaterea vomei?

De ce vomităm? Ce ajută la combaterea vomei?

Controlul medical de rutină - de ce este important

Controlul medical de rutină - de ce este important

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ SAMBATA, 1 OCTOMBRIE 2016

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ SAMBATA, 1 OCTOMBRIE 2016

Afișează tot