19 septembrie 2023
Dacă te trezești dimineața cu dureri, fii atent
Clinica de Osteoporoz urmărește: Stabilirea unui diagnostic de osteoporoză (subțierea oaselor) Identificarea cauzelor osteoporozei Învățarea pacienților cu osteoporoză a principiilor de reabilitare necesare (cum ar fi ajustarea dietei, învățarea exercițiilor fizice, prevenirea căderilor, prevenirea factorilor de risc) Organizarea urmăririi pacienților Informarea publicului despre principiile de prevenire a osteoporozei Programarea și monitorizarea tratamentului pentru cauza osteoporozei Colectarea și publicarea documentelor și informațiilor statistice necesare
Cuprins
Ce urmărește Clinica de Osteoporoz? Regimul de lucru Grupul de lucru pentru osteoporoză Ce este osteoporoza? Semne, diagnostic și tratament al osteoporozei De ce este importantă osteoporoza? Osteoporoza apare doar la femei? Ar trebui bărbații să facă screening pentru osteoporoză? Când începe pierderea de os în osteoporoză? Ce organe afectează osteoporoza? Care sunt consecințele osteoporozei? Care sunt factorii de risc în osteoporoză? Cum se stabilește diagnosticul de osteoporoză? Cum se tratează osteoporoza? Prevenirea osteoporozeiOsteoporoza este o boală sistemică care apare atunci când oasele din corpul nostru își pierd duritatea și calitatea, devenind mai slabe și mai fragile. Osteoporoza afectează întregul schelet și a devenit una dintre cele mai frecvente boli, în contextul creșterii speranței de viață și al populației vârstnice. Studiile arată că una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi de o fractură în timpul vieții, iar specialiștii subliniază că cea mai bună metodă de tratament este prevenirea.
Cel mai important simptom al osteoporozei sunt fracturile. Un mit frecvent întâlnit despre osteoporoză este că aceasta ar putea cauza dureri. În realitate, durerea cauzată de osteoporoză este destul de rară, cu excepția cazurilor în care apare o fractură. Ca urmare a fracturilor în coloana vertebrală, poate apărea scurtarea înălțimii, postura incorectă și cifoză (îndoiri anormale ale coloanei vertebrale). Cifoza poate duce la presiune asupra cavității abdominale și a toracelui din partea oaselor. Aceste presiuni pot afecta organele interne și pot deteriora imaginea de sine a pacientului. Acest lucru poate duce la probleme psihologice și la retragerea pacientului din societate
Osteoporoza este adesea considerată o boală care afectează în principal femeile, dar este, de asemenea, o problemă importantă de sănătate care afectează și bărbații. Cel mai cunoscut factor de risc pentru osteoporoză este îmbătrânirea. Deși progresele din diagnosticarea și tratamentul bolilor în acest secol au extins durata medie de viață, osteoporoza, ca multe alte boli legate de vârstă, devine tot mai relevantă pe agenda de sănătate. Pe măsură ce populația vârstnică globală crește, frecvența osteoporozei și a fracturilor asociate cu osteoporoza a crescut semnificativ. Astăzi, moartea din cauza fracturilor de șold se situează pe locul trei, după decesele cauzate de boli de inimă și cancer.
Studiile arată că una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de peste 50 de ani vor suferi de o fractură într-o anumită perioadă a vieții lor, iar specialiștii subliniază că cea mai bună metodă de tratament este „prevenția”. Specialiștii recomandă screeningul osteoporozei pentru toate femeile cu vârsta de peste 65 de ani și, în general, se recomandă măsurarea densității osoase între 45 și 50 de ani. De asemenea, femeile postmenopauzale care au factori de risc suplimentari pentru osteoporoză sau care au suferit recent o fractură osoasă ar trebui să facă screening, chiar dacă au sub 65 de ani.
Pe de altă parte, nu există informații oficiale privind momentul în care ar trebui să fie efectuat screeningul osteoporozei la bărbați. Specialiștii recomandă efectuarea screeningului osteoporozei la bărbații vârstnici. Conform unui nou studiu publicat în Journal of the American Medical Association, testele și tratamentele de rutină pentru osteoporoză sunt necesare și pentru anumite grupuri de bărbați vârstnici. În cadrul studiului, a fost utilizat un program pe calculator pentru a prezice riscul de fractură de șold la bărbații de peste 65 de ani, care sunt în grupul cu cel mai mare risc de osteoporoză. Studiul a calculat și costurile medicale indirecte și directe asociate cu fracturile de osteoporoză în rândul acestor bărbați. Rezultatele studiului au stabilit că este necesar să se efectueze teste de densitate minerală osoasă de rutină la bărbații de peste 65 de ani în caz de fractură precoce și la bărbații de peste 80 de ani, indiferent de istoricul fracturilor.
Oasele sunt țesuturi vii care se reînnoiesc constant prin procese de formare și distrugere. Acest proces de formare și distrugere este echilibrat până la vârsta de 30 de ani la femei, dar după această vârstă, echilibrul se schimbă în favoarea distrugerii. După vârsta de 30 de ani, când se formează masa osoasă maximă, începe o pierdere ireversibilă a osului la femei, de aproximativ 0,5% anual. Această pierdere se accelerează în special după menopauză și cantitatea de țesut osos pierdut devine unul dintre cei mai importanți factori care determină dacă o femeie va avea sau nu o fractură osoasă în viitor.
Osteoporoza afectează în principal vertebrele, care suportă greutatea corpului. Dintre toate cazurile de osteoporoză, 47% sunt la nivelul vertebrelor, 20% la nivelul șoldului, 13% la încheieturile mâinii și 20% la alte oase. Fracturile de compresie vertebrală pot duce, în special la vârste înaintate, la scurtarea înălțimii. La nivelul șoldului și altor oase, pot apărea fracturi fatale din cauza căderilor ușoare sau chiar spontan.
Cel mai important rezultat al osteoporozei sunt fracturile și leziunile asociate. Riscul de fracturi ale șoldului, vertebrelor și încheieturilor mâinii pentru persoanele de peste 50 de ani este de 40% pentru femei și 13% pentru bărbați. Aceste date statistice arată că 4 din 10 pacienți de peste 50 de ani au riscul de a suferi de o fractură de șold, vertebrală sau de încheietura mâinii. Când analizăm costurile și aspectele sociale ale fracturilor, se observă probleme mari. În prezent, în SUA se produc anual 1,5 milioane de fracturi. Dintre acestea, 300.000 sunt fracturi de șold, 700.000 sunt fracturi de vertebre, 250.000 sunt fracturi de încheietura mâinii și 300.000 sunt alte fracturi. Din pacienții cu fracturi de șold, 20% decedează în primul an, iar mai mult de 30% rămân cu dizabilități. Numărul fracturilor de șold, care era de 1,7 milioane la începutul anilor 1990, se estimează că va ajunge la 6,5 milioane până în 2050.
Factorii de risc sunt împărțiți în două categorii: majore și minore. Printre factorii de risc majori, cel mai frecvent întâlnit este densitatea osoasă scăzută. Din acest motiv, este necesar ca persoanele de aproximativ 45-50 de ani, vârsta considerată pentru menopauză, să efectueze măsurători ale densității osoase. După evaluarea factorilor de risc, medicul trebuie să stabilească frecvența cu care aceste măsurători vor trebui repetate.
Un alt factor de risc este vârsta. Riscul de fractură al două persoane cu densitate osoasă similară poate varia semnificativ dacă una are 50 de ani și cealaltă 80 de ani. Acest lucru se datorează deteriorării calității osoase odată cu înaintarea în vârstă. Deteriorarea calității osului crește riscul de fracturi, indiferent de densitatea osoasă. Spre deosebire de informațiile din trecut, în evaluarea riscului de fractură se iau acum în considerare nu doar densitatea osoasă, ci și structura și calitatea micromorfologică a osului.
Fracturile anterioare cresc riscul de fractură. Dacă pacientul a avut anterior o fractură vertebrală, riscul de a dezvolta o nouă fractură vertebrală în decurs de un an este de cinci ori mai mare, iar riscul de fractură de șold se dublează în trei ani. Dacă există o istorie de fracturi la mamă, surori sau mătuși, riscul de a suferi o nouă fractură crește de 1,5 până la 2 ori în decurs de un an.
Factorii de risc minori în osteoporoză:
Printre factorii de risc minori, sexul este unul dintre cei mai importanți. Aproximativ patru din cinci fracturi apar la femei. Riscul de fracturi este de asemenea mai mare la persoanele de origine europeană comparativ cu cele de origine africană. În prezent, se consideră că trăsăturile genetice influențează structura osoasă în proporție de 70-80%. Consumul excesiv de cafeină, utilizarea pe termen lung a medicamentelor corticosteroide și a medicamentelor utilizate în tratamentul tiroidian sunt, de asemenea, factori care contribuie la riscul de osteoporoză. Deficiența hormonului estrogen, de asemenea, stimulează dezvoltarea osteoporozei.
Menopauza precoce sau menopauza indusă chirurgical alterează echilibrul între formarea și distrugerea osului în favoarea distrugerii. Prin urmare, femeile care intră în menopauză înainte de vârsta de 38 de ani din orice motiv ar trebui să fie examinate cu atenție în ceea ce privește osteoporoza. De asemenea, bolile tiroidiene, bolile severe ale ficatului și rinichilor, și anumite afecțiuni reumatice sunt factori minori de risc.
Standardul de aur pentru diagnosticul și monitorizarea tratamentului osteoporozei este măsurarea densității minerale osoase. În plus, pentru a verifica prezența fracturilor, se solicită de rutină radiografii ale spatelui și taliei pacientului. De asemenea, analizele de sânge și urină sunt importante pentru a verifica prezența altor afecțiuni care ar putea cauza osteoporoză.
În trecut, tratamentul osteoporozei era adesea asociat cu terapia hormonală. Totuși, în ultimii ani, această metodă de tratament nu mai este recomandată frecvent. Terapia hormonală trebuie utilizată doar atunci când efectele menopauzei, cum ar fi transpirația excesivă, bufeurile, insomniile și iritabilitatea, sunt foarte intense. În afară de aceasta, hormonii nu au un rol semnificativ în tratamentul osteoporozei. Scopul tratamentului osteoporozei ar trebui să fie prevenirea fracturilor, menținerea și chiar creșterea densității minerale osoase, combaterea simptomelor legate de fracturi și deformări posturale și îmbunătățirea calității vieții prin maximizarea activităților zilnice. În locul terapiei hormonale, se preferă utilizarea bifosfonaților, elementelor precum strontiu, modulatorilor selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM), calcitoninei, parathormonului și medicamentelor care conțin estrogen de origine vegetală. Tratamentul trebuie să includă obligatoriu calciul, care este esențial pentru structura osului, și vitamina D, care ajută la absorbția calciului.
Data ultimei actualizări: 21 Eylül 2023
Data publicării: 21 Eylül 2023
6 min
Medicină Fizică și Reabilitare
Medicină Fizică și Reabilitare
Doctorii Secției
Medicină Fizică și Reabilitare
Medicină Fizică și Reabilitare
Medicină Fizică și Reabilitare
Medicină Fizică și Reabilitare
Articole evidențiate
19 septembrie 2023
Dacă te trezești dimineața cu dureri, fii atent
20 septembrie 2023
9 modalități de a preveni durerea de gât
20 septembrie 2023
A dormi pe spate poate cauza dureri de spate
20 august 2023
Ce cauzează senzația de furnicături în corp?
500 citit de ori
20 august 2023
Spondilita Anchilozantă: Ce Este, Cauzele, Simptomele și Tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este hernia de disc? Simptomele și tratamentul fizic
500 citit de ori
20 august 2023
Diagnosticul și Tratamentul Durerii de Spate și Lombare
500 citit de ori
20 august 2023
Dreptarea gâtului: Ce este, cauzele, simptomele și tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Cauzele și tratamentul durerii de genunchi
500 citit de ori
20 august 2023
Care sunt cauzele durerii la nivelul încheieturii mâinii?
500 citit de ori
20 august 2023
Fibromialgie: Ce este, simptomele și tratamentul
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este fizioterapia și cui i se aplică?
500 citit de ori
20 august 2023
Recomandări și metode de tratament pentru reumatismul inflamator
500 citit de ori
20 august 2023
Care sunt cauzele durerii de șold? Cum poate fi tratată?
500 citit de ori
20 august 2023
Sindromul Tunelului Carpian: Ce este, Cauze, Simptome și Tratament
500 citit de ori
20 august 2023
Ce este pilatesul clinic și care sunt beneficiile sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Care sunt cauzele durerilor de umăr? Cum se tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Osteoporoza (Erodarea Oaselor): Simptome, Cauze și Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este osteoporoza? Cum se tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este paraplegia? Cum se tratează?
500 citit de ori
21 august 2023
Artrita reumatoidă (Reumatism inflamator): Cauze, Simptome, Tratament
500 citit de ori
21 august 2023
Scolioză: Ce este, simptomele și tratamentul
500 citit de ori
21 august 2023
Ce cauzează amorțeala?
500 citit de ori
21 august 2023
Diagnosticarea și Tratamentul Problemelor Sistemului Musculoscheletal al Membrelor Inferioare
500 citit de ori
21 august 2023
Tratament prin Exerciții
500 citit de ori
21 august 2023
Metode de Fizioterapie
500 citit de ori
21 august 2023
Reabilitarea Cancerului
500 citit de ori
21 august 2023
Sindromul de Durere Musculară și Fibromialgia: Diagnostic și Reabilitare
500 citit de ori
21 august 2023
Ce este chiropractica (Sănătatea coloanei vertebrale)?
500 citit de ori
21 august 2023
Program de Activitate Fizică Personalizat
500 citit de ori
21 august 2023
Diagnosticul și Tratamentul Problemelor Sistemului Muscular și Scheletic al Brațului
500 citit de ori
21 august 2023
Reabilitarea Bolilor Neurologice (Sistemul Nervos)
500 citit de ori
21 august 2023
Tratamentul cu Ozon: Ce Este, Cum Se Realizează și Care Sunt Beneficiile Sale?
500 citit de ori
21 august 2023
Masaj Terapeutic (Medical)
500 citit de ori
20 septembrie 2023
De ce apar durerile de cot?
20 septembrie 2023
Leziuni de tip „whiplash” în accidentele de trafic
11 octombrie 2023
Ce este homeopatia?
11 octombrie 2023
Ce Este Sindromul Degetului Declanșator? Cauze și Tratament
17 octombrie 2023
Durerea de Dimineață și Cauzele acesteia
11 martie 2024
Ce este hijama (terapia cu ventuze)? Care sunt beneficiile sale și cum se efectuează?
25 octombrie 2024
Fibromialgia afectează de 2 ori mai des femeile