Mușcătura de țânțar (mâncărimea): Cauze, Remedii și Modalități de Protecție

Țânțarii sunt insecte fragile, mici, cu picioare scurte și subțiri, ușor de recunoscut, care fac parte din grupul insectelor zburătoare. De obicei, țânțarii fac parte din viața noastră în serile de vară și sunt cunoscuți pentru umflăturile mâncărime pe care le lasă după ce ne mușcă. Umflăturile mâncărime vizibile sunt reacții alergice cauzate de o substanță chimică pe care țânțarii o injectează atunci când sug sângele. Țânțarii care se hrănesc cu sânge sunt de obicei femele. Femelele au nevoie de proteinele din sângele oamenilor sau animalelor pentru a se reproduce. Pe de altă parte, țânțarii masculi se hrănesc în principal cu sucuri de flori și plante. Mușcătura de țânțar dispare în general în termen de douăzeci și patru de ore și nu provoacă probleme grave, dar este importantă monitorizarea posibilelor reacții alergice. În plus, în zonele endemice, pot apărea boli grave precum malaria, virusul West Nile, febra dengue, filarioza, febra galbenă sau virusul Zika.Sivrisinek ısırığı ortalama yirmi dört saat içinde geçer ve ciddi problemler yaratmaz. Fakat alerjik reaksiyonlar açısından takip edilmesi gerekir. Ayrıca endemik bölgelerde sıtma, batı nil virüsü, denk hastalığı, fil hastalığı, sarı humma, zika virüsü gibi ciddi hastalıklar görülebilir.

De ce provoacă mâncărime mușcătura de țânțar?

Țânțarii femele au nevoie de sânge pentru a depune ouăle necesare reproducerii. De obicei, ei se hrănesc cu sânge de la amfibieni, reptile, păsări, animale și oameni. Unele specii de țânțari nu necesită sânge pentru depunerea ouălor. Datorită tubului subțire al țânțarilor, aceștia pot aspira ușor sângele prin piele. Pentru a preveni coagularea sângelui, țânțarii injectează o secreție salivară în vasul de sânge. Această secreție stimulează terminațiile nervoase din țesut și provoacă durere și mâncărime în zona mușcăturii. În urma mușcăturii de țânțar se formează o umflătură de 2-10 mm. De asemenea, secreția salivară a țânțarilor poate fi un factor principal în transmiterea anumitor boli. Pe măsură ce cantitatea de sânge aspirată crește, efectul de mâncărime scade.

Mâncărimea provocată de mușcătura de țânțar se ameliorează mai repede cu ajutorul gelurilor speciale aplicate în zona afectată. Utilizarea produselor care conțin alcool, cum ar fi parfumurile sau colonile, poate irita pielea și poate favoriza apariția petelor. În plus, zgârierea zonei mușcate poate provoca roșeață și sângerări, creând astfel condiții propice pentru infecții.

Simptomele infecțiilor cauzate de mușcătura de țânțar

Deși mușcăturile de țânțar sunt adesea considerate o problemă minoră pe parcursul verii, ele pot cauza probleme serioase. Persoanele care călătoresc frecvent, locuiesc aproape de cursuri de apă, au un sistem imunitar slăbit sau lucrează în aer liber sunt mai predispuse la infecții. Persoanele cu boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, hipertensiunea arterială și bolile renale, pot prezenta simptome mai severe de infecție. Pacienții cu simptome grave de infecție ar trebui să se prezinte fără întârziere la cel mai apropiat centru medical. Simptomele infecțiilor cauzate de mușcătura de țânțar pot include:

  • Schimbări de culoare roșie în jurul zonei mușcate
  • Colorații întunecate asemănătoare cu vânătăile în zona mușcată
  • Formarea unor mici umflături dure în 1-3 minute de la mușcătură, cu un punct vizibil în centrul lor
  • Roșeață
  • Mâncărime
  • Formarea de umflături cu lichid în locul umflăturilor dure
  • Reacții alergice (urticarie, umflarea gâtului, leșin, respirație șuierătoare)

În afară de aceste simptome, apariția altor semne care pot pune viața în pericol este rară. În cazuri rare, poate apărea o reacție severă, cum ar fi anafilaxia. Dacă se dezvoltă anafilaxie, este necesar să se monitorizeze atent simptomele, cum ar fi umflarea gâtului, erupțiile cutanate, schimbările de conștiință și respirația șuierătoare.

Ce este eficient pentru mușcăturile de țânțar?

Mâncărimile cauzate de mușcăturile de țânțar dispar de obicei în câteva zile. Cu toate acestea, unele mâncărimi pot fi severe și pot afecta calitatea vieții. Mâncărimea și durerea cauzate de mușcăturile de țânțar pot fi ameliorate cu ajutorul unor soluții simple disponibile acasă. Iată câteva remedii naturale pentru mușcăturile de țânțar:

  • Indiferent de intensitatea mâncărimii cauzate de mușcăturile de țânțar, nu se recomandă zgârierea zonei afectate.
  • Zona roșie și umflată trebuie menținută curată. Acest lucru va accelera procesul de vindecare și va reduce riscul de infecție.
  • Se poate aplica o compresă rece pe zona mușcată timp de scurt timp.
  • Se pot aplica comprese temporare cu suc de lămâie sau apă sărată pe zona mușcată.
  • Puteți păstra pliculețele de ceai folosite în frigider și le puteți utiliza pentru a preveni mâncărimea mușcăturilor de țânțar. Pliculețele de ceai răcite sunt așezate pe zona mușcată, oferind un efect răcoritor.
  • Luați o bucată de frunză de aloe vera, extrageți gelul și aplicați-l direct pe zona mușcată.
  • Usturoiul, care este un antibiotic natural, poate fi zdrobit și diluat cu ulei de cocos (un ulei natural) și aplicat pe zona mușcată. Usturoiul ajută și la dezinfectarea zonei mușcate.
  • Planta de busuioc poate fi de asemenea utilă în ameliorarea mâncărimii și a efectelor alergice. Masați zona mușcată cu câteva frunze proaspete de busuioc pentru a relaxa pielea.
  • Mierea, datorită proprietăților sale antibacteriene, poate reduce inflamația atunci când este aplicată pe zona mușcată.
  • Sucul de ceapă proaspăt tăiat poate reduce durerea și deteriorarea cauzată de mușcătura de țânțar. După aplicarea cepei, pielea trebuie curățată și clătită bine.
  • Aplicarea frunzelor de cimbru pe zona mușcată timp de 10 minute poate ajuta la reducerea senzației de mâncărime.
  • Ceaiul de mușețel aplicat pe zona mușcată poate reduce inflamația și poate accelera procesul de vindecare.
  • Amestecați ovăzul cu apă pentru a forma o pastă și aplicați-o pe zona mușcată. După ce a stat un timp, spălați zona și aplicați un hidratant.
  • Utilizarea produselor comune precum colonie, parfum sau pastă de dinți pe zona mușcată nu este recomandată, deoarece acestea pot irita pielea, agravând disconfortul și riscul de infecție.

Ce este eficient pentru mușcăturile de țânțar la bebeluși?

Sistemul imunitar al nou-născuților și al copiilor mici este mai slab comparativ cu cel al adulților. Imunitatea scăzută poate duce la probleme serioase în urma mușcăturilor de țânțar. În cazul în care mușcăturile de țânțar cauzează reacții alergice la copii sau bebeluși, se efectuează teste de sânge și de piele. Testele de alergie ajută la stabilirea unui diagnostic precis. Până când sistemul imunitar al bebelușilor și copiilor se dezvoltă, părinții trebuie să ia măsuri de precauție. Pentru a proteja bebelușul în timpul somnului, patul poate fi acoperit cu o plasă sau o plasă de țânțari transparentă. Aplicarea unui spray protector pe plasă poate crește eficiența protecției. Pentru bebelușii mai mari de 2 luni, pot fi folosite spray-uri repelente pentru țânțari. De asemenea, se pot prefera haine lungi care protejează împotriva mușcăturilor de țânțar. De asemenea, este util ca zona de trai să fie departe de locuri cu acumulări de apă, lacuri, alveole de râu sau zone verzi.

După o mușcătură de țânțar, pot apărea umflături regionale mai mari de 3 cm. Aceste umflături pot acumula lichid în timp. De asemenea, febra este frecvent întâlnită la copii. Aceste umflături regionale se vindecă, de obicei, în 3-10 zile. Rareori, la unii copii pot apărea reacții alergice severe, cum ar fi urticaria acută extinsă, șocul alergic sau boala serului.

Pentru a reduce mâncărimea cauzată de mușcăturile de țânțar, se folosesc de obicei creme antihistaminice pentru copii. Totuși, pentru copiii cu simptome sistemice de alergie, tratamentul poate fi diferit.

Tratamentul se concentrează în primul rând pe monitorizarea atentă a simptomelor alergice care apar după mușcătura de țânțar și pe menținerea bebelușului sau copilului departe de țânțari. Pentru copiii sau bebelușii cu simptome alergice, se aplică următoarele metode de tratament:

  • Medicamentele antihistaminice trebuie administrate pe cale orală, iar dacă sunt prescrise creme cu cortizon pentru zona mușcată, acestea trebuie aplicate într-un strat subțire conform recomandărilor medicului.
  • Pentru copiii cu simptome de reacție sistemică, se utilizează cortizon pe cale orală, conform indicațiilor medicului.
  • Dacă reacțiile regionale sunt însoțite de febră, se pot folosi și medicamente pentru scăderea febrei.
  • Utilizarea antibioticelor nu este recomandată, cu excepția cazului în care există o infecție.
  • Copiii cu simptome alergice severe sunt de obicei afectați de mușcăturile de țânțar până când sistemul lor imunitar se îmbunătățește. În general, copiii nu prezintă simptome alergice după vârsta de 5 ani, odată cu dezvoltarea sistemului imunitar.

Dacă observați simptome alergice severe la dumneavoastră sau la copilul dumneavoastră în urma mușcăturilor de țânțar, ar trebui să consultați un specialist la o unitate medicală. Conform recomandărilor medicului, efectuați investigațiile necesare pentru a facilita diagnosticarea precoce a posibilelor afecțiuni.

Sağlık Merkezi
Anadolu Sağlık Merkezi

Medicină Internă

Medicină Internă

Doctorii Secției

Revizuiește Unitatea Medicală
Ataşehir

Medicină Internă

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

Medicină Internă

Conf. Dr. Enes M. Atasoyu

Medicină Internă

Lect. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Ali İhsan Aker

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Fatih Bünül

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Sebahattin Erten

Ataşehir

Medicină Internă

Prof. Dr. Cihan Top

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Çağatay Öktenli

Gebze

Medicină Internă

Prof. Dr. Zülfikar Polat

Gebze

Medicină Internă

Conf. Dr. Enes M. Atasoyu

Medicină Internă

Lect. Dr. Zahide Karaca

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Ali İhsan Aker

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Eyyüp Kenan Özok

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Fatih Bünül

Gebze

Medicină Internă

Dr. Spec. Sebahattin Erten

Afișează tot

Articole evidențiate

Ce Este Hemograma (Numărătoarea Completă a Sângelui)?

Ce Este Hemograma (Numărătoarea Completă a Sângelui)?

Afta: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Afta: Ce este, Simptome, Diagnostic și Tratament

Ce este Febra Mediteraneană (Boala FMF)? Care sunt simptomele FMF?

Ce este Febra Mediteraneană (Boala FMF)? Care sunt simptomele FMF?

Cum se efectuează testul de alergie

Cum se efectuează testul de alergie

Sputa: Ce este, diagnostic și tratament

Sputa: Ce este, diagnostic și tratament

Ce este Boala Celiacă?

Ce este Boala Celiacă?

Vitamina D: Ce Este, Deficitul, Simptomele Deficitului și Tratamentul Deficitului

Vitamina D: Ce Este, Deficitul, Simptomele Deficitului și Tratamentul Deficitului

Ce Este Deshidratarea și Cum Poate Fi Evitată?

Ce Este Deshidratarea și Cum Poate Fi Evitată?

Ce Este Fibroscan?

Ce Este Fibroscan?

Sindromul Intestinului Permeabil: Ce este, Care sunt Simptomele, Cum se Diagnostică și Cum se Tratează?

Sindromul Intestinului Permeabil: Ce este, Care sunt Simptomele, Cum se Diagnostică și Cum se Tratează?

Ce este intoxicația alimentară? Simptome și tratament

Ce este intoxicația alimentară? Simptome și tratament

Ce este Glutationul, care sunt beneficiile și tratamentele sale?

Ce este Glutationul, care sunt beneficiile și tratamentele sale?

Ce este Guta? Care sunt simptomele și metodele de tratament?

Ce este Guta? Care sunt simptomele și metodele de tratament?

Vaccinul împotriva Hepatitei C

Vaccinul împotriva Hepatitei C

Ce Este Hicșiturile, De Ce Apar și Cum Se Tratează?

Ce Este Hicșiturile, De Ce Apar și Cum Se Tratează?

Calciu: Ce Este, Deficitul și Simptomele Sale, Tratamentul Deficitului

Calciu: Ce Este, Deficitul și Simptomele Sale, Tratamentul Deficitului

Cortizon: Ce este, metode de tratament și efecte secundare

Cortizon: Ce este, metode de tratament și efecte secundare

Creatinina: Ce înseamnă creșterea și scăderea acesteia, Tratament

Creatinina: Ce înseamnă creșterea și scăderea acesteia, Tratament

Durerea de stomac: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Durerea de stomac: Ce este, simptomele, cauzele și cum se tratează

Norovirus: Ce este, simptome, diagnostic și tratament

Norovirus: Ce este, simptome, diagnostic și tratament

Bolile vezicii biliare: Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Bolile vezicii biliare: Simptome, Diagnostic și Metode de Tratament

Eliminarea mușchilor la vârsta înaintată: cauze și tratament

Eliminarea mușchilor la vârsta înaintată: cauze și tratament

Endoscopia: Ce este, cui se aplică, cum se efectuează, cât durează, la ce trebuie să fiți atenți?

Endoscopia: Ce este, cui se aplică, cum se efectuează, cât durează, la ce trebuie să fiți atenți?

Ce scade colesterolul

Ce scade colesterolul

Care sunt simptomele deficienței de magneziu?

Care sunt simptomele deficienței de magneziu?

Greața ca semn al unei afecțiuni

Greața ca semn al unei afecțiuni

6 sugestii pentru edeme

6 sugestii pentru edeme

Mărirea Splinei

Mărirea Splinei

Transpirația nocturnă

Transpirația nocturnă

Ce este alergia la pisici, cauzele, simptomele și tratamentele?

Ce este alergia la pisici, cauzele, simptomele și tratamentele?

Cum putem întări sistemul imunitar?

Cum putem întări sistemul imunitar?

Ce Este Sindromul Raynaud?

Ce Este Sindromul Raynaud?

Ce este util pentru răceală? Simptomele răcelii

Ce este util pentru răceală? Simptomele răcelii

Ce este hipertensiunea arterială și care sunt simptomele acesteia?

Ce este hipertensiunea arterială și care sunt simptomele acesteia?

Ce este eficient pentru durerea abdominală? Cum se ameliorează durerea abdominală?

Ce este eficient pentru durerea abdominală? Cum se ameliorează durerea abdominală?

Ce este bine pentru oboseală? Cum se poate trata oboseala?

Ce este bine pentru oboseală? Cum se poate trata oboseala?

Care sunt simptomele anemiei? Ce ajută la combaterea anemiei?

Care sunt simptomele anemiei? Ce ajută la combaterea anemiei?

De ce vomităm? Ce ajută la combaterea vomei?

De ce vomităm? Ce ajută la combaterea vomei?

Controlul medical de rutină - de ce este important

Controlul medical de rutină - de ce este important

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Tensiune mare – cauze, simptome şi recomandări

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ SAMBATA, 1 OCTOMBRIE 2016

Programează-te pentru consultatie GRATUITĂ SAMBATA, 1 OCTOMBRIE 2016

Afișează tot