Cortizon: Ce este, metode de tratament și efecte secundare

Cortizonul este o substanță cu structură hormonală sintetizată în mod natural în organismul uman. Poate apărea în cazul unor boli cauzate de lipsa sa. Există pacienți la care cortizonul nu este sintetizat în cantități suficiente. Totuși, sintetizarea completă a cortizonului nu este posibilă într-un organism sănătos. Pentru acești pacienți, se aplică tratamente de substituție cu cortizon, care au oferit soluții foarte eficiente în ultimii ani. Efectul cortizonului asupra sistemului imunitar și al autoreparării organismului este extrem de important. În lipsa sa, trebuie administrat cortizon sintetic exogen, adică din exterior. Forma sintetică a cortizonului care nu este sintetizată în organism se numește cortizol. Există confuzii frecvente între cortizon și cortizol, cu percepții greșite și incomplete că efectele negative ale cortizonului sunt mai mari. Desigur, tratamentul cu cortizol, pe lângă efectele sale negative, oferă oportunități de tratament foarte importante pentru pacient. Fiecare medicament poate avea efecte secundare, chiar și minore. Efectele tratamentului cu cortizon pot fi controlate, atâta timp cât controalele medicale sunt efectuate regulat și se respectă recomandările post-tratament. Cortizonul este un hormon produs în partea externă a cortexului glandelor suprarenale. Este unul dintre hormonii cu structură naturală care se formează în urma unor reacții biochimice ce utilizează colesterolul ca materie primă. Din glandele suprarenale sunt produse două grupuri diferite de hormoni: glucocorticoizi și mineralocorticoizi. În grupul glucocorticoizilor se găsesc cortizonul și cortizolul. Cortizolul și cortizonul, fiind glucocorticoizi, influențează mecanismele de proteine și carbohidrați ale organismului. Cortizonul este, de fapt, forma inactivă a cortizolului. După producerea cortizonului, acesta este procesat în ficat pentru a obține forma activă, cortizolul. Prin urmare, în tratamentele pentru multe boli, se administrează forma activă, cortizolul.

La ce folosește cortizonul?

Cortizonul influențează direct conversia moleculelor de proteine și grăsimi din organism în glucoză. Înainte de tratament, cortizonul crește nivelul de zahăr din sânge în mod natural. În momentele de foame, când se consumă alimente cu conținut scăzut de calorii, sau în general atunci când creierul primește semnale de foame, cortizonul intervine pentru a produce glucoză din depozitele de grăsimi și, ulterior, din moleculele de proteine stocate. Astfel, cortizonul normalizează nivelul scăzut de zahăr din sânge.

În ultimii ani, un alt mecanism important de utilizare a cortizonului în tratament se bazează pe funcționarea sistemului imunitar. În imunologie, preparatele medicamentoase care conțin cortizol și cortizon sunt esențiale pentru salvarea vieților pacienților. În special pentru bolile cronice, care afectează diferite organe ale corpului și care nu sunt tratate, tratamentul cu cortizon este o descoperire indispensabilă. Motivele pentru care se apelează la cortizon în sistemul imunitar sunt, de obicei, situațiile care necesită imunosupresie. În unele boli sau în cazul transplanturilor de organe, cortizonul poate fi utilizat pe termen lung, atunci când organul transplantat este perceput de organism ca țesut străin.

Producția de cortizon stimulează creșterea numărului de trombocite, eritrocite, hemoglobină și celule PMNL (leucocite polimorfonucleare) în sânge. Efectele cortizonului aduc contribuții semnificative în diferite domenii, de la producția de sânge până la repararea sistemului imunitar.

Descoperirea cortizonului administrat pe cale orală, parenterală (intravenoasă) sau sub formă de cremă reglează funcțiile vitale ale multor pacienți în prezent. În acest sens, producția formelor sintetice de cortizon aduce mari beneficii. Administrarea ușoară a cortizonului reduce durata spitalizărilor, previne dezvoltarea bolilor care scurtează durata de viață și lasă efecte persistente asupra pacientului, și minimizează erorile nedorite din alte opțiuni de tratament.

În ce afecțiuni este utilizat cortizonul?

Cortizonul este un medicament principal utilizat în multe afecțiuni cronice și potențial amenințătoare pentru viața pacientului, precum și în cazuri acute. Prin urmare, având în vedere utilizarea sa în majoritatea bolilor, cortizonul are efecte care reduc rata mortalității asociată cu efectele secundare. Cortizonul poate fi recomandat uneori pentru o perioadă scurtă, dar uneori poate necesita utilizare pe termen lung. În afecțiunile enumerate mai jos, cortizonul este adesea prescris pe termen lung, îmbunătățind confortul pacientului și minimizând riscul de morbiditate:

  • Sindromul Cushing
  • Boala Addison
  • Hiperplazia adrenală congenitală (HAC)
  • Anemia
  • Artrita reumatoidă
  • Cardita reumatică
  • Stresul fizic, cum ar fi transplantul
  • Afecțiuni ale pielii precum lichenul plan, eritemul, cheloidul, dermatita cronică, eczema, psoriasisul
  • Reacții alergice și anafilactice
  • Şocul
  • Astmul bronșic
  • Afecțiuni hepatice precum hepatita cronică activă, ciroza, necroza hepatică subacută
  • Afecțiuni renale precum lupusul eritematos sistemic (LES), glomerulonefrita
  • Sindromul de distrres respirator acut (ARDS)
  • Hiperpotasemie, boli inflamatorii intestinale
  • Inflamația oculară

Procesul de dezvoltare al bolilor, istoricul pacientului, alte opțiuni de tratament și îngrijirea pacientului în timpul tratamentului sunt factori care influențează care model de tratament este cel mai potrivit. Prin urmare, deși aceste afecțiuni necesită tratament cu cortizon, este esențială supravegherea medicului pentru a determina în ce etapă a tratamentului va fi administrat cortizonul, pentru cât timp și în ce mod. În caz contrar, dacă nu se iau în considerare efectele secundare ale utilizării cortizonului, pot apărea efecte nedorite.

Care sunt efectele secundare ale cortizonului?

Atunci când cortizonul este prescris sau când pacienților li se spune că trebuie să folosească cortizon pe viață, efectele secundare sunt printre primele gânduri. Cu toate acestea, efectele secundare ale cortizonului, atunci când sunt considerate în contextul efectelor pe termen lung ale bolilor tratate, sunt efecte care pot fi tolerate. Utilizarea cortizonului necesită atât maximizarea beneficiilor tratamentului, cât și minimizarea efectelor secundare. Acest lucru începe cu alegerea unui regim alimentar și de exerciții adecvat pentru pacient. Deoarece, așa cum se știe, cea mai mare influență a cortizonului este efectul său opus insulinei, adică creșterea nivelului de zahăr din sânge, câștigul de greutate este efectul nedorit cel mai frecvent întâlnit. O dietă adecvată, o alimentație săracă în sare și zahăr, consumul frecvent de verdețuri în mese și o cantitate zilnică adecvată de mișcare pot corecta efectele secundare cauzate de cortizon. Pe lângă acestea, efectele secundare ale utilizării pe termen lung a cortizonului includ:

  • Efecte catabolice (efecte de distrugere) care duc la oprirea creșterii și pierderea de proteine
  • Creșterea țesutului adipos în trunchi și partea superioară a corpului, în timp ce picioarele se subțiază
  • Tensiune oculară
  • Stare anormală de euforie și insomnie asociată
  • Edem, alcaloză hipokalemică
  • Osteoporoză
  • Hipertensiune arterială
  • Reducerea secreției de vitamina D
  • Slăbiciune, oboseală rapidă
  • Predispoziție la infecții

Aceste efecte secundare pot apărea pe termen lung sau pe termen scurt. Pentru a minimiza sau chiar a evita majoritatea dintre ele, modul de utilizare al cortizonului este foarte important. Pentru a beneficia cât mai mult de cortizon, medicamentul trebuie luat dimineața, pe stomacul gol. În situațiile în care este posibil, se recomandă utilizarea alternativă zilnică. Dacă trebuie să întrerupeți cortizonul, aceasta trebuie făcută treptat, în câteva zile, cu o reducere a dozei. Se recomandă o dietă săracă în sare și zahăr și consumul abundent de apă. Suplimentele de calciu și vitamina D pot fi luate la recomandarea medicului. Este important să aveți grijă la o alimentație bogată în proteine. Întrucât pacienții sunt predispuși la infecții, vaccinurile vii pot fi riscante. De asemenea, există riscuri de interacțiune cu alte medicamente, așa că trebuie să informați medicul despre utilizarea unor noi medicamente, suplimente de vitamine sau vaccinuri.

Descoperirea utilizării cortizonului în tratarea bolilor și apariția bolilor cu frecvență crescută nu mai sunt caracterizate de vechile lipsuri de soluții. Efectele pozitive ale tratamentului cu cortizon sunt controlabile în comparație cu efectele secundare. Pentru tratamente de scurtă sau lungă durată cu cortizon, puteți solicita o consultație de specialitate și obține informații despre ce trebuie să faceți după tratament.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Medicină Internă

Medicină Internă

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Ataşehir

Medicină Internă

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

Medicină Internă

Conf. Dr. Enes M. Atasoyu

Medicină Internă

Lect. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Ali İhsan Aker

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Fatih Bünül

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Sebahattin Erten

Ataşehir

Medicină Internă

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

Medicină Internă

Conf. Dr. Enes M. Atasoyu

Medicină Internă

Lect. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Ali İhsan Aker

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Fatih Bünül

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Sebahattin Erten

Afișează tot

Articole evidențiate

Ce Este Hemograma (Numărătoarea Completă a Sângelui)?

Ce Este Hemograma (Numărătoarea Completă a Sângelui)?

Afta: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Afta: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce este Febra Mediteraneană (Boala FMF)? Care sunt simptomele FMF?

Ce este Febra Mediteraneană (Boala FMF)? Care sunt simptomele FMF?

Cum se efectuează testul de alergie

Cum se efectuează testul de alergie

Sputa: Ce este, diagnostic și tratament

Sputa: Ce este, diagnostic și tratament

Ce este Boala Celiacă?

Ce este Boala Celiacă?

Vitamina D: Ce Este, Deficitul, Simptomele Deficitului și Tratamentul Deficitului

Vitamina D: Ce Este, Deficitul, Simptomele Deficitului și Tratamentul Deficitului

Ce Este Deshidratarea și Cum Poate Fi Evitată?

Ce Este Deshidratarea și Cum Poate Fi Evitată?

Ce Este Fibroscan?

Ce Este Fibroscan?

Sindromul Intestinului Permeabil: Ce este, Care sunt Simptomele, Cum se Diagnostică și Cum se Tratează?

Sindromul Intestinului Permeabil: Ce este, Care sunt Simptomele, Cum se Diagnostică și Cum se Tratează?

Ce este intoxicația alimentară? Simptome și tratament

Ce este intoxicația alimentară? Simptome și tratament

Ce este Glutationul, care sunt beneficiile și tratamentele sale?

Ce este Glutationul, care sunt beneficiile și tratamentele sale?

Ce este Guta? Care sunt simptomele și metodele de tratament?

Ce este Guta? Care sunt simptomele și metodele de tratament?

Vaccinul împotriva Hepatitei C

Vaccinul împotriva Hepatitei C

Ce Este Hicșiturile, De Ce Apar și Cum Se Tratează?

Ce Este Hicșiturile, De Ce Apar și Cum Se Tratează?

Calciu: Ce Este, Deficitul și Simptomele Sale, Tratamentul Deficitului

Calciu: Ce Este, Deficitul și Simptomele Sale, Tratamentul Deficitului

Creatinina: Ce înseamnă creșterea și scăderea acesteia, Tratament

Creatinina: Ce înseamnă creșterea și scăderea acesteia, Tratament

Durerea de stomac: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Durerea de stomac: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Norovirus: Ce este, simptome, diagnostic și tratament

Norovirus: Ce este, simptome, diagnostic și tratament

Bolile vezicii biliare: Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Bolile vezicii biliare: Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Mușcătura de țânțar (mâncărimea): Cauze, Remedii și Modalități de Protecție

Mușcătura de țânțar (mâncărimea): Cauze, Remedii și Modalități de Protecție

Eliminarea mușchilor la vârsta înaintată: cauze și tratament

Eliminarea mușchilor la vârsta înaintată: cauze și tratament

Endoscopia: Ce este, cui se aplică, cum se efectuează, cât durează, la ce trebuie să fiți atenți?

Endoscopia: Ce este, cui se aplică, cum se efectuează, cât durează, la ce trebuie să fiți atenți?

Ce scade colesterolul

Ce scade colesterolul

Care sunt simptomele deficienței de magneziu?

Care sunt simptomele deficienței de magneziu?

Greața ca semn al unei afecțiuni

Greața ca semn al unei afecțiuni

6 sugestii pentru edeme

6 sugestii pentru edeme

Mărirea Splinei

Mărirea Splinei

Transpirația nocturnă

Transpirația nocturnă

Ce este alergia la pisici, cauzele, simptomele și tratamentele?

Ce este alergia la pisici, cauzele, simptomele și tratamentele?

Cum putem întări sistemul imunitar?

Cum putem întări sistemul imunitar?

Ce Este Sindromul Raynaud?

Ce Este Sindromul Raynaud?

Ce este util pentru răceală? Simptomele răcelii

Ce este util pentru răceală? Simptomele răcelii

Ce este hipertensiunea arterială și care sunt simptomele acesteia?

Ce este hipertensiunea arterială și care sunt simptomele acesteia?

Ce este eficient pentru durerea abdominală? Cum se ameliorează durerea abdominală?

Ce este eficient pentru durerea abdominală? Cum se ameliorează durerea abdominală?

Ce este bine pentru oboseală? Cum se poate trata oboseala?

Ce este bine pentru oboseală? Cum se poate trata oboseala?

Care sunt simptomele anemiei? Ce ajută la combaterea anemiei?

Care sunt simptomele anemiei? Ce ajută la combaterea anemiei?

De ce vomităm? Ce ajută la combaterea vomei?

De ce vomităm? Ce ajută la combaterea vomei?

Controlul medical de rutină - de ce este important

Controlul medical de rutină - de ce este important

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ SAMBATA, 1 OCTOMBRIE 2016

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ SAMBATA, 1 OCTOMBRIE 2016

Afișează tot